Sidor

måndag 24 mars 2014

Topp-100-trippeln: Alice's Adventures in Wonderland

Nu har jag läst ut den första boken i  min egen läsutmaning Topp-100-trippelnAlice's Adventures in Wonderland (1929) av Lewis Carroll.
 
Alice i Underlandet är ju en sån där bok som de flesta kan handlingen i, eftersom den finns i olika barnversioner och också i flera olika filmatiseringar. Men kanske är det för dig som det var för mig, att du faktiskt aldrig har läst originalberättelsen. När jag letade igenom listan över de 100 bästa romanerna som ligger till grund för Topp-100-trippeln, fastnade mina ögon just på Alice och jag kom på att jag faktiskt till och med hade ett helt obläddrat exemplar i min egen bokhylla. Så Alice fick det bli!
 
Ni känner kanske till bakgrunden för berättelsen? Lewis Carroll (eller Charles Lutwidge Dodgson som var hans riktiga namn) bodde under större delen av sitt liv i Oxford, där han först var student och sedan föreläsare i matematik vid Christ Church College:
 
 
Dodgson var en ganska blyg person och led av en grav stamning, men när han tillbringade tid med barn var all hans blyghet som bortblåst. Han tyckte speciellt om att umgås med små flickor (och nej, det verkar faktiskt inte ha funnits några som helst fula baktankar med i spelet) - han gjorde magiska trick, gillade att hitta på matematiska gåtor och ordlekar, och framförallt brukade han dikta ihop historier för att roa barnen.
 
Bokens Alice bygger på en verklig förlaga, nämligen Alice Liddell, dottern till Christ Churchs Dean. Hon var Dodgsons speciella vän och gjorde ett oförglömligt intryck på honom. Från sina rum på Christ Church hade Dodgson utsikt över familjen Liddells muromgärdade trädgård och kunde se Alice och hennes två systrar stoja och spela krocket därnere.
 
Sommaren 2011 gick jag en kurs om Jane Austen just på Christ Church College (läs mer om detta här) och som deltagare fick man följa med på en specialrundvandring till platser där man som vanlig besökare på Christ Church inte har tillträde, till exempel just The Dean's Garden. Det var lätt att föreställa sig hur Alice sprang runt och lekte därinne och guiden visade oss också den lilla gröna dörr i muren som Dodgson använde som inspiration alldeles i början av romanen när Alice har ramlat ner i kaninhålet och befinner sig i ett rum med massor av små dörrar.
 
Alice's Adventures in Wonderland kom till en dag när Dodgson och hans vän, Mr. Duckworth, gjorde en båtutflykt med de tre Liddell-flickorna: Lorina (Ina), Alice och Edith. Flickorna bad om en saga - en lång saga som räckte både för båtturen och för picknicken när de kom fram till Godstow - och då diktade Dodgson ihop berättelsen om Alice som faller ner i ett kaninhål och hamnar i underjorden. Han hade inte för vana att skriva ner sina berättelser, vilka var rena improvisationer och olika från gång till gång. Men den här gången gjorde nog sagan större intryck på barnen än vanligt, och vid båtturens slut bad Alice honom att skriva ner den till henne. Efter en del tjat gjorde han verkligen som Alice bett honom, och hon fick boken som present. Några år senare trycktes den också som en riktig bok så att alla skulle kunna läsa den.
 
Också nuförtiden är båtutflykter populära i Oxford

Ända sedan dess har Alice i Underlandet fascinerat både barn och vuxna. Den har översatts och tryckts i mängder av nya upplagor, och många är de forskare som försökt tolka vad alla bokens märkligheter står för. Det finns allegoriska tolkningar, pyskoanalytiska tolkningar, symboliska tolkningar... Men med tanke på bokens uppkomst tycker jag man kan läsa den enbart som en nonsensberättelse som är avsedd att roa läsarna. Att sedan alla böcker säger något om de som skrivit dem, och att Lewis Carroll var en intressant man att försöka bilda sig en uppfattning om, kan jag förstås förstå. Tydligen var det också så att mycket av det som dyker upp i boken hade sina verkliga inspirationskällor i platser och personer som troligen var mycket välkända för Alice och hennes systrar.
 
Boken inleds, som ni förstås redan vet, med att Alice får syn på en vit kanin som hon följer efter. När den hoppar ner i ett kaninhål, gör hon också det, och hon faller i vad som tycks en evighet. När hon väl når botten blir inget sig likt längre, för i Underjorden råder helt andra spelregler än uppe i den vanliga världen. Hon dricker magiska drycker som gör henne omväxlande lång och pytteliten, och hon träffar alla de märkliga figurer som befolkar Underjorden. Här blir det riktigt underhållande, tycker jag. Med glädje läser jag om Hattmakaren, den blå larven, ödlan Bill, dodon och alla de andra.
 
 
Jag blev alltså väldigt förtjust i min första bok i Topp-100-trippeln. Säkert hjälpte det att jag själv besökt Oxford och lätt kunde föreställa mig hur verklighetens Alice spelade krocket i sin trädgård, hur hon åkte båt på Cherwell-floden och vandrade över ängarna intill Christ Church College.

Om du skulle ha vägarna förbi Oxford rekommenderar jag, förutom ett obligatoriskt besök på Christ Church (också viktigt i till exempel Harry Potter), att du dessutom tittar in i Alice´s Shop på gatan mittemot. På Alice tid kunde hon köpa godis här, men idag är det en liten butik helt tillägnad Lewis Carrolls litterära värld:
 
 
Om du också vill vara med i Topp-100-trippeln, är du förstås varmt välkommen att delta! Allt du behöver göra är att välja tre ännu olästa böcker från listan över de hundra bästa böckerna, och sedan har du hela 2014 på dig att läsa dem och att skriva något om dem på din blogg. Läs mer om hur du går tillväga här.

Den första boken i utmaningen är alltså avklarad för min del, så nu ser jag fram emot mina nästa två. Jag har inte bestämt ännu om jag ska börja med James Joyce Ulysses eller Thomas Manns Huset Buddenbrook.

4 kommentarer :

  1. Tack för denna fina redogörelse! vägarna förbi Oxford har jag kanske snart...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod! Önskar att jag också hade vägarna förbi Oxford snart!

      Radera
  2. tänk, att jag aldrig förstått mig på Alice i Underlandet. har flera olika utgåvor i min bokhylla, men det hjälper inte...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den har egentligen aldrig lockat mig förrän nu, men jag måste säga att jag verkligen njöt av boken, speciellt när jag tog mig tid att också läsa om bakgrunden och verklighetens Alice.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...