måndag 6 april 2015

6 april - en fackbok


Den här fackboken älskar jag. Den är stor, tjock, tung och har en fin blandning av text och illustrationer. Säga vad man vill om Strindberg, men han kunde verkligen skriva - Fröken Julie, Pelikanen, Ett drömspel och Giftas är några av mina favoriter. Strindbergs privatliv verkar inte ha varit alltför tråkigt heller - intressant att läsa om i alla fall.

10 kommentarer :

 1. professor Lisbeth Larsson har också skrivit i den, visst är Strindberg intressant fortfarande.

  SvaraRadera
 2. och så tror jag att han är missförstådd av flera feminister... han ville ju leva i jämlikt förhållande, så gott det nu gick för hundra år sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får ju läsa honom som tillhörande den tid då han faktiskt levde.

   Radera
  2. Precis, Strindberg ville ha skilda ekonomin... hon skulle tjäna egna penger. Carl Jonas Love Almqvist tyckte också om fritt förhållande... inte populärt på 1800-talet.

   Radera
  3. Nej, så var det ju. Intressant är också att Strindbergs kvinnosyn i böckerna ofta tydligen sammanföll med vad han för tillfället upplevde i privatlivet.

   Radera
 3. man kan också läsa Siri av Lena Einhorn för att få lite balans på det hela. och Lagercrantz biografi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gilla båda, men Lagercrantz bok har jag i och för sig inte läst sedan jag läste en kurs om Strindbergs dramatik i Lund. Siri tycker jag jättemycket om!

   Radera
 4. Har bara läst Fröken Julie och Giftas I av Strindberg. Tycker han fångar människan bra, annars är jag inget fan av honom... Får nog läsa mer för att få en bättre uppfattning isf ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar Strindberg - har läst ganska mycket också av hans pjäser. Intressant människa även om han kanske inte var helt igenom sympatisk.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...