Sidor

onsdag 31 juli 2024

Novellresan: 1800-talets London

Under augusti månad ska Novellresan 2024 ta oss till 1800-talets London. Föreställ dig en stad med stora kontraster - trånga, fattiga gränder och rök från fabriksskorstenar, men också en överklass i eleganta områden som Mayfair och Belgravia.

Jag tänker direkt på Arthur Conan Doyles noveller om detektiven Sherlock Holmes. De flesta av novellerna tar sin början på 221B Baker Street, även om inte alla sedan utspelar sig fullt ut i London-miljö. Jag har också letat fram noveller av Charles Dickens och amerikanska Louisa May Alcott, och det finns säkert många fler noveller att upptäcka. 

Läs en av novellerna jag tipsar om, läs flera eller läs alla - du väljer! (det går förstås också lika bra att läsa helt andra noveller på temat). 


Noveller:

Louisa May Alcott, Lost in a London Fog

Charles Dickens, Natt i London

Arthur Conan Doyle, Mannen med den kluvna läppen

Arthur Conan Doyle, Den blå karbunkeln

Arthur Conan Doyle, Den hemlighetsfulle patienten

Juli 2024

Jag inledde juli månads läsning med Elly Griffiths Blödande hjärtan, den tredje boken om polisen Harbinder Kaur. I den här boken har Harbinder nyligen börjat arbeta för Londonpolisen och utreder ett fall där en framstående politiker hittas död på en skolträff. En av de gamla skolkamraterna är kriminalaren Cassie Fitzgerald som bär på en fruktansvärd hemlighet från skoltiden, när en av eleverna dog i en olycka. Kan de båda fallen ha kopplingar till varandra?

Till Novellresan 2024 som hade temat Indien läste jag två noveller: "Mrs Ganapathys blygsamma triumf" av Manjula Padmanabhan och "Vänner" av Ambai. Här kan du läsa vad jag tyckte om novellerna.

En annan novell jag läste var Claire Keegans I senaste laget. Keegan är verkligen mästerlig i det kortare formatet, och den här novellen var inget undantag. Cathal tar bussen hem till sin lägenhet och tänker på hur annorlunda det kunde ha varit. Tills alldeles nyligen hade den här begränsade, snåla och lite enstörige mannen faktiskt en fästmö, men nu har han blivit dumpad.


Den mesta lästiden under månaden har annars ägnats åt systrarna Brontë och kursen i Oxford som närmar sig med stormsteg. Jag inledde med Jane Eyre av Charlotte Brontë och har också hunnit med Wuthering Heights av Emily Brontë. Jag har läst båda romanerna tidigare - mer än en gång - och tycker fortfarande att det är helt briljant läsning. Tidigare har jag haft Wuthering Heights som favorit, med den starka men förödande kärlekshistorien mellan Catherine och Heathcliff och våldet och brutaliteten som tycks gå i arv, liksom kärleken till det lika vackra som farliga hedlandskapet. 

Nu uppskattade jag Charlotte Brontës Jane Eyre precis lika mycket, med sin skildring av en föräldralös flicka som genom via en lång och krokig väg, till sist vinner både självständighet och kärlek. Hon tvingas först bo hos fientligt inställda släktingar, vistas under en grym period på en skola för föräldralösa barn och kommer sedan som guvernant till godset Thornfield som ägs av Mr. Rochester. Kärleken växer så småningom fram mellan dem, men Rochester har en mörk hemlighet som hotar att förstöra allt.

Nu har jag precis börjat på den tredje boken till kursen, lillasyster Anne Brontës The Tenant of Wildfell Hall. Jag har läst också den tidigare, men har inte alls lika starka minnesbilder. Återstår att se vad jag tycker om romanen nu. Förväntningarna både på boken och på vistelsen i Oxford är höga.

tisdag 30 juli 2024

Novellresan i juli: Sammanfattning av Indien

Under juli månad har novellerna i Novellresan 2024 haft tema Indien. Jag hann inte med så många noveller som jag hade tänkt mig, men har i alla fall läst två och gillade dem båda.

Om du vill får du gärna lägga in länkar här i inlägget till det du läst och skrivit om, så kan vi lättare klicka oss runt och ta del av varandras läsupplevelser.


Ur Kärlek, uppror och kardemummakärnor läste jag Manjula Padmanabhans "Mrs Ganapathys blygsamma triumf", en novell som handlar om Mrs Ganapathys bekymmer för sin yngsta dotter som inte verkar intresserad av giftermål och ett traditionellt sätt att leva. Båda hennes systrar är respektabelt gifta, är intelligenta, har fina yrken och välartade barn, men den yngsta dottern har kort, snaggat hårt, klär sig i jeans och skjorta och är dessutom konstnär, ett yrke som mamman inte tycker är passande. När Mrs Ganapathys barndomsvän vill gifta bort sina två söner, hjälper Mrs Ganapathy ändå till att ordna en bjudning.

