Sidor

tisdag 30 juli 2019

Tisdagstrion: Äventyr

Den här veckan ska vi i tisdagstrion ge oss ut på "äventyr". Tolka temat på valfritt sätt och lämna en länk, så att vi kan ta del av varandras boktips.


1. Jag tycker mycket om det jag läst av Philip Pullmans His Dark Materials, om flickan Lyra från Oxford som verkligen ger sig ut på äventyr, till exempel i den första boken i serien, Northern Lights. Detta får också vara en påminnelse till mig att läsa klart serien.

2. Elin Boardy skrev för några år sedan Mary Jones historia, en berättelse om Skattkammarön och John Silver, fast berättad ur kökspigan Marys perspektiv. Mycket läsvärd.

3. Till sist, bergsbestigning är ett riktigt äventyr, inte minst när deltagarna dessutom får tampas med påminnelser från en tidigare expedition som slutade i katastrof. Thin Air av Michelle Paver är en spökhistoria i trettiotalets Himalaya.

söndag 28 juli 2019

Kärleken vi inte förstår av Bart Moeyaert

När belgiske Bart Moeyaert tilldelades 2019 års ALMA-pris blev jag förstås nyfiken på hans böcker. Nu har jag läst ungdomsboken Kärleken vi inte förstår.

Boken är skriven i tre scener och handlar om en familj i upplösning. Första scenen utspelas under en bilfärd, där några syskon reser tillsammans med sin mamma och en man hon träffar, samt dennes hund. De är på väg till den äldre systerns hus och det är uppenbart att barnen inte tycker om mammans nya man. Det leder till och med till våldsamheter mellan mamman och sonen och de yngre syskonen försöker förtränga det som händer runt dem, medan de fantiserar om systerns hus där de ska äta tårta och svalka sig med iskall svagdricka.

I andra scenen kommer ett brev som meddelar att mormodern har dött. Familjen ärver den gamla kvinnan, men det visar sig att de inte bara handlar om pengar och saker. Mormodern ger dem också en människa att ta hand om: Skip de Bootsman. Men vem är han? Och ska han verkligen bo hos dem?

I tredje scenen har brodern flyttat och försöker skapa sig ett eget liv, samtidigt som han saknar familjen och de saknar honom.

Med små medel ger Moeyaert oss ögonblicksbilder där relationerna ställs på sin spets. Varje scen låter oss ana konflikterna, men han skriver oss inte på näsan. Det blir upp till läsaren att foga samman skeendena till en skildring av en familjs komplicerade kärlek till varandra.


Titel: Kärleken vi inte förstår
Författare: Bart Moeyaert
Översättare: Annika Johansson
Utgivningsår: 2019
Förlag: Gilla böcker
Antal sidor: 107

fredag 26 juli 2019

Vi for upp med mor av Karin Smirnoff

Karin Smirnoffs uppföljare till Jag for ner till bror tar vid där den förra boken slutar, och är precis lika bra.

Vi for upp med mor inleds med att Jana Kippo och hennes tvillingbror, Bror, åker upp för att begrava sin mor i hennes hemby Kukkojärvi. Samhället de kommer till visar sig vara starkt präglat av religion och den sektliknande församling som de flesta invånarna är medlemmar i.

Bara de som lever lite utanför samhället verkar inte vara med i gemenskapen, som Magdalena, alkoholiserad och boende i det hus som tvillingarnas mor ägt, och Jussi, en man som med sitt bokintresse och en fru som lämnat honom inte längre passar in i församlingens strikta levnadsreglemente.

Jana håller sig mest till dessa utkantsmänniskor, medan Bror verkar hitta sig en plats i den kristna gemenskapen. Detta oroar Jana som ser sektens baksida, med män som slår och kvinnor som tvingas föda barn efter barn. Hon kan inte lämna byn utan att få Bror med sig.

Liksom i första boken fortsätter Smirnoff berätta med sin säregna stil, präglad av ett ordkargt sätt att uttrycka sig och sammanskrivna för- och efternamn, precis som det skulle låtit att säga dem högt. Jag gillar verkligen den här boken - både handlingen och språket fångar mig direkt. En mycket värdig uppföljare.


Titel: Vi for upp med mor
Författare: Karin Smirnoff
Utgivningsår: 2019
Förlag: Polaris
Antal sidor: 350

onsdag 24 juli 2019

Långa listan till 2019 års Bookerpris är här

Igår presenterades långa listan till 2019 års Bookerpris. De korta listan (med sex böcker kvar) avslöjas den 3 september, och sedan utses vinnaren den 14 oktober.

