Sidor

fredag 30 september 2016

Nortons filosofiska memoarer

I Nortons filosofiska memoarer är det Håkan Nessers hund Norton som för ordet. Vi får läsa om hans och husses promenader i Central Park, Kensington Gardens och på engelska hedar.  I tanken kopplar jag till romanerna som Nesser arbetade med under samma tid och som utspelar sig på just dessa platser: Maskarna på Carmine StreetHimmel över London, och Levande och döda i Winsford.

Nortons bok är mysig och charmig och jag blir ännu mer sugen på att skaffa hund än jag redan är (vi talar om detta i familjen emellanåt men inser att det inte går de närmaste åren i alla fall). Tur att vi har katterna Max & Maja - Norton och hans hundvänner får ursäkta...

Jag har nyligen också läst Nessers senaste, Eugen Kallmanns ögon, och ler åt att Nesser givit en av sina huvudpersoner namn efter en hundras: läraren som flyttar till K- och börjar rota i omständigheterna kring sin företrädares död heter nämligen Leon Berger.


Titel: Nortons filosofiska memoarer
Författare: Håkan Nesser
Utgivningsår: 2016
Förlag: Brombergs
Antal sidor: 90




onsdag 28 september 2016

Tematrio - höstfärger i titeln

Precis som Lyran gillar jag hösten och den här årstidens vackra färger är utgångspunkten för veckans tematrio:

"Berätta om tre böcker som har någon av höstens färger i titeln!"

1. Charlotte Perkins bok The Yellow Wall-Paper är en feministisk klassiker.

2. Orange(s) Are Not the Only Fruit av Jeanette Winterson är berättelsen om en adopterad flicka som växer upp i ett religiöst fanatiskt hem. Precis som Winterson själv alltså.

3. Till sist ännu en klassiker, nämligen Jan Lööfs bilderbok Sagan om det röda äpplet.


tisdag 27 september 2016

Kaffepaus à la Emma och Lisen


Roliga rim i den här boken, till exempel den dikt som titeln är hämtad ifrån:

"KROPPEN

Halsen rapar
hjärtat slår
benen bara
står och går
näsan nyser
örat hör
rumpan pyser
handen gör
munnen gapar
ögat ser
håret hänger
bara ner"


måndag 26 september 2016

Läs en novell II: Smutsiga fötter


novellfesten i Lund för ett tag sen lyssnade jag bland annat till Cecilia Davidsson. Inspirerad av hennes framträdande har jag nu lånat den novellsamling hon läste ur: Höga berg, djupa dalar (2015).

I novellen "Smutsiga fötter" har något hemskt hänt i den lilla familjen. Mamman och pojken befinner sig på sjukhuset där pappan ligger med EKG-plattor och sladdar på bröstet. De har haft sitt fredagsmys på avdelningen, visserligen med teve och smågodis precis som om de vore hemma. Men inget är längre som vanligt. På vägen ner i hissen är det första gången pojken ser sin mamma gråta.

Förhållandet mellan mamma och son är fint skildrat. Frågan är vad som egentligen är det viktiga i livet när döden tar ett steg närmare.

Jag passar in novellen på utmaningens nr. 7: "Läs en novell om en förälder och ett barn."



Titel: "Smutsiga fötter" ur novellsamlingen Höga berg, djupa dalar
Författare: Cecilia Davidsson
Utgivningsår: 2015
Förlag: Bonniers
Antal sidor:7

söndag 25 september 2016

Bildning och Finland


2016 års Bokmässa är precis slut men redan nu vet vi vilka som blir 2017 års teman: bildning och Finland, minsann. Börjar genast tänka att jag nog inte har så bra koll på finska författare... Spännande!


