Sidor

tisdag 30 juni 2020

Tisdagstrion: Semesterläsning

Det är dags för sista tisdagstrion innan en liten semesterpaus, men vecka 32 drar boktipsandet igång igen. Här kan du redan nu se alla höstens kommande teman.

Den här veckan har tisdagstrion helt enkelt temat "Semesterläsning." Antingen tipsar du om böcker som du tänkt läsa under semestern eller kanske om böcker som du tycker passar extra bra för lata dagar i solen (eller något annat). 

Som vanligt tolkar du alltså temat på valfritt sätt, tipsar om tre böcker och lämnar en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras boktips.


På sommaren gillar jag att läsa deckare, men jag har faktiskt ingen som ligger och väntar på mig eller som jag är extra sugen på. Förhoppningsvis får jag några tips i veckans trio.

1. Istället vill jag tipsa om Annika Norlins novellsamling Jag ser allt du gör, som jag hört mycket gott om. Den planerar jag att läsa under semestern.

2. Jag tycker om skrivhandböcker. Det är inte alltid jag får något konkret tips till mitt eget skrivande, men att läsa om andra personers skrivprocesser får mig alltid att bli sugen och inspirerad att skriva själv. Skriv först. Fråga sen av PC Jersild väntar i min bokhylla.

3. Till sist, Colson Whiteheads Nickelpojkarna, som jag tänker passa in i min utmaning Litteraturpristolvan. Romanen vann årets Pulitzerpris och verkar, precis som Whiteheads förra roman Den underjordiska järnvägen, vara en gripande berättelse.

lördag 27 juni 2020

Jorden runt på 100 böcker: Afternoon Raag av Amit Chaudhuri

När jag för massor av år sedan gick på en språkskola i London fick jag tips om romanen Afternoon Raag av Amit Chaudhuri. Jag minns att jag köpte den på ett antikvariat i Notting Hill, men sedan blev den stående i bokhyllan. Nu har jag i äntligen läst den och dessutom passat in den som en bok från Indien i Jorden runt på 100 böcker.

Romanen utspelar sig både i Oxford, där huvudpersonen - en ung man från Indien - studerar, och i Calcutta och Bombay där han växte upp. 

Det här är inte en bok med en rafflande handling och spänning. Istället är tempot lugnt och eftertänksamt, och författaren beskriver de små detaljerna så att jag ser dem nästan som med nya ögon. I Oxford noterar han allt med nykomlingens fascination, i minnena från Indien färgas beskrivningarna av melankoli, och jag älskar att läsa om båda.



Titel: Afternoon Raag
Författare: Amit Chaudhuri
Utgivningsår: 1994
Förlag: Minerva
Antal sidor: 133

torsdag 25 juni 2020

Eight Ghosts: The English Heritage Book of New Ghost Stories

I Eight Ghosts har åtta brittiska författare inspirerats av varsitt historiskt besöksmål av de över 400 som English Heritage förvaltar. Resultatet är ett antal spökhistorier som utspelar sig på olika slott, en ruin från romartiden och en bunker från kalla kriget.

Detta är mysryslig läsning som kanske hade passat ännu bättre en mörk höstkväll, men det funkar fint också i sommarvärmen. Anledningen till att jag överhuvudtaget hittade boken var att jag såg att Max Porter hade bidragit med en novell till samlingen, och eftersom jag verkligen gillar hans två romaner, Grief is the Thing with Feathers och Lanny, blev jag sugen på att läsa. 

De andra författarna går inte heller av för hackor. Här finns ett bidrag från en annan av mina favoritförfattare, Jeanette Winterson, och andra namn är till exempel Mark Haddon, Sarah Perry och Kamila Shamsie. Det ska sägas att alla noveller i samlingen inte tilltalar mig lika mycket, men till favoriterna hör just Max Porter med novellen "Mrs Charbury at Eltham", där ett speciellt kartrum (som finns på riktigt) spelar en viktig roll. 

Boken har också ett avsnitt med fakta om de olika besöksmålen i novellerna (och fler därtill), där det berättas om vilka spöken och övernaturligheter som tydligen ska förekomma. Jag har inte besökt något av novellernas resmål i verkligheten, men väl några av de andra som nämns. Några spöken har jag däremot inte sett till, även om det är trevligt att läsa om dem.


