Sidor

lördag 30 december 2023

10 största läsupplevelserna under 2023

Året är snart slut och det är dags att summera de största läsupplevelserna. Som vanligt består min lista inte bara av böcker som kom ut under 2023, utan helt enkelt sådant jag läste och gillade under året som gått. Titlarna står utan inbördes ordning:

Ia Genberg, Detaljerna

Elizabeth Strout, Olive Kitteridge

Karl Ove Knausgård, Morgonstjärnan

Karl Ove Knausgård, Vargarna från evighetens skog

Hiromi Kawakami, Senseis portfölj

Annie Proulx, The Shipping News

Amanda Svensson, Ett system så magnifikt att det bländar

Ingvild H. Rishøi, Stargate: en julberättelse

Solvej Balle, Om uträkning av omfång 1

Einar Kárason, Öppet hav


Vilka var dina favoritböcker under 2023?

fredag 29 december 2023

November & december 2023

Det blev aldrig av att jag sammanfattade november månads läsning, så nu får det blir både november och december i ett och samma inlägg.

Jag läste flera böcker för barn och unga. Mats Strandbergs Pestblommor tyckte jag mycket om. Den handlar om Magdalena och hennes lillasyster Ebba som lever i 1710-talets Stockholm. När pesten drabbar staden tvingas de flytta ut till slottet Svartdamm, där deras elaka moster bor. Boken är spännande och lite kuslig, och jag gillar den historiska miljön. 

Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson har skrivit Fula tjejer, som handlar om en högstadieskola i Gnesta där någon skapar instagramkontot "Fula tjejer". Alla blir rädda för att bli nästa person att få sitt foto publicerat på kontot, och bokens huvudpersoner - tre ganska olika tjejer i klassen - går ihop för att försöka ta reda på vem som ligger bakom. Det finns också en andra och tredje del i serien, Jobbiga tjejer och Svaga tjejer

Jag passade också på att läsa Augustprisvinnaren för bästa barn- och ungdomsbok. Jag har hittills gillat allt jag läst av Oskar Kroon, och hans Vitsippor och pissråttor var inget undantag. Kaj ser upp till sin storebror Krister som kan precis allting, om rymden, om parallella universum om vilken buss man ska ta. Men tyvärr är Krister mobbad, och det verkar bara bli värre och värre. Till sist bestämmer sig Kaj och hans kompis Naima för att sätta stopp för elakheterna. Boken är illustrerad av Hanna Klinthage. 

Flera bra romaner blev också lästa under november och december, och faktiskt blev det ett nordiskt urval. Amanda Svenssons Ett system så magnifikt att det bländar blev jag riktigt förtjust i. Den handlar om tre syskon - trillingar - som hamnat på olika platser i världen. Nu är de vuxna och man får följa hur de försöker få rätsida på tillvaron - allt i uppväxten kanske inte är som de trodde. Jag gillar att romanen emellanåt har en ganska skruvad handling, och vi får besöka intressanta platser som till exempel London och Påskön. 

Jag tyckte också om norska Ingvild H. Rishøis Stargate: en julberättelse. Boken är uteslutande berättad ur flickan Ronjas perspektiv. Hennes pappa är alkoholist och hon och storasyster Melissa får mestadels klara sig själva. När pappan missköter ett tillfälligt jobb som julgransförsäljare, tar Melissa över arbetet, och även Ronja får en viktig uppgift. Boken är fint berättad och väldigt sorglig. Jag passade också på att läsa om "Den lilla flickan med svavelstickorna" av H C Andersen, eftersom den har en viktig roll i Rishøis bok.

Till Danmark blev det också en tur, genom Solvej Balles Om uträkning av omfång 1. Den utspelar sig förvisso inte i Danmark utan i norra Frankrike där Tara Selter bor med sin man Thomas. Boken har en mycket speciell handling. Varje morgon när Tara vaknar är det den 18 november, och hon börjar skriva ner de hundratals 18 novemberdagar hon lever i. För henne passerar ändå tiden på ett sätt - till exempel läker ett brännsår hon fått på handen - men för alla andra är den det 18 november för första gången, och hennes man har till exempel inga minnen av den gårdag - en annan 18 november - som de tillbringat tillsammans. Det här är den första boken av sju, och det ska bli spännande att se hur berättelsen utvecklar sig.

Också en isländsk roman hann jag med. Einar Kárasons Öppet hav är också en ganska speciell bok. Den handlar om Guðlaugur Friðþórsson, en man som efter ett skeppsbrott simmar under sex timmar i iskallt vatten för att mirakulöst nog rädda sig i land. Under tiden han simmar far tankarna hit och dit, och vi får ta del av olika anekdoter och minnen, mestadels från isländska Västmannaöarna. Boken är den sista i en trilogi om isländska olyckshändelser och hjältemod. Jag har tidigare läst de andra två, som jag också verkligen gillade: Stormfåglar och Tunga moln.

Lite poesi blev det också. I oktober när jag var i Porto, köpte jag med mig en diktsamling av Fernando Pessoa hem. Self-analysis and thirty other poems innehåller ett urval av dikter av Pessoas många sätt att skriva. Han skrev i olika stilar under flera olika pseudonymer, och det här var en bra bok att få en bild av variationen i hans författarskap. 

Till sist, en deckare. Jag gillar Sara Strömbergs serie om journalisten Vera Bergström i Åre och nu har jag läst Skinn, den tredje boken i serien. Vera får i uppdrag att skriva en artikelserie om ett så kallat cold case från trakten, ett brutalt mord på en pappa och hans två små barn. Naturligtvis dyker det under arbetet upp nya spännande ledtrådar som förbisetts i polisutredningen. Och mördaren är fortfarande på fri fot.

onsdag 27 december 2023

Novellresan 2024

Under 2024 kommer jag att bege mig ut på en novellresa, och du får gärna följa med!

Varje månad har sitt eget resmål, och jag tipsar om noveller du kan läsa. Du väljer själv hur många noveller du tar dig an - en, flera eller alla jag tipsar om. 

Eftersom jag försöker hitta noveller som går hyfsat enkelt att få tag på, kan det ibland hända att du redan har läst dem. Då kan du välja att antingen återstifta bekantskapen med novellerna, eller att göra helt egna - nya - novellval på resmålen. 