10 x Bokmässan

Johan Unenge

Snygga muggar hos Kartago

Sofi Oksanen

Jan Guillou

Bokmärkesskörden


Nina Hemmingsson och hennes kompis Gunnar (Lundkvist) signerar

Therese Bohman

Tillsammans med Kim Thúy

Novellixer i massor

En del fick följa med hem

torsdag 22 september 2016

The Scottish Play

I bokcirkeln har vi läst Shakespeares klassiska tragedi Macbeth.

För mig var det ett kärt återseende. Ända sen jag läste pjäsen som student i Lund har den varit en stor favorit - och jo, jag kan vissa citat utantill och älskar att grotta ner mig i blankvers, parrim och bildspråk som har med kläder att göra (för det råkar det finnas massor av i just Macbeth).

I övrigt är det en pjäs med otroligt mycket handling och blodspillan. Macbeth får höra av tre häxor att han ska bli kung av Skottland och när en mindre del av profetian slår in börjar han genast grubbla på att mörda den nuvarande kung Duncan för att också den avgörande delen av förutsägelsen ska slå in. Han nöjer sig alltså inte med att vänta på att kungen ska dö av andra orsaker utan tar saken i egna händer.

Stor hjälp får han av sin hustru, Lady Macbeth, som är än grymmare än sin make och mycket fascinerande att läsa om. Det är en berättelse om maktlystnad och ambition, men också om skuld och galenskap.

Häxorna återkommer i pjäsen och utgör på sätt och vis stommen till berättelsen eftersom de förutspår de kommande handlingarna. Så här kan det låta när de äntrar scenen i ett åskväder och börjar koka ihop en häxbrygd:

"HÄXA 1   Runt i ring om kitteln gå;
Giftigt inkråm ska den få.
Padda, en och trettio dar
Bittert slem du svettats har
Där du sovit under sten.
Du ska först i grytan ner.
ALLA    Bubbla, bubbla, ont fördubbla;
kittel kittel, sjud och bubbla.
HÄXA 2   Ryggbenskött av kärrets snok,
Spindelväv i gråa sjok,
Ödleöga, lövgrodstå,
Huggormstand och gadd av slå,
Ugglevinge, fladdermus,
Hundtarm, kackerlacka, lus
Ska var formels kraft fördubbla
När vår häxbrygd börjar bubbla.
ALLA   Bubbla, bubbla, ont fördubbla;
Kittel kittel, sjud och bubbla."

Det ansågs bringa svår olycka att uttala namnet Macbeth inne på en teater - kanske förbannelsen hade en koppling till just häxorna i pjäsen? - och därför var det vanligt att istället benämna den "The Scottish Play."

Just nu kan man se MacbethMaximteatern i Stockholm, med Mikael Persbrandt och Marie Richardson i huvudrollerna. Det kanske vore nåt för bokcirkeln?


Titel: Macbeth
Författare: William Shakespeare
Översättare: Göran O. Eriksson
Utgivningsår: 1993 (men 1623 i original)
Förlag: Ordfront
Antal sidor: 96


onsdag 21 september 2016

Pudlar och pommes

Pia Lindenbaum har kommit ut med en ny bilderbok och precis som vanligt gillar jag hennes fantastiska förmåga att kombinera text och bild. Pudlar och pommes handlar om Ullis, Ludde och Katta som bor i sitt fina land där de har det bra, med pool, potatis och en liten vovve.

Men så börjar potatisen ta slut och det kommer inget regn. Allt som de behöver tar slut och de tvingas ge sig iväg över havet i en liten båt, för att leta reda på ett annat land att bo i:



Efter en stormig färd över havet hittar de faktiskt ett nytt land, men nu gäller det att försöka finna sig tillrätta där. Ett högst aktuellt ämne alltså, och det finns säkert mycket att prata om med barnen kring den här boken. Som alltid hos Lindenbaum innehåller berättelsen både humor och allvar.


Titel: Pudlar och pommes
Författare: Pija Lindenbaum
Utgivningsår: 2016
Förlag: Lilla Piratförlaget
Antal sidor: 34

tisdag 20 september 2016

Bokmässan

På lördag är det äntligen dags.