Titel: Eight Ghosts: The English Heritage Book of New Ghost Stories
Författare: Mark Haddon, Jeanette Winterson, Sarah Perry, Andrew Michael Hurley, Stuart Evers, Kamila Shamsie, Kate Clanchy och Max Porter
Utgivningsår: 2017
Förlag: September Publishing
Antal sidor: 214

tisdag 23 juni 2020

Tisdagstrion: Sommartider

Sommaren är verkligen här, med sol och värme i hela landet. Då passar det ju bra att veckans tisdagstrio har temat "Sommartider."

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Jag går ut hårt med en riktigt sommarklassiker, nämligen En midsommarnattsdröm av William Shakespeare. Den här pjäsen har det mesta: kärleksförvecklingar i sommarskogen när älvkungen Oberon grälar med Titania och droppar en kärleksört i hennes ögon, så att hon skall förälska sig i den förste person hon ser när hon vaknar. Och så Puck som drar i alla trådar förstås.

2. Mitt nästa tips är Dyksommar med text av Sara Stridsberg, en bilderbok som bygger på samma stoff som hennes Beckomberga. Zoe åker till sjukhuset för att träffa sin pappa, men när han är för trött för besök blir flickan istället vän med simmerskan Sabina. De fantastiska illustrationerna är gjorda av Sara Lundberg.

3. Till sist, novellen Trädgårdsfesten av Katherine Mansfield. Novellen utspelar sig en försommardag med det perfekta vädret för en fest, i en trädgård som är vackert tuktad av en anställd trädgårdsmästare. Som en motpol till överdådet finns bara en bit bort en samling hus där de fattiga bor. Ett bud kommer till huset och berättar att en man från de fattiga husen kastats av sin häst och avlidit. Kontrasten mellan de två världarna ställs på sin spets när frågan väcks om det verkligen passar sig att ha en uppsluppen fest så nära huset där de anhöriga till den döde mannen bor.

söndag 21 juni 2020

Kul i skogen: Fakta, tips och lekar

Kul i skogen: Fakta, tips och lekar med text av Julia Wiberg och illustrationer av Maja Sten är en fin inspirationskälla för barn och vuxna som vill njuta av naturen tillsammans. 

Boken ger många tips på aktiviteter, som att känna igen olika träd, att bli en bajsdetektiv eller att bekanta sig med olika fåglar. Här finns också förslag på lekar och tävlingar, och dessutom tips på experiment att göra med det som finns i naturen. Ett uppslag handlar om bli en bärkock, ett annat om att bli en skräppolis.

Jag gillar verkligen Kul i skogen. Här finns massor av spännande och roliga saker att upptäcka och jag tror säkert att boken kan locka fram både barnens och de vuxnas nyfikenhet. 




Titel: Kul i skogen
Text: Julia Wiberg
Illustrationer: Maja Sten
Utgivningsår: 2020
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 28

tisdag 16 juni 2020

Tisdagstrion: Från regnbågshyllan

Kanske behöver vi fortfarande tipsa om böcker som visar att det finns mer än det som normen traditionellt sett har beskrivit. Veckans tema är därför hbtq och har rubriken "Från regnbågshyllan." Naturligtvis går det bra att ta fasta på annat innehåll också, t ex regnbågens färger eller något annat ni associerar till.

Tolka alltså temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.



1. Mitt första tips blir Máni Steinn: Pojken som inte fanns av isländska Sjón. Boken utspelar sig i Reykjavik år 1918, året då Island blir självständigt och också året då spanska sjukan och första världskriget härjar. Sextonåriga Máni Steinn älskar livet, men har som outsider svårt att hitta en självklar plats i tillvaron.

2. Johan Ehns Hästpojkarna handlar växelvis om Sasha och Janek i tjugo- och trettiotalets Europa och om Anton som i nutidens Sverige tar arbete i hemtjänsten. Den äldre berättelsen tar oss med till cirkusens värld och sedan till klubbarna i Berlin, där det innan nazisterna tog makten fanns en frizon för homosexuella. Anton kommer genom sitt arbete i kontakt med en äldre man som inte tycks kunna prata längre, utan kommunicerar genom att banka med sin käpp i golvet.

3. Till sist, Frankissstein: en kärlekshistoria av Jeanette Winterson, som i den bär boken verkligen är normkreativ. Romanen är en tolkning och modernisering av Mary Shelleys Frankenstein. Vi får både följa makarna Shelley och Lord Byron i historisk tid och en samling nutida personer som är varianter på personerna i den äldre berättelsen. Tematiken går igen mellan berättarplanen - går det att skapa nytt liv? Kan man överskrida gränsen mellan liv och död? Men boken handlar också om andra överskridanden, den mellan könen och också mellan människa och robot. 


fredag 12 juni 2020

Påfyllt med teman i tisdagstrion

Sommaren är här och jag kommer snart att låta tisdagstrion ta en liten paus (vecka 28-31). Fast innan dess ska vi förstås hinna med vecka 25: Från regnbågshyllanvecka 26: Sommartider och vecka 27: Semesterläsning.

