Sidor

söndag 30 oktober 2016

Rösta på din favorit till Lilla Augustpriset

Samtidigt som Augustnomineringarna för de etablerade författarna tillkännagavs i måndags, avslöjades också vilka sex bidrag som nominerats till Lilla Augustpriset:

Perspektiv - en rymdsaga om Medelhavet av Henning Bollmark

Nedräkning av Sanna Fagerström

Åttahundratusen trehundrafemtiosex tick och ett knippe tulpaner av Smilla Luuk

Då rallarrosen blommar av Sigrid Nikka

Samklang av Matilda Stjernqvist

Jag är 20 år och har OCD av Gabriel Zetterström

Det roliga med Lilla Augustpriset är att vinnaren utses genom en omröstning. Klicka här för att komma till presentationer av skribenterna, länkar till texterna, juryns motiveringar och sist men inte minst den magiska knappen för att rösta på din favorit. Du har fram till och med den 21 november på dig.

Så läs och rösta! Det ska jag göra.

fredag 28 oktober 2016

The Girls av Emma Cline


Jag har ju helt missat att skriva om Emma Clines roman The Girls som jag läste för ett tag sen - det får bli några korta rader nu istället.

Jag imponerades både av språket och hur psykologiskt skickligt Cline beskriver hur tonåringen Evie blir en del av en sekt i norra Kalifornien i slutet av sextiotalet. Hon känner sig oönskad hemma och kanske är det därför som lockelsen att tillhöra blir så stark.

Intressant är att romanen handlar mer om flickorna och kvinnlig vänskap än nån slags fascination för mannen i sektens mitt. Att inte allt står rätt till förstår man som läsare ganska snabbt, och det slutgiltiga våldsdådet lurar hela tiden runt hörnet.

The Girls är spännande, välskriven och obehaglig - jag rekommenderar den verkligen.


Författare: Emma Cline
Titel: The Girls
Utgivningsår: 2016
Förlag: Chatto & Windus
Antal sidor: 368




Vinnaren av Man Booker Prize 2016

Det är mycket fokus på Augustpriset på bloggen nu, men igår blev det faktiskt klart vem som är 2016 års vinnare av det prestigefyllda Bookerpriset, och det är ju också väldigt intressant. Från den korta listan med sex titlar, utsågs The Sellout av Paul Beatty till vinnare.

Romanen beskrivs så här:

"Born in the ‘agrarian ghetto’ of Dickens on the southern outskirts of Los Angeles and raised by a single father, a controversial sociologist, the narrator of The Sellout spent his childhood as the subject in racially charged psychological studies. He is led to believe his father’s pioneering work will result in a memoir that will solve his family's financial woes. But when his father is killed in a police shoot-out, he realises there never was a memoir. All that’s left is the bill for a drive-through funeral.
Fuelled by this deceit and the general disrepair of his hometown, the narrator sets out to right another wrong: Dickens has literally been removed from the map to save California from further embarrassment. Enlisting the help of the town’s most famous resident – Hominy Jenkins – he initiates the most outrageous action conceivable: reinstating slavery and segregating the local high school which lands him in the Supreme Court.
What follows is a remarkable journey that challenges the sacred tenets of the United States Constitution, urban life, the civil rights movement and the holy grail of racial equality – the black Chinese restaurant."

Det låter som en riktigt intressant och ovanlig romanidé. The Sellout hamnar i fint sällskap på min vill-läsa-lista. Ska bara ta mig an sex spännande Augustprisnomineringar först... 


tisdag 25 oktober 2016

Kaffepaus à la Astrid


Agnes-Margrethe Bjorvand och Lisa Aisato står bakom den här fina bilderboken om Astrid Lindgren. Perfekt till en kopp kaffe.

måndag 24 oktober 2016

Och de nominerade till 2016 års Augustpris är...

På bilden: Bakre raden, från vänster: Felix Heintzenberg, Ole Jørgen Liodden, Linda Boström Knausgård, Henrik Wallnäs. Mellersta raden, från vänster: Niklas Orrenius, Nina Burton, Lina Woolf, Ulf Karl Ove Nilsson, Matilda Ruta. Främre raden från vänster: Charlotta von Zweigbergk, Andrzej Tichý, Ann-Helén Laestadius, Elin Bengtsson, Linda Bondestam, Ulf Stark, Ida Sundin Asp. Frånvarande vid fototillfället: Ann Jäderlund, Lars Norén, Eva Lindström och Therese Bohman. 