Jag och en väninna kommer att befinna oss på Bokmässan hela dagen - jo, jag vet, lördagen är den värsta dagen eftersom det är som mest folk då. Och vi har dessutom inget seminariekort och har hittills inte gjort upp några exakta planer.

Hur ska detta gå? tänker ni kanske.

Men bara lugn. Det kommer att gå alldeles lysande!


måndag 19 september 2016

Läs en novell II: Dr H.A. Moynihan av Lucia Berlin

Den första novellen jag har läst till Läs en novell II är "Dr H.A. Moynihan", hämtad ur Lucia Berlins novellsamling Handbok för städerskor.

Lucia Berlin verkar ha varit en intressant person och det är tydligen mycket av sina egna erfarenheter hon har samlat i novellerna. Samlingen spänner över olika geografiska områden som Mexiko, Kalifornien och Santiago de Chile, och över erfarenheter från olika yrken som städerska, sjuksköterska och läkarsekreterare. Ofta handlar det också om sjukdomar som cancer och alkoholism.

Den novell jag har läst handlar om en flicka som råkar i bråk i skolan och som straff får tillbringa en sommar med att arbeta hos sin morfar. Denne man är tandläkare till yrket och flickan får hjälpa honom när han ska dra ut sina egna tänder för att sätta in en tjusigare protes. Det är ganska vidriga detaljer som ni säkert kan föreställa er, men det är också intressant att läsa om hur flickan och gubben samarbetar i detta uppdrag. Dåraktigt eller modigt kan man verkligen fråga sig, men tänderna de ska ut!

Jag passar in novellen på utmaningens nummer 29: "Läs en novell med ett yrke i titeln."

Om du också vill vara med i novellutmaningen kan du läsa mer om reglerna och anmäla dig här.

fredag 16 september 2016

The Gap of Time

Jeanette Wintersons senaste bok, The Gap of Time, är en av fem romaner som hittills finns i serien Hogarth Shakespeare. Tanken bakom serien är att nutida författare, som till exempel Anne Tyler och Margaret Atwood, gör sin egen version av en Shakespearepjäs. I Wintersons fall rör det sig om The Winter's Tale.

Det märks tydligt att det är Shakespeares pjäs som ligger till grund för Wintersons roman. Det roar mig att se hur hon hittat moderna motsvarigheter till alla pjäsens personer. Leontes, kungen av Sicilien, blir i Wintersons version Leo Kaiser med det framgångsrika företaget Sicilia. Hans barndomsvän Polixenes blir till Xeno och Leontes fru Hermione kallas i romanen MiMi, men har Hermione som dopnamn.

Det är kring dessa tre som historien tar sin utgångspunkt. I båda texterna misstänker Leo (felaktigt) att Xeno är far till den gravida MiMis barn. Han visar upp en hänsynslös svartsjuka - nästan värre i romanen än i pjäsen. När dottern Perdita har fötts skickas hon bort och kommer att växa upp i en enkel familj utan vetskap om sin kungliga börd. Som det slumpar sig blir hon förälskad i en yngling som är ingen mindre än Xenos son Zel (Florizel hos Shakespeare). Gott om förvecklingar alltså som sig bör när det handlar om Shakespeare, och jag tycker det gör sig riktigt bra också hos Winterson. Hon har skrivit en roman som verkligen känns modern, även om det förstås är svårt att tänka bort och hela tiden läsa romanen mot The Winter's Tale.

Jag tycker också det är kul med de blinkningar till Shakespeare som Winterson lägger in i texten. Som att MiMi en tid arbetade på bokhandeln Shakespeare & Co i Paris eller som när Cameron, en av Leos anställda, tänker så här:

"The fucking fuckers fucked
It crossed Cameron's mind that this was a perfectly good sentence - adjective, noun, verb. Not Shakespeare certainly, but adequate."