Den andra novellen jag läste är skriven av Ambai och är hämtad ur hennes novellsamling Flod. I "Vänner" får vi läsa om Matthew och Arulan som bosatte sig i en liten bergsby för fyrtio år sedan. Matthew är konstnär och de lever ett fritt och lyckligt liv tillsammans. När de har en konversation om döden inser de att de vill bli begravna på helt olika sätt. Så blir Matthew sjuk och hans målningar förändras. Jag gillade den här finstämda och lite sorgliga novellen, och kan absolut tänka mig att läsa mer av Ambai.

Hur har det gått med er novelläsning?

tisdag 16 juli 2024

Tisdagstrion: SOL (en boktitel eller författare på varje bokstav)

Den sista tisdagstrion innan det blir semester för min del, har det somriga temat "SOL". Hitta en boktitel eller författare på varje bokstav, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Jag inleder med Saguenay av kanadensiska Lise Trembley. Boken handlar om Simon, som reser bort från hemtrakten och nu befinner sig på ett hotell i San Diego, och hans bror Robert, som stannat kvar i Quebec. De håller kontakten genom brev och Robert skickar lådor med böcker som Simon läser. Trembley bygger upp sin berättelse med en snygg kontrast: Simon tänker alltmer tänker på hemtrakten och Robert som blivit kvar, börjar längta bort. Saguenay är namnet på floden som de båda är bundna till genom barndomens landskap. 

2. Of mice and men av John Steinbeck handlar om de två kringvandrande lantarbetarna Lennie och George. Lennie är snäll, stark och lite långsam, och han blir ofta missförstådd av människorna de möter. Tillsammans har vännerna en dröm om att tjäna ihop tillräckligt med pengar för att kunna köpa en egen gård, men då måste de hålla sin från det trubbel som Lennie ibland hamnar i. 

3. Till sist, Barbro Lindgrens Lilla Sparvel, den första boken av tre i hennes skildring av Sparvels barndom. I den här boken får vi följa Sparvel under de första åren och läsa om hennes familj, hemmet och omgivningarna. Det som gör boken speciell är att Lindgren verkligen skildrar allt ur Sparvels synvinkel, så vi får till exempel uppleva ett litet barns begränsade möjligheter att orientera sig och förstå hur stor världen är. De andra två böckerna om Sparvel heter Stora Sparvel och Bara Sparvel

tisdag 9 juli 2024

Tisdagstrion: Strand (i författarnamn, boktitel eller miljö)

En solig strand skulle jag absolut kunna tänka mig så här i juli, men åtminstone i Skåne verkar den där riktiga sommarvärmen ha kommit av sig. Strand är i alla fall temat för veckans tisdagstrio, och det går lika bra med en strand i författarnamnet, boktiteln eller i bokens miljö. Du väljer!

Tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Jag anar att flera av oss kanske har med Kafka på stranden av Haruki Murakami idag, men jag väljer ändå  den som min första bok. Den femtonårige pojken Kafka rymmer hemifrån till ett bibliotek, där den äldre bibliotekarien blir hans älskarinna. Vi får också läsa om en äldre man som har förmågan att tala med katter, och både Johnnie Walker och Colonel Sanders (från välkända varumärken) är med på ett hörn.

2. Nästa bok blir Ian McEwans On Chesil Beach, en roman som utspelar sig sommaren 1962 på ett hotell vid en strand i engelska Dorset, dit det nygifta paret Edward och Florence kommer på sin bröllopsnatt.

3. Till sist, Slutet av Mats Strandberg, en roman som jag av någon oförklarlig anledning ännu inte läst, trots att jag var så sugen på den när den kom. Vi får läsa om vad två sjuttonåringar gör av sin sista tid, när de vet att världen oundvikligen kommer att gå under. 

måndag 8 juli 2024

Maj och juni 2024

Det blev aldrig av att jag sammanfattade maj månads läsning, så nu får det bli både majs och junis läsning i ett inlägg.

Under maj var Västerbotten månadens resmål i Novellresan 2024, och jag läste en novell av var och en av de stora Västerbotten-författarna P O Enquist, Sara Lidman, Stina Stoor och Torgny Lindgren. Här kan du se vilka noveller jag läste och vad jag tyckte om dem. 

Två romaner hann jag också med under maj månad. Till bokcirkeln läste jag norska Marie Auberts Jag är inte sådan här egentligen, en roman som utspelar sig kring en konfirmationsfest. Precis som i Auberts Vuxna människor sker det massor under en kort tid på en viss plats, nästan som i ett kammarspel. Till konfirmationen kommer faster Hanne tillbaka till sin uppväxtstad, men hon har genomgått en stor förändring sedan ungdomen. I fokus står också konfirmanden själv, Linnea, och hennes familjemedlemmar, pappa Bård och farfar Nils, som alla har olika svårigheter och egenheter. Mycket läsvärt om familjeliv och om att våga släppa andra in på livet.