Nu är nomineringarna till Augustpriset tillkännagivna - en del blev som jag trodde (tre rätt lyckades jag tippa), annat blev verkligen överraskningar.

Riktigt lässugen blev jag som vanligt, och det finns mycket att se fram emot i alla tre kategorierna. Särskilt sugen är jag på Therese Bohmans Aftonland.

Så här ser nomineringarna ut:

Årets svenska skönlitterära bok:

Aftonland, Therese Bohman
djupa kärlek ingen, Ann Jäderlund
Välkommen till Amerika, Linda Boström Knausgård
En dramatikers dagbok 20132015, Lars Norén
Eländet, Andrzej Tichý
De polyglotta älskarna, Lina Wolff

Årets svenska fackbok:

Gutenberggalaxens nova. En essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution, Nina Burton
Arktis. Liv i en värld av is och snö, Felix Heintzenberg & Ole Jorgen Liodden
Glömskans bibliotek. En essä om demens, vansinne och litteratur, Ulf Karl Olov Nilsson
Skotten i Köpenhamn. Ett reportage om Lars Vilks, extremism och yttrandefrihetens gränser, Niklas Orrenius
Fattigfällan, Charlotta von Zweigbergk
1947, Elisabeth Åsbrink

Årets svenska barn- och ungdomsbok:

Idag vet jag inte vem jag är, Ida Sundin Asp
Ormbunkslandet, Elin Bengtsson
Tio över ett, Ann-Helen Laestadius
Oj, en polis, Eva Lindström
Djur som ingen ser utom vi, Ulf Stark & Linda Bondestam
Åka buss, Henrik Wallnäs & Matilda Ruta

Årets nominerade till Lilla Augustpriset:

Perspektiv - en rymdsaga om Medelhavet, Henning Bollmark
Nedräkning, Sanna Fagerström
Åttahundratusen trehundrafemtiosex tick och ett knippe röda tulpaner, Smilla Luuk
Då rallarrosen blommar, Sigrid Nikka
Samklang, Matilda Stjernqvist
Jag är 20 år och har OCD, Gabriel Zetterström


Snart dags för nomineringarna


Snart kommer vi äntligen att få reda på vilka som är nominerade till 2016 års Augustpris. Klockan 16:30 på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm kommer Daniel Sjölin och Tara Moshizi att presentera och samtala med de nominerade författarna.

Jag kommer tyvärr inte att kunna vara där, men du och jag kommer ändå att kunna följa livesändningar från eventet på augustpriset.se.

Jag tycker såklart det ska bli extra spännande att se om jag lyckats gissa rätt kring vilka som nomineras, och sen ser jag verkligen fram emot att kunna sätta igång med läsningen av de nominerade böckerna. 

Gör gärna ett besök också hos de andra två bloggarna som bevakar Årets svenska skönlitterära bok:

Som ett sandkorn...
och
och dagarna går....




lördag 22 oktober 2016

Den på intet vis speciella

Förra årets vinnare av Lilla Augustpriset var Rasmus Bjerkander med novellen "Den på intet vis speciella."

Jag gillar den här finstämda novellen - en värdig vinnare, helt enkelt. Den handlar om en kille och hans familj som träffas hemma hos hans mormor och morfar för att hjälpa till i trädgården. Genom små antydningar lär vi känna släktingarna och deras roller i familjen. Under ytan vilar också allvaret, som ingen vill låtsas om.

Juryns motivering löd så här:

"Novellen Den på intet vis speciella är, trots titeln, genom sin vardaglighet, fina framåtrörelse och väl avvägda språk alldeles speciellt läsvärd. Genom att följa den unga jag-berättaren får vi läsare en inblick i familjens relationsmönster, morfars trädgård och det mest förbjudna spörsmålet – döden."

Det ska bli spännande att se vilka texter som blir 2016 års nomineringar till Lilla Augustpriset. På måndag vet vi.