De här platserna ska vi besöka:

  • Januari1920-talets Paris
  • Februari: Kanada
  • Mars: Mårbacka
  • April: Djurriket
  • Maj: Västerbotten
  • Juni: Skärgården
  • Juli: Indien
  • Augusti: 1800-talets London
  • September: Barndomslandet
  • Oktober: Maine
  • November: Biblioteket
  • December: Vinterlandet

Välkommen att följa med på resan! 

tisdag 19 december 2023

Tisdagstrion: Bokomslag i julens färger

I årets allra sista tisdagstrio ska vi försöka skapa julstämning genom att tipsa om böcker med omslag i julens färger. Som vanligt tolkar du temat på valfritt sätt, tipsar om tre böcker och lämnar en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Jag väljer att tipsa om böcker med omslag i rött, förmodligen den juligaste färgen av dem alla. Först ut är Kim Thúys roman Vi som handlar om en vietnamesisk flicka vars utstakade framtid är att ta hand om sina föräldrar. Som tioåring flyr hon till Kanada tillsammans med sin mamma och sina bröder, och då öppnar sig så småningom andra möjligheter.

2. Ett öga rött är Jonas Hassen Khemiris debutroman från 2003. Halim är femton år och bor i Stockholm. Hans mamma är död och han växer upp med sin pappa Otman som bestämmer att de ska flytta från Skärholmen till Södermalm. Halim och hans pappa har olika syn på mycket - pappan tycker det är bra att lära sig korrekt svenska, medan Halim vill bli "Sveriges mäktigaste revolutionsblatte."

3. Till sist, Julrevy i Jonseryd och andra berättelser av Klas Östergren, en novellsamling som inte bara har ett rött omslag, utan också har julen som tema. Det här är riktig underhållande läsning, till exempel om en extraarbetande julgransförsäljare som hamnar mitt i ett äktenskapsdrama. Favoritnovellen är nog ändå titelnovellen, "Julrevy i Jonseryd".

tisdag 12 december 2023

Tisdagstrion: Alexander, Alexandra, Alex & Alexis (författarnamn eller person i en bok)

Då har det blivit dags för årets näst sista tisdagstrio, och vi ska fokusera på varianter av ett namn. Hitta något (eller flera) av namnen Alexander, Alexandra, Alex eller Alexis i en boks författarnamn eller hos en av bokens personer. Naturligtvis går det också bra med varianter av namnen från andra språkområden.

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Först ut i min trio är Alexandra Coelho Ahndorils roman Birgitta och Katarina, som handlar om den heliga Birgitta och hennes dotter Katarina. Vi får följa Birgittas liv från barndomen, till livet vid hovet och så småningom till hennes religiösa uppenbarelser och resan till Rom.

2. I nästa bok heter en av huvudpersonerna Alexander. City of the Beasts av Isabel Allende är en ungdomsroman som handlar om en femtonårig kille som får följa med sin farmor på en spännande expedition till Amazonas djungler. Boken är den första delen i en trilogi.

3. Till sist, Alex Schulmans roman Glöm mig, som bygger på hans eget liv och förhållandet till mamman Lisette Schulman. Det här är en gripande skildring av en mor och en son och om hur alkoholen kan förstöra människors liv. Men också om medberoende och förnekelse, och till slut försoning.


tisdag 5 december 2023

Tisdagstrion: Drömmar (i handling eller titel)

Drömmar är temat för veckans tisdagstrio, och de kan finnas antingen i bokens handling eller titel. Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Först ut i min trio är Hunden som vågade drömma av Sun-Mi Hwang. Hunden Tufsen  ser  inte ut som alla andra och därför känner hon sig ensam och utanför. Trots svårigheter och motgångar har hon starka drömmar om en bättre framtid.

2. Jacqueline Woodson har skrivit Brown Girl Dreaming, en självbiografisk berättelse i diktform. Det handlar om hur det var att växa upp som svart flicka i USA under 1960- och 70-talet. Boken är en personlig skildring av författarens eget liv, men samtidigt ger den oss en intressant dos amerikansk historia.

3. Till sist, en bok som jag ser fram emot att läsa. Jag har redan läst de tre första delarna i Maja Lundes klimatkvartett: Binas historia, Blå och Przewalskis häst, och naturligtvis är jag nyfiken på den fjärde, Drömmen om ett träd. Det verkar som i alla fall någon av de tidigare karaktärerna återkommer i den här boken, och man kan läsa så här om den hos förlaget: "Maja Lundes avslutande roman i kvartetten ställer viktiga frågor om ansvar och hållbarhet, frågor om mänsklighetens plats i naturen. Det är en skrämmande och gripande berättelse som kretsar kring vårt ansvar på denna planet, både som art och som individer."

tisdag 28 november 2023

Tisdagstrion: Uppväxtskildringar

Den här veckan har tisdagstrion temat "uppväxtskildringar." Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


Jag insåg ganska snabbt att jag kunde bjuda på ett tema i temat, nämligen Augustprisvinnare. Faktum är att jag också kunde haft med årets vinnare, Jävla karlar av Andrev Walden, men eftersom jag ännu inte läst den fick jag nöja mig med tidigare års vinnare. Uppväxtskildringar verkar i alla fall ofta vara favoriter hos Augustjuryn.

1. Underdog av Torbjörn Flygt handlar om Johan, hans mamma Bodil - en ensamstående fabriksarbeterska - och Johans syster Monika. Romanen utspelar sig i Malmö under sjuttio- och åttiotalet. Underdog vann Augustpriset 2001.

2. I Svinalängorna av Susanna Alakoski är det flickan Leena som står i centrum. Det är sextiotal, och Leena och hennes finska föräldrar bor i ett nybyggt bostadsområde i Ystad. En ny lägenhet är måhända ett lyft för familjen, men Leena och hennes vänner växer upp i familjer där alkoholism och allmänt kaos är vardag. Svinalängorna tilldelades Augustpriset 2006.

