Sidor

onsdag 29 december 2021

10 största läsupplevelserna 2021


Året är snart slut och det är dags att summera de största läsupplevelserna. Som vanligt består min lista inte bara av böcker som kom ut under 2021, utan helt enkelt sådant jag läste och gillade under året som gått. Titlarna står utan inbördes ordning.

  • Löpa varg av Kerstin Ekman
  • Shuggie Bain av Douglas Stuart
  • Vänligheten av John Ajvide Lindqvist
  • Tritonus av Kjell Westö
  • Beckomberga: Ode till min familj av Sara Stridsberg
  • Minnet av vatten av Emmi Itäranta
  • The Bone People av Keri Hulme
  • Den sista migrationen av Charlotte McConaghy
  • Stöld av Ann-Helén Laestadius
  • Djur av Lise Tremblay
Vilka var dina favoriter under 2021?

måndag 27 december 2021

Månadens tema: Vid floden av Agneta Pleijel

Det sista temat i Månadens tema 2021 är pjäser, och jag har läst Agneta Pleijels Vid floden.

Pjäsen handlar om den äldre mannen Gabriel som plötsligt en dag får besök av sin syster Laura. Hon kommer oanmäld därför att hon fått veta att han kanske blir vräkt om han inte sköter sig bättre.

Lägenheten är full av gamla tidningar och Gabriel verkar inte städa alls. Samtidigt är det så här han trivs med att leva och tycker att Laura lägger sig i.

Genom syskonens samtal och gnabbande lär vi känna två intressanta personer och hur deras liv gestaltat sig. Det blir tydligt att de inte är som de bilder de har av varandra.

Jag tycker det fungerar fint att läsa pjäsen som bok, men säkert hade den varit intressant se på en scen också. Premiären gick av stapeln 2003 på Stockholms stadsteater, med Lennart Hjulström och Gunilla Nyroos i rollerna. 






Titel: Vid floden
Författare: Agneta Pleijel
Utgivningsår: 2003
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 73

tisdag 21 december 2021

Tisdagstrion: Julböcker

Det är dags för årets allra sista tisdagstrio, och eftersom det snart är jul blir det förstås tema "Julböcker." Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

Efter idag tar tisdagstrion ett litet jullov, men redan den 11 januari är den tillbaka. De tio första ämnena för 2022 kan du se här. Hoppas du vill vara med nästa år också!


1. Först ut i min trio är en bok med noter för piano. I Julens önskesånger finns många vackra jullåtar som jag gärna spelar för att få julstämning. Här finns både klassiker och mer moderna låtar, totalt nästan 150 stycken.

2. Nattexpressen av Karin Erlandsson med illustrationer av Peter Bergting är en bok med 24 kapitel som man kan läsa varje dag i december fram till jul. Eller gör som jag, och läs alltihop på en gång. Boken handlar om elvaåriga Danja och hennes familj, som precis som vanligt åker till mormor för att fira jul. Men mormor är inte riktigt som vanligt och en natt står det ett mystiskt tåg på den övergivna tågrälsen utanför hennes hus. 

3. Till sist, en bok som jag hoppades jag skulle kunna få hem från biblioteket lagom till jul. Tyvärr är jag fortfarande inte först i kön, men kanske kommer den till mellandagarna. Julrevy i Jonsered och andra berättelser är en novellsamling av Klas Östergren och jag ser fram emot att läsa.

söndag 19 december 2021

Det kan kvitta av Agota Kristof

 Det kan kvitta av Agota Kristof är en novellsamling med riktigt korta texter, ofta bara två till tre sidor långa. 

I boken skildras skildras livet ofta som futtigt jämfört med vad det kunde ha varit. Det finns en tomhet i människornas liv och de längtar efter något, fast de inte riktigt tycks veta vad det är. 

En man flyttar från sitt barndoms hus men lyckas aldrig hitta tillbaka till samma känsla av lycka någon annanstans, trots rikedomar och flera fastigheter runtom i världen. 

En kvinna fyller år och hennes man ordnar en fest för henne, fast innan kvällen är över blir det uppenbart att det som vanligt är hon som fått ordna det mesta. När festen är slut stirrar hon tomt in i badrumsspegeln medan mannen snarkar på soffan i vardagsrummet.

En man är övertygad om att han är en stor författare. Ännu har han inte skrivit något men om han bara hittade rätt ämne, skulle han skriva en stor roman. Problemet är att vilket ämne som helst inte skulle duga för hans stora begåvning. Så han väntar.

Jag gillar Kristofs noveller. De är intressanta, ibland gåtfulla och mycket läsvärda.


Titel: Det kan kvitta
Författare: Agota Kristof
Översättare: Marianne Tufvesson
Utgivningsår: 2021
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 73

tisdag 14 december 2021

Tisdagstrion: Isigt, kallt eller vitt

Den här veckan har tisdagstrion temat "Isigt, kallt eller vitt." Jag kan tänka mig att det finns flera sätt att ta sig an det här ämnet, och som vanligt får ni fria händer att göra er egen tolkning. 

Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så att vi kan ta de av varandras tips.

1.Jag inleder med en bok som jag faktiskt inte läst, men som jag gärna vill läsa. I Fredrik Backmans Björnstad finns det massor av is, eftersom den handlar om ishockey. Jag har tidigare bara läst om Ove och tycker den här boken verkar riktigt intressant.

2. Kallt blir det genom titeln Oktober är den kallaste månaden av Christoffer Carlsson. Boken är en spänningsroman för ungdomar och handlar om Vega som försöker skydda sin sextonårige bror som kanske är inblandad i ett brott.

3. Till sist, vitt som i Vit död av Ragnar Jónasson. Boken kretsar kring ett gammalt sjukhus i isländska Akureyri, som tidigare användes som tuberkulossanatorium. Den äldre sjuksköterskan Yrsa hittas brutalt mördad och förutom det nutida fallet, finns också de gamla sjukhusmorden som aldrig fått sin förklaring.

söndag 12 december 2021

Kajsa Kavat på tredje advent

 

Idag är det tredje advent och jag hämtar lite julkänsla i Astrid Lindgrens berättelse om Kajsa Kavat. Visst minns ni Kajsa som bor med sin mormor som försörjer sig genom att sälja karameller på torget? När mormor ramlar och bryter benet tar Kajsa över alla bestyr hemma inför julen. Hon tar också över karamellförsäljningen och det går riktigt bra eftersom alla tycks vilja handla av den minsta lilla torggumman någon har sett. Trots mormors benbrott, blir det till slut en riktigt välsignad jul för Kajsa och hennes mormor.

fredag 10 december 2021

Tisdagstrion också under 2022

Även under 2022 kommer jag på tisdagar att bjuda på ett visst tema där ni kan tipsa om tre böcker. 

Men först har vi tisdagstrion vecka 50 och vecka 51 att klara av. Därefter blir det ett kortare juluppehåll innan tisdagstrion drar igång igen den 11 januari (vecka 2). Precis som vanligt kan ni ta del av ämnena i förväg. 