Jag passar också på att peta in Rasmus Bjerkanders text i novellutmaningen : "Nr 4: Läs en novell av en författare du aldrig tidigare läst."

fredag 21 oktober 2016

Farväl Eritrea

Jag har läst Farväl Eritrea av Samuel Brhane, en tunn liten volym som beskriver en sextonårig pojkes flykt från Eritrea, genom Sahara och mot Medelhavet och Europa. Boken är utgiven med hjälp av ett litteraturprojekt i Strömstads kommun.

Det är en ofattbart hemsk upplevelse som huvudpersonen i boken genomlever. Han lämnar sitt hemland och hamnar i grymma flyktingsmugglares händer. Han är ständigt hungrig och rädd att bli lämnad kvar eller till och med dödad. Med sig i på flykten har han sin flickvän och en nära vän, vilket ibland säkert är det som får honom att överleva.

Boken är skriven på ett enkelt språk utan så mycket detaljer och litterär finess. Jag tycker att boken har ett värde i sin  nuvarande form eftersom den här typen av berättelser skrivna av någon som varit med om flykten på riktigt, borde komma många till del. Men visst hade texten vunnit på att genomarbetas och anpassats mer till en litterär form.

De fasansfulla detaljerna radas upp efter varandra och när det inte händer så mycket skildras detta inte alls. Jag hade gärna läst om flyktingarnas väntan, deras tystnad och tankar - detta hade ökat min inlevelseförmåga i människornas öden. En ganska stor del av romanens första del utspelar sig i Eritrea och jag hade också gärna läst mer om miljöerna och livet där.

Som ett vittnesmål från någon som själv varit på flykt, är boken ändå läsvärd.


Titel: Farväl Eritrea
Författare: Samuel Brhane
Utgivningsår: 2016
Antal sidor: 78

torsdag 20 oktober 2016

Niklas Strömstedt ska leda Augustgalan

Idag blev det känt att det är Niklas Strömstedt som ska vara Augustgalans konferencier den 28 november.

Foto: Mattias Edvall.
augustgalan.se kan man läsa hans tankar om uppdraget:

"– Då skulle mamma bli riktigt stolt, tänkte jag när jag fick frågan om att leda Augustgalan i år. Nästa tanke gick såklart i den lätt panikartade tonarten, hur ska detta gå? Hur som helst känns det både pirrigt, inspirerande och roligt att äntligen få vara med om denna mytomspunna prisceremoni."

onsdag 19 oktober 2016

Lilla Augustpriset

Det är inte bara de redan etablerade författarna (och för all del en och annan debutant) som prisas i Augustsammanhang. Det finns också nåt som heter Lilla Augustpriset.

De fullständiga reglerna för att delta med ett bidrag hittar du här, men i korthet kan sägas att tävlingen är öppen för ungdomar mellan 16 och 20 år och texten (en ganska kort sådan) kan vara en novell, en essä, en diktsvit, ett debattinlägg, ett reportage eller en utredande text. I år gick anmälningstiden ut den 5 september.

Det som nu återstår är det spännande avslöjandet av vilka sex texter som är de nominerade till 2016 års Lilla Augustpriset och förstås vem som blir årets vinnare.

Den 24 oktober hålls en presskonferens där alla nomineringar till årets pris tillkännages, och så även nomineringarna till Lilla Augustpriset. Det som är lite speciellt med Lilla Augustpriset är att det från och med detta datum till och med den 21 november går att rösta på sin favorittext på www.augustpriset.se.

Rasmus Bjerkander, vinnare av Lilla Augustpriset 2016. Foto: Evan Pantiel

I fjol blev den lycklige vinnaren Rasmus Bjerkander med novellen "Den på intet vis speciella" (du kommer snart att kunna läsa en recension av hans novell här på bloggen).

Flera nu välkända författare har tidigare varit nominerade till Lilla Augustpriset, till exempel Amanda Svensson som i år är en av tävlingens jurymedlemmar.


tisdag 18 oktober 2016

Augustspekulationer...

