Nu är hösten här, vilket innebär att man kan hitta bibliotekens höstprogram och göra upp planer på vilka författare man gärna vill se. Jag har sammanställt några olika evenemang här, men skriv gärna i kommentarsfältet om du vill tipsa om något som jag har missat!
Jag vill börja med att nämna Kristianstad Bokfestival som går av stapeln den 5-7 september, alltså redan i slutet av den här veckan. Som sig bör på en festival är utbudet rikt - vad sägs om bland annat Marjaneh Bakhtiari, Lina Wolff, Gustav Fridolin, Anne Rambach, Åsa Nilsonne och Ingrid Hedström? Dessutom chans att fynda böcker vid alla bokbord som slås upp på stadens gågator under lördagen! Läs ett tidigare inlägg om Bokfestivalen här.
I Kristianstad kan man också lyssna till deckarförfattaren Kjell Eriksson, på stadsbiblioteket, onsdagen den 18 september kl. 19.00.
Vidare nu till Hässleholm. Där kan man den 8 oktober kl. 19.00 höra Jenny Jägerfeld på Kulturhuset. Föreläsningen har den lockande titeln "En författarkväll med biblioterapi och glimten i ögat."
En annan författare i Kulturhusets höstprogram är Karin Brunk Holmqvist, som kommer till Hässleholm den 24 oktober.
I Hässleholm kan man också delta i Bokens dag, den 26 oktober. Läs mer om detta här.
På Lunds stadsbibliotek kan man delta i ett novellcafé med författaren Lina Wolff som värd. Hon delar med sig av skrivarerfarenheter och inspiration vid tre olika tillfällen under hösten - kl. 15.00, den 11 september, 23 oktober och 4 december.
Torsdagen den 3 oktober är det dags att ta del av författaren Patrik Lundbergs erfarenheter av att vara adopterad, i evenemanget som heter precis som hans debutroman, Gul utanpå. Evenemanget benämns som ett författarbesök för unga och äger rum kl. 13.00.
Den danska poeten Pia Tafdrup kommer till Lund den 16 oktober kl. 18. Hon ska läsa ur och berätta om sin senaste diktsamling Salamandersol.
Hela höstprogrammet på Lunds stadsbibliotek hittar du här.
Malmö stadsbibliotek har två programserier med mycket intressanta författarbesök. I Internationell förtattarscen fokuseras på den översatta litteraturen och förutom författarna själva bjuds det på uppläsningar av skådespelare. Två av författarna som kommer till Malmö är Pèter Nàdas, den 28 november, och Åsne Seierstad, den 11 december. Se hemsidan för hela programmet.
Den andra programserien heter En timme med, och här fokuserar biblioteket på den svenska skönlitteraturen. Först ut är Sami Said, som fick stor uppmärksamhet med sin debutroman Väldigt sällan fin. Han kommer till Malmö den 12 september kl. 19. Sedan följer Henning Mankell den 5 oktober kl. 17, och till sist Lena Andersson, den 24 oktober kl. 19.
I Helsingborg och orterna runtomkring hittar man Bibliotek Skåne Nordvästs höstprogram. Hela programmet kan du läsa här, men jag vill gärna tipsa lite extra om två av författarbesöken.
Det första är Göran Rosenberg som kommer till Ängelholms bibliotek den 11 november kl. 19. Jag tyckte mycket om hans Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz, som ju också vann Augustpriset 2012.
Dessutom kan man lyssna till Håkan Nesser, denna gången i på Påarps bibliotek, den 27 november kl. 18. Nesser är aktuell med romanen Levande och döda i Winsford.
Till sist, ett författarbesök på Osby bibliotek. Det är Marianne Cedervall som ska prata om sitt författarskap och speciellt boken Stormsvala, den 16 oktober kl. 19.
Vad lockar dig i höstens författarutbud?
onsdagen den 6 november är Göran Rosenberg i Hässleholm och tisdagen den 19 november kommer Elisabeth Rynell...
SvaraRaderaTack för tipsen! Båda författarna är riktigt intressanta, tycker jag!
Radera