Redan nu kan du se vilka teman som gäller från vecka 32 och resten av 2020:

Vecka 32: De senaste böckerna jag fick hem
Vecka 33: Favoritplatser (miljöer) i böcker
Vecka 34: Jorden runt
Vecka 35: Hundar (Alla hundars dag den 26 augusti)
Vecka 36: Vatten
Vecka 37: Böcker jag ser fram emot att läsa under hösten
Vecka 38: Småkryp, spindlar & insekter
Vecka 39: Tanter & farbröder
Vecka 40: Bara ett ord i titeln
Vecka 41: Miljö & klimat
Vecka 42: Fiktiva karaktärer jag kan tänka mig att döpa ett husdjur efter
Vecka 43: Gudar, väsen, tomtar & troll (mytologi och folktro)
Vecka 44: Parhästar/duos/kärlekspar (etc.) i litteraturen
Vecka 45: Familjeliv
Vecka 46: Slott, kojor & andra hus
Vecka 47: Mord & mysterier
Vecka 48: Lockande böcker från tre författare jag ännu inte läst
Vecka 49: Väderfenomen i titeln
Vecka 50: Vintervitt (innehåll eller omslag)
Vecka 51: Jul, jul, strålande jul

Hoppas du vill vara med under hösten också!

torsdag 11 juni 2020

Jorden runt på 100 böcker: Frälsningsarmén av Abdellah Taïa

Jag har länge tänkt läsa något av Abdellah Taïa och nu när jag beslutat att ta mig Jorden runt på 100 böcker, passar hans Frälsningsarmén fint in som en bok från Marocko.

Jag tycker verkligen om Taïas skildring. Boken är självbiografisk och vi får följa pojken Abdellah från sin mammas och familjs trygghet i Marocko, till hans sökande efter sig själv och friheten i Europa.

Den unge mannens röst känns ärlig och autentisk på något vis. Jag sugs in i berättelsen och lever mig in i hans upplevelser av att komma till ett nytt land, att söka sig fram i kärlek och passion, i att försöka skapa sig en egen identitet. 

Han är fast besluten att komma dit han vill, även om han nog inte är helt säker på vad det är han vill uppnå. Hela tiden slits han mellan de marockanska traditionerna och den västerländska kulturen. 

När jag slår igen bokpärmarna är jag fylld av berättarens känsla av hopp och beslutsamhet. Han vet att det kommer hinder på vägen, men känslan är att han kommer att lyckas med drömmen att förändra sitt liv.


Titel: Frälsningsarmén
Författare: Abdellah Taïa
Översättare: Håkan Lindquist & Davy Prieur
Utgivningsår: 2013
Förlag: Elisabeth Grate
Antal sidor:130

tisdag 9 juni 2020

Tisdagstrion: Sjukdomar

Den här veckan ska vi ägna tisdagstrion åt temat sjukdomar. Inte så muntert kanske, men det borde finnas många gripande böcker på ämnet.

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Först ut i min trio är Ian McEwans Domaren, en bok som handlar om hovrättsdomaren Fiona Maye. Hon får uppgiften att döma i ett moraliskt svårt fall där en sjuttonårig leukemi-sjuk pojke vägrar ta emot livsavgörande blodtransfusioner eftersom han är Jehovas vittne.

2. Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt utspelar sig i åttiotalets New York. Fjortonåriga June har ett alldeles särskilt förhållande till sin morbror, konstnären Finn. Hon tycker han är den enda som förstår henne och hennes liv ställs på ända när han dör i en sjukdom som läsaren förstår är aids.

3. Till sist, den bok jag först kom att tänka på när jag började fundera kring temat, nämligen Förr eller senare exploderar jag av John Green (och förmodligen kommer jag inte vara ensam om det valet idag). Boken handlar om de två cancersjuka ungdomarna Hazel och Augustus och deras innerliga kärlekshistoria i skuggan av den död som de vet ska komma. 

lördag 6 juni 2020

Dimma av Ragnar Jónasson

Dimma är den avslutande delen i Ragnar Jónassons trilogi om den isländska poliskommissarien Hulda Hermansdottir. 

