Sidor

lördag 21 juni 2014

Bloggen tar semester

Nu är det dags för mig och bloggen att ta en välbehövlig semester. Men mot slutet av juli är jag tillbaka igen med nya friska tag inför sensommaren och den så småningom stundande läshösten. Bland annat kan jag utlova en temaserie om litterärara platser i England.
 
Välkommen tillbaka då!

De hundra bästa engelska romanerna - hittills...

Som ni kanske vet följer jag med spänning Guardian-journalisten McCrums mastodontprojekt att sammanställa en lista över de hundra bästa engelska romanerna. Det är McCrums egen röst som avgör vilka romaner som platsar på listan, och en ny bok presenteras varje vecka, i kronologisk ordning.
 
Här kan du läsa McCrums egen introduktion till listan.

Hittills har jag hittat många av mina egna favoriter på listan, och många av titlarna känns helt självklara. Allt från Robinson Crusoe, Jane Austens Emma och Moby-Dick har funnits med. Senast jag skrev om det här projektet hade McCrum hunnit fram till år 1886, men nu har han precis tagit sig in på det spännande 1900-talet.
 
Listan hittills, ser ut som följer:

 
1. The Pilgrim's Progress av John Bunyan (1678)
2. Robinson Crusoe  av Daniel Defoe (1719)
3. Gulliver's Travels av Jonathan Swift (1726)
4. Clarissa av Samuel Richardson (1748)
5. Tom Jones av Henry Fielding (1749)
6. The Life and Opinions of Tristam Shandy, Gentleman av Laurence Sterne (1759)
7. Emma av Jane Austen (1816)
8. Frankenstein av Mary Shelley (1818)
9. Nightmare Abbey av Thomas Love Peacock (1818)
10. The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket av Edgar Allan Poe (1838)
11. Sybil av Benjamin Disraeli (1845)
12. Jane Eyre av Charlotte Brontë (1847)
13. Wuthering Heights av Emily Brontë (1847)
14. Vanity Fair av William Thackeray (1848)
15. David Copperfield av Charles Dickens (1850)
16. The Scarlet Letter av Nathaniel Hawthorne (1850)
17. Moby-Dick av Herman Melville (1851)
18. Alice's Adventures in Wonderland av Lewis Carroll (1865)
19. The Moonstone av Wilkie Collins (1868)
20. Little Women av Louisa May Alcott (1868-69)
21. Middlemarch av George Eliot (1871-72)
22. The Way We Live Now av Anthony Trollope (1875)
23. The Adventures of Huckleberry Finn av Mark Twain (1884-85)
24. Kidnapped av Robert Louis Stevenson (1886)
25. Three Men in a Boat av Jerome K. Jerome (1889)
26. The Sign of Four av Arthur Conan Doyle (1890)
27. The Picture of Dorian Gray av Oscar Wilde (1891)
28. New Grub Street av George Gissing (1891)
29. Jude the Obscure av Thomas Hardy (1895)
30. The Red Badge of Courage av Stephen Crane (1895)
31. Dracula av Bram Stoker (1897)
32. Heart of Darkness av Joseph Conrad (1899)
33. Sister Carrie av Theodore Dreiser (1900)
34. Kim av Rudyard Kipling (1901)
35. The Call of the Wild av Jack London (1903)
36. The Golden Bowl av Henry James (1904)
37. Hadrian the Seventh av Frederick Rolfe (1904)
 
Finns dina favoriter med? Jag är glad att se Arthur Conan Doyles namn på listan, och jag gillar både The Picture of Dorian Gray och Heart of Darkness.
 
Tråkigare är väl att av alla de böcker jag skrev in på listan idag, fanns inte en enda skriven av en kvinnlig författare.
 
Gå gärna in på The Guardian och läs mer om böckerna - varje vecka skriver McCrum en lång och läsvärd text om veckans roman.

onsdag 18 juni 2014

Ugglans Sommarquiz

Nu är det dags för ett Ugglans Quiz med sommartema!
 