3. Till sist, Korparna av Tomas Bannerhed, också den en uppväxtskildring. En pojke känner kravet från sin far att en dag ta över lantbruket, men han vet också att det hårda slitet som inte längre bär sig, inte är hans framtid. Istället flyr han ut i skogen till fåglarna. Korparna var 2011 års Augustvinnare.

tisdag 21 november 2023

Tisdagstrion: Förbjudna böcker

För några veckor sedan anordnade Svenska Pen Banned Books Week Sverige, och detta är inspirationen till veckans tisdagstrio. Det finns massor av böcker som i olika tider och olika länder varit förbjudna.  Anledningarna är otaliga och ibland förvånande, för att inte tala om den galenskap som råder i många av USA:s stater just nu. Temat för tisdagstrion är alltså "Förbjudna böcker."

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Laurie Halse Andersons bok Vinterflickor handlar om tonårstjejerna Lia och Cassie som båda lider av ätstörningar. De tävlar om vem som kan bli smalast, och när Cassies sjukdom går så långt att hon faktiskt dör, blir Lia ensam kvar. Boken har förbjudits i USA eftersom den ansetts vara en inspiration till att utveckla anorexia. 

2. Toni Morrisons roman The Bluest Eye skildrar en elvaårig svart flicka i 1940-talets USA som tror att hon skulle bli mycket vackrare om hon bara hade blå ögon och blont hår. Boken har förbjudits i flera amerikanska skoldistrikt på grund av innehåll som tar upp sexuella övergrepp, alkoholism och rasism.

3. Till sist, Världens viktigaste kyss av David Levithan, en bok som handlar om det före detta paret Harry och Craig. När en av deras vänner blir utsatt för ett hatbrott föreslår Craig en galen idé – han och Harry ska slå världsrekord i att kyssas. Romanen var enligt det amerikanska biblioteksförbundet en av de mest ifrågasatta romanerna under 2010-talet.

tisdag 14 november 2023

Tisdagstrion: Hattar, mössor & andra huvudbonader (i handling, titel eller på omslag)

Förra veckan koncentrerade vi oss på böcker med mansnamn i titeln, och vi fick träffa män som Tom, Danny, Harry, Olof, Jakob, Johannes, Benjamin och Joel. Den här veckan har tisdagstrion ett helt annat tema, nämligen "hattar, mössor & andra huvudbonader." Dessa kan återfinnas i bokens handling, titel eller på omslaget.

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Jag inleder med Hjalmar Söderbergs Doktor Glas, som i den här utgåvan har doktorns svarta hatt på omslaget. Doktor Glas är förälskad i Helga, en ung, tilldragande kvinna som är gift med den motbjudande pastor Gregorius. Helga kontaktar doktorn för att få hjälp med sin svåra situation och han dras in i ett svårt moraliskt dilemma.

2. Eva Lindström har skrivit och illustrerat bilderboken Hit med våra mössor. Sofi, hennes bror Tom och deras kompisar Mia och Marko är bjudna på födelsedagskalas. En del av underhållningen är att födelsedagsbarnets pappa ska trolla, men det han väljer att trolla bort är barnens mössor, och de får inte ens tillbaka dem när de ska gå hem. Det är lite lagom skruvat, som alltid i Lindströms böcker. 

3. Till sist, en huvudbonad på omslaget till The Hound of the Baskervilles av Sir Arthur Conan Doyle. Sherlock Holmes är ju känd för den här deerstalker-hatten, men i själva verket nämns aldrig just en sån mössa med namn i någon av böckerna. Däremot beskrivs att Holmes har en filtmössa med öronlappar när han reser. Jag gillar The Hound of the Baskervilles, där en  mystisk demonisk hund hörs yla på Dartmoor-heden, och när Sir Baskervilles hittas död av en hjärtinfarkt finns fotspåren av en jättelik hund i närheten av hans kropp.

tisdag 7 november 2023

Tisdagstrion: Mansnamn i boktiteln

För några veckor sedan hade tisdagstrion temat "kvinnonamn i boktiteln", så nu tänkte jag det kunde vara männens tur. Om du vill vara med i tisdagstrion den här veckan är temat följaktligen "Mansnamn i boktiteln."

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Först ut i min trio är mansnamnet Jacob, som i Jacob's Room av Virginia Woolf. Romanen handlar om den unge Jacob Flanders som vi får följa genom uppväxten, till studierna i Cambridge, och sedan hans liv som ung vuxen i London. Romanen är experimentell i sin stil och Jacob beskrivs uteslutande genom de intryck andra personer i boken har av honom.

2. En Benjamin hittar vi i F. Scott Fitzgeralds novell The Curious Case of Benjamin Button. Den här ganska speciella novellen skildrar en man som åldras bakvänt. Benjamin föds alltså med en sjuttioårig mans utseende och kan redan prata. Sedan blir hans kropp yngre och yngre medan åren går, och i slutet av sitt liv går han på kindergarten och har glömt allt han upplevt under sitt liv. 

3. Till sist, en Rolf i boken med samma namn av Malin Lindroth. Rolf är vikarie på Komvux och är en ensam och obetydlig man. Men när romanen inleds har han dödat en flicka, och sitter och väntar på att polisen ska komma och gripa honom.

måndag 6 november 2023

Oktober 2023

Det blev inte många böcker lästa i oktober - faktiskt bara två stycken. Jag läste diktsamlingen Hösthorn av Erik Axel Karlfeldt och kunde därmed bocka av ännu en författare på listan över Nobelpristagare. Snart tänker jag mig att läsa den allra senaste vinnaren också - jag har lånat hem Jon Fosses Trilogin från biblioteket, så den ligger och väntar på mig.

Den andra boken jag läste under månaden var The Shipping News av Annie Proulx, som vi ska diskutera i bokcirkeln nu i veckan. Jag har läst boken en gång för flera år sedan, och mindes faktiskt mycket nu när jag läste om den. Boken är skriven på en rätt speciell prosa, lite korthuggen men med en alldeles särskild rytm och ett fantastiskt bildspråk. Det tar ett tag att komma in i, men sen tycker jag verkligen om det. På något sätt tycker jag det passar ihop med skildringen av Newfoundlands karga och ogästvänliga landskap, dit Quoyle flyttar tillsammans med sina två döttrar och sin faster. Efter ett tragiskt äktenskap och dessutom fruns dödsfall i en olycka, får den försiktige Quoyle chansen att starta ett nytt liv. Även om det tar ett tag för honom att komma på rätt köl igen.