Lekfullheten märks också när Winterson skriver in sig själv i en sammanfattning av MiMis karriär:

"MiMi made her acting debut in 2002 on stage at Théâtre National de Chaillot in Deborah Warner's adaptation on The PowerBook - a novel by the British writer Jeanette Winterson."

Betydelsefullt i berättelsen är att Perdita växer upp i en annan familj än den som är hennes biologiska. Med tanke på Wintersons egen uppväxt som adopterad (som hon skrivit om i bland annat Why Be Happy When You Could Be Normal) känns det naturligt att just den här pjäsen är hennes val. Frågan är förstås hur man förhåller sig till det som kunde ha varit och hur man kan leva i en tillvaro där ett ursprung och en annan uppväxt kan samsas.


Titel: The Gap of Time
Författare: Jeanette Winterson
Utgivningsår: 2015
Förlag: Hogarth Shakespeare
Antal sidor: 289

torsdag 15 september 2016

Novellernas egen fest

I lördags var jag på festligheter i min gamla studentstad. Litteraturhus Lund arrangerade för andra året en Novellfest - både under lördagen och söndagen var det program på dagtid, men jag hade siktat in mig på lördagens Novellkväll på Lunds konsthall.

Det var ett litet och intimt arrangemang - kanske fanns det plats för sextio personer (nu gissar jag lite) så alla satt nära den lilla scenen och personerna som framträdde. Fyra olika författare läste upp varsin novell och det bjöds också på trolleri av Malin Nilsson och underskönt gitarrspel av Dante Lenniger.

Först ut var Maxim Grigoriev som läste "Genuas tystnad", en alldeles nyskriven novell. Han är annars känd för sin novellsamling Städer som belönades med Borås Tidnings Debutantpris 2015.

Cecilia Davidsson har flera titlar bakom sig, både för vuxna och barn. Hon läste novellen "Badkar på Kungsholmen" ur samlingen Höga berg, djupa dalar. En riktigt humoristisk och träffsäker novell.


Tredje författaren på scen var Hans Gunnarsson som läste "Fas 4", en novell som utspelar sig på arbetsförmedlingen. I övrigt är ju Gunnarsson högaktuell med romanen Rum för resande som jag är riktigt sugen på att läsa.



Kvällen avslutades med att tidigare Augustprisnominerade Stina Stoor läste "Älskaren" ur novellsamlingen Bli som folk. Och som hon läste. Nog för att alla andra var skickliga, men Stina Stoor riktigt glänste. Jag säger som jag sagt så många gånger förr - om du inte läst Bli som folk borde du göra det omedelbums.


Till sist, en bild på dem alla tillsammans (inklusive konferencier Anders E Larsson, magikern Malin Nilsson och gitarristen Dante Lenniger):


I förgrunden skymtar faktiskt kalufsen på en av mina lärare från Kreativt skrivande vid Linnéuniversitetet - att prata en stund med honom var ytterligare en trevlig detalj denna kväll.

Novellfesten och speciellt Novellkvällen är verkligen något jag kan rekommendera - blir det en tredje upplaga nästa år ska jag försöka vara där.

tisdag 13 september 2016

Bookerns korta lista är här

Nu har den korta listan till Man Booker Prize tillkännagivits:


Paul Beatty (US) - The Sellout (Oneworld)
Deborah Levy (UK) - Hot Milk (Hamish Hamilton)
Graeme Macrae Burnet (UK) - His Bloody Project (Contraband)
Ottessa Moshfegh (US) – Eileen (Jonathan Cape)
David Szalay (Canada-UK) - All That Man Is (Jonathan Cape)
Madeleine Thien (Canada) - Do Not Say We Have Nothing (Granta Books)




Det hade varit kul att hinna läsa åtminstone nån av böckerna innan vinnaren utses den 25 oktober.