Den här gången gäller det att komma på vem som skrivit böckerna i frågorna. Som vanligt bjuder jag på åtta frågor, och som vanligt hittar du de rätta svaren längst ner på sidan.
 
Välkommen att roa dig en stund!
Lycka till!


1. I deckaren Sommardöden utreder Malin Fors vid Linköpingspolisen ännu ett brott. Vem är bokens författare?


2. 1953 kom filmen Sommaren med Monika, regisserad av Ingmar Bergman och med Harriet Andersson i huvudrollen. Men vem skrev boken som filmen bygger på?


3. Sommarboken utspelar sig i skärgården och handlar om vänskapen mellan en mycket ung flicka och en mycket gammal kvinna. Vem har skrivit boken?


4. Sommar i New York är en av böckerna där vi kan läsa om Carrie Bradshaw och hennes vänner, välkända från teveserien Sex and the City. Men vem är författaren bakom böckerna?
 

5. Vilken känd amerikansk författare har skrivit romanen Sommaren utan män?


6. Augustenbad en sommar handlar om poeten Andreas Öman som kommer till den sörmländska kurorten Augustenbad. Vem har skrivit boken?
 

7. I Sunes sommar får vi följa med familjen Andersson på semester, och som vanligt bjuds det på mycket galenskaper. Vad heter de två författarna bakom barnbokssuccén?
 

8. I En ovanligt torr sommar hittas ett kvinnoskelett som legat begravt åratal, och överkommissarie Alan Banks och kriminalinspektör Annie Cabbot får uppgiften att försöka identifiera kvinnan. Boken vann Svenska Deckarakademins pris för bästa översatta kriminalroman 2001. Vem är författaren?
 


De rätta svaren:

1. Mons Kallentoft 2. Per Anders Fogelström 3. Tove Jansson 4. Candace Bushnell 5. Siri Hustvedt 6. Anneli Jordahl 7. Sören Olsson & Anders Jacobsson 8. Peter Robinson

måndag 16 juni 2014

Bloomsday

Idag, den 16 juni, firas Bloomsday i Dublin. Det handlar förstås om James Joyce mastodontverk Ulysses, vars huvudperson Leopold Bloom just den 16 juni år 1904 vandrar genom Dublins gator. Om man beger sig till den irländska huvudstaden idag får man möta människor klädda i tidstypiska kläder och kan lyssna till olika uppläsningar och dramatiseringar av Joyces text.
 
Jag befinner mig tyvärr inte i Dublin idag, men eftersom Ulysses är en av de tre böcker jag planerar att ge mig på i min utmaning Topp-100-trippeln, låter jag Bloomsday markera inledningen av min läsning. Jag återkommer mer kring detta!
 
Ta en titt på det här klippet och få reda på varför just Ulysses är Stephen Frys favoritbok:



torsdag 12 juni 2014

Novelltema: Allt har sin tid av Alva Dahl

För ett par veckor sedan köpte jag den senaste novellfyran från Novellix, och skrev här om Håkan Nessers Herr Kadar. Nu har jag läst ännu en av berättelserna, nämligen Allt har sin tid (2014) av Alva Dahl.
 
Alva Dahl är en ny bekantskap för mig, men tydligen arbetar hon som litterär översättare från engelska och norska, och har till exempel översatt Zadie Smiths böcker till svenska. Dessutom är hon doktorand i nordiska språk vid Uppsala universitet.
 
I novellen Allt har sin tid får vi möta Sabina, en tjugofemårig tjej som pluggar till lärare och samtidigt undervisar på en kvällskurs i tyska. Hennes pappa tycker att tyska är ett löjligt språk, och förstår inte tjusningen med författare som Kafka och Brecht. Hennes mamma är mest bekymrad för att allt ska gå bra för dottern.

Och så står alltså Sabina där med en tolv personer stor grupp studenter som av olika anledningar vill lära sig lite tyska: några är blivande au pairer och det finns en äldre man som verkar besviken över att läraren verkar så ung och oerfaren.

