Sidor

tisdag 27 september 2022

Tisdagstrion: Skor & kläder (i titel, på omslag, i handling)

"Skor & kläder" är temat för veckans tisdagstrio. Som vanligt tolkar du temat på valfritt sätt, så skorna och kläderna kan återfinnas i boktiteln, på omslaget eller i handlingen (eller på annat sätt).

Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Det blev så att jag koncentrerade mig på kläder, och först ut i boktrion är en sjal. Anna Vogels Den ryska sjalen handlar om kärleken mellan Siri och Lorens. De är båda från Stockholm men träffas under en resa till Ukraina. De musicerar tillsammans och dras till varandra, men Lorens är gift.

2. Nästa klädesplagg är en Kostym, som i Ninni Holmqvists novellsamling som heter just så (precis som en av novellerna i samlingen). Holmqvists noveller är ofta överraskande, och ibland känns huvudpersonerna nästan oförklarligt destruktiva, fast på ett lockande sätt. Min favorit i samlingen är nog just "Kostym" där en person som just anlänt till Singapore, följer med en amerikansk affärsman upp på hans rum. Novellen leker med invanda könsmönster och roller på ett intressant sätt.

3. Till sist, en stickig tröja, som Lotta klipper sönder med en sax i Astrid Lindgrens Lotta på Bråkmakargatan. Minns ni det, hur Lotta blir osams med sin mamma och vägrar ta på sig tröjan? När mamman går ut tänker hon först bara göra ett litet hål i tröjan, men hålet blir större och större och till sist är tröjan helt i bitar. Då tar Lotta Bamsen med sig och flyttar hem till grannen, tant Berg.

tisdag 20 september 2022

Tisdagstrion: Tre boktitlar som börjar på samma bokstav

Den här veckan är temat för tisdagstrion "Tre  boktitlar som börjar på samma bokstav." Välj vilken bokstav du vill, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Jag utgår från bokstaven B, och den första boken jag vill tipsa om är Agatha Christies Badortsmysteriet. Boken är en typisk pusseldeckare och utspelar sig i Cornwall, där Hercule Poirot är på semester med sin vän Arthur Hastings. Naturligtvis sker snart mystiska händelser och en kvinna hittas mördad.

2. Nästa titel på B är Bikupan av Sarah Crossan. Boken är skriven på fri vers och handlar om Ana och Connor som båda är gifta på varsitt håll, men som har ett kärleksförhållande med varandra. Men så dör Connor i en olycka och Ana blir ensam kvar med minnena av deras kärlek. Den enda person som delar hennes sorg är Connors fru, men kan Ana verkligen närma sig henne med tanke på omständigheterna?

3. Till sist, Barabbas av Pär Lagerkvist börjar också på bokstaven B. Barabbas är namnet på den rövare som benådades när Jesus blev korsfäst. Resten av sitt liv grubblar sedan Barabbas på vad som skett och söker efter sin tro.

tisdag 13 september 2022

Tisdagstrion: Fönster, dörrar, portar & portaler

Det har hunnit bli tisdag igen och följaktligen dags för en ny tisdagstrio. Den här veckan är temat "Fönster, dörrar, portar & portaler."

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Carina Burman har skrivit ett slags historiska deckare, med succéförfattarinnan Euthanasia Bondeson som huvudperson. Hästen från porten utspelar sig i Konstantinopel år 1853 och Euthanasia dras in i äventyrligheter med mystiska resenärer, haremsdamer och arabhästar. I serien finns också Babylons gator (utspelar sig i London år 1851) och Vit som marmor (Rom, 1852).

2. Oskar Kroons Mitt fönster mot rymden är en bok som passar både för barn och vuxna. Den handlar om Gurkan som har en pappa som bara hostar och hostar. Förutom att vara en bok om ett barn som är rädd att förlora sin förälder, finns här fina skildringar av vardagslivet. Oskar Kroon kan verkligen berätta både om stort och smått.

3. Till sist, ännu en port, i Jeanette Wintersons The Daylight Gate, som handlar om häxprocesserna i England under tidigt 1600-tal. Bokens stämning är faktiskt riktigt otäck, men som alltid är Winterson väl värd att läsa.

tisdag 6 september 2022

Tisdagstrion: Svart & vitt

Förra veckan tog tisdagstrion oss nästan jorden runt, när vi tipsade om böcker från länder som geografiskt gränsade till varandra. Vi besökte till exempel Norge, Belgien, Lettland, Colombia och Iran. 

Den här veckan är temat "Svart & vitt", och det kan vara i titeln, handlingen eller på omslaget (eller på annat sätt).

Tolka alltså temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Först ut i min trio är Roy Jacobsens Vitt hav, andra boken i hans serie om Ingrid från den karga ön Barrøya utanför Norges kust. Året är 1944 och Ingrid återvänder till ön där hon tror hon är helt ensam. Men ett oväntat möte får oanade konsekvenser.