Idag är det lite mindre än en vecka kvar tills vi får reda på vilka böcker som är nominerade till årets Augustpris. Att sia om vilka titlar det kommer att bli är ju inte helt enkelt, men eftersom jag nu är Augustambassadör tänker jag göra ett försök i alla fall. Nåt rätt kanske jag får, men förmodligen blir jag rejält överraskad på måndag också.

De här sex romanerna tror jag på:
  • Therese Bohman, Aftonland
  • Steve Sem-Sandberg, Stormen
  • Lina Wolff, De polyglotta älskarna
  • Ola Larsmo, Swede Hollow
  • Linda Boström Knausgård, Välkommen till Amerika
  • Thom Lundberg, För vad sorg och smärta


Min kategori att bevaka är ju Årets svenska skönlitterära bok men jag drar gärna till med en gissning på Årets svenska barn- och ungdomsbok också. För visst borde Pija Lindenbaums Pudlar och pommes och Anna Ahlunds, Du, bara bli nominerade?

Vilka tror du blir nominerade till Augustpriset?

måndag 17 oktober 2016

Tematrio - öar

Den här veckan är det öar som är ämnet för Lyrans tematrioHon skriver så här:

"Berätta om en bok/berättelse som utspelar sig på en ö. Bebodd, eller ej."

1. Sara Lövestams mellanåldersbok  Skarven handlar om Johanna, Ludde och Olivia som bor på samma ö under sommaren. Ludde vill gärna lösa mysterier och när de ser en skum man på Skarvön beger de sig dit för att göra efterforskningar. De hamnar snart mitt i en spännande mordgåta.

2. En annan bok som utspelar sig på en ö är Kanske är det allt du behöver veta av E. Lockhart. Sjuttonåriga Cadence tillbringar varje sommar på familjens privatägda ö utanför Massachusetts kust. Men en sommar händer något som förändrar allt. Efter den femtonde sommaren är Cadence helt annorlunda. Hon lider av minnesförlust och har svår kronisk huvudvärk. Frågan är bara vad det var som egentligen hände?

3. Peter Mays böcker om Fin Macleod utspelar sig på Isle of Lewis, en karg och ogästvänlig ö i Yttre Hebriderna. Svarthuset är den första boken i serien och i den kallas Fin tillbaka till ön där han växte upp, nu i egenskap av kriminalkommissarie med uppgift att lösa ett brutalt mord.

Grief is the Thing with Feathers


Max Porters bok Grief is the Thing with Feathers är nåt av det bästa jag läst på länge. En ren njutning, trots att ämnet är svårt och tungt.

Innehållet berättas ur tre synvinklar. Pappan som blivit änkling, hans två söner som talar ur ett gemensamt perspektiv, och så kråkan.

Mitt i natten i det sorgdrabbade hemmet dyker fågeln upp:


"There was a rich smell of decay, a sweet furry stink of just-beyond-edible food, and moss, and leather, and yeast.

Feathers between my fingers, in my eyes, in my mouth, beneath me a feathery hammock lifting me up a foot above the tiled floor.

One shiny jet-black eye as big as my face, blinking slowly, in a leathery wrinkled socket, bulging out from a football-sized testicle.

SHHHHHHHHHHHHH.

                                                                         shhhhhhhh.

And this is what he said:

I won't leave until you don't need me any more."


Så kråkan flyttar in till familjen och som en slags symbol eller en gestalt ur en saga, blir han en del av sorgen och hjälper dem att bära förlusten efter makan och mamman.

Boken består av minnen, tankar och delar av konversationer. En fråga som väcks är hur man ens kan skriva om en så stor sorg och saknad? Och kanske är dessa brottstycken det enda sättet att kunna närma sig det ofattbara. Språket är ofta poetiskt och helt fantastiskt att läsa högt (gör det, särskilt kråkans ord!). Texten känns fjäderlätt samtidigt som innehållet är går på djupet och verkligen berör.

Jag gillar också hur berättelsen går i dialog med andra texter. Pappan håller på och skriver en bok om poeten Ted Hughes, som bland annat är känd för diktsamlingen Crow: From the Life and Songs of the Crow. Bokens titel är också en direkt anspelning på en dikt av Emily Dickinson: "Hope" is the thing with feathers.