Vad gjorde jag då istället för att läsa under oktober månad? Jo, till exempel tillbringade jag en vecka i Porto på ett utbyte för högskolebibliotekarier. Då passade jag också på att besöka en alldeles fantastisk bokaffär, Livraria Lello:






tisdag 31 oktober 2023

Tisdagstrion: Monopol

Veckans tisdagstrio har temat "Monopol." Tänk dig alltså sällskapsspelet som din inspiration - kanske utgår du ifrån Stockholmsadresser från spelplanen, hotell, fängelse, tärningar, spelpjäser som t ex strykjärn och sko, eller kanske pengar. Som vanligt kan temat återfinnas i handlingen, titeln eller på omslaget till de böcker du väljer ut.

Tolka alltså temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Sara Bergmark Elfgrens ungdomsroman handlar om tjejerna Tamar och Clea som båda går teaterprogrammet på gymnasieskolan Norra Latin i Stockholm. Boken är en spännande berättelse med övernaturliga inslag, samtidigt som den skildrar hur det är att vara ung idag. Boken Norra Latin är en fri fantasi, men byggnaden har också i verkligheten tidigare varit en skola med adressen Drottninggatan (som finns på Monopol-spelplanen).

2. När jag var liten var strykjärnet en av mina favoriter när jag skulle välja spelpjäs i Monopol, så nu väljer jag att ha just ett strykjärn som utgångspunkt till mitt andra boktips. Jag står här och stryker av Tillie Olsen är en klassisk novellsamling som skildrar kvinnors villkor, med teman som moderskap, arbete, fattigdom, åldrande och ensamhet.

3. Till sist, ett fängelse, som i Aris Fioretos roman Mary. Kvinnan i romanens titel är en ung arkitektstudent som blir gripen under studentdemonstrationerna i sjuttiotalets Grekland. Därefter skickas hon till en isolerad fängelseö, tillsammans med några andra kvinnor och en liten pojke. Här får de utstå en grym verklighet, men det uppstår också en stark gemenskap mellan kvinnorna.

tisdag 24 oktober 2023

Tisdagstrion: Franska favoriter

Den här veckan reser tisdagstrion till Frankrike. Vilka är dina franska favoriter? Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Den första boken i min trio är visserligen skriven av en amerikansk författare, men den utspelar sig i Paris. Paula McLains bok Åren i Paris handlar om Hadley, som gifter sig med Ernest Hemingway. De träffas i USA, men flyttar snart till den franska huvudstaden. Här umgås de under 1920-talet i bohemiska konstnärskretsar med till exempel Gertrude Stein, Ezra Pound och makarna Fitzgerald.

2. När Patrick Modiano tilldelades Nobelpriset i litteratur år 2014 hade jag aldrig läst någon av hans böcker. Nu har jag läst flera och är väldigt förtjust i hans sätt att skriva. Lilla Smycket handlar om Thérèse som får syn på en kvinna i gul kappa på metrostationen Chatelet i Paris. Kvinnan påminner henne om - eller kanske till och med är? - hennes mamma som hon trodde dog i Marocko för flera år sedan. Thérèse följer efter kvinnan och en ström av minnen och händelser tar oss genom ett Paris som är exakt namngivet ner till minsta gatunamn.

3. Till sist, Tillsammans är man mindre ensam av franska Anna Galvalda. Jag brukar inte vara så förtjust i feelgood-romaner, men den här tycker jag om. Boken handlar om Camille som flyttar in i den blyge Philiberts våning. Där bor redan hans inneboende, den tväre och ohyfsade kocken Franck. Sakta kommer de här tre ganska trasiga personerna varandra nära och hjälper varandra att få rätsida på livet. Franck lagar dessutom mat till Camille - ett väl beprövat sätt att vinna någons hjärta. 

söndag 22 oktober 2023

Nya teman till tisdagstrion










Nu har jag fyllt på med teman för resterande tisdagar under 2023:

  • Vecka 43: Franska favoriter
  • Vecka 44: Monopol (Stockholmsadresser från spelplanen, hotell, fängelse, tärningar, spelpjäser som t ex strykjärn och sko, pengar osv.) (i handling, titel eller på omslag)
  • Vecka 45: Mansnamn i boktiteln
  • Vecka 46: Hattar, mössor & andra huvudbonader (i handling, titel eller på omslag)
  • Vecka 47: Förbjudna böcker
  • Vecka 48: Uppväxtskildringar
  • Vecka 49: Drömmar (i handling eller titel)
  • Vecka 50: Alexander, Alexandra, Alex & Alexis (författarnamn eller person i en bok)
  • Vecka 51: Bokomslag i julens färger

Välkommen att vara med och tipsa om böcker!

tisdag 17 oktober 2023

Tisdagstrion: Berg & dal i boktitel eller författarnamn

Temat för veckans tisdagstrio är "Berg & dal i boktitel eller författarnamn." Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Först ett berg, som i efternamnet till författaren Kate Weinberg. Hennes roman The Truants är en roman om några förstaårsstudenter och deras karismatiska föreläsare. Här finns passion, regler som bryts och mörka hemligheter. Lägg till referenser till Agatha Christie och en vibb av Donna Tartts Den hemliga historien, och det blir garanterat underhållande läsning.

2. Nu en dal, som i Sara Lidmans debutroman Tjärdalen från 1953. I en liten by i Västerbotten bygger en man en tjärdal för att tjäna pengar så han kan försörja sin familj. Men samma dag som han ska bränna tjärdalen förstörs den av någon annan, och ett händelseförlopp som skakar om hela byn sätts igång. Det handlar om skuld, skam och fattigdom, och delar av romanen är skriven på dialekt.