En av dessa ska alltså koras till vinnare:

  • Margaret Atwood (Kanada), The Testaments 
  • Kevin Barry (Irland), Night Boat to Tangier 
  • Oyinkan Braithwaite (UK/Nigeria), My Sister, The Serial Killer 
  • Lucy Ellmann (USA/UK), Ducks, Newburyport 
  • Bernardine Evaristo (UK), Girl, Woman, Other 
  • John Lanchester (UK), The Wall 
  • Deborah Levy (UK), The Man Who Saw Everything 
  • Valeria Luiselli (Mexiko/Italien), Lost Children Archive 
  • Chigozie Obioma (Nigeria), An Orchestra of Minorities 
  • Max Porter (UK), Lanny 
  • Salman Rushdie (UK/Indien), Quichotte 
  • Elif Shafak (UK/Turkiet), 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World 
  • Jeanette Winterson (UK), Frankissstein

Kul att se att Atwoods uppföljare till A Handmaid´s Tale är med på listan, liksom Night Boat to Tangier av Kevin Barry, eftersom jag bara för några veckor sedan stiftade bekantskap med honom och verkligen gillade det jag läste. En stor favorit hos mig är Lanny av Max Porter (som ju kommer till Bokmässan i höst) och sen kan jag bara inte förstå att jag missat att Jeanette Winterson har släppt en ny bok (den ska jag definitivt läsa).

tisdag 23 juli 2019

Tisdagstrion: Sol, vind & vatten

Vi är mitt i sommaren och oavsett hur vädret är där du befinner dig, hoppas jag att temat för veckans tisdagstrio  - "sol, vind & vatten" - kan skänka lite sommarkänsla. Jag tänker på typiskt svenska sommarmiljöer, men också på Ted Gärdestads låt och faktiskt också på förnybar energi.

Du får förstås tolka temat på helt valfritt sätt. Lämna sedan en länk till din trio, så att vi kan ta del av varandras tips.


Jag slår helt enkelt till på en sol, en vind och ett vatten:

1. Jag gillar Tintin och för den här trion passar Solens tempel bra.

2. På temat vind vill jag tipsa om Blåst! av Eva-Marie Liffner, en roman som är en berättelse om syskonen Brontës liv på de blåsiga hedarna.

3. Till sist, Händelser vid vatten av Kerstin Ekman. En riktigt bra deckare, som är så mycket mer än bara en spänningsroman. 

fredag 19 juli 2019

Läs en novell IV: Den blå måndagen av Ivan Bunin

Ivan Bunin, 1933 (från Wikipedia)
Till Läs en novell IV har jag länge försökt hitta en novell till nr. 4: "Läs en novell med en veckodag i titeln". Nu har jag läst Nobelpristagaren Ivan Bunins "Den blå måndagen."

Novellen handlar om en man som uppvaktar en tjusig kvinna. Handlingen utspelar sig i Moskva under vintern och huvudpersonen åker varje kväll till den lägenhet mittemot Frälsarkatedralen där kvinnan bor. Han tar med henne ut till fina restauranger och de går på teater och konserter tillsammans.

Men kvinnan är samtidigt avvaktande och låter inte mannen komma för nära. Hon verkar också ha en melankolisk sida och njuter av svunna tider och gamla traditioner. Ibland när mannen kommer till hennes lägenhet sitter hon vid flygeln och spelar Månskenssonaten, långsamt och sömngångaraktigt. Trots alla nöjen mannen tar med henne på - i salonger där hon verkar bekant med alla - verkar kyrkan ha en större dragningskraft på henne. Till slut reser hon bort och skriver i ett brev att hon blivit novis i ett kloster.

Det här är det första jag läst av Bunin och jag gillar hans sätt att skriva. Särskilt hans förmåga att måla upp miljöer och stämningar.

Ivan Bunin tilldelades Nobelpriset i litteratur år 1933.


Titel: "Den blå måndagen"
Ur: Mörka alléer
Författare: Ivan Bunin
Översättare: Per-Olof Andersson
Utgivningsår: 2008
Förlag: Akvilon

onsdag 17 juli 2019

Selmas Mårbacka

På vår lilla Sverigetur kom vi också till Mårbacka, gården där Selma Lagerlöf växte upp och som hon sedan i vuxen ålder lyckades köpa tillbaka. Vi gick en guidad tur genom minnesgården och fick se miljöerna hon tyckt så mycket om. Speciellt biblioteket med skrivbordet och käppen som stod lutad mot hennes stol, gillade jag. Man fick inte ta foton inne i huset, så tyvärr kan jag inte visa er hur fint det var.

