Sidor

torsdag 13 mars 2014

Bokgeografi Afghanistan

Den här veckan tar Enligt O med oss till Afghanistan i sin bokgeografi. Jag gissar att Afghanistan är ett land som vi i väst bara har en mycket begränsad bild av, och mycket av det vi vet är naturligtvis förknippat med reportage från krig och elände på tevenyheterna. Men det finns förstås också en och annan roman som har hittat hit och som kan bredda vår bild av landet.


1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Afghanistan eller är skriven av en författare med anknytning dit.

En bok som jag läste förra året i Lyrans Jorden-runt-utmaning kommer just från Afghanistan. Atiq Rahimis Jord och aska är en mörk men vacker skildring av en man och hans sonson, vid tiden före den sovjetiska ockupationen. Läs vad jag tyckte om boken här.

Jag vill också tipsa om två böcker som inte är skrivna av författare av afghanskt ursprung, men som utspelar sig i landet. Först ut är Åsne Seierstads reportagebok Bokhandlaren i Kabul, som jag gissar att många av er redan har läst.

Sedan vill jag också nämna Shantaram av Gregory David Roberts. Boken är en riktig tegelsten med sina 938 sidor, och i huvudsak utspelar den sig förstås inte alls i Afghanistan, utan i indiska Bombay. Men i en av bokens bihandlingar hamnar huvudpersonen, Lin,  på grund av kärlek och tacksamhet till  Khader, en man som han ser som ett slags fadersfigur, mitt i brinnande krig i Afghanistan.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Afghanistan. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Den troligen mest kände författaren med bakgrund i Afghanistan är väl Khaled Hosseini. Hans romaner har legat högt på de svenska topplistorna och har säkert gjort sitt till för att sprida en bild av livet i Afghanistan. Jag har läst Flyga drake (2003) och Tusen strålande solar (2007), men har ännu inte kommit till den senaste romanen Och bergen svarade (2013).

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Afghanistan, som du inte läst, men är nyfiken på.

En bok som jag hört mycket gott om är Den blinde mannens trädgård (2014) av Nadeem Aslam. På adlibris kan man läsande följande om boken:
 
"När den unge läkarstudenten Jeo ska ta sig över gränsen till Afghanistan och ge vård åt den skadade civilbefolkningen beslutar sig hans fosterbror Mikal för att följa med. Men trots sina goda avsikter blir de snart indragna i krigets fasansfulla skeenden.

Kvar hemma i den lilla pakistanska byn finns Jeos fru Naheed och fadern Rohan, som var den som en gång öppnade sitt hem för den föräldralöse Mikal. Nu håller han långsamt på att bli blind, och medan han vandrar runt i sin fantastiska trädgård sörjer han sin hustrus död och börjar förstå att han kanske orsakat sina barn skada i religionens namn. "


4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Afghanistan.

Jag skulle gärna vilja se den filmatisering som Atiq Rahimi själv har gjort av sin roman Jord och Aska. Filmen prisades vid Cannes-festivalen 2004 och vann också en rad andra utmärkelser samma år vid olika filmfestivaler runtomkring i världen.

File:Atiq Rahimi.jpg
 

6 kommentarer :

  1. intressant, jag är också nyfiken, har några böcker

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det spännande med böcker och kultur i övrigt från andra länder.

      Radera
  2. Tack för dina tips! :) Det ska bli spännande att få lite mer koll på Afghanistan nu när så många tips dykt upp :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker också det har varit spännande att läsa allas tips!

      Radera
  3. Även jag nämner Nadeem Aslam i mitt inlägg, med en annan bok, så tack för tips! Och Atiq Rahimi så klart, har inte läst några böcker men sett filmen Tålamodets sten. Den var riktigt bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det får nog bli någon film av Atiq Rahimi för min del! Och Nadeem Aslam blir jag ännu mer sugen på nu!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...