Sidor

tisdag 28 februari 2023

Tisdagstrion: Någon/flera av de sju dödssynderna i handling, titel eller på omslag

De sju dödssynderna är utgångspunkten för veckans tisdagstrio, alltså högmod, girighet, vällust, avund, frosseri, vrede och lättja. Ha med någon eller flera av dem i böckernas handling, titel eller på omslagen.

Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Den första dödssynden blir vrede, som i Åsa Larssons kriminalroman Till dess din vrede upphör. Det här är den fjärde boken i serien om Rebecka Martinson i Kiruna, och det är en serie jag verkligen gillar. 

2. Därefter bjuder jag på girighet i Charles Dickens klassiska A Christmas Carol. Ebenezer Scrooge är girigheten personifierad. Snål och missunnsam hemsöks han av tre spöken på julaftonsnatten, och blir faktiskt till sist omvänd. 

3. Till sist, en dos avund, som hos den elaka drottningen i Snövit och de sju dvärgarna, nedtecknad av bröderna Grimm. Varje morgon frågar drottningen sin spegel vem som vackrast i landet är, och så länge det är hon själv som blir svaret hålls hennes avund i schack. Men Snövit växer upp till en vacker ung kvinna och en morgon svarar spegeln istället "Snövit vackrast i landet är." Då blir drottningen ursinnig och beordrar en jägare att ta Snövit med ut i skogen och döda henne.

tisdag 21 februari 2023

Tisdagstrion: Lila

Den här veckan har tisdagstrion kort och gott temat "Lila." Tolka på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Först ut i min trio är en bok med mycket lila på omslaget, nämligen Nina Wähäs Testamente. Det här är en bok om en stor tornedalsk familj (tolv syskon) med en hemlighet som påverkar alla deras liv. Det är en myllrande och gripande berättelse som är svår att slita sig ifrån.

2. Nästa bok i trion har jag ännu inte läst, men jag har hört massor av lovord om Marilynne Robinsons Lila (och de andra böckerna i serien om det lilla samhället Gilead). Lila är en föräldralös flicka som tas om hand av en hemlös kvinna, som sedan drar runt med flickan på vägarna. När Lila blir äldre kommer hon till Gilead, där en ovanlig kärlekshistoria tar sin början när hon möter prästen och änkemannen John Ames. Någon som läst?

3. Till sist, ännu en bok med lila omslag, nämligen Död i Garnet Hill av Denise Mina. Det här är en mörk deckare med en huvudperson som jag gillar att läsa om: Maureen O'Donnell är en kvinna som verkligen har ett tufft och trassligt liv. Jag gillar också att boken utspelar sig i skotska Glasgow.

tisdag 14 februari 2023

Tisdagstrion: "Över" eller "under" i titeln

Den här veckan är temat för tisdagstrion "över" eller "under" i titeln. Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Först ut i min trio är Eva Dahlgrens Instrumenten: Memoarer under konstruktion. Texterna utgår från olika teman och helheten byggs på allteftersom. Jag läser om Evas barndom och om hur hon nu tar hand om sina åldrande föräldrar. Här finns också hennes kärlek till instrumenten och minnen från artistlivet och olika resor. Mycket läsvärt.

2. Nästa bok blir den egyptiske Nobelpristagaren Naguib Mahfouz roman Sorl över Nilen. Romanen handlar om en grupp intellektuella som har sin träffpunkt på en en husbåt på Nilen mitt inne i Kairo. Det var riktigt länge sedan jag läste boken, men jag minns att jag gillade den. 