Det finns också ett café där jag förstås åt en Mårbackakaka med vispgrädde och lingonsylt. Ett besök i butiken blev det också, men eftersom jag redan har många Lagerlöf-böcker köpte jag en snygg anteckningsbok istället.

Det är stort att besöka en favoritförfattares hem. Nu är jag sugen på att läsa en av Selmas romaner (fast jag har tyvärr ingen med mig på resan).





tisdag 16 juli 2019

Tisdagstrion: Boktips från hängmattan

Sommar och eventuellt semester innebär förhoppningsvis lata dagar och tid för läsning. Vare sig du har en hängmatta eller kopplar av någon annanstans, tänkte jag att veckans tisdagstrio kunde få temat "Boktips från hängmattan."

Tolka på valfritt sätt och lämna en länk, så att vi kan ta del av varandras tips.


1. På sommaren kan det vara skönt att läsa något som går lätt, men som ändå skänker lite eftertanke. Precis en sån bok tycker jag Jonas Karlssons Regnmannen är. Dessutom får den pensionerade regissören Ingmars äventyr mig att le under läsningen.

2. Deckare passar också bra i hängmattan. Jag läste mycket fler deckare förr, men fortfarande hittar en och annan spännande bok fram till mig. Jag skulle vilja tipsa om Kastanjemannen av Sören Sveistrup, en läskig bok med högt tempo som inleds med att en kvinna hittas brutalt mördad på en lekplats i Köpenhamn.

3. Till sist, sommaren kan vara en tid för omläsningar av favoriter, och vad kan passa bättre på sommaren än Farlig midsommar av Tove Jansson. Jag tröttnar aldrig på hennes böcker.

måndag 15 juli 2019

Nora och Maria Lang

Vi är ute på en liten Sverigeresa och har bland annat besökt Nora. Här växte deckarförfattaren Maria Lang  upp, eller Dagmar Lange (1914-1991) som hon egentligen hette. Hennes första  bok, Mördaren ljuger inte ensam kom ut 1949 och 42 deckare senare, blev Se Skoga och sedan... hennes sista år 1990.

Nora har fått stå modell för böckernas Skoga, där de flesta av morden begås. Vid strandpromenaden finns en staty av Maria Lang:




Jag har egentligen inget direkt förhållande till Maria Lang, men har på senare år läst de tre första böckerna hon skrev. I Nora passade jag på att köpa Tre små gummor, en deckare som utspelar sig 1929 när Eje och Christer är pojkar och blir vittnen i händelserna kring tre gummor som besöker marknaden i Skoga:



fredag 12 juli 2019

Månadens språk: Malaria-amuletten av Mehmed Emin Bozarslan

Månaden språk i juli är kurdiska, och jag har läst novellsamlingen Malaria-amuletten av Mehmed Emin Bozarslan.

1978 kom Bozarslan till Sverige som politisk flykting från norra (turkiska) Kurdistan. Förutom noveller har han också publicerat till exempel samlingar av kurdiska roliga historier och traditionella fabler.

Novellerna i Malaria-amuletten är korta och skildrade rakt på sak utan litterära utsmyckningar. De utspelar sig i norra Kurdistan på 1940- och 50-talen, en isolerad bergstrakt där turkiska var överhetens språk. Människorna vi möter i novellerna är fattiga och ägnar sig åt traditionella sysslor, som att hämta vatten eller att tvätta i en källa, eller att valla korna.

Ofta tar novellerna en dramatisk vändning, som när en kvinna blir ormbiten eller när en annan kvinna får missfall efter att ha lyft en för tung tvättgryta. I en novell dras olycka över en hel släkt när en tioårig pojke tvingas gifta sig med en en kvinna mot hennes vilja. När kvinnan rymmer med sin älskare finns det inget familjen kan göra - inte förrän pojken själv blir myndig kan äktenskapet upplösas, och familjen blir tvungen att flytta till staden där ingen känner dem.

Novellerna bjuder in mig till en helt annan värld - ett gammaldags samhälle, isolerat från omvärlden och med enkla livsregler och förhållanden.

Jag passar också in novellen "Vargens käft" (där en varg sliter en fattig familjs enda ko i stycken) på nr. 36 i novellutmaningen: "Läs en novell med något fyrbent i titeln."