Men en av studenterna är en man som Sabina hade hoppats att hon aldrig mer i hela sitt liv skulle behöva träffa. Och nu sitter han alltså där i hennes klassrum och får henne att - när eleverna inte ser - totalt tappa fattningen:
 
"Vad kände jag för honom? Att han var ond. Huggen i strupen gjorde mig rädd att jag inte skulle lyckas ta mig hem på cykeln, men jag var också rädd på någon mer abstrakt nivå för att det nu var bevisat att han fortfarande fanns och gick runt på jorden, och till och med i min stad där jag trodde att det inte fanns en enda människa jag kände hemifrån."
 
Något har alltså hänt i Sabinas förflutna, något avskyvärt, som nu tränger upp till ytan igen. Allt har sin tid är en psykologisk skildring av hur vi tränger undan och lever vidare, men ändå inte kan undgå att påverkas av det vi utsätts för.
 
 
 
Titel: Allt har sin tid
Författare: Alva Dahl
Utgivningsår: 2014
Förlag: Novellix
Antal sidor: 27
 

onsdag 11 juni 2014

Tematrio - Sverige

Den är veckan handlar Lyrans tematrio om våra egna svenska författare.
 
Jag läser ganska mycket svenskt, allt ifrån klassiker till favoritförfattare som till exempel Kerstin Ekman och Carl-Johan Vallgren. Men för den här trion tänkte jag utgå från det jag läst nyligen, och då blev det faktiskt tre böcker som alla är skrivna av inte riktigt lika etablerade författare. Alla är kvinnor och alla tre böckerna kretsar kring kvinnliga huvudpersoner. Inte så dumt bara det, eller hur?
 
 
1. Mitt första tips är boken Salome (2011) av Mara Lee. Den handlar om fjortonåriga Elsa Mo som växer upp i ett litet samhälle i nordöstra Skåne. Läs min recension här.
 
2. Nästa bok utspelar sig faktiskt också den delvis i nordöstra Skåne. Det är Anna Vogels roman Blodapelsin (2014), en skildring av åttiotalet och den unga tjejen Emma. Här kan du läsa min tankar om boken.
 
3. Till sist, Andrea Lundgrens Glupahungern (2014), en roman som kretsar kring tre generationer kvinnor i utkanten av den lockande, magiska och kanske farliga skogen långt uppe i Norrbotten. Läs min recension här.

tisdag 10 juni 2014

Kaffepaus à la Tatiana


Franska Tatiana de Rosnay, författare till romaner som Sarahs nyckel och Huset du älskade, har fått äran att pryda omslaget till Bokmässans seminarieprogram 2014, som äntligen har dykt upp i min brevlåda. Om det blir just Tatiana som jag väljer att lyssna till i september återstår väl att se, men med 400 seminarier att välja på ska jag nog hitta något som passar just mig.
Och vill du veta en hemlis? Jag har faktiskt aldrig tidigare besökt Bokmässan, så det ser jag så klart väldigt mycket fram emot!

måndag 9 juni 2014

VM och fotbollsböcker

Den här veckan inleds VM i fotboll från Brasilien, vilket jag tycker ska bli jättekul! Och i samband med detta vill jag gärna tipsa om några böcker med fotbollsanknytning.

Den första jag kommer att tänka på är numera klassiska Åshöjdens bollklubb av Max Lundgren, som man till exempel kan lyssna på som ljudbok:



Om man vill läsa biografier om kända fotbollsspelare, kan man (om man inte som så många redan gjort det) läsa Jag är Zlatan Ibrahimovic: min historia av Zlatan själv och David Lagercrantz. Annars kan man läsa om en annan storhet, i Messi: biografin av Guillem Balague:


Erik Niva har skrivit tre böcker med reportage från olika fotbollsrelaterade ämnen. Den senaste av dem är Utväg fotboll:


Engelska Nick Hornby har skrivit om en fanatisk fotbollssupporter, i Fever Pitch:



Det finns också många barnböcker med fotbollstema. Till exempel löser Lasse och Maja Fotbollsmysteriet i Martin Widmarks bok. Det finns också en serie om fotbollsspelaren Ted, till exempel i Ut med domarn! av Malin Stehn. En annan bok som kan vara bra att ha för att förklara alla regler i sporten är Spinkis fotbolls-ABC av Lasse Anrell och Matti Lepp:
 
 
 
Har du tips på fler bra böcker om fotboll?

torsdag 5 juni 2014

Hur går det med Topp-100-trippeln?