I boken får vi följa Huldas egen personliga tragedi som redan avslöjats i de tidigare böckerna, samtidigt som hon tar sig an ett fall med en tragisk mordhistoria.

Erla och Einar bor på en isolerad bondgård. Det är snart jul och vintern är ogenomtränglig utanför huset. Då knackar det på dörren och de släpper efter viss tvekan in en främmande man som säger sig ha gått vilse. Erla blir genast misstänksam, men Einar verkar inte ana att något kanske är fel. 

Som vanligt gillar jag miljöerna - den här gången är det den isländska vintern som är viktig för handlingen. Snön faller och faller och det är lätt att känna den klaustrofobi som bristen på kontakt med civilisationen ger upphov till.

Precis som med de två tidigare delarna tycker jag kanske inte att böckerna håller riktigt hela vägen fram, men ändå lockas jag uppenbarligen tillräckligt för att nu ha läst hela trilogin. Jag tror mest det beror på skildringen av det isländska landskapet och Huldas intressanta personlighet.


Titel: Dimma
Författare: Ragnar Jónasson
Översättare: Arvid Nordh
Utgivningsår: 2020
Förlag: Modernista
Antal sidor: 256

torsdag 4 juni 2020

Litteraturpristolvan: Löparna av Olga Tokarczuk

2018 vann Olga Tokarczuk internationella Bookerpriset med sin roman Löparna, samma år som hon tilldelades Nobelpriset i litteratur (fast pinsamt nog i efterhand, som vi ju vet).

Boken består av en mängd olika texter av olika karaktär och längd - någon är som en novell, en annan nästan bara ett fragment. Alla har gemensamt att de på olika sätt skildrar människor i rörelse. Jag gillar också att boken innehåller en del svartvita illustrationer, ofta kartor.

Människorna i boken reser av olika anledningar. En del är tvingade ut på resande fot, medan andra längtar efter friheten och har svårt att vara på samma plats en längre tid. Det handlar om tågresor, om pilgrimsvandringar och resor med flyg. 

Jag gillar särskilt den återkommande berättelsen om Kunicki som under en semesterresa på en ö blir av med sin fru och sin lille son. Hon ber honom stanna bilen, tar sonen i handen och går iväg längs stigen, och inte förrän efter en bra stund inser Kunicki att de inte kommer tillbaka. 

En del berättelser återkommer alltså, medan andra bara är fristående korta betraktelser. Man skulle kunna tänka sig att Löparna är en splittrad läsupplevelse, men i slutändan tycker jag att helheten byggs upp till något större än sina delar. 

Jag passar på att bocka av Internationella Bookerpriset i min Litteraturpristolva. Jag kan också skriva in Tokarczuks bok på Polen i Jorden runt på 100 böcker.


Titel: Löparna
Författare: Olga Tokarczuk
Översättare: Jan Henrik Swahn
Utgivningsår: 2019 (men 2007 i original)
Förlag: Albert Bonniers
Antal sidor: 365

tisdag 2 juni 2020

Tisdagstrion: Hyllvärmare

Hyllvärmare tror jag de flesta av oss har gott om, så det får bli temat för veckans tisdagstrio. 

Tipsa om tre hyllvärmare från dina hyllor och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


Jag väljer tre hyllvärmare som jag verkligen, verkligen ville och fortfarande vill läsa, men som av någon oförklarlig anledning ändå blivit stående.

1. Jag tycker väldigt mycket om allt jag läst av Sara Stridsberg, men Beckomberga har jag alltså kvar att se fram emot. Boken handlar om flickan Jackie som tillbringar mycket tid hos sin pappa Jimmie Darling på Beckombergas mentalsjukhus.

2. Mare Kandres Aliide, Aliide är en sån där bok som det känns som om jag blivit tipsad om hela livet (ja, eller sedan 1991 då den kom ut i alla fall). Jag har läst annat av Mare Kandre, men berättelsen om åttaåriga Alliide och hennes sätt att ta sig an världen står än så länge fortfarande oläst i hyllan. Men jag ska läsa den, jag lovar.

3. Till sist, en bok som jag inte ägt i så många år, men som ändå platsar i trion. Jag har läst ett par böcker av Salley Vickers för ganska länge sedan (till exempel Miss Garnet's Angel som jag verkligen gillade), så när jag under en resa fick syn på The Librarian var jag helt enkelt tvungen att köpa den. Fortfarande är jag lockad av berättelsen om nyutexaminerade bibliotekarien Sylvia Blackwell som kommer till den lilla byn East Mole i efterkrigstidens England.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...