De tio första tisdagarna under 2022 kommer att ha följande teman:
  • Vecka 2: Överst i min läshög/på min läslista
  • Vecka 3: Mamma, pappa, barn
  • Vecka 4: Frukt eller bär (i handling, titel eller på omslag)
  • Vecka 5: Afrika 
  • Vecka 6: A, B, C (en boktitel eller författare på varje bokstav)
  • Vecka 7: Framtidsskildringar
  • Vecka 8:  Skuggor & speglingar
  • Vecka 9: Grönt
  • Vecka 10: Klubbar, föreningar eller (hemliga) sällskap
  • Vecka 11: De längsta böckerna jag läst

Hoppas ni vill vara med!

tisdag 7 december 2021

Tisdagstrion: Bröllop & begravning

Den här veckan har tisdagstrion temat "Bröllop & begravning". Tolka på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Den första boken jag vill tipsa om är En munter begravning av av ryska Ljudmila Ulitskaja. I en vindsvåning i New York ligger konstnären Alik för döden. Runt honom samlas hans vänner, och en brokig skara personer kommer och går i lägenheten. Boken är både humoristisk och vemodig.

2. Adjö, herr Muffin av Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm är en finstämd bilderbok om vad som händer när ett älskat marsvin blir sjukt och dör. En riktig klassiker vid det här laget.

3. Till sist, ett bröllop, när Elizabeth till slut får sin Mr. Darcy (och han får henne) i Jane Austens Pride and Prejudice


måndag 6 december 2021

1795 av Niklas Natt och Dag

Så har vi kommit fram till år 1795 och den avslutande delen i Niklas Natt och Dags trilogi.

Jag tycker om att återse Mickel Cardell, Emil Winge och Anna-Stina Knapp från trilogins tidigare delar, även om deras tillvaro inte precis har blivit bättre. Fortfarande tycker jag också att miljöbeskrivningarna av ett Stockholm i slutet av 1700-talet är en stor del av bokens behållning, där misären och omständigheterna verkligen formar personernas ageranden.

Cardell letar efter Anna-Stina Knapp eftersom han vill be henne om förlåtelse, och samtidigt eftersöks hon av bokens kanske mest vidrige person, Tycho Ceton, eftersom hon kan ha ett avgörande dokument i sin ägo. Men Anna-Stina verkar som uppslukad av jorden.

1795 är spännande, underhållande och avskyvärd läsning i ett, och jag är glad att jag har läst.



Titel: 1795
Författare: Niklas Natt och Dag
Utgivningsår: 2021
Förlag: Forum
Antal sidor:459

onsdag 1 december 2021

Månadens tema är pjäser

 

I december är Månadens tema pjäser, och det går bra att titta på en pjäs, lyssna på en pjäs eller förstås, läsa en pjäs.

Jag har inte bestämt vilken/vilka pjäser jag kommer att ägna mig åt, men jag kan säkert hitta något intressant här:

SVT play

Dramaklassiker från Sveriges Radio


Har du någon favoritpjäs du vill tipsa om?

tisdag 30 november 2021

Tisdagstrion: Tunna böcker

En bok behöver inte vara lång för att göra ett stort intryck - ibland är det nästan tvärtom. Den här veckan har tisdagstrion temat "tunna böcker."

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Patrick Modianos böcker är aldrig särskilt långa. Dora Bruder utspelar sig i det av Tyskland ockuperade Paris och handlar om en femtonårig judisk flicka som uppges som saknad. Modiano följer i Doras fotspår när han skriver om hennes försvinnande och hur hon till slut hamnar i Auschwitz år 1942.

2. En annan författare som skriver korta böcker med stort innehåll, är kanadensiska Lise Tremblay. I Djur har Benoît, en pensionerad tandläkare, slagit sig ner i en stuga i skogarna i Quebec tillsammans med sin hund, Dan. Jaktsäsongen är på väg samtidigt som det har siktats vargar i trakten, och det råder en hotfull stämning. Berättelsen är kort, sparsmakad, och samtidigt rymmer den en hel värld.

3. Till sist, Silke av Alessandro Baricco. I den här korta romanen får vi följa Hervé Joncour och hans äventyrliga resor till Japan, där han handlar med silkesmaskar. Också den, en riktigt bra bok. 

måndag 29 november 2021

Månadens tema: En vinter på Mallorca av George Sand

I november har Månadens tema varit reseskildringar och jag har läst En vinter på Mallorca (1842) av George Sand. Jag var nyfiken på hennes förhållande till Frédéric Chopin som var med på resan, men han nämns inte med namn i boken, utan kallas bara för "vår sjukling" och "en familjemedlem." Med på resan var också Sands två barn.

Boken handlar väldigt lite om Sands familj och privatliv, utan är (kanske som sig bör) verkligen mest en beskrivning av ön de kommer till. Jag tycker både att hennes beskrivningar av allt som är fel med mallorkinerna och hur de lever sina liv är roande och ibland ganska irriterande. Det finns ändå stunder då Sand är tagen av framför allt landskapets skönhet, särskilt trakten kring det kloster där de hyr in sig. Ändå verkar hon oerhört lättad när de till sist kommer ombord på båten som ska ta dem tillbaka till civilisationen.

Jag tyckte att boken var mer intressant än verkligt fängslande, men visst hade den sina poänger.


Titel: En vinter på Mallorca
Författare: George Sand
Översättare: Kitty Knös
Utgivningsår: 2014
Förlag: Lindskog
Antal sidor: 216

söndag 28 november 2021

Astrid på första advent

 

Idag när det är första advent passar det bra med en julbok som sällskap till kaffet. I En jul i Småland för länge sen berättar Astrid Lindgren om en av sin egen barndoms jular, med huggning av gran, stöket inför julafton och leken med kusinerna på julkalaset hos mormor. Massor av jul, helt enkelt, och Cecilia Heikkiläs illustrationer är verkligen stämningsfulla.

Ha en fin första advent!

tisdag 23 november 2021

Tisdagstrion: Massor av mord

Tisdagstrion har den här veckan ett tema som jag valt att kalla "Massor av mord." Tankarna går kanske främst till deckare och spänningsromaner, men så behöver det verkligen inte vara.  Som vanligt får ni tolka temat på valfritt sätt.

Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

Den här gången väljer jag att tipsa om tre böcker som jag ser fram emot att läsa. 

1. Kod 93 av Olivier Norek utspelar sig i ett Paris vi sällan ser, i ett utsatt och hårt klimat. Kommissarie Victor Coste tar sig an ett fall som verkar både mystiskt och makabert. Jag gillade Ytspänning, Noreks första bok på svenska, och jag hoppas och tror att den här är lika bra.

2. En annan deckare jag gillade är Stormvakt, Kristina Ohlssons första bok om August Strindberg, som flyttar till Hovenäset och öppnar en second-hand-butik. Nu finns det andra delen, Isbrytare, som börjar med att två sjöbodar brinner ner. Maria Martinsson utreder och snart står det klart att också ett mord har begåtts. Någon på Hovenäset verkar ha mörka hemligheter.

