Sidor

tisdag 27 juni 2023

Tisdagstrion: Sött & gott (i handling, titel eller på omslag)

Idag blir det sött & gott i tisdagstrion, antingen i handling, titel eller på omslag. Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Först ut i min trio är Sour Sweet av Timothy Mo, en bok som jag läste för massor av år sedan när jag gick en kurs i London. Vi läste romanen som handlar om Londons China Town på sextiotalet, och sedan besökte vi China Town och fick uppleva miljöerna på plats.

2. På min att-läsa-lista hittade jag böcker som passade in i trion, så A.L. Kennedys Serious Sweet har jag ännu inte läst, men jag tror den kan vara riktigt bra. Romanen handlar om Jon och Meg: "As Jon and Meg navigate the sweet and serious heart of London - passing through 24 hours that will change them both for ever - they tell a very unusual, unbearably moving love story."

3. Till sist, Karin Smirnoffs Sockerormen, som jag också gärna vill läsa. Så här beskrivs boken: "Agnes, Kristian och Miika växer upp i Södertälje på 80-talet. De har inget gemensamt, men när deras särbegåvning för dem samman uppstår en stark vänskap. Tillsammans med den före detta världsartisten och musikläraren Frank Leide bildar de Bretzel-ensemblen. Från början spelar de i kyrkor och på mindre konserter. Snart ska de även få se världen. Frågan är vem Frank Leide egentligen är: En trygghet när föräldravärlden sviker eller det största sveket av dem alla."

tisdag 20 juni 2023

Tisdagstrion: Schack

Schack är temat för veckans tisdagstrio. Det går bra med böcker där någon spelar schack, men det kan lika gärna vara en bok som innehåller en dam, en kung, ett torn eller någonting rutigt (till exempel). Schackanknytningen kan finnas i handlingen, titeln eller på omslaget - du bestämmer!

Tolka alltså temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Först ut i min trio är den bok jag kom att tänka på direkt, nämligen Maria Gripes Tordyveln flyger i skymningen. I den här favoritboken från barndomen får Jonas, Annika och David uppdraget att vattna blommor på Selanderska gården, och där blir de indragna i mystiska händelser. Bland annat ringer en dam upp och vill spela schack i telefon.

2. I väntan på Bojangles av Olivier Bourdeaut fick komma med i trion på grund av det snygga schackrutiga golvet på omslaget. Boken handlar om en ung pojke som har en annorlunda uppväxt. Hans pappa ljuger ihop historier och hans mamma är excentrisk och kanske på gränsen till galen. Varje morgon dansar föräldrarna till Nina Simones Mister Bojangles (lyssna på den - en fantastisk låt!).

3. Till sist, Lewispjäserna av Peter May, den tredje och sista delen om Edinburgh-polisen Fin Macleod på ön Isle of Lewis i de Yttre Hebriderna. Pjäserna i titeln är de schackpjäser från 1100-talet som också i verkligheten hittats på Isle of Lewis och som nu kan beskådas på British Museum i London. 

tisdag 13 juni 2023

Tisdagstrion: Titlar som herr, fru och fröken i boktiteln

Titlar som herr, fru och fröken i boktiteln är temat för veckans tisdagstrio. Det funkar fint med svenska titlar, men går precis lika bra med motsvarande titlar från andra språk, som till exempel Mr och Madame. Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Jag kör tre riktiga klassiker i min trio, och inleder med Virginia Woolfs Mrs Dalloway.  Romanen handlar om Clarissa Dalloway, som i mellankrigstidens London förbereder en fest hon ska hålla under kvällen. Genom den inre monologen förflyttar vi oss i tiden och mellan karaktärerna på Woolfs alldeles speciella sätt.

2. Selma Lagerlöfs Herr Arnes penningar passar bra i trion. Berättelsen utspelar sig i Bohuslän på 1500-talet och inleds med att den rike prästen Herr Arne och hans familj blir mördade av ett rövarband. Vad rövarna inte märker är att Herr Arnes fosterdotter Elsalill har gömt sig och överlever. En spännande berättelse med övernaturliga inslag.