Alldeles oavsett dessa litterära finesser är boken mycket läsvärd. Den känns omedelbar och drabbar verkligen en med sitt språk och sina starka känslor.

Om du inte vill läsa boken på engelska, kommer den faktiskt bara om nån dag ut i svensk översättning på Sekwas imprint ETTA.


Författare: Max Porter
Titel: Grief is the Thing with feathers
Utgivningsår: 2015
Förlag: Faber & Faber
Antal sidor: 114

söndag 16 oktober 2016

Läs en novell II: Ekorren av Tove Jansson


Tove Jansson måste självklart få vara med på ett hörn i novellutmaningen. Jag har läst "Ekorren" från novellsamlingen Meddelande som gavs ut på nytt 2014.

En kvinna bor ensam på en ö där hon från sitt lilla hus kan blicka ut över havet i alla väderstreck. Hon har sina små ritualer för att dela in dagen: hon dricker en klunk Madeira, hon ordnar med veden och hämtar upp mat ur källaren. På köksbordet ligger en hög med vita pappersark där hon skriver på något.

En dag dyker en liten fläck upp i havsbrynet och det visar sig vara en ekorre. Kvinnan rör sig försiktigt för att inte skrämma den och börjar lägga ut bröd som den kan äta. Allt mer i hennes liv kretsar kring ekorren. Hon vill inte att den ska bli tam, men skulle gärna vilja att de kunde leva där på ön, sida vid sida.

Novellen sätter fingret på teman som ensamhet och självständighet. Kvinnan blir arg när ekorren stör hennes bestyr, men samtidigt blir hon besviken när hon tror att den försvunnit.

Jag passar in novellen på nr. 14 i Läs en novell II: "Läs en novell som utspelar sig på en ö."


Titel: "Ekorren" ur novellsamlingen Meddelande
Författare: Tove Jansson
Utgivningsår: 2014
Förlag: Schildts & Söderströms
Antal sidor: 20

lördag 15 oktober 2016

Vad man kan lära sig av en Augustvinnare


Vill du bli proffs på fåglars läten föreslår jag att du läser Tomas Bannerheds Korparna, där huvudpersonen flyr från ansvaret att ta över gården, ut till fåglarna i skogen. 

Om husmoderskonst i allmänhet och småkakebak och husmanskost i synnerhet vet Maj mycket om, huvudpersonen i Kristina Sandbergs Liv till varje pris. Nu finns det till och med en en kokbok där hennes recept är samlade: I köket hos Maj: en hemmafrus bästa recept

Sen finns det ju annat ovärderligt att lägga på minnet. Till exempel att man ibland måste våga se sanningen i vitögat och inse att mannen man älskar, faktiskt inte älskar en tillbaka (Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande). Eller att det faktiskt kan vara livsfarligt att tälta i ödemarken (Kerstin Ekmans Händelser vid vatten). Att det är smart att hålla sams med sina syskon (Torgny Lindgrens Hummelhonung.) Och vill du lära dig några användbara uttryck på tornedalsfinska, ska du definitivt läsa Populärmusik från Vittula av Mikael Niemi. 

torsdag 13 oktober 2016

onsdag 12 oktober 2016

Höstläsningstagg


Jag har sett  höstläsningstaggen på många bloggar på sistone, så nu tänkte jag att det kunde vara min tur.

1. Är det några speciella böcker du planerar att läsa under hösten? 

Det är ju många förstås. Först och främst är planen att jag ska läsa alla Augustnomineringarna i den skönlitterära klassen, men vilka de är vet vi ju först den 24 oktober. Annat som väntar i mina läshögar är Sofi Oksanens Norma, The Green Road av Anne Enright och Karolina Ramqvists essäbok Det är natten: författaren och den som skriver. Listorna på sånt jag är sugen på att läsa bara växer hela tiden så jag ska nog hålla mig sysselsatt...

2. September är förknippad med skolstart. Vilken bok tyckte du bäst om att läsa i skolan? Och vad var/är dina favoritämnen?