Tematrio - bokhandel/bibliotek/böcker

Den här veckan har Lyrans tematrio ett extra kul ämne. Hon uppmanar oss:

"Berätta om tre bra fiktiva texter som handlar om läsning, böcker, bibliotek, bokhandeln o s v!"

1. Markus Zusaks Boktjuven handlar om Liesel som lever i Tyskland under andra världskriget. Hennes lillebror dör och bredvid hans grav hittar hon en bok som visar sig vara Dödgrävarens handbok. Hon stjäl boken och snart lär hon sig läsa ur den. Kärleken till orden och böckerna blir hennes ljus i en mörk tid. 

2. I Håkan Nessers långa serie om kommissarie Van Veeteren, börjar huvudpersonen allt mer ifrågasätta sin tillvaro som polis, och i slutet av den femte boken,  Kommissarien och tystnaden, sadlar han om och blir istället bokhandlare. Han tar över Krantzes antikvariat i Kupinskis gränd och i seriens fem sista böcker är det härifrån han hjälper till att nysta upp stadens Maardams brott.

3. Till sist, i Nina Georges Den lilla bokhandeln i Paris rekommenderar bokhandlaren Jean Perdu böcker som medicin. Han kallar sig litterär apotekare och vet precis vilka titlar hans kunder behöver för att lindra sorg och bota olika bekymmer. 

måndag 12 september 2016

Boktolvan - en uppdatering

En av de utmaningar jag är med i är Boktolvan, som går ut på att man under året ska läsa något av tolv författare som man aldrig tidigare läst. En ny författare i månaden alltså (om man nu vill fördela det jämnt under året) -  ett bra sätt att bredda sin läsning.

Hittills har det gått ganska bra även om jag ligger lite efter i tidsschemat (om man nu ska tänka sig ett nytt författarskap i månaden). Att jag sen läst andra nya författare som inte finns med på min Boktolvalista är precis som det brukar vara...

Jag har gillat alla böcker i Boktolvan hittills, men den största favoriten är Elena Ferrantes Min fantastiska väninna (som jag skrivit om här.)



Min boktolva:

Svetlana Aleksijevitj, Kriget har inget kvinnligt ansikte
Belinda Bauer
Lisa Bjärbo, Allt jag säger är sant
Hassan Blasim
Jessie Burton
Lydia Davis, Samarbete med fluga och andra noveller
Elena Ferrante, Min fantastiska väninna
Jon Fosse
Sun-Mi Hwang, Hönan som drömde om att flyga
Karl Ove Knausgård
Rosa Liksom
Lotta Lundberg
Martina Montelius, Oscar Levertins vänner
Elin Olofsson, Då tänker jag på Sigrid
Katja Petrowskaja
Anne-Cathrine Riebnitzsky
Marilynne Robinson
Nelly Sachs
Taiye Selasi
Ali Smith
Uwe Timm
Binyavanga Wainaina
Sarah Waters
Jerker Virdborg

torsdag 8 september 2016

Novellfest i Lund

Till helgen är det novellfest i Lund och vad passar bättre för en som precis har börjat läsa och leta noveller till Läs en novell II?

Både under lördagen och söndagen finns det ett digert program på dagtid - till exempel kan man lyssna till Pia Juul och Rosa Liksom. Det går också att höra de nominerade novellerna till Sveriges Radios novellpris i biomörkret på Kino.

På lördagskvällen är det Novellkväll på Konsthallen och dit hade jag tänkt bege mig.

Hela programmet hittar du här.

Harry Potter and the Cursed Child

Det kan inte hjälpas, men när det dyker upp en ny Harry Potter-bok långt efter att serien faktiskt är avslutad, blir min första tanke: Vad ska det vara bra för?

Att jag sen aldrig gillat slutet på bok nummer sju i originalserien gör inte det hela lättare precis. Jag hade varit helt nöjd med att aldrig behöva läsa om Harry & co som vuxna - en så fantastisk värld som deras barndom utgör räcker väl hur långt som helst. Allt annat blir överflödigt.

