Den här veckan har tisdagstrion temat "Skolämne i titeln." Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.
Sidor
tisdag 29 juni 2021
Tisdagstrion: Skolämne i titeln
söndag 27 juni 2021
Bokcirkeln väljer nytt tema
I bokcirkeln har vi under våren haft tema Australien och Nya Zeeland. Vi har läst massor av bra böcker, allt från deckare till noveller. När det nu blev dags att välja nytt tema tänkte vi att miljö & klimat kunde vara intressant, och vi gick ut hårt med en riktig klassiker: Rachel Carsons Tyst vår. Vi vet också redan att nästa bok blir Przewalskis häst av Maja Lunde, men sen har vi inte bestämt något ännu.
Har du något tips på böcker på tema miljö & klimat? Känner du till några noveller eller dikter på temat?
lördag 26 juni 2021
Djur av Lise Tremblay
I Djur får vi läsa om Benoît, en pensionerad tandläkare från Montreal som slagit sig ner i en sjönära stuga i skogarna i norra Quebec. Benoît är rik och man förstår att han tidigare var ganska odräglig och självupptagen. Men när hunden Dan kom in i hans liv omvärderade Benoît allt, och nu för han ett enkelt liv i sin stuga. Han håller sig mest för sig själv, men träffar i alla fall Rémi som hjälper honom med en del praktiskt kring huset, och den äldre granndamen, Mina.
Jaktsäsongen är på väg och det har siktats vargar i trakten. Jägarna smider planer på att röja vargarna ur vägen för att de inte ska ta så många älgar. En hotfull stämning råder och många väntar bara på att något våldsamt ska inträffa.
Samtidigt får Benoît reda på att Dan är döende i cancer och även Mina tycks vänta på att hon ska dö. I bakgrunden berättas också om Benoïts dotter Carole, som sedan hon var liten velat vara ett ingenting och nu fått operera bort sina förhatliga bröst. Carole verkar lycklig igen och får på sätt och vis livet åter, samtidigt som döden blir en fråga som kommer allt närmare Benoît.
tisdag 22 juni 2021
Tisdagstrion: Huvudstäder
Den här veckan är temat för tisdagstrion "Huvudstäder". Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.
1. På senare år har jag upptäckt Kjell Westös böcker, som oftast (kanske alltid?) utspelar sig i Helsingfors. Berättarjaget i Den svavelgula himlen blir vän med överklassonen Alex Rabell, och får också en nära relation till hans syster Stella. Från 1960-talet och framåt får vi följa deras liv i med- och motgångar. Jag är väldigt förtjust i Westös sätt att skriva.
2. Nora eller Brinn Oslo brinn av Johanna Frid handlar om Johanna som är ihop med Emil. Ett stort störningsmoment i Noras liv är Emils norska ex-flickvän Nora, som är allt som Johanna inte själv tycker hon är. Johanna spanar på Nora på Instagram och kämpar med svartsjukan. Boken skildrar också Johannas smärtsamma sjukdom endometrios.
3. Till sist, Madonnan i Notre Dame av Alexis Ragougneau, en fransk deckare som inleds med att en vitklädd kvinna hittas död på en bänk i Paris Notre Dame. Den unga åklagaren Claire Kauffman leder utredningen. Jag gillar verkligen miljön som boken utspelar sig i, och så är det ju riktigt spännande förstås.
måndag 21 juni 2021
Månadens tema: Nattfjäril av Jessica Kolterjahn
torsdag 17 juni 2021
Kaffepaus à la Kristina
Jag pausar med en kopp kaffe och Kristina Ohlssons Stormvakt, den första boken i en ny deckarserie. Huvudpersonen heter August Strindberg - inte den kände författaren, utan en stockholmare som byter en karriär som framgångsrik finansman mot livet i Hovenäset i Bohuslän, där han öppnar en secondhand-butik. Boken är riktigt spännande, och allting börjar när den omtyckta läraren Agnes försvinner utan spår.
tisdag 15 juni 2021
Tisdagstrion: Liten eller stor i titeln
Den här veckan har tisdagstrion temat "Liten eller stor i titeln", och det går förstås bra att utgå från varianter eller översättningar av de orden också. Jag ser fram emot att se vilka böcker ni väljer.
Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.
tisdag 8 juni 2021
Tisdagstrion: Blommor, buskar & träd
Den här veckan handlar tisdagstrion om "blommor, buskar & träd." Som vanligt tolkar du temat på ditt eget valfria sätt - kanske utifrån något i handlingen, i bokens titel eller omslag.
Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.
torsdag 3 juni 2021
3 noveller av Katherine Mansfield
"Kanariefågeln" är tydligen Mansfields alla sista verk och handlar om en ensam kvinna som hyr ut rum till tre unga herrar. Annars har hon inte mycket mänskliga kontakter i sitt liv och kärleken till kanariefågeln fyller tomrummet. Hon älskar hur den möter henne med sin vackra sång och den finns alltid där för henne när hon vill berätta något. Men en kanariefågel lever förstås inte för evigt.
"Den bortgångne överstens döttrar" handlar om två systrar, Constantia och Josephine, vars far har dött. Vi kommer rakt in i handlingen när kvinnorna knappt kan sova på grund av allt som måste göras - det ska väljas ut sorgkläder, dödsannonsen ska skickas in och faderns ägodelar ska tas om hand. Det blir efterhand uppenbart att döttrarna varit hårt bundna till sin far, och nu när de faktiskt kan få mer frihet tycks de inte riktigt veta hur de ska bete sig. Här finns massor man kan läsa sig till mellan raderna och jag gillar att dra mina egna slutsatser utifrån hur de agerar och samtalar med varandra.
Den tredje novellen heter "Hur Pearl Button blev bortrövad". En liten vit flicka gungar på grinden framför sitt hus när två maorikvinnor går förbi. De kommer fram till henne och börjar prata, och flickan blir lika nyfiken på dem som kvinnorna är på henne. De säger att de har vackra saker att visa henne och så följer flickan med dem hem. De går långt och hon får träffa resten av släkten. Hon smakar deras mat och njuter av all uppmärksamhet hon får. De tar också med henne på en färd med häst och vagn till havet, som hon aldrig sett och först inte vet vad det är. Pearl Button har aldrig varit så lycklig förut. Men så ser hon en grupp blåklädda män närma sig.
Mansfields noveller är som små konstverk - hon bygger upp ögonblicksbilder där små skiftningar och detaljer avslöjar stämningar. Vi får också följa med in i karaktärerna och uppleva handlingen ur deras synvinklar. Jag gillar verkligen hennes sätt att skriva.
Jag passar också in "Kanariefågeln" i Novellflätan.
tisdag 1 juni 2021
Månadens tema är historiska romaner
Tisdagstrion: Kunglighet i handling eller titel
Den här veckan har tisdagstrion temat "Kunglighet i handling eller titel."
Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.
1. En av de böcker jag var mest fascinerad av när jag (för många år sedan nu) pluggade litteraturvetenskap, var Carl Jonas Love Almqvists Drottningens juvelsmycke. Den kretsar kring mordkomplotten mot Gustaf III i slutet av 1700-talet och huvudperson är den mystiska och androgyna Tintomara. Jag borde verkligen läsa om den, för jag minns inte alls så mycket som jag skulle vilja.
2. En kejsare är ett slags monark, så då får Selma Lagerlöfs Kejsarn av Portugallien en given plats i min trio. Boken handlar om torparen Jan i Skrolycka och hans dotter Klara Fina Gulleborg som beger sig till storstaden. Jan går där hemma och väntar, vill inte höra talas om dotterns lättsinniga liv och tappar till sist förståndet.
3. Till sist, en prins, som i Prinsen av Porte de la Chapelle av Annelie Drewsen. Eter tre år i Sverige ska Salar utvisas. Han lämnar allt han byggt upp i Sverige, beger sig ut i Europa och till sist till Paris, där han hoppas få asyl istället. Det här är en gripande fiktiv bok som bygger på verkliga omständigheter.