Titel: Malaria-amuletten
Författare: Mehmed Emin Bozarslan
Översättare: Sureya Calli
Utgivningsår: 1994
Förlag: Deng
Antal sidor: 80

torsdag 11 juli 2019

Regnmannen av Jonas Karlsson

Regnmannen: en trädgårdsberättelse av Jonas Karlsson handlar om Ingmar, en pensionerad regissör som sedan ett par år tillbaka bor ensam i huset sedan hans fru dog.

Hans största tröst och intresse har blivit hans frus rosenträdgård, som han sköter med stort engagemang. Över staketet kommer ibland grannen Burman med goda råd kring trädgårdsskötseln, men Ingmar struntar i honom. Han vet bäst själv hur fruns rosor ska tas om hand.

Det finns bara ett problem. Sommaren är ovanligt varm och torr och om det inte snart kommer regn, finns det risk att rosorna vissnar. Det råder till och med bevattningsförbud och grannarna vaktar varandra för att ingen ska dra fram någon bevattningsslang i smyg.

Ingmar kommer att tänka på en gammal kran längst bak i trädgården. Den ska visst vara kopplad till sjövattnet, så kanske kan han använda den för att vattna? När han vrider på kranen börjar det samtidigt att regna. Ett konstigt sammanträffande, tänker Ingmar, men det var väl inget mer med det. Men när han vrider om kranen nästa gång, händer samma sak igen. Och nästa gång också. Ingmar kan inte annat än förstå att det är han som styr regnet.

Som den sanne regissör han är, börjar Ingmar nu att regissera när det ska regna. Han kan inte låta bli att skryta lite för grannen Burman, som blir mäkta imponerad och gärna vill vara inblandad i den berömmelse som han tänker sig att detta kan medföra. Kommunpolitikern Anette Malmgren-Ljungman blir inbjuden för att Ingmar ska kunna hjälpa kommunen med vattenförsörjningen, men han avslöjar förstås inte hemligheten med hur han kan ha förmågan att styra regnet.

Regnmannen är en bok med en lågmäld vardagshumor. Samtidigt är den en bok om viktiga ämnen som att åldras och att förlora en närstående. Teatern lyfts fram som en magisk plats där allt kan hända, precis som trädgården, där Ingmar vårdar sina rosor och sin frus minne. Jag gillar verkligen Regnmannen.


Titel: Regnmannen
Författare: Jonas Karlsson
Utgivningsår: 2019
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 244

tisdag 9 juli 2019

Tisdagstrion: Blommigt

Jätteroligt att så många ville vara med och tipsa om amerikanska favoriter förra veckan! 

Den här veckan är temat för tisdagstrion "blommigt". Tolka på valfritt sätt och lämna en länk, så vi kan ta del av varandras tips. 


1. Jag gillar som bekant noveller och är väldigt förtjust i Novellix snygga böcker. På det blommiga temat tipsar jag om Agatha Christies novell Den blå pelargonen, som är en av fyra noveller i en Christie-presentask.

2. Elsie Johanssons skildringar av Nancys uppväxt i ett arbetarhem under 1930- och 40-talet är en annan favorit. Trilogin inleds med Glasfåglarna, men del två är Mosippan, där Nancy är tonåring och upptäcker både världen och kärleken. Sista delen heter Nancy.

3. Till sist, trots att jag tipsat om den här boken många gånger, kunde jag inte motstå att ännu en gång ha med Selma Lagerlöfs klassiska Kejsarn av Portugallien. Speciellt den här utgåvan med blommigt omslag från systrarna Jobs textilkonst tycker jag är fin, och boken är riktigt bra.

lördag 6 juli 2019

Skönlitteratur och naturvetenskap? Boktips, tack!

Jag och en kollega ska till hösten inleda ett projekt med bokcirklar för studenter som är blivande lärare i naturvetenskapliga ämnen, och nu tänkte jag be er om lite hjälp.

Har ni tips på böcker med naturvetenskapliga teman? 

Det kan handla om miljöfrågor, hållbar utveckling, hälsa, etik, teknik... you name it!

Vi har tänkt att studenterna både ska få diskutera sin egen läsupplevelse, och också fundera på hur de kan använda skönlitteratur som inslag i sin kommande undervisning.

Tacksam för alla tips!


fredag 5 juli 2019

Conversations with Friends av Sally Rooney

Jag passade på att plocka fram irländska Sally Rooneys roman Conversations with Friends, när jag skulle åka till Dublin för ett par veckor sedan.

Romanens berättare är Frances, en student som när boken börjar har sommarlov från studierna på Trinity College. Tillsammans med Bobbi, hennes vän och tidigare flickvän, uppträder hon som spoken-word-poet.

