Jeanette Wintersons senaste roman, Frankissstein, är som alla hennes böcker, mycket läsvärd.
Romanen har två berättar- och tidsplan. Först befinner vi oss år 1816 vid Genèvesjön tillsammans med Percy Shelley, Lord Byron och framförallt, Mary Shelley. Detta är historien om hur hon skapade sin berättelse om Frankenstein.
Det andra tidsplanet är i nutid och handlar om flera olika personer, alla med namn som på något sätt är varianter av personer i 1800-talsberättelsen. Här finns till exempel Ry Shelley, en ung transsexuell läkare och Victor Stein, en ledande forskare inom artificiell intelligens. Här finns också Ron Lord, som satsar på att sälja sexrobotar till ensamma män.
Tematiken går igen mellan berättarplanen - går det att skapa nytt liv? Kan man överskrida gränsen mellan liv och död? Men boken handlar också om andra överskridanden, den mellan könen, mellan människa och robot, och faktiskt till och med mellan verklighet och fiktion.
Det är riktigt snyggt hur allt hänger samman, och frågorna som ställs är intressanta. Jag tycker lika mycket om den nutida berättelsen med alla sina aktuella teman, som den historiska där jag får umgås med verklighetens litterära storheter.
I januari kommer boken ut på svenska på Wahlström & Widstrand.
Titel: Frankissstein
Författare: Jeanette Winterson
Utgivningsår: 2019
Förlag: Jonathan Cape
Antal sidor: 344
ska läsa
SvaraRaderaRiktigt intressant bok!
Radera