3. Till sist, Madame Bovary av Gustave Flaubert. Romanen handlar om Emma Bovary som gifter sig med den tråkige landsortsläkaren Charles. Emma drömmer sig bort genom kärleksromaner och tar sig också älskare, men hon finner inte den lycka hon så innerligt söker.

tisdag 6 juni 2023

Tisdagstrion: Ser fram emot att läsa i sommar

Den första sommarmånaden är här, och jag är nyfiken på era läsplaner. Temat för tisdagtrion är den här veckan "Ser fram emot att läsa i sommar."

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Nästa bok i min bokcirkel är Kvinnor jag tänker på om natten av Mia Kankimäki, och den är jag sugen på att läsa. Så här beskrivs boken: 

"Vad kan en fyrtioårig barnlös kvinna göra med sitt liv? Gå i historiska kvinnors fotspår: orädda upptäcktsresande, begåvade författare och passionerade konstnärer. Mia Kankimäki säger upp sig från sitt jobb och hyr ut lägenheten för att resa till Tanzania  och följa Karen Blixen; hon reser till Japan för att se hur den världsberömda konstnären Yayoi Kusama lever. I Florens söker hon bortglömda renässanskonstnärer på Uffizierna. Kankimäki inspireras av äldre tiders äventyrare, som Nellie Bly, amerikanskan som 1890 reste jorden runt på 72 dagar med bara en handväska. Om de här kvinnorna klarade sig i världen för hundra år sedan, varför inte hon?"

2. Ovanjorden av Mikael Berglund ser jag  också fram emot att läsa. Romanen vann nyligen Sveriges Radios Romanpris, och den beskrivs så här: 

"En av de sista dagarna av sommarjobbet på förskolan i Ammarnäs träffar Oskar renskötaren Eija, storasyster till ett av barnen. Det blir början på en omvälvande relation till Eija och till människorna, fjällen, vattendragen och själva luften omkring henne. Ovanjorden är en suggestiv berättelse om samhörighet och tillit, och om hur marken kan upplevas ge vika då två människor lyckas komma varandra riktigt nära, om så bara ett ögonblick i taget."

3. Till sist, Ormsaltaren, den femte delen i Johan Rundbergs serie om barnhemsbarnet Mika och polisen Valdemar Hoff:

"Mika är tillbaka i Stockholm, men även om hon är glad att ha hittat sin mamma så har livet inte riktigt blivit som hon hoppats. Uppdragen lyser med sin frånvaro och Valdemar arbetar med något han helst inte vill berätta om. En kväll söks Mika upp av en bekant från förr som vittnar om att hennes vänner kan vara i fara. Kort därefter inträffar en tragisk händelse som skakar om hela tillvaron för Flickornas gäng. För att undvika mer våld måste Mika ta reda på vad som egentligen har hänt, och i sitt sökande upptäcker hon dolda livshemligheter med kopplingar till sin egen historia."

måndag 5 juni 2023

Maj 2023

En ynka bok blev utläst under maj månad - jag kan faktiskt inte ens minnas när jag fick så lite läst senast. Men jag har börjat på än den ena än den andra boken, utan att ha läst klart. Dessutom var jag på en fantastisk resa till Wales och The Cotswolds, och även om jag tänkte att jag skulle koppla av med läsning emellanåt, blev det inte så mycket av med det.

Boken jag ändå läste ut under maj månad var till bokcirkeln. Vi har bestämt oss för ett tema med konst i litteraturen, och den första boken blev Olivia Laings Den ensamma staden: Om konst, ensamhet och överlevnad

Författaren befinner sig i New York efter ett kraschat förhållande och upplever en stark ensamhet. Hon börjar utforska ensamheten genom olika konstnärers verk, och skriver om till exempel Edward Hopper, Andy Warhol, Henry Darger och David Wojnarowicz. Det är fascinerande läsning och jag googlade fram konstverk, fotografier och filmer under tiden jag läste. 

Något bokrelaterat bjöd också min resa på. Huvuddestinationen var engelska Cotswolds där vi körde runt, vandrade och besökte den ena lilla byn och puben finare än den andra. Men först gjorde vi en avstickare till Hay-on-Wye, en by fullproppad med bokaffärer. 



Jag har varit i Hay-on-Wye flera gånger tidigare, men jag tröttnar aldrig. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...