Men trots mina invändningar kan jag förstås inte låta bli att läsa...

Harry Potter and the Cursed Child är egentligen ett manus från en pjäs som hade premiär i London juli 2016. Texten är baserad på en berättelse av J.K. Rowling men själva pjäsens författare är Jack Thorne.

I fokus den här gången är inte Harry, Ron och Hermione, utan Harrys och Ginnys son Albus. Han finner det svårt att växa upp i skuggan av sin berömde far och trivs inte alls på Hogwarts. En enda kompis får han och det är ingen mindre än Scorpius Malfoy - ni hör ju på efternamnet hur allting är uppochnedvända världen. Men det här gillar jag verkligen. Först känns vänskapen som en uppfriskande överraskning men sen tänker jag att det är det enda rätta och möjliga för att skaka om lite i skildringen (som annars bara skulle vara en upprepning av föräldragenerationen.)

Det är riktigt spännande emellanåt. Voldemort figurerar förstås och mycket kretsar kring en "timeturner" som gör det möjligt för Albus och Scorpius att resa tillbaka i tiden till händelser som var betydelsefulla för Harry & co. Jag gillar att läsa om Albus och tycker om att leva mig in i hans situation.

Det som känns lite tråkigt (men kanske oundvikligt i det här formatet) är hur Hermione och Ron (nu gifta) och Ginny och Harry blir lite av marionetter. De blir inte riktigt till personer av kött och blod och jag retar mig på hur de ibland känns reducerade till representanter för någon detalj i deras personligheter som vi minns från förr. Men jag kan stå ut med det också, för det här är inte berättelsen om dem, utan om Albus Potter. Jag är glad att jag läst Harry Potter and the Cursed Child och jag skulle gärna vilja se pjäsen också.


Titel: Harry Potter and the Cursed Child
Författare: Jack Thorne
Utgivningsår: 2016
Förlag: Little, Brown
Antal sidor: 330

tisdag 6 september 2016

Tematrio - namnsdagar

Nu är det dags för höstens första tematrio hos Lyran. Så här skriver hon:

"Vi startar med en namnutmaning. Adela, Heidi, Lilian, Lilly, Kevin, Roy, Alma, Hulda, Anita, Annette, Tord, Turid, Dagny och Helny har namnsdagar de kommande 7 dagarna. Den här veckans tema är att berätta om romaner, filmer eller TV-serier som handlar om eller är skrivna av författare med någon av dessa namn."

1. Det första namnet jag väljer är Lilly. Ja, eller egentligen fuskar jag lite och stavar Lily med ett l som i Lily Briscoe, en av personerna i Virginia Woolfs helt fantastiska roman To the Lighthouse. Lily är konstnär och har ibland ansetts representera Woolf själv i sina tankar kring det kreativa skapandet.

2. Sen väljer jag Roy, som i den indiska författaren Arhundhati Roy. Hon har skrivit romanen God of Small Things som vann Bookerpriset 1997. Boken handlar om tvillingarna Esthappen och Rahel och deras uppväxt i Kerala.

3. Till sist, ännu en indisk författare, nämligen Anita Desai som till exempel skrivit novellsamlingen Games at Twilight (ett tips speciellt till er som är med i utmaningen Läs en novell II). I elva noveller får vi uppleva smaker, dofter och det myllrande livet i Indien.

måndag 5 september 2016

Novellinspiration


Nu är det äntligen dags för Läs en novell II! Jag har kikat lite i hyllorna och hittat en hel del spännande som nog kan passa in nånstans på listan. I "Till havet" finns det kanske en ö? (Nr. 14 Läs en novell som utspelar sig på en ö) och "Marcelle" är ju definitivt ett personnamn (Nr. 26 Läs en novell med ett eller flera personnamn i titeln). Vi får se vad jag börjar med... 

