Sidor

tisdag 31 augusti 2021

Tisdagtrion: Fyrfota djur

Förra veckan var tisdagstrion rena känslostormen och vi fick tips om böcker med allt från till hat till eufori i titeln. Den här veckan är det tema "fyrfota djur" som gäller.

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Först ut i min trio är Przewalskis häst, den tredje boken i Maja Lundes klimatsvit. Romanen handlar om de sista vildhästarna och vi får följa tre personer i parallella berättelser i olika tider. Jag gillar att läsa om människans samspel med hästarna, men boken utforskar också till exempel moderskapet på ett fascinerande sätt.

2. I Väggen av Marlen Haushofer går huvudpersonen en morgon rakt in i en genomskinlig vägg. Hon förstår att hon är ensam kvar i området innanför och utanför väggen verkar allt ha dött. Men helt ensam är hon inte. Hon har hunden Lo och efterhand hittar hon kon Bella och en katt. Det är intressant att läsa om hur viktiga de här djuren blir för hennes överlevnad.

3. Till sist, en giraff, som i Tears of the Giraffe av Alexander McCall Smith. Boken är den andra i serien om "The No.1 Ladies' Detective Agency" där  Precious Ramotswe löser kluriga brott i Botswana.

söndag 29 augusti 2021

Månadens tema: Beckomberga: ode till min familj av Sara Stridsberg

I augusti är Månadens tema hyllvärmare och jag passar på att läsa Beckomberga: ode till min familj, en roman som jag verkligen inte förstår hur den ens har kunnat hamna bland mina hyllvärmare. 

Jag har nämligen gillat precis allt jag läst av Sara Stridsberg och mitt exemplar av Beckomberga har jag till och med fått signerat av författaren, men ändå blev boken stående i hyllan.

Nu har har i alla fall äntligen läst, och Beckomberga var precis så bra som jag förväntade mig.

Romanen handlar om Jackie och hennes pappa, Jimmie Darling, som är intagen på mentalsjukhuset Beckomberga. Jackies mamma är inte heller särskilt närvarande och när hon reser till Svarta havet och lämnar flickan kvar hemma, vistas Jackie alltmer på Beckomberga och i parken som omgärdar sjukhuset.

Här finns förutom pappa Jimmie även läkaren Edvard, som tar med vissa patienter på fester utanför sjukhusområdet, och här finns Sabina, som både Jimmie och Jackie tycker mycket om. 

Boken är skriven i korta scener. Ibland följer vi Jackies tankar, vad hon ser och upplever, ibland skildras själva sjukhuset i olika tider, eller hur olika patienter interagerar med varandra. Allt pusslas ihop till en drömsk väv som känns väldigt typisk för Stridsbergs sätt att skriva.

Beckomberga inhyser tragiska människoöden, men för många av dem är sjukhuset ett hem och den enda trygga plats de känner till. Boken skildrar mental sjukdom, men inte i termer av olika diagnoser eller patienter vi ska tycka synd om. I den här boken är det helt enkelt så att vissa människor är försvarslösa mot livet självt.



Titel: Beckomberga: ode till min familj
Författare: Sara Stridsberg
Utgivningsår: 2014
Förlag: Albert Bonniers
Antal sidor: 356

torsdag 26 augusti 2021

Kaffepaus à la Oskar

 
Jag dricker kaffe och njuter av Oskar Kroons nya Fakta om pappor, en bilderbok illustrerad av Jenny Lucander.  På sidor med finurlig text och detaljrika bilder läser jag om hur pappor är på morgonen, hur de lämnar på förskolan och hur de är på arbetet: 

"På jobbet svarar pappor i telefon. Dom äter lunch och har kollegor. Dom sitter i möten och längtar efter sina ungar. Då vill dom gärna leka. På kontoret har dom bilder från semestern, men hemma har dom inga bilder från kontoret. Förskolekompisarna hänger på kylen."