Topp-100-trippeln är 2014 års läsutmaning, som jag satte ihop för mig själv och förstås för alla andra som önskar delta.
 
Den går till så att man väljer ut tre böcker som man ännu har olästa från Världsbibliotekets lista över de hundra bästa böckerna, och sedan har man hela 2014 på sig att läsa böckerna och också skriva något om dem på sin blogg. Det är ett kul sätt att ta sig an några av de klassiker som kanske redan står hemma i hyllorna och samlar damm, eller att upptäcka en välkänd författare som man hittills aldrig kommit sig för med att läsa.
 
Om du också vill vara med är det bara att skriva en rad här i kommentarsfältet, eller under rubriken Topp-100-trippeln ovan. Där kan du också sedan skriva in länkarna till dina inlägg efterhand som du läser och skriver om dina böcker.
 
Hittills är vi en lagom stor och lagom tapper skara som har gett oss på utmaningen. Tre av oss har läst bok nummer ett, men eftersom man har hela året på sig kommer det säkert efterhand att trilla in  inlägg från de andra deltagande bloggarna också.
 
 
Mrs Calloway på bloggen A Room of my Own var först ut. Här kan du kan läsa hennes inlägg om Samuels bok av Sven Delblanc.
 
Emmas hyllas första bok i trippeln var Svindlande höjder av Emily Brontë, och hennes inlägg kan du läsa här.
 
Själv inledde jag med Alice´s Adventures in Wonderland av Lewis Carroll, och min nästa bok kommer att bli James Joyces tegelsten Ulysses.
 
 
 
Visst vill du också utmana dig själv att läsa tre klassiker? Här följer hela listan, så det är bara att titta igenom den och välja ut tre titlar som du blir extra nyfiken på.
 
Välkommen att vara med i Topp-100-trippeln!
 
 
De 100 bästa böckerna (i bokstavsordning):
 