Jag var en sån där elev som älskade när läraren "tvingade" klassen att läsa en viss bok (även om jag nu kan ha en del synpunkter på det sättet att arbeta). Alltså minns jag med glädje att vi till exempel läste Mobergs Utvandrarna och Barabbas av Pär Lagerkvist. Mina favoritämnen var svenska och engelska, vilket jag också sen själv undervisade i under flera år innan jag sadlade om från gymnasielärare till bibliotekarie. Och så gillade jag idrott också.

3. I oktober är det Halloween. Gillar du läskiga böcker och i så fall vilka?

Ja, jag gillar läskigheter! Jag läser gärna John Ajvide Lindqvist, både för att hans böcker är läskiga och för att han helt enkelt skriver så bra. Jag gillar också klassiker som Edgar Allan Poe och mer traditionella spökberättelser som Susan Hills The Woman in Black.

4. Vilken bok passar för mysläsning under mörka höstkvällar?

Egentligen vad som helst jag är sugen på, men kanske faktiskt just nåt lite läskigt - när man sitter där under filten och det är ruskigt ute, gör det inget om det också är lite ruskigt i boken jag läser. Annars är nåt av Tove Jansson riktig mysläsning.


5. När du krupit upp i soffan med en mysig bok, vad vill du dricka för varm dryck?

Jag dricker gärna både te och kaffe, men i ärlighetens namn blir det oftast kaffe - det där koffeinberoendet måste underhållas.

6. Har du några höstplaner du ser fram emot?

Till min stora glädje är jag en av årets Augustambassadörer, så det är klart att jag ser fram emot Augustgalan den 28 november. Men jag och familjen ska också till London lite senare i höst och det är alltid roligt. Den här gången blir det förutom besök i bokhandlar också fotboll och en avstickare till Oxford.



tisdag 11 oktober 2016

Tematrio - Alternativa Nobelpris

Snart är det ju dags för Nobelpriset i litteratur och då passar Lyran på att ha samma tema i sin tematrio. Eller, ja nästan samma tema, för här får vi själva bestämma vilka som ska prisas:

"Vilken levande barnboksförfattare vill ni ge ett "Nobelpris"? Vilken svensk levande författare vill ni ge ett "Nobelpris"? Och vilken levande nordisk författare vill ni ge ett "Nobelpris"?"

1. I barnboksklassen väljer jag att ge Nobelpriset till den fantastiska Barbro Lindgren. Här behövs nog ingen närmare presentation egentligen... Jag säger bara grisen Benny, den vilda bebin och Max med sin potta, sin dockvagn och sin balja. Eller förstås böckerna om Sparvel och den helt oförglömliga Loranga, Dartanjang och Masarin. Solklart att hon ska få priset, eller hur?

2. Nobelpriset till en svensk författare tilldelar jag Sara Stridsberg. Jag tycker hon sticker ut bland de nu levande svenska författarna för att hon har en stil som verkligen är hennes och ingen annans. Hon är språkligt skicklig, suggestiv och lyckas alltid dra mig djupt in i berättelserna hon skildrar. Läs till exempel Drömfakulteten eller Happy Sally.

3. Den levande nordiska författare som jag vill prisa är isländska Sjón. Också han har en alldeles egen röst, både i dikter och i kortprosa. Han har också skrivit låttexter till min favorit Björk. Läs gärna dikterna i Stensamlarens sång.

måndag 10 oktober 2016

Grejen med August

Varför?

För att varje år belöna och sätta fokus på de bästa svenska nyutkomna böckerna.

Vilka kategorier?

Priset delas ut i tre kategorier: Årets svenska fackbok, Årets svenska skönlitterära bok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Dessutom delas Lilla Augustpriset ut till en ung lovande skribent.


Vem står bakom priset?

Svenska Förläggareföreningen.


Varför just August?

Priset är uppkallat efter August Strindberg. Förläggaren Per I. Gedin, initiativtagaren till priset, föreslog att det skulle kallas Strindbergspriset, men sedan valdes förnamnsvarianten istället.

Hur går det till?

Först nominerar en jury för varje kategori sex stycken titlar. Dessa tillkännages på en presskonferens i oktober och därefter läser en så kallad elektorsförsamling de nominerade böckerna. Elektorsförsamlingen består av 21 elektorer i vardera kategori och de här personerna kan vara till exempel bokhandlare, bibliotekarier och litteraturkritiker. När de läst bidragen röstar de på sin favorit i en sluten omröstning. Den bok som får flest röster vinner.

