Sidor

torsdag 27 februari 2014

Bokgeografi Kanada

 
Tillsammans med Enligt O tar vi oss vidare mot nya resmål, och den här veckan landar vi i Kanada.
 
1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Kanada eller är skriven av en författare med anknytning dit.

 
En bok jag tycker mycket om, och som även vann Booker-priset när den kom ut 1992, är The English Patient av Michael Ondaatje. Den gjordes ju också till en sevärd film med bland annat Ralph Fiennes och Kristin Scott Thomas i rollerna.
 
Det är svårt att skriva om kanadensisk skönlitteratur utan att nämna den senaste nobelpristagaren Alice Munro. Hon har skrivit ett stort antal novellsamlingar, till exempel Brinnande livet (2013) som vi bokcirklade om på Facebook i vintras under ledning av Anna på och dagarna går.... Ett annat tips är För mycket lycka (2011).
 
Jag vill också passa på att nämna romanen Berättelsen om Pi (2003) av Yann Martel. Jag läste den första gången 2001 när den kom ut på engelska, och var ärligt talat inte jätteförtjust. Sedan läste jag den igen för något år sedan när den dök upp i en bokcirkel jag är med i, och då helt plötsligt, insåg jag dess storhet. Så kan det vara ibland.
 
2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Kanada. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

En av mina favoritförfattare är Margaret Atwood. Jag har läst många av hennes böcker - framtidsskildringarna The Handmaid's Tale (1985) och Oryx and Crake (2003), hennes bok om skrivande, Negotiating With the Dead: A Writer On Writing (2002), och flera av hennes romaner.

Vid ett tillfälle när jag bodde i London, fick jag höra att hon skulle komma och prata om sin då senaste roman The Blind Assassin (2000) i en liten bokhandel i Primrose Hill. Jag åkte förstås dit och kände mig som en liten skolflicka när jag sträckte fram min roman för att få den signerad.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Kanada, som du inte läst, men är nyfiken på.

En bok som jag är väldigt nyfiken på är Carol Shields Mary Swann (1990). Jag fick tipset för flera år sedan, köpte genast boken, men sedan har det inte blivit av att jag läst den. Såhär står det i baksidestexten:

"Mary Swann, a latter day Emily Dickinson, submitted a paper bag of poems to a newspaper editor mere hours before her death at her husband's hands. Works of genius can come from extraordinary places. A feminist scholar, a librarian, a biographer and a publisher all try to piece together the story behind her life and work in this teasing, inventive and beautiful novel."

En annan bok som blivit liggande är The Wives of Bath (1993) av Susan Swan. Det är längesedan nu som författaren var någonstans där jag gick en kurs (jag minns inte ens var...) och pratade om den här boken. Jag minns däremot att jag blev riktigt sugen på att läsa, och sedan lade ganska mycket tid på att leta rätt på den i Londons bokhandlar. Baksidestexten på The Wives of Bath avslöjar det här:

"Mouse and Paulie, reluctant fourteen-year-old inmates of Bath Ladies College, are confronted by difficult questions. Why can't girls have muscles? Why don't boys cry? If shaving your legs makes bristles grow back thicker, will shaving your face have the same effect? And gradually, their secret life, beugn as a game, becomes a dangerous quest for one small, vital thing: the thing that, definitively, makes boys different from girls."

6 kommentarer :

  1. Häftigt att ha fått en autograf av Margaret Atwood, jag har inte läst någon av hennes böcker, men hon måste hamna på min läslista. Dina övriga "kanadensiska" böcker såg intressanta ut.

    SvaraRadera
  2. Jag måste erkänna att det första som kommer i mitt huvud när någon säger kanadensisk författare är L. M. Montgomery... Hon har skrivit så mycket annat än bara Anne på Grönkulla, bl.a. noveller som utspelar sig mer eller mindre i den kanadensiska vildmarken (som "Tannis of the Flats" t.ex.) Därnäst kommer nog Atwood, The Handmaid's Tale var hemskt bra (och hemsk), jag har länge tänkt att jag måste läsa mera av henne. The Wives of Bath låter väldigt intressant, aldrig hört talas om vare sig boken eller författaren tidigare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag måste nog läsa The Wives of Bath snart... Håller med om att The Handmaid's Tale var både hemsk och bra!

      Radera
  3. Mary Swann är en av mina favoritböcker, hoppas du får tillfälle att läsa den någon gång. Gillar Carol Shields öht, som du kan se i mitt bokgeografiska inlägg :) Signerad bok av Atwood? Vilken skatt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du gillar Mary Swann så mycket! Tror absolut att det är en bok för mig!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...