3. Till sist, ännu ett berg, hos Nils Uddenberg och hans bok Gubbe och katt: en kärlekshistoria. Författaren hade aldrig tänkt sig att skaffa katt, men en dag satt det en herrelös katt och tittade på honom utanför fönstret. Steg för steg blir katten en del av hans liv, flyttar in och sover till och med i hans säng. En charmig, fyndig och filosofisk bok.

torsdag 12 oktober 2023

Veckans bokhylla

 


... är hämtad från årets bokmässa i Göteborg, där man kunde se den här bokhyllan med böcker av några av de senaste årens ALMA-pristagare. Jag har aldrig varit besviken på något jag läst av de här pristagarna - ALMA-juryn har verkligen en förmåga att utse värdiga vinnare. Här kan vi se böcker av Laurie Halse Anderson (vinnare 2023), Baek Heena (2020), Jacqueline Woodson (2018) och Jean-Claude Mourlevat (2021). Jag rekommenderar dem alla.

tisdag 10 oktober 2023

Tisdagstrion: Rosa

"Rosa" är kort och gott temat för veckans tisdagstrio. Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Jag inleder med en roman med rosa omslag. Sara Stridsbergs Drömfakulteten handlar om Valerie Solanas, kvinnan som  skrev det radikala feministiska SCUM-manifestet. Stridsbergs roman belönades med Nordiska rådets litteraturpris 2007, och den är verkligen en stor läsupplevelse.

2. Nästa bok är skriven av en författare som heter Rosa i förnamn, nämligen Rosa Liksom. Hon har funnits på min att-läsa-lista länge, så detta får bli en påminnelse om att jag verkligen borde läsa någon av hennes böcker snart. Och varför inte börja med hennes senaste roman, Älven, som beskrivs så här:

"Lapplandskriget 1944. Flickans pappa är ute i kriget som redan tagit hennes bröder och hennes gravida mamma har lämnat gården tillsammans med Farbror. Tillsammans med en piga, själv evakuerad från Karelen, och granngårdens kopiga och en liten pojke samt all deras boskap, ansluter flickan sig till den stora vandringen genom det krigshärjade finska Lappland, för att komma i säkerhet på andra sidan vattnet."

3. Till sist, ett måhända långsökt tips, men vi har en Rosa också hos skaparen av en av mina deckarfavoriter. The Crossing Places är första delen i en lång serie om rättsarkeologen Ruth Galloway. Författaren är förstås Elly Griffiths, men visste ni att hennes riktiga namn faktiskt är Domenica de Rosa? 

torsdag 5 oktober 2023

Veckans bokhylla

 

... är en del av en lång akvarellsvit av Lars Lerin, fotograferad på konsthallen Sandgrund i Karlstad. Här kan man gå länge och titta, och ser man efter riktigt noga kan man till och med se titlarna på vissa av böckerna. 

tisdag 3 oktober 2023

Tisdagstrion: Hemligheter

Veckans tema i tisdagstrion är "hemligheter." Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Dit du går, följer jag av Lina Nordquist är en berättelse som utspelar sig på två tidsplan. I början av 1900-talet flyr Unni tillsammans med sin oäkta son Roar och Armod, mannen hon älskar, från Norge till Sverige och slår sig ner i ett litet övergivet torp. Den andra berättelsen utspelar sig bortåt sjuttio år senare och handlar om Kåra, en kvinna som gift sig med sonen till Roar och hans fru Bricken. Det är otroligt mycket fattigdom och elände i den här boken, särskilt i den äldre berättelsen, men här finns också kärlek och gemenskap. Och hemligheter förstås.

2. Nästa hemlighet hittar jag hos Tintin och Enhörningens hemlighet. Här finns många spännande ingredienser: fartygsmodeller, fickstölder, ett mystiskt slott och en förfader till kapten Haddock. Tintin och Milou får ett komplicerat fall att lösa.

3. Till sist, Donna Tartts Den hemliga historien, en modern klassiker vid det här laget. Boken utspelar sig i collegemiljö där Richard Papen börjar umgås med ett intellektuellt gäng som visar sig syssla med alkohol, droger och ritualer. Snart spårar deras lekar ur, och något fruktansvärt inträffar. Det var många år sedan jag läste den här boken, och jag funderar på om det kanske är dags för en omläsning.

måndag 2 oktober 2023

September 2023

September passerade ruskigt snabbt, men det har knappt känts som en höstmånad, tycker jag. Återstår att se hur oktober blir.

I början av månaden hade jag redan kommit långt i Karl Ove Knausgårds Vargarna från evighetens skog - del två i en trilogi - så den har jag läst klart. Jag är väldigt förtjust i de här böckerna, så att jag ska läsa den tredje delen är en självklarhet, även om jag nog väntar ett tag. Riktigt välskrivet är det, och jag ser verkligen fram emot att se hur allt ska knytas ihop i den tredje boken.

Jag har också hunnit med en kriminalroman, nämligen The Searcher av Tana French. Boken handlar om Cal Hooper, en före detta polis som flyttar från Chicago till en liten by på Irland för att börja ett nytt liv. Där blir han bekant med en pojke som övertygar honom att hjälpa till att hitta pojkens storebror som har försvunnit. Det här är lika mycket en roman om vänskap, som en spännande historia. Att huvudpersonen inte längre är polis gör också att utredningsmetoderna blir lite annorlunda. 

Från Irland tog jag mig till Japan, genom Senseis portfölj av Hiromi Kawakami som är vår nästa bok i bokcirkeln. Jag gillade den här lågmälda berättelsen om vänskapen och kärleken mellan en ensam kvinna i fyrtioårsåldern och hennes före detta lärare i japanska. Lättläst och samtidigt tänkvärt.

När Pija Lindenbaum skapar något nytt vill jag läsa, så bilderboken Frekes fot har jag också tagit del av. Det här är en lite skruvad berättelse om Freke Lundberg som fått ett par snygga och snabba skor. Han har på sig dem när han går och lägger sig, men på morgonen när han vaknar är den ena skon borta. Dessutom är också foten som skon satt på försvunnen. Freke börjar leta och fråga runt om någon sett hans sko och fot. 

September är också månaden för både Kristianstad bokfestival och Bokmässan i Göteborg. Jag besökte båda och hade hur trevligt som helst. På Kristianstad var det förutom författarbesök också ett litteraturquiz och en konsert med Johan Airijoki. Och på Bokmässan var det det ju extra allt, som vanligt. Här bjuder jag på några bilder av en del av de programpunkter som jag tog del av:

Joshua Cohen och Jonas Hassen Khemiri om sina böcker Netanyahus och Systrarna.


Kjell Westö och Lena Frölander-Ulf om hur det är att leva tillsammans med en annan författare. 


Abdellah Taïa om sin roman Leva i ditt ljus.

Sjón och Solvej Balle om Codex 1962 och Om uträkning av omfång.