3. Till sist, Ann-Helén Laestadius Tio över ett, en ungdomsskildring från Kiruna, där Maja vaknar på nätterna när LKAB spränger i gruvan. Kiruna ska flyttas och hennes familj har fått en ny lägenhet, men Maja vill bara att allt ska vara som vanligt. 

tisdag 7 februari 2023

Tisdagstrion: Författare eller handling från tysktalande land

Temat för veckans tisdagstrio är "Författare eller handling från tysktalande land." Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Den första boken i min trio är skriven av österrikiske Robert Seethaler. Ett helt liv handlar om Andreas Egger som bor i en avlägsen by i en dal i alperna, där han är med och bygger en av de första linbanorna. Av Seethaler finns också Tobakshandlaren, som också är mycket läsvärd.

2. Min andra bok är faktiskt också från Österrike. Franz Werfel skrev En kvinnas blekblå handskrift redan 1941, men den blev inte översatt till svenska förrän 2016. Boken utspelar sig i Wien 1936 och handlar om statstjänstemannen Leonidas. Han har gift sig med Amelie, en kvinna ur överklassen, en omständighet som ger honom både ekonomiska tillgångar och social status. Men en dag får Leonidas ett brev med blekblå skrift på, och han känner genast igen handstilen. 

3. Till sist, en bok som jag ännu inte läst, men som jag är riktigt nyfiken på. Colm Toíbín har skrivit Magikern, som är en litterär roman om den tyska författaren Thomas Manns liv. Ämnet lockar, och Toíbín är en riktigt bra författare. Det måste ju bli läsvärt, tänker jag.

söndag 5 februari 2023

Januari 2023

Vi är redan flera dagar in i februari, och trots att januari stundtals känts tuff har tiden ändå gått snabbt. En del läsning under månaden har det förstås blivit. 

Årets första utlästa bok blev Nuckans hjärtespalt av Malin Lindroth. När nuckan går in som hjärtspaltsrådgivare blir svaren kanske inte riktigt som i andra hjärtespalter. Hennes resonemang handlar om kärlek och ensamhet, och det är både tänkvärd och ibland humoristisk läsning. 

Detaljerna av Ia Genberg var 2022 års Augustprisvinnare och vi läste den i bokcirkeln. Boken är uppbyggd av fyra olika personporträtt som berättaren återger genom minnen i en feberdimma. Vi får lära känna vänner och kärlekar, och vi får kanske framför allt lära känna jaget genom hennes skildringar av de andra personerna och händelserna. 

Två deckare som jag stått i kö på på biblioteket blev också lästa i januari. Visst är det märkligt att reservationerna ofta tickar in samtidigt, och sen får man riktigt bråttom för att hinna läsa ut. Hursomhelst så läste jag både Karin Smirnoffs Havsörnens skrik och M W Cravens Råttjakten. Jag tycker verkligen om Smirnoff och hennes Millennium-bok var ingen besvikelse. Främst blev jag förtjust i den nya huvudpersonen Svala, som är Lisbeth Salanders brorsdotter. Men ännu bättre är faktiskt M W Cravens deckare Råttjakten, den fjärde boken med Washington Poe och Tilly Bradshaw som brottsutredare. Den här deckaren har det mesta: en komplex handling, spänning och huvudpersoner som jag verkligen tycker om. Jag längtar redan till nästa del. 

Ett av mina läsmål för 2023 är att läsa fler böcker på engelska, fler hyllvärmare och fler klassiker. Under årets första månad fick jag äntligen läst klassiska (och hyllvärmaren) Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström. Jag gillade verkligen berättelsen om hur Henning på 1860-talet kommer till Stockholm för att söka lyckan. Det är ett evigt slit och hårt arbete för att överhuvudtaget överleva, men det finns också ljusa stunder, som när Henning träffar sin stora kärlek Lotten.

Jag har också läst en del poesi under årets början. Bart Moeyaert kände jag till som ALMA-pristagare och författare till riktigt bra ungdomsböcker, men han är också poet. Helium är den första av hans diktsamlingar som översatts till svenska, och den handlar om tidens flykt, om kärlek och om åldrande föräldrar. 

Februaris läsning har också inletts med riktigt bra böcker, men mer om det nästa gång. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...