Jag läste också Carl-Johan Vallgrens senaste bok, Din tid kommer, som har fått undertiteln roman om ett brott. Boken utspelar sig i Falkenberg under 1990-talet. En okänd flicka hittas död i ett vattendrag och fallet utreds av den lokala kommissarien Björling och Johanna, som är utredare från Rikskrim men som har ett förflutet i trakten. Samtidigt som de utreder har de båda egna händelser att bearbeta - Björling har blivit änkling och Johanna bär på minnen av något som skedde under uppväxten. 

Under juni månad tog oss Novellresan 2024 till Skärgården, och jag läste en brokig men läsvärd skara noveller av författarna Tove Jansson, John Ajvide Lindqvist och August Strindberg. Här kan du läsa inlägget där jag sammanfattade novelläsningen.

Juni månads bokcirkelbok var Charlotte McConaghys När vargarna kom, en bok som jag också tyckte om. Inti reser till Skottland för att återintroducera en grupp vargar i de avlägsna högländerna. Med henne är också tvillingsystern Aggie, som är traumatiserad efter en svår händelse i deras hemort i Alaska. Arbetet med vargarna verkar lovande, men sedan hittas en man ur lokalbefolkningen död. Jag gillar hur McConaghy blandar viktiga frågor om miljö och klimat med psykologisk spänning. 

Jag har också läst en bok på danska, nämligen Hvis der skulle komme et menneske forbi av Thomas Korsgaard. Det var kul (och inte så svårt) att läsa på ett grannspråk och boken var dessutom riktigt läsvärd. Tue växer upp i en fattig familj på Jylland - hans mamma spelar nätpoker och pappan får inte ihop det ekonomiska och tar ibland till olagliga metoder för att överleva. Tue råkar ofta i trubbel och har det svårt i skolan, men han verkar på något vis skaka allt av sig. Boken är den första delen i en trilogi.

Jag har också börjat fördjupa mig inför kursen The Brontës: Landscape, Nature and the Unnatural som jag ska gå i Oxford i augusti. Jag har tre romaner på läslistan, men jag bestämde mig för att börja med Juliet Barkers The Brontës: A Life in Letters, en biografi som bygger helt på brev (de flesta skrivna av Charlotte Brontë). Jag har verkligen njutit av att läsa Brontë-syskonens egna ord och formuleringar, och tycker det känns som ett riktigt bra sätt att "lära känna" författarna. 

tisdag 2 juli 2024

Tisdagstrion: Bästa läsningen under första halvåret 2024

Vad har egentligen varit den bästa läsningen under första halvåret 2024? Det är frågan vi ska ställa oss i veckans tisdagstrio. Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips. 

1. Hos mig blir det en helt nordisk trio. Vinternoveller av norska Ingvild H. Rishøi var en av de allra första böckerna jag läste i år, men den står fortfarande ut som en stor läsupplevelse. I novellerna får vi möta en mamma som inte har råd med nya trosor till sin dotter,  en tonåring som rymmer med sina småsyskon och en ung man som kommer ut ur fängelset och vill träffa sin son. Det är realistiskt och mörkt men aldrig sentimentalt. 

2. I bokcirkeln läste vi under våren Kerstin Ekmans Hunden. Jag hade redan läst boken, men för massor av år sedan, så det var trevligt att läsa den igen. Jag tyckte om möjligt ännu bättre om den nu - Ekmans sätt att skildra naturen och greppet att låta en hund stå i fokus för en hel bok gillar jag verkligen.

3. Alldeles nyligen läste jag en roman på danska, nämligen Thomas Korsgaards Hvis der skulle komme et menneske forbi. Det var kul att läsa på grannspråket och dessutom var boken riktigt bra. Tue växer upp på en gård under fattiga omständigheter. Hans mamma spelar nätpoker och hans pappa får inte ekonomin att gå ihop. Tue själv hamnar ofta i trubbel, men verkar ta allt med jämnmod. Här finns färgstarka far- och mormödrar, djup sorg men också glimtvis humor. Boken är den första delen i en trilogi. 


måndag 1 juli 2024

Novellresan i juli: Indien

Under juli månad ska Novellresan 2024 ta oss ända till Indien. Det finns förstås massor av indiska författare, och vill du ha ännu mer att välja på än något från de novellsamlingar jag tipsar om här, är det en bra idé att också söka fram noveller på engelska.

Läs en av novellerna jag tipsar om, läs flera eller läs alla - du väljer! (det går förstås också lika bra att läsa helt andra noveller på temat). 



Novellsamlingar: 

  • Kärlek, uppror och kardemummakärnor: Berättelser från Indien 
  • Vaikom Muhammad Basheer, Under mangoträdet
  • Ambai, Flod

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...