2. Yahya Hassans självbetitlade första diktbok passar fint in i trion med sitt svartvita omslag (precis som den andra). Hans dikter är verkligen drabbande och handlar om en uppväxt i utanförskap i dagens Danmark.

3. Till sist, Svart stig av Åsa Larsson. Jag gillar verkligen Larssons deckare om juristen Rebecka Martinsson i Kiruna. Det här är den tredje boken i serien och allting inleds med att liket av en kvinna hittas ute på isen på Torneträsk.

söndag 4 september 2022

Juli & augusti

Här kommer en sammanfattning av sommarens läsning under juli och augusti. Det blev en ganska blandad kompott, men ett tema hade jag bestämt mig för på förhand, nämligen att läsa ikapp författare som tilldelats ALMA-priset.

Nederländska Guus Kuijer som vann priset 2012 hade jag aldrig läst något av, så jag lånade hem Florian Knol: Ett alldeles vanligt kaos. Det är en charmig bok om pojken Florian som en dag upptäcker att en sparv gärna vill sitta på hans huvud i det röda håret. Andra stora händelser i Florians liv är att Katja från hans skola förklarar att hon är kär i honom, och att de båda lär känna gamla fru Raaphorst som verkar glömma och blanda ihop saker och ting. Tillsammans bestämmer de sig för att hjälpa den gamla damen.

Jag har också läst två böcker av 2011 års vinnare, Shaun Tan från Australien. Cikada är en bilderbok som handlar om kontorsarbetaren Cikada som blir mobbad på sin arbetsplats, och som i slutet genomgår en fantastisk förvandling. Ankomsten är en bok helt utan ord, där illustrationerna skildrar en familj som emigrerar till ett nytt land. Båda böckerna är riktigt läsvärda.

Jag har länge tänkt läsa Bridge to Terabithia av Katherine Paterson, och eftersom också hon är en ALMA-prisvinnare passade det ju bra nu (hon vann 2006). Boken handlar om Jess Aarons som tränar för att blir den snabbaste pojken i skolan. Men den dag kommer en ny tjej, Leslie Burke, till klassen, och det visar sig att hon springer ännu fortare. Jess och Leslie bor grannar och utvecklar en nära vänskap. Tillsammans skapar de fantasilandet Terabithia i skogen på andra sidan ett vattendrag som de svingar sig över med hjälp av ett rep.

Dessutom har jag läst en bok av en ALMA-pristagare till, men Meg Rosoff hade jag redan läst sedan tidigare. Den här gången valde jag The Great Godden, om en familj en sommar på sitt lantställe. Boken har massor av härlig sommarkänsla, men när bröderna Kit och Hugo kommer för att bo med familjen, blir det början på något mörkare som kommer att förändra livet för dem alla. Jag gillar verkligen allt jag läst av Meg Rosoff, och den här boken är inget undantag.


Förutom ALMA-pristagare har jag läst många andra riktigt läsvärda böcker. Jag har läst om Kerstin Ekmans Händelser vid vatten till min bokcirkel, och jag tyckte om möjligt ännu mer om den nu. Det är verkligen en av mina absoluta favoritböcker. 

Annat jag verkligen gillade var Elly Griffiths The Locked Room (jag läser varje ny bok om Ruth Galloway så fort jag får tag på den), Nina Wähäs Babetta (fascinerande och välskrivet om kvinnlig vänskap) och Vivian Gornicks skildring av sitt liv i New York, i Den udda kvinnan och staden. Dessutom hann jag med John Ajvide Lindqvists och Mia Ajvides humoristiska bok Alternativa fakta om fåglar och Eva Ströms diktbok från pandemiåret, Jag såg ett träd (riktigt bra!).

Till sist, en bok som jag inte blev riktigt klok på, men som jag ändå inte kan släppa taget om: Lapvona av Ottessa Moshfegh. Jag förväntade mig något annorlunda, eftersom alla Moshfeghs böcker känns nyskapande och speciella. Boken är fängslande och välskriven och samtidigt är människorna och händelserna i den nästintill groteska. Ibland beskrivs detaljer som ligger nära det som vi tycker är "normalt", men som ändå är vridet ett par varv till så att det känns fel. 

I centrum står Marek, en pojke som är missbildad sen födseln. Han är son till en fattig fåraherde och bor i utkanten av byn. Längst upp på berget bor Villiam, herren över dem alla, som vältrar sig i lyx och förnedrar sina tjänare. Andra intressanta personer är prästen Barnabas, som inte bryr sig om religion men som gärna är med och delar makten och rikedomarna, och den blinda häxan Ina som har ammat nästan alla barn i byn. Boken är verkligen en läsupplevelse som ger en mycket att fundera på.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...