Sidor

torsdag 29 maj 2014

Fyrarnas lockelse

Som jag berättade här, var jag och en kompis på en liten tur i Ystadstrakten förra helgen. En anledning till att resan blev just till dessa trakter, var att vi ville besöka två fyrar: Sandhammarens fyr och Ystad fyr.
 
Det är något alldeles särskilt med fyrar, tycker jag. Man kan lätt föreställa sig hur de sveper med sitt ljus över havet för att leda fartygen rätt. Att vara fyrvaktare och bo ute vid fyren, måste ju också ha varit en väldigt speciell tillvaro.
 
Sandhammarens fyr togs i bruk första gången 1862. Eftersom marken på platsen består av mjuk sand fungerade det inte med ett sedvanligt fyrtorn i sten. Därför konstruerade man istället ett slags pål- och gallerverk som var betydligt lättare. Efterhand automatiserades fyren, och den sista fyrvaktaren lämnade Sandhammaren 1979. Numera fjärrstyrs fyren.
 
 
 
Den andra fyren vi besökte står i Ystad hamn. Den är betydligt mindre, och känns numera så inklämd att man knappt lägger märke till den. Den byggdes 1865 och användes fram till och med 1975.
 
 


 
Också i skönlitteraturen finns ofta ett gåtfullt skimmer kring just fyrarna. En av mina absoluta favoritböcker är To the Lighthouse (1927) av Virginia Woolf. Vi kastas rakt in i handlingen, när boken inleds med en konversation mellan Mrs. Ramsay och hennes son James, som vill åka på en utflykt till just en fyr som de ser från sitt sommarhus:
 
"Yes, of course, if it's fine to-morrow," said Mrs. Ramsay.
"But you´ll have to be up with the lark," she added.
     To her son these words conveyed an extraordinary joy, as if it were settled that the expedition were bound to take place, and the wonder to which he had looked forward, for years and years it seemed, was, after a night's darkness and a day's sail, within touch.
 
Det ska dock dröja tio år innan båtutflykten till fyren verkligen blir av, och då är förhållandena helt andra, både inom familjen och i världen omkring dem.
 
En annan bok som jag tycker mycket om är Lighthousekeeping (2006) av Jeanette Winterson. Boken handlar om Silver, en föräldralös flicka som tas om hand av den gamle blinde fyrvaktaren Pew. Hans berättelser om Babel Dark, en präst som levde på 1800-talet, lär Silver något om sitt eget liv och öde.
 
Till sist, några ord om en bok med anknytning till fyrar, som jag inte läst ännu, men är riktigt nyfiken på: Fyren mellan haven (2014) av M.L. Stedman:
 
 
 
Såhär beskrivs boken på adlibris:
 
"Efter fyra uppslitande år vid första världskrigets västfront återvänder Tom Sherbourne till Australien och tar anställning som fyrvaktare på Janus Rock, en ensligt belägen ö nästan en halv dagsresa från kusten. Omgiven av havets tomma vidder och med sin unga hustru Isabel som enda sällskap, hoppas Tom finna ro för sin sargade själ.

En aprilmorgon några år senare spolas en båt upp på stranden och i den vinddrivna farkosten finner fyrvaktarparet en död man och ett levande spädbarn. Tom vill först låta underrätta myndigheterna, men Isabel, som genomlidit tre missfall, ser barnet som svaret på alla hennes böner, som en gåva direkt från Gud. Mot bättre vetande beslutar de sig för att behålla den lilla flickan och låta världen tro att hon är deras dotter. Det är först två år senare, när de återvänder till fastlandet, som paret inser att den händelse som gett deras tillvaro en mening samtidigt slagit en annan människas liv i spillror."
 
Det låter onekligen som en intressant bok!
 
Har du fler tips på böcker som på något sätt handlar om fyrar?
 


 


8 kommentarer :

  1. Fyren mellan haven är en fin pärla. Jag lyssnade som ljudbok och det var en bra uppläsare. Rekommenderas!

    SvaraRadera
  2. Jag har för mig att jag läst en deckare av PD James med titeln Fyren. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet du vad? Det har jag också, men den hade jag alldeles glömt bort :-) Tack för påminnelsen!

      Radera
  3. Å, så fina bilder! Och jag håller med dig - visst är det något särskilt med fyrar! För bara någon vecka sedan upptäckte jag författaren Pippi Engstedt. Hon har gett ut flera olika böcker med informativt innehåll. En av hennes böcker (som jag f ö hoppas ska komma som ebok) heter Utposter - svenska fyrplatser med logi Den är jag riktigt nyfiken på! Tack för ett fint och intressant inlägg! :-)

    SvaraRadera
  4. det är något speciellt med fyrar, det håller jag med om. en gång läste jag en bok som handlade om män som bodde i fyrar eller byggde sig andra torn att bo i och nu kan jag inte komma ihåg varken vad boken hette eller författarnamnet. Fyren mellan haven var riktigt bra. Fyrar i litteraturen heter en samlingsvolym av Britt Dahlström och Per Rydén från 1992.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...