Silke av Alessandro Baricco (1998)
(italienska originalets titel: Seta från 1996)
Året är 1861 och den franska byn Lavilledieu är beroende av silkesproduktion för sin försörjning. Bokens huvudperson Hervé Joncour handlar med silkesmaskägg i Syrien och Egypten, men när dessa områden drabbas av äggpesten, tvingas han bege sig till Japan, ett då isolerat land:
” – Och exakt var skulle det
ligga någonstans, detta Japan?
Baldabiou
lyfte käppen och pekade bort över taken i Saint-August.
–
Rakt fram åt det hållet.
Sa
han.
–
Ända till världens ände.”
Följ med till Japan under
1860-talet. Läs om Hervé Joncours möte med en hemlighetsfull kvinna: ”Hennes
ögon hade inte en orientalisk form, och hennes ansikte var en ung flickas
ansikte.” Läs om Joncours tålmodigt väntande hustru Hélène och den fascinerande
handeln med silkesmaskar.
Fukta din aska är Brunners fantastiska skildring av Carl Michael Bellmans liv. Brunner lyckas verkligen ge liv åt 1700-talets Stockholm: ljuden, dofterna, fylleriet och fattigdomen, och mitt ibland detta, skalden Bellman med sina för oss välkända epistlar:
”Till varm bischoff av rödvin, socker och pomeranser skrev jag nu Epistel N:o 81, Till grälmakar Löfberg i stärbhuset vid Dantobommen, diktad vid graven.
Enastående.
N:o 81 var min största epistel hittills:
Märk
hur vår skugga, märk Movitz mon frére,
inom
ett mörker sig slutar,
hur
guld och purpur i skoveln, den där,
byts
till grus och klutar.
Vinkar
Charon från sin brusande älv,
och
tre gånger sen dödgrävaren själv,
mer
du din druva ej kryster.
Därföre,
Movitz, kom hjälp mig och välv
gravsten
över vår syster!”
Girl With a Pearl Earring av Tracy Chevalier (1999)
(på svenska: Flicka med pärlörhänge, 2002)
Alla Tracy Chevaliers romaner utspelar sig i historisk miljö, t ex Falling Angels (2001) och nu senast The Last Runaway (2013). Om jag nu måste välja bara en till min historiska trio – Chevalier är en av mina favoritförfattare – får det bli Girl With a Pearl Earring, som blev Chevaliers stora genombrott.
Berättelsen utspelar sig i den holländska staden Delft under mitten av 1600-talet. Chevalier blev inspirerad att skriva boken efter att ofta ha betraktat Vermeers målning med namnet Flicka med turban. Hon undrade vem flickan på tavlan var och skrev romanen om den unga Griet som blir piga hos den store målaren. Efterhand får Griet allt oftare hjälpa Vermeer, bland annat med att blanda till hans färger. Det är alltså Griet som är flickan på tavlan och det är fascinerande att få ta del av Chevaliers uppdiktade historia bakom ett så känt konstverk.
Fina tips! jag har dock så svårt för böcker av Ernst Brunner. Kanske ska den här få en chans, Bellman är ju en fantastisk författare.
SvaraRaderaTack! Jag har faktiskt bara läst just den här av Brunner och gillade den, som sagt. Tycker ofta det är spännande med böcker som handlar om författarskap - även om mycket är fabulerat tycker jag om att kunna leva mig in i tiden och personens öde. Har tagit del av din historiska trio också - tack för tipsen!
Radera