3. Till sist, den tredje delen i M.W. Cravens serie om utredarna Washington Poe och Tilly Bradshaw. I Regissören går en seriemördare lös i Cumbria i nordvästra England. Jag gillar att böckerna i serien utspelar sig i engelsk miljö, jag gillar Poe och Bradshaw och jag gillar förstås spänningen. Den här är nog den bok i min trio som jag ser allra mest fram emot att läsa.

måndag 22 november 2021

Augustprisvinnarna 2021

Då står det klart vilka som blev vinnarna av 2021 års Augustpris:

Nils Håkanson, Mirja Flodin, Johan Rundberg & Elin Cullhed. Foto: Andreas Sundbom.

Årets svenska skönlitterära bok: 

Eufori. En roman om Sylvia Plath, Elin Cullhed

Årets svenska fackbok:

Dolda gudar. En bok om allt som inte går förlorat i en översättning, Nils Håkanson

Årets svenska barn- och ungdomsbok:

Nattkorpen, Johan Rundberg

Lilla Augustpriset:

Min ursäkt, Mirja Flodin, Nästansjö

Nattkorpen gillade jag verkligen, och de båda andra böckerna skulle jag gärna vilja läsa. Alla noveller som tävlade i Lilla Augustpriset finns att läsa här. 

söndag 21 november 2021

Bokbyte i bokcirkeln: från Blå till Brännmärkt

Vi träffades i bokcirkeln i veckan och diskuterade Blå av Maja Lunde.

Blå har två parallella berättelser. Från 2017 läser vi om Signe, en kvinna i sjuttioårsåldern som seglar ensam på sin båt Blå. Vi får också följa henne genom barndomen och ungdomen, och hennes kamp för att försöka bevara älvarna och naturen i hemtrakten i Norge. 2017 är hon på väg över havet för att hitta den man som hon en gång älskat.

Den andra berättelsen utspelar sig 2041 i Frankrike, i ett förtorkat landskap där vatten är en bristvara och bränder härjar. David är på flykt undan bränderna med sin dotter Lou. De tar sig till ett flyktingläger där de hoppas finna mamma Anna och lillebror August som de blev åtskilda från i branden. Innan boken är slut har på sätt och vis de två berättelserna knutits samman.

Vi är alla överens om att vi verkligen gillar Lundes sätt att skriva, och att en fängslande historia nog är ett bra sätt att nå ut med klimatbudskapet. 

Boken vi fick med oss hem är Brännmärkt av Lizette Edfeldt, och den blir den sista i det tema om miljö & klimat som vi haft sedan sent i våras. Det är en bok som jag egentligen inte alls vet något om, men jag ser fram emot att bekanta mig med den. Någon som läst?

torsdag 18 november 2021

Löpa varg av Kerstin Ekman

Löpa varg av Kerstin Ekman  handlar om Ulf Norrstig, en pensionerad jägmästare och ledare för traktens jaktlag. I romanens inledning är han ute i skogen och uppmärksammar spår i snön, så stora att han förstår att de måste komma från en varg. 

Det här mötet får Ulf att omvärdera hur han tänkt på jakten, djuren och skogen. Det är som att han lever sig in i vargens tillvaro och han börjar ifrågasätta skälen till att han dödat så många djur. Han tänker tillbaka på sitt liv och börjar läsa i sina jaktjournaler, ända sedan ungdomens första harjakter. Jag tycker verkligen om hur Ekman skildrar Ulf och hur han gör som ett livsbokslut på ålderns höst. 

Jag gillar också hur hon framställer förhållandet mellan Ulf och Inga, hans fru sedan många år. De känner varandra utan och innan, men har fortfarande stor respekt och förståelse för varandra. De vet varandras egenheter och tolkar på ett kärleksfullt sätt den andres behov. Och även om de ryker ihop emellanåt blir skavet mellan dem aldrig långdraget. 

Löpa varg är verkligen en fint porträtt av en äldre man, men också av äktenskapet och faktiskt ett helt vanligt liv. Dessutom gillar jag hur Ekman skildrar skogarna och djuren, med stor kännedom och alltid på ett fulländat språk. För mig är Löpa varg en av årets bästa läsupplevelser.


Titel: Löpa varg
Författare: Kerstin Ekman
Utgivningsår: 2021
Förlag: Albert Bonniers
Antal sidor: 180

tisdag 16 november 2021

Tisdagstrion: Vägar, broar och tunnlar

Den här veckan har tisdagstrion temat "Vägar, broar och tunnlar." Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Jag tar väl en av varje, så först ut blir Vägen av Cormac McCarthy. Romanen utspelar sig i en nära framtid, där en far och hans son vandrar genom ett nerbränt amerikanskt landskap. Allt de har är en vagn med mat, kläderna de har på kroppen och en pistol som de behöver för att försvara sig mot de laglösa och våldsamma gäng som drar runt. Det är verkligen en mörk stämning som McCarthy målar upp. 

2. I Josef Kjellgrens kollektivroman Människor kring en bro från 1935 kretsar allt kring just en bro. Boken handlar om uppförandet av Västerbron i Stockholm och beskriver arbetsmiljön, arbetarna, deras familjer och livet i barackerna de bodde i. En bok jag kanske inte trodde jag skulle gilla så mycket som jag faktiskt gjorde.

3. Till sist, en tunnel, i John Ajvide Lindqvists Rörelsen: Den andra platsen. I boken flyttar John Lindqvist in i ett gårdshus på Luntmakargatan i Stockholm. Precis intill ligger Brunkebergstunneln, som visar sig på ett otäckt sätt ha en koppling till det stora fältet från Himmelstrand, den första boken i trilogin Platserna


lördag 13 november 2021

Nobelnoveller till Novellflätan

Jag har läst Novellix senaste box med noveller av Nobelpristagare. Jag var bekant med alla författarna sedan tidigare, men hade aldrig läst just de här texterna.

I Sigrid Undsets Småflickor läser vi om den ibland komplicerade vänskapen mellan Siv och Elna. Ibland är de bästa vänner, ibland är de snarare konkurrenter. Undset tilldelades Nobelpriset 1928. 

Året efter blev Thomas Mann Nobelpristagare, och hans Järnvägsolyckan beskriver en tågresa mellan München och Dresden som inte slutar väl.

I Gabriel García Márquez novell Kvinnan som kom klockan sex besöker en kvinna alltid en viss bar precis vid samma tid. Mannen i baren är alltid snäll mot henne och erbjuder mat även när hon inte har pengar. Men så hävdar kvinnan plötsligt att hon den här dagen var på plats i baren redan kvart i sex. Är mannen villig att ljuga för hennes skull, och varför behöver hon ett alibi? García Márquez tilldelades Nobelpriset 1982.

Den fjärde novellen i presentasken är skriven av Olga Tokarczuk, 2018 års vinnare. En sann historia handlar om en professor som befinner sig på en konferens i en främmande stad. När han bestämmer sig för att promenera en sväng innan han går tillbaka till hotellet inför kvällens festligheter, blir han vittne till en olycka. En kvinna ramlar och slår huvudet i marmorgolvet. Ingen annan stannar för att hjälpa henne, och när professorn skyndar fram och försöker se hur det är med kvinnan, leder det till att han själv blir misstänkt för att ha skadat henne. Med blodig skjorta tvingas han springa från platsen och sedan går det mesta fel.