Denise Mina


torsdag 28 september 2023

Veckans bokhylla


... kommer från ett antikvariat i bokbyn Hay-on-Wye, på gränsen mellan Wales och England. Till vänster ser vi en samling pocketböcker från Penguin, med de ikoniska enfärgade omslagen. Mest välkänt är kanske orange för skönlitteratur, grönt för deckare och mörkare blått för biografier. Men det finns också exempelvis rosa omslag för reselitteratur och röda för dramatik. Just de här exemplaren ser onekligen ganska slitna ut, men det hindrar kanske inte de inbitna samlarna.

tisdag 26 september 2023

Tisdagstrion: Judisk kultur & historia

Ingen har väl missat att det till helgen är dags för Bokmässan i Göteborg - själv ser jag verkligen fram emot att tillbringa några dagar där! Det här året är judisk kultur ett av mässans teman, och därför tyckte jag det kunde passa bra att tisdagstrion den här veckan ska handla om "Judisk kultur & historia."

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Den här veckan tipsar jag inte om böcker jag har läst, utan bjuder istället på tips på böcker och författare jag är nyfiken på ur Bokmässans program. Först ut är den tecknade dokumentärromanen Ihågkom oss till liv av Joanna Rubin Dranger. Så här beskrivs boken på förlaget: 

"Detektivarbetet för att få veta vad som egentligen hände de släktingar som ”försvann” under andra världskriget förflyttar berättaren och läsaren över tre kontinenter, men också genom tid och rum. Medan de mördade träder fram i ljuset, i all sin modernitet och självklara livsvilja, hotar mörkret att sluka den som kliver in i det. Med sin unika förmåga att enkelt och slagkraftigt skildra vår existens berättar Joanna Rubin Dranger i ”Ihågkom oss till liv” om det allra svåraste på ett sätt som både drabbar och ger oss nya insikter..."

2. Nästa bok jag vill tipsa om är Netanyahus av Joshua Cohen. Också den verkar riktigt intressant:

"Den kritikerhyllade och Pulitzerprisbelönade Netanyahus är en roman om judisk identitet, amerikanskt universitets­liv och om politiska utopier och tragedier. Med drastisk humor och ett språk som forsar fram över sidorna får Joshua Cohen 1900-­talets historia att mullra på ett helt nytt sätt."  

3. Till sist, Våra dagars ljus : den oberättade historien om de judiska motståndskvinnorna som stred mot nazismen av Judy Batalion:

"I Våra dagars ljus skildrar författaren Judy Batalion de judiska kvinnor i Polen som blev motståndskämpar under andra världskriget. Det är en levande och djupt gripande berättelse om mod, överlevnad och kvinnlig vänskap.

Boken blev uppmärksammad långt innan den kom ut och filmrättigheterna köptes av Steven Spielberg. Kvinnorna, som kallas ”gettoflickor”, organiserar judiska ungdomar runtom i landet, de smugglar vapen, bygger ett nät av underjordiska bunkrar i gettona och utför sabotage. I centrum står den unga Renia Kukielka som blir smugglare och budbärare. Tillsammans med Zivia, Frumka, Chawka och flera andra kvinnor riskerar hon livet i kampen för att rädda judar undan nazisterna. Kvinnorna undervisar barn och vårdar de gamla i gettona. Samtidigt mutar de tyska soldater med whiskey och hemlagad mat och skjuter sedan ihjäl dem. 

Batalion följer dessa kvinnor genom förödelse och fångenskap, och, några få, fram till våra dagar. Våra dagars ljus är en oförglömlig historia om kvinnligt motstånd och ett omistligt kapitel om Förintelsen."

Tre böcker att se fram emot, och för den som har möjlighet, tre intressanta programpunkter att ta del av på årets Bokmässa.



torsdag 21 september 2023

Veckans bokhylla


... är en samling böcker av och om systrarna Brontë, fotograferad på The Brontë Parsonage Museum. Museet ligger i huset där systrarna Brontë (och deras bror Branwell) växte upp, en prästgård i den lilla byn Haworth i västra Yorkshire. Förutom att det är väldigt intressant att gå runt i deras hem, är byn Haworth mysig med många caféer och små butiker. Dessutom ligger den precis i utkanten av det hedlandskap som är så betydelsefullt i min favoritbok, Wuthering Heights av Emily Brontë. 

tisdag 19 september 2023

Tisdagstrion: Kvinnonamn i boktiteln

Förra veckan tog tisdagstrion oss hela vägen till Australien, och vi fick massor av intressanta boktips. Den här veckan ska vi istället fokusera på böcker med kvinnonamn i titeln

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Först ut i min trio är Izas ballad av Magda Szabó. Iza har alltid varit en plikttrogen dotter och i sitt yrke som läkare tar hon sig alltid tid för sina patienter. När pappan dör erbjuder Iza sin mamma att flytta till Budapest med henne, så att mamman inte ska bli ensam i huset. Mamman får ett fint rum i Izas lägenhet, men de flesta av hennes personliga saker rationaliseras bort i flytten. Både Iza och hennes mamma är fast beslutna att göra vad som är rätt, men allting tycks istället utvecklas åt det sämre.

2. Nästa kvinnonamn i titeln är Dolly, som i Amanda Svenssons debutroman Hey Dolly. Dolly är en tonårstjej i Malmö som både är smart och rapp i käften, samtidigt som hon ibland verkar riktigt osäker. Hennes pojkvän Mårten irriterar henne, men är också en fast punkt i den annars ganska kaotiska tillvaron. Det var längesedan jag läste boken, men jag minns att jag blev imponerad av språket -  formuleringarna ligger verkligen väl i tonårstjejen Dollys mun. Jag skulle gärna läsa något mer av Amanda Svensson.