Efter en av föreställningarna följer de med Melissa, en fotograf som vill porträttera dem för ett reportage i en tidskrift, hem till hennes hus i en rik del av Dublin. Där träffar de också Melissas man Nick, en snygg skådespelare. Frances och Bobbi lockas av det gifta paret - Bobbi dras till Melissa och Frances fascineras av Nick. Efter ett tag inleder Frances och Nick ett hemligt förhållande, som mycket av boken kretsar kring.

Jag tycker om hur Rooney fångar de två studenterna, unga vuxna men utan de problem och begränsningar som ett vuxet liv med äktenskap innebär. Frances och Nicks trassliga relation lockar mig att läsa vidare och jag tycker om skildringen av Frances som på en gång ironiskt intellektuell i allt hon säger och gör, och samtidigt så sårbar i sina känslor (vilket hon gör allt för att dölja).

Boken är rakt berättad utan en massa onödiga beskrivningar. Precis som titeln antyder finns mycket konversation i boken, och ibland e-post-konversationer. Jag drogs verkligen in i berättelsen och hade svårt för att lägga ifrån mig boken.

Nu är jag nyfiken på Rooneys andra roman, Normal People.


Titel: Conversations with Friends
Författare: Sally Rooney
Utgivningsår: 2018
Förlag: Faber & Faber
Antal sidor: 336

onsdag 3 juli 2019

Sammanfattning av månadens språk i juni: grekiska

Juni är redan förbi och det är dags att sammanfatta det som blev läst från månadens språk som var grekiska.

Jag fokuserade helt på noveller och läste samlingen Grekland berättar: Fikonträdets sång (klicka på titeln för att läsa min recension).

Hur gick det för er andra? Jag ser fram emot att få höra vilka böcker ni valt.

Lämna en länk till det ni läst eller skriv helt enkelt in titeln/titlarna i kommentarsfältet nedan.

tisdag 2 juli 2019

Tisdagstrion: amerikanska favoriter

Varje tisdag kommer jag att publicera en trio böcker på ett visst tema, och du är varmt välkommen att delta! Knåpa ihop din egen trio, lämna din länk här i kommentarsfältet och hoppa runt på andra deltagares bloggar och ta del av spännande tips. Alla teman finns bestämda i förväg och går redan nu att läsa här (och via länk på Ugglan & bokens startsida). 

På torsdag, den 4 juli, är den USA:s nationaldag, så jag tyckte att "amerikanska favoriter" kunde vara ett passande första tema.


1. Jag är väldigt förtjust i Shirley Jackson, en amerikansk författare som var verksam på 1950- och 60-talet. Hennes böcker räknas till skräckgenren och min favorit är We Have Always Lived in the Castle, en psykologiskt spännande skildring om Merricat, hennes syster och farbror, som lever isolerade i släkthuset efter att resten av familjen dött av arsenikförgiftning.

2. När Jacqueline Woodson tilldelades ALMA-priset 2018, läste jag hennes Brown Girl Dreaming och blev helt golvad. Det är en fantastisk uppväxtskildring skriven i korta lyriska kapitel.

3. Till sist, Colson Whiteheads The Underground Railroad om slaven Cora och hennes kamp för friheten i amerikanska södern. En riktigt bra och läsvärd roman.

måndag 1 juli 2019

Månadens språk är kurdiska

I juli månad är det böcker översatta från kurdiskan som gäller i månadens språk. Inte helt lätt att hitta faktiskt, men några har jag lyckats låna hem från biblioteket.

Noveller verkar det alltid gå att hitta, som tur är. Tranans förlag har titeln Kurdistan berättar: Fåglarna återvänder till bergen i sin berättarserie. Jag har också letat fram två novellsamlingar av Emin Bozarslan, som kom till Sverige som politisk flykting 1978: Malaria-amuletten och När paradiset kom till byn.

Om du är nyfiken på lyrik översatt från kurdiskan, har jag två böcker att tipsa om. Röd flykt av Sherko Bekas och Doften av mitt lands moln: Modern kurdisk lyrik, en samling med flera olika författare.

Till sist, ett par romaner. Firat Ceweri har skrivit Jag kommer att döda någon och Mehmed Uzun har skrivit I skuggan av en förlorad kärlek. Klicka på titlarna för att få reda på mer om böckerna.

På onsdag sammanfattar vi det som blivit läst från månadens språk i juni: grekiskan. Håll utkik efter det och bidra då gärna med länkar till det du läst.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...