Jag gillar verkligen alla de här novellerna, och de passade också precis in på de rader jag hade kvar att fylla i på Novellflätan. Alltså kan jag konstatera att en av 2021 års läsutmaningar är klar. 


Titel: Småflickor
Författare: Sigrid Undset
Översättare: Gun-Britt Sundström
Utgivningsår: 2021 (men ursprungligen 1918
Förlag: Novellix
Antal sidor: 21

Titel: Järnvägsolyckan
Författare: Thomas Mann
Översättare: Linda Östergaard
Utgivningsår: 2021 (men ursprungligen 1909)
Förlag: Novellix
Antal sidor: 20

Titel: Kvinnan som kom klockan sex
Författare: Gabriel García Márquez
Översättare: Jens Nordenhök
Utgivningsår: 2021 (men ursprungligen 1947)
Förlag: Novellix
Antal sidor: 24

Titel: En sann historia
Författare: Olga Tokarczuk
Översättare: Jan Henrik Swahn
Utgivningsår: 2021 (men ursprungligen 2018)
Förlag: Novellix
Antal sidor: 26

tisdag 9 november 2021

Tisdagstrion: Dag eller natt i titeln

Den här veckan är temat för tisdagstrion "Dag eller natt i titeln." Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Först ut i min trio är Nattkorpen av Johan Rundberg. Boken är den första i en trilogi om barnhemsflickan Mika i 1800-talets Stockholm. Det är en stinkande och sjaskig stad Mika lär sig att överleva i. När ett hittebarn lämnas på barnhemmets trapp, blir Mika indragen i mystiska händelser, och med sitt öga för detaljer börjar hon lösa brott tillsammans med polisen Hoff.

2. Jessica Kolterjahn har skrivit Den bästa dagen är en dag av törst, en bok som är en fri litterär fantasi över ett år i Karin Boyes liv. Vi får följa med Boye till Berlin där hon går i psykoanalys för att "bli botad" från lusten efter kvinnor. Hon upplever ensamheten i Berlin, men upptäcker också en värld som hon aldrig tidigare upplevt - i Berlin finns caféer och klubbar där kvinnor öppet får älska kvinnor och män älska män. 

3. Till sist, En bokhandlares dagbok av Shaun Bythell. Boken beskriver arbetet i Bythells antikvariska bokhandel, The Bookshop, som ligger i lilla Wigtown i Skottland. Vi får möta excentriska kunder, lära känna de anställda och följa med på inköpsresor och bokfestivaler. Ofta framhävs hur svårt det är att faktiskt få folk att köpa böckerna de bläddrar i - helt klart är det en bokmarknad i förändring som beskrivs.

måndag 8 november 2021

2 x Jimmy Liao

Jimmy Liao är en taiwanesisk bilderboksförfattare och illustratör, som jag  blev introducerad för genom den bokcirkel för barn- och ungdomslitteratur vi har på arbetet. Det är jag riktigt glad för.

I bokcirkeln läste vi två av Liaos böcker. 
Stjärnenatt är tänkt för lite äldre barn och handlar om en flicka och en pojke som rymmer tillsammans. När månen glömde riktar sig till åldrarna 6-9 år och handlar om en liten pojke som hittar och tar hand om månen, som fallit ner från himlen och landat i gräset, alldeles svag och blek. 

Det som först slår mig när jag läser Liaos böcker är illustrationerna. Det är nästan som att orden förstärker bilderna istället för tvärtom, och jag gillar verkligen det. 

Liao leker med perspektiven. Ofta är huvudpersonen liten, jämfört med exempelvis vissa djur som istället är onaturligt stora. Han är riktigt bra på att förmedla barnets verklighet och känslor av ensamhet och litenhet. 

Jag vill gärna läsa fler av Liaos böcker. 

Titel: Stjärnenatt
Författare: Jimmy Liao
Översättare: Anna Gustafsson Chen
Utgivningsår: 2013
Förlag: Mirando
Antal sidor: 128

Titel: När månen glömde
Författare: Jimmy Liao
Översättare: Anna Gustafsson Chen
Utgivningsår: 2019
Förlag: Mirando
Antal sidor: 113


tisdag 2 november 2021

Tisdagstrion: Böcker/författare från mina hemtrakter

Den här veckan är temat för tisdagstrion "Böcker/författare från mina hemtrakter." Precis som vanligt tolkar ni temat på valfritt sätt, tipsar om tre böcker och lämnar en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Jag inleder tipsandet med Eva Ströms Rakkniven. Ström bor och verkar i min hemstad Kristianstad, men den här boken utspelar sig inte där, utan både i Danmark, Rom och Schweiz. Rakkniven handlar om Strindbergs Fröken Julie och vad som hade kunnat hända om hon hade fått leva. En riktigt bra bok.

2. Anna Vogel är också bördig från Kristianstad, och är faktiskt Eva Ströms dotter. Blodapelsin utspelar sig i Kristianstad under åttiotalet och jag känner verkligen igen mig. Också jag har stått och frusit utanför uteställen när jag var för ung för att komma in, men för rädd att gå hem och kanske missa något kul som skulle kunna hända. Också jag har köpt mina skivor i samma musikaffär som bokens huvudperson Emma, och vi har båda varit på fester på stranden i Åhus. Boken handlar om tonårens vacklande mellan osäkerhet och styrka, och mellan vilsenhet och drömmar om framtiden.

3. Till sist, Stormvakt av Kristina Ohlsson, ännu en författare som är född och uppvuxen i Kristianstad. Boken är den första Ohlssons senaste deckarserie som har en man med namnet August Strindberg som huvudperson. Han flyttar till Hovenäset på västkusten för att följa sin dröm om att öppna en second-hand-butik, men det dröjer inte länge innan han blir indragen i ett mystiskt försvinnande. Snart finns också Isbrytare, den andra delen i serien, att läsa. 


måndag 1 november 2021

Månadens tema är reseskildringar

I november är Månadens tema reseskildringar. Det finns säkert massor att välja på, men jag är redan ganska säker på att jag vill läsa George Sands En vinter på Mallorca.

George Sand (1804-1876) var en fransk författare som egentligen hette Amantine Lucile Aurore Dupin. I En vinter på Mallorca skildrar hon en resa hon gjorde till ön år 1838, tillsammans med sina två barn och sin lungsjuke älskare Frédéric Chopin.

Det var via Chopin som jag först fick reda på vem George Sand var. När jag i barndomen spelade Regndroppspreludiet av Chopin berättade min pianofröken att musiken komponerades under vistelsen på Mallorca, där den sjuke Chopin satt och väntade på George Sand medan regnet föll utanför. Det gjorde verkligen intryck på mig, så jag ser fram emot att läsa mer om deras vistelse på ön.


söndag 31 oktober 2021

Månadens tema: Skriet från vildmarken av Jack London


I oktober har Månadens tema varit "klassiker", och jag har läst Skriet från vildmarken av Jack London. Jag vet att jag aldrig tidigare läst boken, men en gammal klasskompis påminde mig om att vår lärare faktiskt högläste den för oss på mellanstadiet, och så var det ju. Det var hursomhelst kul att ta upp bekantskapen med hunden Buck igen. 