3. Till sist, Pierre Lemaitres spänningsroman Irène. Bokens huvudperson är kommissarie Verhoeven som utreder brott i Paris, och Irène i bokens titel är namnet på hans fru. Två kvinnor har mördats och till och med poliserna har svårt att uthärda brutaliteten de blir vittne till på brottsplatsen. Snart står det klart att ett tidigare mord verkar ha samma gärningsman, och efterhand kommer man på att mördarens makabra dåd är inspirerade av händelser från olika kriminalromaner. Frågan är bara hur många mord som redan tidigare begåtts utan att någon förstått sambandet? Boken är första delen i en trilogi.

torsdag 14 september 2023

Veckans bokhylla

 

... är hämtad från Kvinnöarna i sjön Immeln. Det är ett bokbytarskåp som kallas öbibblan, och det krävs alltså en kanot eller annat vattenvänligt färdmedel för att ta sig hit. Bilden har några år på nacken, så jag är faktiskt osäker på om bokskåpet står kvar. Någon som vet?

tisdag 12 september 2023

Tisdagstrion: Australien

Den här veckan ska tisdagstrion ta oss med på en resa till Australien. Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Jag inleder med Sonya Hartnetts Thursday's Child. Boken berättas genom Harper, mellanflickan i en fattig familj med flera barn. Familjen kämpar för att få pengarna att räcka till, och hettan och torkan gör allting svårare. Harpers bror Tin har alltid varit annorlunda, och nu börjar han gräva sig ner under huset och skapar underjordiska gångar. Faktum är att han lever sitt liv där nere. Det här är en annorlunda och gripande berättelse, som jag verkligen gillade.

2. En förlorad man av Jane Harper utspelar sig i Australiens "outback". Ägorna är vidsträckta och det är livsfarligt hett. Människorna här behöver verkligen vara av ett tufft släkte för att klara naturens påfrestningar. Bokens huvudperson är Nathan Bright, en av tre bröder som växt upp på en stor farm i Queensland. Allting börjar med att Nathan och lillebror Bub hittar mellanbrodern Cameron död, mitt ute i vildmarken. Han tycks bara ha lämnat sin bil och gått iväg. Alla undrar förstås vad som kan ha hänt. 

3. Till sist, Jellicoe Road av Melina Marchetta. Sjuttonåriga Taylor går på Jellicoes internatskola, där hon har en speciell kontakt med Hannah, en kvinna som bor nära skolan i ett halvfärdigt hus. Runt Jellicoes internatskola pågår ett slags territoriekrig mellan tre olika gäng: internatskolans elever, Jellisarna (de elever som går på skolan inne i staden Jellicoe) och kadetterna, som varje sommar har ett träningsläger i närheten. Mitt i territoriekriget försvinner Hannah och Taylors värld rasar samman. I boken finns också en parallell historia av äldre datum, som inleds med en tragisk bilolycka på Jellicoe-vägen. Det var ganska längesedan jag läste den här boken, men jag minns att jag verkligen gillade den. 

torsdag 7 september 2023

Veckans bokhylla


... är kanske mer bokbord egentligen, hämtade från Londons South Bank Book Market. Här finns massor av pocketböcker till salu, både klassiker och mer samtida böcker. Marknaden är väl värd ett besök (du hittar den under Waterloo Bridge) och dessutom är det riktigt trevligt att vandra längs med resten av Southbank också, med restauranger, caféer, gatuartister och ett myllrande folkliv.

tisdag 5 september 2023

Tisdagstrion: Träd i författarens efternamn

Den här veckan ska vi i tisdagstrion tipsa om tre stycken böcker där författaren har ett träd i efternamnet. Det går bra med en ek, en lind, en björk.... ja, ni fattar! 

Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.



1. Jag inleder med en bok som jag inte läst, men som jag är sugen på att läsa. Kerstin Ekman har precis kommit ut med Min bokvärld, där hon skriver om sina läsupplevelser och berättar om böcker hon älskar. Den är jag riktigt nyfiken på.

2. En annan stor svensk författare är Torgny Lindgren. I Hummelhonung beskriver han två äldre bröder som bor bara ett stenkast ifrån varandra, men som av någon anledning skyr varandra som pesten. En författare som föreläst i församlingshemmet övernattar hos den ena brodern och blir kvar på grund av vintervädret. Hon blir budbäraren och börjar sakta medla mellan de två gubbarna.

3.Till sist, Världen är min, en bok som kombinerar Edith Södergrans dikter med hennes egna foton. Även för den som är väl bekant med Södergrans texter, blir det riktigt intressant att också fördjupa sig i hennes självporträtt, hennes foton av katter, av landskap, släktingar och miljöer hon vistats i. 

Där har vi tipsen: en ek, en lind och en gran.

måndag 4 september 2023

Augusti 2023

Den första höstmånaden är här, även om det verkar som om vi kan hoppas på ganska soligt väder, i alla fall här i Skåne. Dags då att sammanfatta augusti månads läsning.

En ganska stor del av månaden har jag ägnat mig åt Karl Ove Knausgårds Vargarna från evighetens skog till bokcirkeln. Jag har fortfarande en bit kvar av denna tegelsten - som jag verkligen gillar! - så det blir ingen sammanfattning av den idag. Däremot förklarar den det i övrigt ganska magra antalet lästa böcker.

Jag bestämde mig för att bekanta mig med någon mer författare från Nobelprislistan, och trots att jag förstås är väldigt bekant med Bob Dylan i alla fall i musikväg, hade jag aldrig läst något han skrivit. Valet föll på If Dogs Run Free, en låttext som blivit illustrerad och utgiven som barnbok. Dylan tilldelades Nobelpriset 2016. 

En annan Nobelpristagare som ägnar sig åt lyrik är irländska Seamus Heaney, som fick priset 1995. Jag har tidigare läst enstaka dikter av honom, men aldrig en hel diktsamling. North är en samling där innehållet blandar äldre historia och mytologi med en skildring av livet i Nordirland under "The Troubles." 

Den sista boken jag hann med att läsa ut under augusti var Sofia Lundbergs Det sista konstverket. Den här romanen handlar om Hanna Stiltje, en konstnär som mot slutet av sitt liv presenterar ett ovanligt konstverk som ingen verkar förstå sig på. Läsaren får sedan följa hennes historia, från barndomen som fosterbarn, till en konstnärstillvaro i New York. Jag tyckte boken stundtals var ganska underhållande, men tyvärr fanns det en del i handlingen som jag inte tyckte var särskilt trovärdigt. 

