Sidor

tisdag 31 maj 2022

Tisdagstrion: Å, Ä, Ö (minst en av bokstäverna någonstans i varje titel)

Den här veckan håller sig tisdagstrion i slutet av alfabetet - minst en av bokstäverna Å, Ä eller Ö ska finnas någonstans i böckernas titlar.

Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Jonas Karlsson är en skicklig novellförfattare. Det andra målet var det första jag läste av honom, och jag gillade verkligen de här berättelserna om lite annorlunda människor som hamnar i konstiga situationer.

2. Rotvälta av Tove Alsterdal blev utsedd till Bästa svenska kriminalroman 2020 av Svenska Deckarakademin, och jag tycker det är välförtjänt. Olof återvänder till sitt barndomshem i Ådalen och hittar sin far mördad med en jaktkniv. Polisen Eira Sjödin utreder brottet samtidigt som hon tar hand om sin alltmer förvirrade mamma. Här finns också en historia i dåtid, som hänger ihop med det som sker i nutid på ett intrikat sätt.

3.Till sist, Rövarna i Skuleskogen av Kerstin Ekman, en berättelse om Skord, en varelse från skogen. Skord fascineras av människorna, han spanar på dem och reser runt i världen genom flera århundraden. Med tiden blir han själv alltmer lik en människa, även om han ständigt dras till rövarna i Skuleskogen där allting började.

tisdag 24 maj 2022

Tisdagstrion: Himmel & helvete (i titel, handling eller på omslag)

Den här veckan ska tisdagstrion handla om himmel & helvete, och det går precis lika bra om temat återfinns i titeln, i handlingen eller på omslaget. 

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Jag börjar med Ilaria Tutis Blommor över helvetet, en kriminalroman som utspelar sig i en liten by i trakten av de italienska alperna. En man hittas död, naken och med utrivna ögon, och kriminalkommissarien Teresa Battaglia tar hand om utredningen. Hon kämpar med det svårlöst fallet samtidigt som hon märker att hennes eget minne börjar svikta. 

2. Jag kände att jag inte kunde gå förbi Dantes Den gudomliga komedin i den här trion, för ingen bok är väl tydligare kopplad till just himmel och helvete. I det här verseposet från 1300-talet stiger Dante ner i helvetets nio kretsar, tar sig genom skärselden för att till sist hamna i Paradiset där han träffar sin ungdomskärlek Beatrice.

3. Till sist, eftersom paradiset kan ses som en synonym till himlen, vill jag tipsa om Paradisbaden av Akli Tadjer. Boken är en kärleksroman, där begravningsentreprenören Adèle träffar den gravt synskadade, före detta cirkusakrobaten Léo. Mycket franskt och lite trevlig verklighetsflykt.

tisdag 17 maj 2022

Tisdagstrion: Böcker med parallella berättelser/flera tidsplan

Den här veckan har tisdagstrion temat "böcker med parallella berättelser/flera tidsplan". Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. En av de första författarna jag kommer att tänka på är Maja Lunde, som låter flera av sina böcker ha parallella handlingar i olika tider. I Przewalskis häst får vi följa zoologen Michail på 1880-talet, veterinären Karin på 1990-talet och Eva år 2064. Alla berättelserna knyter an till de sista vildhästarna och till moderskapet. 

2. Sabine Grubers roman Mira och Irma: den andra kvinnan handlar om Mira i Rom och Irma i Wien. Deras historier blir som speglingar av varandra, och skildrar ämnen som ett kärlekslöst äktenskap, att vara ensamstående mor och att leva med sjukdom. 

3. Till sist, en bok av Anna-Karin Palm, en annan författare som verkar vara förtjust i att ha flera parallella berättelser i sina romaner. Målarens döttrar handlar om Maria som i ett samtida Sverige får en tavla målad av hennes far skickad till sig. Målningen kommer från en okänd kvinna i England, och Maria och hennes bror reser dit för att följa i faderns fotspår. I en annan berättelse, hundra år tidigare, växer Laura och hennes syster upp på den engelska landsbygden, tillsammans fadern som är konstnär.


tisdag 10 maj 2022

Tisdagstrion: Trafikljus (en röd, en gul & en grön bok)

Ett trafikljus är inspirationen för veckans tisdagstrio, så välj ut och tipsa oss om en röd, en gul och en grön bok. Lämna gärna en länk, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

Nu är det också påfyllt med nya ämnen för veckorna framöver, så ta en titt om du vill se vad som väntar.


Till den här trion har jag valt tre böcker som jag ännu inte läst, men som jag ser fram emot att läsa.

1. Jag lyssnade på Aase Berg när hon pratade om sin bok Haggan precis när den kom ut. Thelma älskar Victor, men när hon inser att han aldrig kommer att lämna sin fru förvandlas hon till Haggan, som går in för att krossa fasaderna och förljugenheten. Jag hoppas och tror att det är uppfriskande läsning.