Jack Londons roman har alltså en hund som huvudperson. Buck lever sina första fyra år som en priviligierad hund, på en stor gård som ägs av en domare i varma Santa Clara. Buck ligger framför brasan i biblioteket och följer med domarens söner på jakt. Men en dag förändras hans liv totalt.

Buck tillfångatas och säljs till en expedition som reser norrut mot Klondyke. Nu blir han en av flera draghundar som arbetar extremt hårt under tuffa förhållanden. Från och med nu är hans liv en kamp på liv och död - han slåss för sin föda och han slåss för sin plats i flocken. Flera gånger byts hans ägare ut och strapatserna är otaliga.

Hans uråldriga vildhundsinstinkter väcks ur sin slummer, och i allt högre grad lystrar han till "skriet från vildmarken."

Jag gillade verkligen att läsa den här boken - den är ett riktigt äventyr och oavbrutet spännande.


Titel: Skriet från vildmarken
Författare: Jack London
Översättare: Tom Wilson
Utgivningsår: 2020 (men ursprungligen 1903)
Förlag: Sjösala
Antal sidor: 127

tisdag 26 oktober 2021

Tisdagtrion: Halloween

Med anledning av att det på söndag är Halloween, har jag tänkt att just Halloween kan få vara temat för veckans tisdagstrio. Jag antar att det kan betyda att ni tipsar om läskiga böcker, eller något om döden, om trollkarlar eller häxor, eller kanske böcker med pumparecept... Eller något helt annat!

Som vanligt tolkar ni alltså temat på valfritt sätt, tipsar om tre böcker och lämnar en länk, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Jag vill absolut ha med en bok av John Ajvide Lindqvist i trion. Den här gången vill jag tipsa om Människohamn, en roman som inleds med att sexåriga Maja försvinner spårlöst på isen utanför Domarö i Roslagens skärgård. Majas föräldrar kan inte förstå hur det kan ha gått till, men tvingas acceptera att Maja är borta. Pappa Anders återvänder flera år senare till Domarö för att försöka börja om sitt liv på nytt. Nu märker han att det är något konstigt med ön och de som bor där, något som de äldre bofasta alltid tycks ha vetat.

2. Stephen King kan ju också passa bra i den här trion. I tonåren läste jag mycket av King, men på senare år har jag faktiskt bara läst en enda av hans romaner. Doktor Sömn är en fristående fortsättning av Kings roman The Shining (Varsel på svenska). Ni kanske minns Overlook Hotel och den alkoholiserade Jack Torrance som mister förståndet och försöker mörda sin egen familj? Då minns ni säkert också Jacks son Danny, som ser de döda människorna som bott på hotellet. I Doktor Sömn är Danny en vuxen man. Han har kvar sina paranormala förmågor, sitt "skimmer", och han hittar sitt kall som "Doktor Sömn." Han arbetar på ett hospice där han hjälper de döende över till andra sidan.

3. Till sist, ett riktigt gulligt spöke, i Inger och Lasse Sandbergs Lilla spöket Laban. I källaren på slottet Gomorronsol bor spökfamiljen, som består av Mamma Spöke, Pappa Spöke, Laban och hans lillasyster Labolina. Labans allra bästa vän heter Lillprins Bus och han bor också på slottet, fast uppe hos kungen och drottningen förstås.

lördag 23 oktober 2021

Bokbyte i bokcirkeln

I bokcirkeln håller vi på med vårt miljö- och klimattema, och i veckan som gick var det dags för bokbyte.

Vi hade läst Minnet av vatten av Emmi Itäranta, en roman som alla verkade förtjusta i. Romanen utspelar sig i framtiden och handlar om Noria, som precis som sin far före henne, lärs upp till att bli temästare.

Jorden har drabbats av extremväder och stora delar av landskapet är översvämmat, samtidigt som andra delar av världen lider av värme och torka.

Vatten är en bristvara och makten ligger hos de som kontrollerar tillgången. På vissa av byns hus målar myndigheterna en blå cirkel och husens invånare syns inte mera till - de blir straffade för att de anses ha överskridit sin vattenkvot. 

Världen Noria lever i är förändrad mot den värld vi känner idag, men den ligger otrevligt nära de omständigheter vi börjar ana redan nu. Kanske är det därför boken är så drabbande.

Nästa bok i bokcirkeln blir Maja Lundes Blå. Jag har redan läst och gillat hennes Binas historia och Przewalskis häst, så jag tror jag vet ungefär vad jag har att se fram emot. 

tisdag 19 oktober 2021

Nominerade till Augustpriset 2021

Fotografi: Andreas Sundbom

Då är det klart vilka böcker som blivit nominerade till Augustpriset 2021. Jag roade ju mig med att gissa vilka titlar jag trodde på, och nu kan jag konstatera att mina spekulationer gick sådär... Jag lyckades bara pricka in en enda av de nominerade i den skönlitterära klassen, och jag insåg samtidigt att tre av de nominerade var böcker jag hade som kandidater men i sista stund tog bort. Så kan det gå. Bland barn- och ungdomsböckerna lyckades jag med tre av mina gissningar, så det gick ju lite bättre, men i fackboksklassen kammade jag noll.

De här böckerna blev nominerade:


Årets svenska skönlitterära bok

  • Eufori. En roman om Sylvia Plath, Elin Cullhed, Wahlström & Widstrand
  • Återliv. Med Skapelsen och Kvällens frihet, Kjell Espmark, Norstedts
  • Europa, Maxim Grigoriev, Albert Bonniers Förlag
  • När vi var samer, Mats Jonsson, Galago
  • Singulariteten, Balsam Karam, Norstedts
  • Den svarta månens år, Ellen Mattson, Albert Bonniers Förlag


Årets svenska fackbok

  • Judarnas historia i Sverige, Carl Henrik Carlsson, Natur & Kultur
  • Dante – den förste författaren, Anders Cullhed, Natur & Kultur
  • Dolda gudar. En bok om allt som inte går förlorat i en översättning, Nils Håkanson, Nirstedt/litteratur
  • Knäböj, Sara Martinsson, Weyler förlag
  • Mönstersamhället, Anneli Rogeman, Natur & Kultur
  • Tyrannens tid. Om Sverige under Karl XII, Magnus Västerbro, Albert Bonniers Förlag


Årets svenska barn- och ungdomsbok

  • Furan, Lisen Adbåge, Rabén & Sjögren
  • Himlabrand, Moa Backe Åstot, Rabén & Sjögren
  • Ett rum till Lisen, Elin Johansson, Ellen Svedjeland & Emma AdBåge, Rabén & Sjögren
  • Om du möter en björn, Malin Kivelä, Martin Glaz Serup & Linda Bondestam, Förlaget
  • Nattkorpen, Johan Rundberg, Natur & Kultur
  • Min mamma är snabbare än din!, Emma Virke & Joanna Hellgren, Lilla Piratförlaget


Just nu är jag mest sugen på att läsa Balsam Karams Singulariteten.