Richard Adams, Den långa flykten
Isabel Allende, Andarnas hus
Carl Jonas Love Almqvist, Drottningens juvelsmycke
Charles Baudelaire, Ondskans blommor
Frans G. Bengtsson, Röde Orm
Bibeln
Karin Boye, Kallocain
Herman Broch, Vergilii död
Emily Brontë, Svindlande höjder
Michail Bulgakov, Mästaren och Margarita
Italo Calvino, Klätterbaronen
Albert Camus, Främlingen
Alejo Carpentier, Den förlorade porten
Lewis Carroll, Alice i Underlandet
Louis-Ferdinand Céline, Resa till nattens ände
Miguel Cervantes, Don Quijote
Joseph Conrad, Mörkrets hjärta
Dante Alighieri, Den gudomliga komedin
Sven Delblanc, Samuels bok
Charles Dickens, Pickwickklubben
Charles Dickens, David Copperfield
Fjodor Dostojevskij, Brott och straff
Fjodor Dostojevskij, Idioten
Fjodor Dostojevskij, Bröderna Karamazov
Theodore Dreiser, En amerikansk tragedi
Kerstin Ekman, Hunden
Buchi Emecheta, Andra klassens medborgare
William Faulkner, Ljus i augusti
Gustave Flaubert, Madame Bovary
Per Anders Fogelström, Stockholms-serien
Marianne Fredriksson, Simon och ekarna
Marilyn French, Kvinnorummet
Gabriel García Márquez, Hundra år av ensamhet
André Gide, Falskmyntarna
Johann Wolfgang von Goethe, Faust
Maksim Gorkij, Min barndom
Kenneth Grahame, Det susar i säven
Graham Greene, Brighton Rock
Jaroslav Hasek, Den tappre soldaten Sveijk
Joseph Heller, Moment 22
Ernest Hemingway, Och solen har sin gång
Ernest Hemingway, Den gamle och havet
Hermann Hesse, Stäppvargen
Homeros, Odysséen
John Irving, Garp och hans värld
P.C. Jersild, Efter floden
Eyvind Johnson, Hans nådes tid
James Joyce, Ulysses
Franz Kafka, Processen
Franz Kafka, Amerika
Yasar Kemal, Låt tistlarna brinna
Jaan Kross, Kejsarens galning
Pär Lagerkvist, Dvärgen
Pär Lagerkvist, Barabbas
Selma Lagerlöf, Kejsarn av Portugallien
Erik Lindegren, Mannen utan väg
Astrid Lindgren, Pippi Långstrump
Astrid Lindgren, Mio min Mio
Torgny Lindgren, Batseba
Eric Linklater, Det blåser på månen
Väinö Linna, Okänd soldat
Thomas Mann, Huset Buddenbrook
Thomas Mann, Bergtagen
Harry Martinson, Nässlorna blomma
Harry Martinson, Vägen till Klockrike
Harry Martinson, Aniara
W. Somerset Maugham, Den vassa eggen
Colleen McCullough, Törnfåglarna
A. A. Milne, Nalle Puh
Vilhelm Moberg, Utvandrar-serien
Elsa Morante, Historien
Fritiof Nilsson Piraten, Bokhandlaren som slutade bada
Boris Pasternak, Doktor Zjivago
Marcel Proust, På spaning efter den tid som flytt
Erich Maria Remarque, På västfronten intet nytt
J.D. Salinger, Räddaren i nöden
Cora Sandel, Alberte-serien
Aksel Sandemose, Varulven
William Shakespeare, Samlade verk
Georges Simenon, Klockorna i Bicétre
Sofokles, Konung Oidipus
Zaharia Stancu, Djävulens plogfåra
John Steinbeck, Vredens druvor
Stendahl, Kartusianklostret i Parma
August Strindberg, Röda rummet
August Strindberg, Hemsöborna
Hjalmar Söderberg, Doktor Glas
Hjalmar Söderberg, Den allvarsamma leken
Anton Tjechov, Damen med hunden
Lev Tolstoj, Krig och fred
Lev Tolstoj, Anna Karerenina
Göran Tunström, Juloratoriet
Mark Twain, Huckleberry Finn
Sigrid Undset, Kristin Lavransdotter
Jules Verne, En världsomsegling under havet
Voltaire, Candide
Herbjörg Wassmo, Huset med den blinda glasverandan
Émile Zola, Thérèse Raquin

onsdag 4 juni 2014

Bokfrågan: om sommarens läsning

Det är något speciellt med tanken på sommaren och alla böcker man planerar att läsa, och om detta handlar bokfrågan den här gången.
 
När jag tänker på sommar och läsning ser jag först en hängmatta framför mig (fast egentligen äger jag ingen hängmatta). Jag tänker också på långa dagar på stranden med en noga utvald pocket (fast egentligen tycker jag inte om att läsa i solen, för det blir för varmt). Jag tänker också att jag har massor av tid till att läsa, för det är ju ändå SEMESTER (fast egentligen vet jag med mig att jag troligen kommer att läsa mindre än vanligt, eftersom jag gör så många andra roliga saker på sommaren).
 
Hm... Blir det då inga sommarläsningsplaner för mig alls? Jodå, det blir det!
 
Jag hoppas hinna läsa flera romaner som utspelar sig i Cornwall och i grevskapen runtomkring. Dit ska vi åka på semester, och jag gillar att läsa böcker som utspelar sig på platser jag besöker.
 
Porthcumo beach i Cornwall
 
Jag tänker att jag ska hinna läsa om både Northanger Abbey och Persuasion av Jane Austen (utspelar sig delvis i städerna Bath och Lyme Regis), jag vill läsa Jamaica Inn av Daphne du Maurier (ett värdshus som än idag ligger i utkanten av Bodmin Moor), och jag vill gärna läsa något om Kung Arthur och hans riddare (Cornwall är fullt av platser som finns med i legenderna).
 
 
Om du vill vara med i bokfrågan, ska du alltså svara på följande fråga:
 
Vilka böcker planerar du att läsa i sommar?
 