Det här är en riktigt roande bok med igenkänning säkert både för barn och vuxna.

tisdag 24 augusti 2021

Tisdagstrion: Känslor i boktiteln

Förra veckan inledde vi tisdagstriohösten med tre bokomslag i olika färg och vi fick många lockande boktips. Den här veckan ska böckerna ha "Känslor i boktiteln"

Tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Jag gillar Bart Moeyaerts böcker och hans Alla är ledsna nuförtiden passar fint in i veckans trio. Boken handlar om tolvåriga Bianca och alla tankarna som far runt i hennes huvud. Hennes bror har en hjärtsjukdom och får mycket av mammans uppmärksamhet och hennes pappa har flyttat ut och gift om sig med en yngre kvinna.

2. Micael Dahlens bok En liten bok om lycka bygger på hans egen och andras forskning och ger oss tretton tips för att få oss att trivas lite bättre med våra liv. 

3. Till sist, tre känslor i samma boktitel, i Alice Munros Kärlek, vänskap, hat. Den här novellsamlingen handlar om kvinnors situation, om kärlek och drömmar och om otrohet och uppoffringar. 

lördag 21 augusti 2021

Sommarläsningen

I sommar har jag möjligen läst lite färre böcker än vanligt, vilket jag skyller helt på fotbolls-EM och OS. Men när jag jämför med förra årets sommarläsning, verkar det i alla fall som att det även i år är precis samma teman som står ut: deckare och Nobelpristagare. 


Jag har läst tre ganska olika deckare: den svenska debutanten Kristina Agnérs Var inte rädd för mörket, Ilaria Tutis Blommor över helvetet som utspelar sig i en italiensk alpby, och Vinterland av danska Kim Faber och Janni Pedersen. Min favorit av de här tre är Vinterland, som inleds med att enorm explosion har ägt rum vid julmarknaden på Köpenhamns Nytorv. Boken är den första i en serie om brottsutredaren Martin Juncker, och jag kommer definitivt att läsa fortsättningen.

Jag hann med två Nobelpristagare under sommaren och det blev pjäser för hela slanten:  Cathleen, Houlihans dotter och De mörka vattnen av W.B. Yeats, och Pygmalion av George Bernard Shaw. Jag tyckte bäst om Pygmalion, som jag förstås känner igen som musikalen och filmen My Fair Lady.

Jag har också läst en del annat och kan till exempel tipsa om Black Sheep av Susan Hill, en roman som handlar om syskonen Ted och Rose Howker som växer upp i gruvsamhället Mount of Zeal. Båda vill något annat med sina liv, men de upptäcker att det inte är så lätt att bryta med traditioner och förväntningar. 

Klicka på länkarna för att läsa mer om böckerna.

tisdag 17 augusti 2021

Tisdagstrion: En bok i varje färg

Nu ska det bli riktigt kul att dra igång bloggandet igen efter mitt lilla sommaruppehåll, och jag gör det med höstterminens första tisdagstrio (mer om min sommarläsning blir det senare i veckan). Hoppas ni också har haft (och fortfarande har) en skön sommar!

Temat vi ska fundera kring i veckans trio är "En bok i varje färg."

Som vanligt, tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips. 

Hos mig blir det en grön, en röd och en mörkblå  bok.

1. Först ut i trion är Maggie O´Farrells Jag är, jag är, jag är: Ett hjärtslag från döden. Boken är en skildring av författarens olika möten med döden, och jag har sällan läst något så livsbejakande.

2. Jag gillar serietecknaren Nina Hemmingsson. I Snyggast på festen möter vi som vanligt sanningssägande figurer som ofta bryter mot normerna - uppfriskande, tycker jag.

3. Till sist, Kärlek i kolerans tid av Gabriel García Márquez, där vi läser om  Ferminas och Florentinos  femtio år långa väntan på att få uppleva sin kärlekssaga. En riktigt bra bok.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...