Tisdagstrion: Konst & fotografi

Den här veckan handlar tisdagstrion om "Konst & fotografi."

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Hilma av Anna Laestadius Larsson handlar om Hilma af Klint, en svensk konstnär som helt klart var före sin tid. Hon målade abstrakta tavlor med inspiration av den andliga världen och fick inget erkännande förrän efter sin död. Laestadius Larsson skildrar på ett fängslande sätt både konstnären och människan Hilma.

2. Fotografier är inspirationen för Ransom Riggs bok Miss Peregrines Home for Peculiar Children. Sextonåriga Jacobs farfar har visat honom en samling svartvita fotografier med märkliga barn som han har berättat fantasifulla skrönor om. Efter farfaderns död reser Jacob till en avlägsen walesisk ö för att följa i farfaderns fotspår, och det står snart klart för honom att barnen på fotografierna faktiskt kan ha funnits i verkligheten.

3. Till sist, en konstnär som också skrivit bilderböcker för barn. I Lars Lerins Kråksommar berättas om tre tanter i Lillolastugan och en liten ynklig och tilltufsad kråkunge, allt ackompanjerat av Lerins fantastiska akvareller.

söndag 17 oktober 2021

Augustspekulationer


På tisdag får vi veta vilka böcker som är nominerade till 2021 års Augustpris. Kraven för att en bok ska kunna bli nominerad är att den ska vara skriven på svenska och vara utgiven mellan 19 oktober 2020 och 17 oktober 2021. Sex böcker i tre olika kategorier väljs ut och jag tycker som vanligt det är kul att försöka gissa vilka titlar det blir. Ibland prickar jag in några av böckerna, men oftare blir det inte alls som jag tänkt.

I år tror jag att de här kan bli nominerade till Årets svenska skönlitterära bok:

  • Löpa varg av Kerstin Ekman
  • Singulariteten av Balsam Karam
  • Hunter i Huskvarna av Sara Stridsberg
  • Två pistoler av Klas Östergren
  • Stöld av Anne-Helén Laestadius
  • Är det barnen, baby? av Kristofer Folkhammar

Till Årets svenska barn- och ungdomsbok tror jag på de här böckerna:
  • Vitvivan och Gullsippan av Pija Lindenbaum
  • Prinsen av Porte de la Chapelle av Annelie Drewsen
  • Himlabrand av Moa Backe Åstot
  • Furan av Lisen Adbåge
  • Min mamma är snabbare än din! av Emma Virke och Joanna Hellgren
  • Didi och Gogo väntar på bussen av Anna Höglund

Till Årets svenska fackbok är det mycket svårare för mig att gissa, men här kommer ändå ett förslag:
  • Världen väntar mig : Birgitta Stenberg, lusten och litteraturen av Paul Tenngart
  • En vacker dag av Tomas Bannerhed
  • Jag vill skriva sant : Tora Dahl och poeterna på Parkvägen av Jesper Högström
  • Tills alla dör av Diamant Salihu
  • Sammetsdiktaturen : motstånd och medlöpare i dagens Ryssland av Anna-Lena Laurén
  • Hatet mot judarna av Sanna Sjöswärd och Björn Wiman

Vilka böcker tror du finns bland årets nominerade?

tisdag 12 oktober 2021

Tisdagstrion: Blått

Den här veckan är temat för tisdagstrion kort och gott "Blått." Det skulle ju kunna handla om böcker med blå omslag eller med färgen blå i titeln, men det kan lika gärna vara något i handlingen som gör att boken passar in i trion.

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Först ut i min trio är Mãn av Kim Thuy, en bok med fint blått omslag. Boken handlar om Mãn, som föds av en ung kvinna (hennes första mor), tas om hand av en nunna (hennes andra mor), och slutligen adopteras av sin tredje mor (som blir hennes riktiga Mamma). Senare gifter Mãn sig och flyttar till sin make som bor i Kanada. Hon lever i nuet, arbetar på mannens restaurang och tar hand om familjen. Mãn är en en vacker berättelse om orden, maten och kärleken.

2. The Virgin Blue är Tracy Chevaliers första roman. I parallella berättelser möter vi två kvinnor vars öden är sammanflätade. Ella Turner flyttar till den franska byn Lisle-sur-Tarn och börjar intressera sig för sin franska bakgrund och familjen Tournier, som hon härstammar från. Särskilt intresserad blir hon av Isabelle Tournier, en kvinna som verkligen levde ett dramatiskt liv.

3. Till sist, en bok till med blått omslag. The Poisonwood Bible av Barbara Kingsolver handlar om frun och döttrarna till Nathan Price, en kristen missionär som flyttar med sin familj till Belgiska Kongo på 1950-talet. Det här är en fascinerande bok som stannar kvar länge efter att läsningen tagit slut.


fredag 8 oktober 2021

Årets Bok 2021

Fotograf: Henrik Almegård Mårtensson
Då står det klart att det är Ann-Helén Laestadius roman Stöld som har blivit framröstad som Årets Bok 2021. Jag har inte läst alla nominerade, men den här boken har jag läst och gillade verkligen!

Det är Bonniers Bokklubbar som ligger bakom Årets bok. Juryn består av bokklubbarnas litteraturredaktörer som först väljer tolv titlar. Därefter är det läsarna som röstar på sina favoriter.

Det finns vissa kriterier som böckerna måste uppnå för att de ska kunna bli nominerade: 

"Hög språklig kvalitet

Väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö

Tilltala en bred läsekrets

Svenskt och utländsk skönlitteratur (spänning och roman)

Utgiven på svenska under 1 maj – 30 april respektive år."

(från aretsbok.se)

Så här skrev jag om Stöld i maj i år. Läs den, om du inte redan gjort det!

torsdag 7 oktober 2021

2021 års Nobelpris i litteratur...

 ... tilldelas Abdulrazak Gurnah, 

en  tanzanisk författare som föddes på Zanzibar. Han är också litteraturkritiker och undervisar i engelska och litteraturvetenskap vid University of Kent.


Jag har aldrig ens hört talas om Abdulrazak Gurnah, så jag är riktigt nyfiken på att läsa hans böcker!


tisdag 5 oktober 2021

Tisdagstrion: Årstid i boktiteln

Den här veckan är temat för tisdagstrion "Årstid i boktiteln." Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Sommaren utan regn av Maggie O'Farrell utspelar sig i London under en värmebölja år 1976. Robert Riordan säger till sin fru att han ska gå ut och köpa tidningen, men han kommer inte tillbaka. De tre vuxna barnen återvänder till barndomshemmet och alla försöker förstå vad som har hänt. Boken är en intressant psykologisk skildring av en familj i kris, samtidigt som den har ett spänningselement i och med pappans försvinnande.