Om du svarar i ett eget inlägg, glöm då inte att också lämna en länk här, så att vi andra hittar till din blogg!
 
 

tisdag 3 juni 2014

Årets sommarvärdar i P1

 
Nu är årets sommarpratare i P1 tillkännagivna, och det finns flera författare med på listan. Till exempel:

Johan Theorin, 26 juni
Kjell Westö, 8 juli
Therése Söderlind, 14 juli
Martina Montelius, 18 juli
Åsa Larsson, 27 juli
Bea Uusma, 3 augusti
Mustafa Can, 17 augusti

Hela listan hittar du här.

Novelltema: Herr Kadar av Håkan Nesser

Nu var det ett tag sedan jag skrev något om en novell till mitt tema, vilket jag ju en gång startade för att komma igång med att läsa fler noveller. Det verkar alltså fortfarande som om romanerna ofta lyckas tränga undan det kortare formatet i min läsning...
 
Men nu har jag nyligen köpt de fyra senaste novellböckerna i Novellix utgivning, och den första jag har läst av dem är Herr Kadar (2014) av Håkan Nesser:
 
 Novellen utspelar sig på en ö utanför Tanzanias kust. Där befinner sig berättelsens "vi", ett icke namngivet eller på annat sätt beskrivet par, på en semesterresort. Istället för att djupdyka i de här två personernas inre, låter Nesser oss spana mot de andra semesterfirarna genom huvudpersonernas ögon.
 
Förutom de själva finns det på hotellet ett tyskt nygift par, två engelska väninnor, fyra italienare och ett holländskt par som redan befunnit sig på orten ett tag och snart ska åka hem igen. Och sen finns det en person till, mannen i titeln, Herr Kadar.
 
Herr Kadar är inte riktigt som de andra. Han bär alltid kostym, trots värmen, och han talar inte med någon, utan sitter där själv vid sitt bord i restaurangen och läser i en bok. Efter någon dag får de andra reda på att han bara talar ungerska, vilket skulle kunna förklara varför han inte försöker kommunicera. De får också reda på att han är en av världens bästa dykare.
 
Med denne smått mystiske man i berättelsens mitt, får vi läsa om en typisk semesteridyll. Fast allt är förstås inte så idylliskt som det först verkar.
 
 
Titel: Herr Kadar
Författare: Håkan Nesser
Utgivningsår: 2014
Förlag: Novellix
Antal sidor: 28
 

måndag 2 juni 2014

Litterära förolämpningar

Idag kan man på The Guardians blogg läsa om 12 literary insults to make you weep - en kul idé, tycker jag. Jag gillar inte att själv vara elak, men i bokform kan det ju vara riktigt uppiggande.
 
Redaktionen har alltså valt ut tolv exempel på osande elaka förolämpningar från kända böcker, och om man klickar sig vidare till kommentarsfältet kan man ta del av många fler. Här följer några exempel (klicka på länken ovan för att läsa resten):


"If your brains were dynamite there wouldn't be enough to blow your hat off"
 
(från Timequake av Kurt Vonnegut)
 

 
 "May your genitals sprout wings and fly away"
 
(från Small Gods av Terry Pratchett)
 

 
 Och den här går ju verkligen inte av för hackor:
 
"A knave; a rascal; an eater of broken meats; a base, proud, shallow, beggarly, three-suited, hundred-pound, filthy, worsted-stocking knave; a lily-livered, action-taken knave, a whoreson, glass-gazing, super-serviceable finical rogue; one-trunk-inheriting slave; one that wouldst be a bawd, in a way of good service, and art nothing but the composition of a knave, beggar, coward, pandar, and the son and heir of a mongrel bitch"
 
(från King Lear av William Shakespeare)
 


Ett eget exempel från en bok som jag skrev om här så sent som förra veckan, kommer från Stjärnans ögonblick av Clarice Lispector:
 
"Macabéa, du är ett hårstrå i soppan. Man tappar lusten att äta, förstår du."
 
 
Kommer du på några egna riktigt elaka förolämpningar från böckernas värld?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...