Sidor

onsdag 7 oktober 2015

Om Augustpriset

Följ min blogg med Bloglovin





Mest av allt ser vi nog alla fram emot att få reda på vilka som kommer att bli nominerade till årets Augustpris. Men innan vi blickar framåt tycker jag det är på sin plats att ta en titt i backspegeln. Vad är det där Augustpriset för ett pris egentligen? Och vilka har vunnit det?

Priset instiftades år 1989 av Svenska Förläggareföreningen. Förslaget om ett pris för att sätta fokus på nyutkommen svensk litteratur kom från förläggaren Per I. Gedin, och redan i ursprungsförslaget fanns tanken att döpa priset efter vår kanske mest välkände författare. Gedin hade Strindbergspriset som namnförslag, men en priskommitté kom fram till att priset skulle kallas just Augustpriset.

De första åren delades priset bara ut i en kategori, Årets bok, men dagens pris delas in i tre olika klasser: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Det är en jury som utser vilka sex titlar som blir nominerade i varje kategori, och därefter läses böckerna av en så kallad elektorsförsamling, bestående av 63 personer - 21 för varje kategori. De 63 personerna utgörs av en blandning av till exempel bibliotekarier, bokhandlare och litteraturkritiker. Därefter följer en sluten omröstning och den bok som i varje kategori får flest röster vinner.

Alla tidigare års vinnare och annan intressant fakta om priset kan du läsa här.

Den allra första vinnaren var Cecilia Lindqvist med Tecknens rike och de tre senaste (2014) var Kristina Sandbergs Liv till varje pris (Årets svenska skönlitterära bok), Lars Lerins Naturlära (Årets svenska fackbok ) och Jakob Wegelius Mördarens apa (Årets svenska barn- och ungdomsbok).

Vissa författare har vunnit priset två gånger, till exempel Kerstin Ekman, Ulf Nilsson och Per Olov Enquist. Den som har blivit nominerad flest gånger är Eva Lindström (10 nomineringar).

Vad får då författaren som vinner? Förutom ett stort uppsving i försäljningen av sin bok, belönas vinnaren med den fina Auguststatyetten skapad av Mikael Fare och en prissumma på 100.000 kronor.

Vilka böcker som blir nominerade i år avslöjas på en presskonferens den 19 oktober, och vinnarna koras på Augustgalan som går av stapeln den 23 november. Två viktiga datum att skriva in i kalendern.

Och vilka tror ni då blir nominerade? Kanske Jonas Hassen Khemiri eller möjligen Stina Stoor..? Vilka förslag har ni?

_______________________________________________________________


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...