2. Karen Blixens novellsamling Vintersagor rör sig i olika tider och platser och skildrar människor ur olika samhällsklasser. Här finns både glädje och sorg, och ett genomgående tema är människornas strävan att förändra sitt öde och uppnå sina drömmar. Det står snabbt klart att Blixen verkligen är en skicklig berättare. 

3. Till sist, en sommar till, som i Svart sommar av M.W. Craven. Boken är den andra i serien om den omaka utredarduon Washington Poe och Tilly Bradshaw. Jag gillar verkligen Cravens deckare - de har spännande intrig, intressant miljö och fascinerande huvudpersoner. Precis som det ska vara.


fredag 1 oktober 2021

Månadens tema är klassiker

I oktober är Månadens tema klassiker, och jag behöver inte gå längre än till min egen bokhylla för att hitta klassiska böcker som jag ännu inte läst.

Ni ser själva, här finns det att välja på (och det finns i ärlighetens namn ännu fler klassiker i hyllorna som jag hade kunnat plocka fram):


Flera av de här böckerna har jag tänkt läsa hur länge som helst, så jag får se vilken jag börjar med. Just nu känns det som om D H Lawrences bok ligger bra till.


torsdag 30 september 2021

Månadens tema: Satans sommar av Kim Faber & Janni Pedersen

September blev verkligen en deckarmånad för mig, mycket för att Månadens tema är just deckare, men också för att jag tycker deckare passar extra bra när höstmörkret lägger sig.

Nu har jag läst Satans sommar, den andra delen i Kim Fabers och Janni Pedersens serie om polisen Martin Juncker.

Boken fortsätter på sätt och vis där den första boken slutar, eftersom Charlotte Juncker, Martins hustru som är journalist, får ett tips som har med terrorattacken från Vinterland att göra. 

Junckers kollega Signe kan inte sluta att tänka på vad som egentligen hände efter attacken, och när Charlotte kontaktar henne, går hon emot strikta order för att hon vill få fram sanningen. Också Juncker får ett spännande fall på sitt bord, ett fall som har beröringspunkter med hans eget förflutna.

Det är också intressant att läsa om Junckers privatliv. Hans dotter kommer för att bo hos honom några dagar, och hon berättar att hon är gravid. Det är också dottern som hittar dagböcker som Junckers far skrivit, och Juncker tvingas konfronteras med sina känslor för pappan. 

Självklart hoppas jag på en tredje del i den här serien. Vågar jag gissa att den kommer att ha antingen höst eller vår i titeln?


Titel: Satans sommar
Författare: Kim Faber & Janni Pedersen
Översättare: Svante Skoglund
Utgivningsår: 2021
Förlag: Modernista
Antal sidor: 444

tisdag 28 september 2021

Tisdagstrion: Black Lives Matter

Den här veckan har tisdagstrion temat "Black Lives Matter." Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Mitt första tips är Tayari Jones Ett amerikanskt äktenskap, en bok som handlar om det nygifta paret Roy och Celestial. Båda två är framgångsrika och har hela livet framför sig, men när Roy blir anklagad för ett brott han inte begått ändras allt. Roy hamnar i fängelse och kan bara hoppas att Celestial finns där när han blir frikänd.

2. Vilken som av Colson Whiteheads romaner hade passat in på dagens tema, men till trion väljer jag hans Den underjordiska järnvägen. Boken skildrar det grymma livet på en bomullsplantage i Georgia och huvudperson är Cora, en tredje generationens slav. Hon lyckas till sist fly längs den underjordiska järnvägen, ett kodnamn för de personer som också i verkligheten hjälpte slavar att fly från södern till friheten i norr.

3. Till sist, Älskade av Toni Morrison. Boken handlar om Sethe, en förrymd slav som bor tillsammans med sin dotter Denver i 1870-talets Ohio. Senare dyker också Paul D upp, en man som precis som Sethe varit slav på bomullsplantagen Sweet Home i Kentucky. Älskade är det namn Sethe gett till den dotter hon själv tog livet av, för att flickan skulle slippa leva i slaveri. Det var många år sedan jag läste den här boken, och jag tänker att jag nog borde läsa om den och också läsa fler av de böcker av Morrison jag ännu inte läst.

måndag 27 september 2021

Månadens tema: Spökryttarna från Ordebec av Fred Vargas

Jag har läst ytterligare en deckare till Månadens tema i september. Spökryttarna från Ordebec är den sjätte boken i Fred Vargas serie om kommissarie Jean-Baptiste Adamsberg vid Paris kriminalrotel.

Den här gången blir Adamsberg uppsökt av en kvinna från Normandie som hävdar att hennes dotter sett de så kallade spökryttarna, en grupp levande döda som enligt legenden förebådar ond bråd död. 

Adamsberg tar sig an fallet, och vi får läsa en spännande historia som blandar modern verklighet och gammal folktro. Vi får också följa hur Adamsberg mer och mer lär känna sin son, som han tills nyligen inte ens visste att han hade.

Jag gillar verkligen Adamsberg, en lite förvirrad och långsam kommissarie, som med inte helt konventionella metoder ändå lyckas lösa de brott han utreder. Han har en speciell humor som faktiskt letar sig in i själva bokens berättarstil, vilket jag uppskattar. 

Det finns en del sju och en del åtta också i serien, så de böckerna har jag kvar att se fram emot.




Titel: Spökryttarna från Ordebec
Författare: Fred Vargas
Översättare: Marianne Öjerskog
Utgivningsår: 2013
Förlag: Sekwa
Antal sidor: 454 

torsdag 23 september 2021

Kaffepaus à la Pija

 
I Pija Lindenbaums senaste bilderbok går Vitvivan i huset med röda fönsterluckor och Gullsippan går i det med gröna. De tillhör varsin barngrupp som båda styrs av Schäfen, en hundliknande tant som gillar orättvisor. Vitvivorna får hålla på med dans, målning och studsmatta, medan Gullsipporna får passa upp, skala potatis och tvätta Vitsippornas smutsiga stövlar. Runt gårdsplanen har Schäfen ritat ett vitt streck som ingen får gå utanför. 

En dag kommer Vitvitan på att barngrupperna kan byta kläder med varandra. De är faktiskt inte så olika ändå och Schäfen märker ingenting. Nu får Vitvivorna göra det tunga arbetet och Gullsipporna får för första gången prova studsmattan. Vitvitan inser också att hon kanske vill göra något annat än det som Schäfen bestämmer. Kanske vill hon inte klippa håret i pottfrisyr och kanske vill hon till och med gå över den vitmålade gränsen.

Vitvivan och Gullsippan handlar om rättvisor och orättvisor, och om friheten att få vara sig själv. Jag hinner dricka mer än en kopp kaffe medan jag funderar över allt tänkvärt i den här boken.


Titel: Vitvivan och Gullsippan
Författare: Pija Lindenbaum
Utgivningsår: 2021
Förlag: Lilla Piratförlaget
Antal sidor: 44


tisdag 21 september 2021

Tisdagstrion: Böcker jag ser fram emot att läsa i höst

Den här veckan ska vi blicka framåt och tipsa om tre böcker vi ser fram emot att läsa i höst. Det måste förstås inte vara nya böcker, utan kan vara vadsomhelst du ser fram emot att läsa.