Vill du också vara med och läsa noveller? Klicka här för att komma till instruktioner och anmälan.

lördag 3 september 2016

Lena Einhorn på Kristianstad bokfestival

Nu är Kristianstad bokfestival i full gång. Tyvärr kommer jag inte att hinna besöka den så mycket som jag hade hoppats, men igår var jag i alla fall och lyssnade när Lena Einhorn berättade om sin kommande roman Madeleine F.

Jag gillar verkligen Lena Einhorn och har läst både hennes roman Siri (om Strindbergs fru Siri von Essen) och Blekingegatan 32 (om Greta Garbo).

Den här gången är det inte en verklig person som stått modell för romanen. Istället handlar den om en ung kvinna som börjar på en skrivarutbildning. Första tillfället på en ny kurs ledd av en ansedd författare konfronteras studenterna med den mystiska Madeleine F. Läraren tar nämligen fram små lappar som visar sig vara annonser erbjudande olika tjänster som balettlektioner, översättning och musikundervisning. Alla är undertecknade av en Madeleine F och har samma telefonnummer som kontaktuppgift. Men vem är egentligen denna Madeleine F som verkar behärska så många olika konster till perfektion?

Läraren tycker att skrivarstudenterna ska använda Madeleine F som inspiration för texter som sedan kan bli till en gemensam antologi. De flesta studenterna blir entusiastiska men bokens huvudperson tycker det känns fel att hitta på saker om en person som ju faktiskt finns på riktigt. Hon blir helt besatt av att försöka ta reda på vem den verkliga Madeleine F är.

Lena Einhorn berättar och läser ur sitt A4-manus så att man blir helt fascinerad. Jag ska absolut läsa Madeleine F när den väl kommer ut.

Idag fortsätter Kristianstad bokfestival och förhoppningsvis kan jag åka och lyssna på Jessica Schiefauer framåt kvällen. Det hade varit väldigt kul.

fredag 2 september 2016

En tillbakablick på sommarens läsning



Idag är det den 2 september och september (oavsett väder) måste väl ändå kallas en höstmånad. Därför tänkte jag det kunde passa bra att göra en tillbakablick och sammanfatta sommarens läsning.







Sommarens somrigaste: Snöret, fågeln och jag av Ellen Karlsson och Eva Lindström

Sommarens läskigasteVåran hud vårat blod våra ben av John Ajvide Lindqvist

Sommarens klassikerThe Winter's Tale av William Shakespeare

Sommarens nobelpristagare:  Kriget har inget kvinnligt ansikte av Svetlana Aleksijevitj

Sommarens feelgoodDen lilla bokhandeln i Paris av Nina George

Sommarens barnbok: Min syster är en ängel av Ulf Stark och Anna Höglund

Sommarens ungdomsbok: Allt jag säger är sant av Lisa Bjärbo

Sommarens deckare: Mannen som vände insidan ut  av Fred Vargas

Sommarens bästaStoner av John Williams, Vi av Kim Thúy och Máni Steinn av Sjón



torsdag 1 september 2016

Lite mer om Läs en novell II

Vad roligt att så många vill vara med i Läs en novell II! Och det finns förstås plats för hur många deltagare som helst, så skriv en rad i kommentarsfältet om du också vill läsa noveller med oss framöver.

Jag har skapat en flik längst upp på bloggen där jag samlar instruktioner, listan över novellbeskrivningar och en förteckning över de deltagande bloggarna - det är väldigt kul att titta runt hos alla andra och se vilka noveller som passar in på de olika beskrivningarna.

Emellanåt kommer jag också att skriva samlingsinlägg där jag ber er länka till det ni har skrivit om novellerna under perioden som varit. På det sättet får vi  massor av lästips av varandra. 

Då är det väl bara att sätta igång... Dags att botanisera bland passande noveller i hyllor och på bibblan!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...