Vad får vinnaren?

100 000 kronor och en tjusig statyett skapad av Michael Fare. Dessutom kan vinnaren förvänta sig att försäljningen av den prisade boken ökar. 

Tidigare vinnare?

Många bra böcker har vunnit priset genom åren. Några av mina personliga favoriter i den skönlitterära kategorin är Händelser vid vatten av Kerstin Ekman, Korparna av Tomas Bannerhed, Hummelhonung av Torgny Lindgren och förra årets vinnare Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri.

Viktiga datum?

Måndagen den 24 oktober avslöjas de nominerade böckerna på en presskonferens och måndagen den 28 november koras vinnarna på Augustgalan.

lördag 8 oktober 2016

Inför Nobelpriset

Sara Danius, första dörröppnare på torsdag
Nu på torsdag kommer alltså Nobelpriset i litteratur 2016 att tillkännages för världen. Jag roar mig med att titta på webbsidor där oddsen hos olika vadslagningsfirmor listas. I skrivande stund verkar Haruki Murakami ligga högst på listorna, tätt följd av Adonis och Ngugi Wa Thiong'o.

När olika bibliotekarier i min lokaltidning får gissa eller säga vad de hoppas på, nämns författare som Chimamanda Ngozi Adiche, Maryse Condé, Joyce Carol Oates, Jon Fosse och Margaret Atwood.

Det intressanta är att spekulationerna alltid bygger på en variation från de föregående åren. Visst måste författarna har en mycket hög litterär kvalitet, men sen gäller det att komma från ett land som ligger långt ifrån de senaste vinnarnas och helst ska författaren vara av motsatt kön från de som senast vunnit.

Alltså borde Nobelpriset i år gå till en man från ett land utanför Europa.

Och om jag då faktiskt skulle våga mig på en gissning så säger jag Adonis. Han är man och kommer ursprungligen från Syrien, vilket kanske också skulle vara ett lämpligt val för att rikta ljuset på kulturen (och inte bara kriget) i landet. Sen får jag nog smyga med ett par reserver också, så jag säger Ngugi Wa Thiong'o från Kenya och varför inte norska Jon Fosse (även om han onekligen är från Europa)...

Vem tror du blir vinnaren? Finns det nån du hoppas på?

Själv tycker jag det är kul med nån jag aldrig hört talas om, så jag får nåt nytt att upptäcka.

fredag 7 oktober 2016

Första avsnittet av Augustpodden



Nu går det att lyssna på det första avsnittet av Augustpodden, där Tara Moshizi och Daniel Sjölin pratar med inbjudna gäster:

klicka här!


torsdag 6 oktober 2016

Avsnitt två av Bladen brinner är här

I förra veckan blev det äntligen av att jag lyssnade på premiäravsnittet av Bladen brinner, Lisa Bjärbos och Johanna Lindbäcks podd om barn- och ungdomslitteratur.

Jag gillade verkligen det jag hörde (till exempel intressant om Barbro Lindgren och Mårten Sandén) - det var både proffsigt, kunnigt och personligt (och så gillade jag musiken).

Nu ser jag fram emot avsnitt två om bland annat Cornelia Funke och Elin Lindell.

Lyssna du också!




onsdag 5 oktober 2016

Eva Ström om Shakespeares sonetter

Igår kväll var jag på Åhus bibliotek och lyssnade till när Eva Ström talade om sitt arbete med att översätta Shakespeares sonetter.

Hon berättade att det var ett lustfyllt arbete (en sonett om dagen istället för sudokot som hon annars brukade börja dagen med), och även om hon ibland tvivlade över om hon skulle få ordning på dagens sonett, hade hon alltid på nåt sätt lyckades få ihop det när kvällen kom. 

Vi fick höra om själva arbetet med översättningen och sonettens speciella form, men också om de personer som sonetterna handlar om: diktjaget, "the fair youth" och "the dark lady." Eva Ström har verkligen en förmåga att fånga sin publik och jag njöt av hur uppläsningen av olika sonetter blev en del i Ströms berättelse om Shakespeare, hans tid och de olika teman som finns i sonetterna: kärlek, svartsjuka, död och förgänglighet. 