Tolka alltså temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Först ut i min trio är Kerstin Ekman, en av mina favoritförfattare som i dagarna kommit ut med sin roman Löpa varg. Boken handlar om Ulf Norrstig, en pensionerad jägmästare som funderar kring jakten, skogen och det egna åldrandet.  Jag ser extremt mycket fram emot att läsa.

2. Även den andra boken i min trio är skriven av en författare som jag verkligen gillar, nämligen Sara Stridsberg. Novellsamlingen Hunter i Huskvarna är också alldeles ny och självklart är jag sugen på att läsa. 

3. Till sist, Regissören av M.W. Craven, den tredje deckaren om Washington Poe och Tilly Bradshaw.  Jag var väldigt förtjust i de tidigare böckerna och vill gärna läsa den här. 

söndag 19 september 2021

Månadens tema: Förlåt oss våra synder av Jo Spain

I september är Månadens tema deckare, och jag valde länge och väl innan jag bestämde vilken bok jag skulle börja med. Förlåt oss våra synder är skriven av irländska Jo Spain, och jag lyckades verkligen pricka in en spännande bok.

Ett svårt skändat lik hittas i en park i Dublin och polisinspektör Tom Reynolds blir inkopplad på fallet. Han följer ledtrådarna till ett avlägset nunnekloster på landsbygden, och det verkar mer och mer som om något i klostrets förflutna har med mordet att göra.

Miljön är lockande, med det isolerade klostret och den snöstorm som rasar utanför. Också den historiska tillbakablicken på klostret (i likhet med många av verklighetens kloster) är intressant, med detaljer om så kallade Magdalenahem, där unga flickor blev institutionaliserade och ibland utsatta för grymma handlingar.

Jag gillar också bokens karaktärer - till exempel Tom Reynolds som oroar sig för sin gravida dotter, polisen Laura som vill ta reda på mer om vad som hände hennes moster i klostret på sjuttiotalet, och förstås de olika nunnorna. 

Förlåt oss våra synder är verkligen spännande och jag gillar den smarta upplösningen. Jag kommer säkert att läsa mer av Jo Spain.


Titel: Förlåt oss våra synder
Författare: Jo Spain
Översättare: Hanna Williamsson
Utgivningsår: 2019 (2015 i original)
Förlag: Modernista
Antal sidor: 428 


torsdag 16 september 2021

Shuggie Bain av Douglas Stuart

Shuggie Bain av Douglas Stuart tilldelades 2020 års Bookerpris, och boken är verkligen en värdig vinnare.

Romanen utspelar sig i Glasgow under 1980-talet. Shuggie, yngst i familjen, bor med sin mamma Agnes och sina syskon Catherine och Leek i fattiga omständigheter. Pappan, Shug Senior, en taxichaufför med smak för andra kvinnor, lämnar Agnes för en annan. Men innan han gör det ser han till att skaffa dem ett hem i utkanten av Glasgow i ett gruvområde. Agnes hade hoppats på att äntligen få uppleva något bättre, men blir istället fast i de här smutsiga kvarteren där alla verkar vara släkt med alla.

Shuggie och Agnes utvecklar ett alldeles speciellt band till varandra. Kanske för att Shuggie är minstingen och för att han verkar lite annorlunda än de flesta pojkarna i hans ålder, men också därför att han tar störst ansvar för att försöka underlätta för Agnes. Hon är nämligen alkoholist, och Shuggie och de andra syskonen är ständigt på sin vakt. 

De lyssnar efter ljud för att försöka avgöra i vilket skick och på vilket humör Agnes är när de kommer hem från skolan. De försöker hålla besökarna som vill dricka med Agnes och utnyttja henne sexuellt utanför dörren. Shuggie tror verkligen att han ska kunna få Agnes att sluta dricka om han bara stöttar henne tillräckligt. Men det blir uppenbart att det är omöjligt.

Historien om Shuggie och Agnes är verkligen gripande i all sin misär. Jag vill så gärna att Shuggie, som blir mobbad för att han är annorlunda, och Agnes, som är fast i sitt beroende, ska kunna lämna sina problem bakom sig. Det är jobbig läsning, men sättet Stuart har skrivit sin berättelse på gör att det samtidigt är en ren njutning.


Titel: Shuggie Bain
Författare: Douglas Stuart
Utgivningsår: 2020
Förlag: Picador
Antal sidor: 430

tisdag 14 september 2021

Tisdagstrio: Kroppen

Den här veckan har tisdagstrion tema "Kroppen." Det kan säkert tolkas på många sätt - kanske finns ett ord från kroppen eller en kroppsdel med i titeln, kanske handlar boken om kroppen och dess styrkor och svagheter, eller någonting helt annat...

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Först en bok som helt enkelt har en kroppsdel i sin titel, nämligen Death in Her Hands av Ottessa Moshfegh. Jag gillar den här författaren som ofta skriver lite annorlunda böcker. I den här romanen hittar huvudpersonen en handskriven lapp på stigen när hon är ute och går med sin hund. På lappen står det: "Her name was Magda. Nobody will ever know who killed her. It wasn't me. Here is her dead body." Huvudpersonen blir alltmer besatt av vem Magda var och vad som kan ha hänt, och snart glider fantasierna alltmer över i något slags verklighet.

2. Elsie Johanssons Sin ensamma kropp handlar om den äldre änkan Maliss. Hon vill inte slå sig ner i något slags pensionärstillvaro (vad det nu är), utan är nyförälskad och vill uppleva fysisk närhet igen.

3. Till sist, Köttets tid av Lina Wolff. Den här romanen handlar både om andlighet och om köttets lättja och kroppens drifter. Vi får träffa intressanta karaktärer som Mercuro Cano och nunnan Lucia i en faktiskt helt unik historia.

måndag 13 september 2021

Tystnaden av Don DeLillo

Tystnaden av Don DeLillo skildrar vad som händer med världen och människorna när den digitala kommunikationen bryts. I den här romanen tvingas ett plan att nödlanda, tevesändningarna och elektriciteten stängs av, och i en lägenhet samlas fem människor i en existentiell kris.

När allting annat slocknar verkar också medmänskligheten försvinna. En stor del av bokens text utgörs av dialog, men det är snarare som om personerna talar förbi varandra än med varandra. När Max konfronteras med den svarta teveskärmen börjar han själv tala som ett referat av den Super Bowl-match han hade tänkt titta på, och den unge mannen Martin börjar citera Einstein och en massa fakta. Stämningen är ödesmättad och det känns som om undergången är nära. 

Den här romanen är kort, bara 107 sidor, men den väcker många tankar. Vad innebär det egentligen att vara människa? Vad händer med vår kommunikation när all den moderna teknik vi är så vana vid havererar?


Titel: Tystnaden
Författare: Don DeLillo
Översättare: Rebecca Alsberg
Utgivningsår: 2021
Förlag: Albert Bonniers
Antal sidor: 107


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...