Nu ser jag fram emot att läsa ut Vargarna från evighetens skog, och säkert något annat som lockar också.

torsdag 31 augusti 2023

Veckans bokhylla

 

... hittas i en korridor på Hotell Gästis i Varberg. De kallar sig för böckernas hotell, och det är inte svårt att förstå varför. Här finns verkligen böcker precis överallt, och som gäst får man förutom att förstås läsa fritt i vad man vill, också ta med en valfri favorit hem. 

tisdag 29 augusti 2023

Tisdagstrion: Liv eller död i boktiteln

Den här veckan har tisdagstrion temat "Liv eller död i boktiteln." Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Jag inleder med Per Olov Enquists bok Livläkarens besök, som utspelar sig i Danmark på 1760-talet. Boken handlar om den sinnessjuke kung Christian och hans drottning. Men här finns också den tyske livläkaren Struensee, som inte bara får kungens förtroende utan också vinner drottningens hjärta.

2. Mera liv finns det i Mitt bottenliv: av en ensam axolotl av Linda Bondestam. Bottenlivet är dels nere på botten av en sjö, dels kan man associera till ett bottenliv eftersom människornas hänsynslöshet förstör och utrotar många arter. Axolotln i berättelsen är möjligen den allra sista av sitt slag.

3. Till sist, en gammal favorit av Håkan Nesser, nämligen Levande och döda i Winsford. Jag gillar berättelsen om en hemlighetsfull kvinna som flyttar in i ett ensligt hus tillsammans med sin hund. Och ännu mer gillar jag valet av miljö: hedlandskapet på Exmoor i sydvästra England. 

torsdag 24 augusti 2023

Veckans bokhylla

 

... är egentligen inte en hylla, utan ett bokbytarskåp, som under sommaren har stått på Lilla Torg i Kristianstad. En trevlig idé, tycker jag.

tisdag 22 augusti 2023

Tisdagstrion: Havet

Förra veckan fick vi många tips från det bästa som blev läst under sommaren. Förhoppningsvis blir det lika många intressanta tips idag också, när tisdagstrion har tema "Havet."

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Jag inleder med Yann Martels roman Life of Pi, där den 16-åriga indiske pojken Pi efter båtolycka befinner sig i en livbåt mitt ute på Indiska oceanen. Djur från hans familjs zoologiska trädgård har också räddat sig undan vattnet, så i båten finns förutom Pi också en hyena, en zebra, en orangutang och en enorm bengalisk tiger! Pi kämpar för sin överlevnad i den lilla båten mitt ute på det stora havet.

2. En av de parallella historierna i Maja Lundes Blå handlar om ensamseglaren Signe, snart 70 år, som ger sig ut över havet för att konfrontera den man som hon en gång äskade. Blå är namnet på hennes båt. 

3. Till sist, jag kunde inte motstå att ta med Tove Janssons Pappan och havet i min trio. Precis som Tove själv älskar muminpappan havet. Han tar med sin familj i båten och går iland på en ö med en stor fyr. Här ska de uppleva äventyr och muminpappan ska få inspiration till sitt skrivande. Men det blir förstås inte riktigt som han tänkt sig.

torsdag 17 augusti 2023

Veckans bokhylla


... kommer från den resa till Småland som jag och sambon gjorde i helgen. Ett av stoppen var ett besök på Astrid Lindgrens barndomshem Näs, och i utställningen om Astrids liv finns hennes samlade produktion i den här bokhyllan: från 1944 med Britt-Marie lättar sitt hjärta, till Pippi i Humlegården från år 2000. Tänk så mycket bra hon har skrivit ändå - jag tror mina favoriter är Ronja och Bröderna Lejonhjärta. Fast Emil gillar jag ju också, och Saltkråkan och Madicken och Mio min Mio... 

tisdag 15 augusti 2023

Tisdagstrion: Sommarens bästa (hittills)

Då har det blivit dags att dra igång tisdagstrion igen efter sommaruppehållet, och vi gör det genom att tipsa om sommarens hittills bästa läsning

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Jag inleder med Julie Otsukas Simmarna, en roman om en spridd skara människor som tillbringar majoriteten av sin fritid i en viss simhall. Bassängen blir deras tillflykt från den riktiga världen, och när en spricka på bottnen upptäcks, hotas hela deras tillvaro. 

2. Kvinnor jag tänker på om natten av Mia Kankimäki var också både intressant och fängslande läsning. Författaren skriver om personligheter som Karen Blixen, om bortglömda kvinnliga renässanskonstnärer och äldre tiders kvinnliga upptäcktsresande, och genom dessa nattkvinnor söker hon inspiration till hur hon själv kan leva sitt liv.

3. Till sist, Max Porters Shy, som jag också verkligen tyckte om. Boken handlar om en kille som bor på ett ungdomshem och har svåra problem med utanförskap och psykisk ohälsa. Vi får ta del av Shys egna tankar och rösterna han hör från olika personer i hans närhet: föräldrarna, lärarna, de personer han själv gjort illa och de som trots allt finns där för honom.

torsdag 10 augusti 2023

Veckans bokhylla

... är en samling av Penguins Clothbound Classics. Jättefina, tycker jag. På hyllan näst längst ner i mitten skymtar ni till exempel en vit val på bokryggen, som i Hermann Melvilles Moby Dick. På nedersta hyllplanet står Mary Shelleys Frankenstein med hjärtan i mönstret. Min favorit är nog Jane Austens Pride and Prejudice, men den hittar jag inte i just den här bokhyllan, som är fotad på Hodges Figgis i Dublin.

måndag 7 augusti 2023

Nya teman till tisdagstrion









Nästa vecka tänkte jag det kunde vara dags att dra igång tisdagstrion igen, och redan nu kan du ta del av höstens första teman:

  • Vecka 33: Sommarens bästa (hittills)
  • Vecka 34: Havet 
  • Vecka 35: Liv eller död i boktiteln
  • Vecka 36: Träd i författarens efternamn (ek, lind osv.)
  • Vecka 37: Australien
  • Vecka 38: Kvinnonamn i boktiteln
  • Vecka 39: Judisk kultur & historia
  • Vecka 40: Hemligheter
  • Vecka 41: Rosa
  • Vecka 42: Berg & dal i boktitel eller författarnamn
  • Vecka 43: Franska favoriter

Vi inleder alltså den 15/8 med att tipsa om sommarens hittills bästa läsning. Hoppas du vill vara med!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...