Eva Ström

Var med när nomineringarna avslöjas!


Den 24 oktober får vi reda på vilka böcker som nomineras till Augustpriset. Dessutom avslöjas vilka texter som blivit nominerade till Lilla Augustpriset.

Nu har du chansen att denna kväll vara på plats vid avslöjandet på Kulturhuset i Stockholm. Anmäl dig senast den 19 oktober via den här länken: www.Augustpriset.se/nominering/SvF. Först till kvarn gäller.

tisdag 4 oktober 2016

Tematrio - kroppsdelar i titeln

Hos Lyran har det blivit dags för veckans tematrio. Hon uppmanar den som vill vara med att:

"Berätta om tre böcker med kroppsdelar i titeln!"

 Jag tänkte slå till på en hand, några tänder och ett par öron...

1. I The Other Hand av Chris Cleave reser ett gift par till Nigeria för att reparera sitt äktenskap. På en strand utanför turistorten träffar de två flickor som jagas av soldater, ett möte som får ödesdigra konsekvenser.

2. White Teeth av Zadie Smith får väl kallas en klassiker vid det här laget. Boken skildrar London ur ett multikulturellt perspektiv, med både humor och allvar.

3. Till sist, Busters öron av Maria Ernestam, en spännande historia om Eva som lovat sig själv att till varje pris bli den som överlever.

måndag 3 oktober 2016

Augustmingel och podd

Ikväll inleds Augusthösten med festligt mingel i Stockholm. Tyvärr har jag inte möjlighet att vara med, men jag och ni kommer i alla fall att kunna lyssna till premiäravsnittet av den nya Augustpodden som spelas in under kvällen.

Tara Moshizi och Daniel Sjölin ska intervjua inbjudna gäster om deras tankar och förväntningar inför nomineringarna till årets Augustpris.

För att diskutera Årets svenska fackbok kommer Gunnar Wetterberg, historiker, författare och hedersdoktor. Precis som jag har du kanske sett honom under hösten i teveprogrammet Fråga Lund.

Om förväntningarna inför nomineringarna till årets svenska barn- och ungdomsbok kommer Johanna Lindbäck att intervjuas. Ni känner igen henne som en av skribenterna på Bokhora, som författare och läsambassadör 2013-2015. Dessutom driver hon tillsammans med Lisa Bjärbo den nystartade podcasten Bladen brinner.

I kategorin Årets svenska skönlitterära bok är Jens Liljestrand den inbjudna gästen. Han är förutom författare också litteraturredaktör och biträdande kulturchef på Expressen.

Det ska bli spännande att höra hur de resonerar. Kanske väcks fler tankar om det som de flesta bokälskare nog funderar på så här års: vilka kommer att bli de nominerade till årets Augustpris?

Augustambassadör 2016

Idag kan jag stolt avslöja att Ugglan & boken är en av Augustambassadörerna 2016. Mitt uppdrag är att bevaka kategorin Årets svenska skönlitterära bok. 

Här kommer du under hösten att kunna läsa recensioner av de nominerade böckerna, självklart en rapport från Augustgalan den 28 november och allt möjligt annat Augustrelaterat.

Förutom de skönlitterära böckerna kommer jag att bevaka Lilla Augustpriset och säkert läser jag åtminstone nån av böckerna i barn- och ungdomskategorin.

Vilka de andra ambassadörerna är kan du läsa här.

Välkommen till Augusthösten!

lördag 1 oktober 2016

Novellen har stjärnstatus



Jag hittade den här intressanta artikeln om noveller i Svenska Dagbladet (publicerat i somras):

Novellen är litteraturens nya stjärna

Therese Eriksson gör en intressant spaning om novellens status just nu, så läs om du missat!



Det bjuds också på tips om "fem fantastiska noveller":

- August Strindberg, "Ett halvt ark papper"
- Stig Dagerman, "Snöblandat regn"
- Sara Lidman, "Fröken"
- Inger Edelfeldt, "Kaninernas himmel"
- Anna-Karin Palm, "Jaktlycka"

Kanske något att läsa i novellutmaningen?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...