2. Jag har fortfarande inte läst Lydia Sandgrens Samlade verk, men kanske kan det bli av i sommar. En tegelsten om Göteborg, en psykologistudent, konst, kärlek och vänskap - kan det vara något? Det tror jag verkligen.

3. Till sist, Tomas Bannerheds Lugnet, som jag tänkt läsa ända sedan den kom ut 2018. Romanen handlar om trettioåriga Urban som drar sig undan alla andra och istället intresserar sig för fågelägg (känns väldigt Bannerhedskt). Han har ett misslyckat förhållande bakom sig, men hoppas kunna finna kärleken igen.

tisdag 3 maj 2022

Tisdagstrion: Maj (en bok på varje bokstav i månadens namn)

Nu är sköna maj här, och det märks av också i tisdagstrion. Veckans tema är MAJ, och det är meningen att du ska tipsa om en bok på varje bokstav i månadens namn. 

Tips om tre böcker och lämna en länk, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. På M kom jag att tänka på Människa utan hund, Håkan Nessers första bok om kriminalinspektör Gunnar Barbarotti. Boken inleds med att den dysfunktionella familjen Hermansson firar en 105-årsdag - pappa Karl-Erik fyller 65 och dottern Ebba fyller 40. Tyvärr blir festen verkligen inte som de tänkt sig. Sonen Robert går ut en sväng och försvinner spårlöst, och nästa natt försvinner också Ebbas man.

2. På A valde jag en riktig klassiker, nämligen Anna Karenina av Lev Tolstoj. Ni vet, kärlekshistorien mellan Anna Karerina och greve Vronskij, men som förstås är så mycket mer än det. Boken skildrar livet i Ryssland under 1870-talet, och inledningsmeningen är förmodligen en av de mest välkända: "Alla lyckliga familjer liknar varandra, varje olycklig familj är olycklig på sitt eget vis."

3. Till sist, på J vill jag tipsa om Anneli Jordahls roman med den långa titeln Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet). Tiden är 1800-tal och boken handlar om romansen mellan författaren och pedagogen Ellen Key och kritikern Urban von Feilitzen. Deras förhållande varar hela livet, men de träffas bara ett fåtal gånger. Istället är det genom brev som deras romans utvecklas.

söndag 1 maj 2022

April 2022

Maj är redan här, och det har blivit dags att blicka tillbaka på april månads läsning.

Jag inledde månaden med att läsa Tigermannen av Eka Kurniawan, och kunde därmed bocka av Indonesien i Jorden runt på 100 böcker. I romanens början hittas en av männen i byn mördad, med strupen avsliten på ett bestialiskt sätt. Snart uppdagas att den skyldige är den unge Margio. Hans kropp sägs vara i besittning av en mytisk vit tiger (eller är han kanske bara driven av hat), och han har faktiskt bitit strupen av mannen. Vi får ta del av Margios historia: fattigdomen, den brutale fadern och modern som inte önskade sig det liv hon fick. Vi läser också om moderns nyfunna lycka, vilken i sin tur leder till Margios olycka i kärlek. Det här är en bok med fängslande människoöden, färgad av indonesisk kultur, folkliga traditioner och mystik. Riktigt läsvärd.

I bokcirkeln läste vi Män i min situation av norske Per Petterson. Den här boken får nog kallas för en Osloroman. Här finns massor av platsnamn och beskrivningar av staden, och om man kan sitt Oslo gissar jag att det går fint att följa huvudpersonen längs huvudstadens gator. Romanen handlar om en vilsen medelålders man, som verkar ha stängt av sina känslor. Man förstår att nästan hela hans familj har dött i en tragisk brand på ett kryssningsfartyg, och dessutom har hans fru och mamman till hans tre döttrar lämnat honom. För mig är den största behållningen av boken hur den är skildrad. Jag gillar verkligen Pettersons språk, med långa meningar och spännande bildspråk. Läsningen bjuder på motstånd, informationen pytsas ut lite i taget, och det uppskattar jag. 

Nästa bok i bokcirkeln är Modersmjölken av Nora Ikstena. Den ser jag fram emot att läsa.

En annan  bok jag hann med i april var Marlen Haushofers Vi dödar Stella. Det här är en kort och intensiv roman, som nästan ger en klaustrofobisk känsla. Historien berättas genom Annas ögon, en medelålders kvinna som är gift och har två barn. Hon har ett stramt och känslokallt språk, vilket precis speglar den personlighet som Haushofer målar upp. Anna vill inte se det som händer runt henne. Fasaden utåt är viktig, så viktig att hon bortser från att hennes man bedrar henne. Också inom familjen är det som att en fasad ska upprätthållas, och familjemedlemmarna är nästan som främlingar för varandra. Stella, dottern till en av mammans bekanta, kommer och bor hos familjen. Mannen i familjen dras till vackra kvinnor och Stella är inget undantag. Läsaren förstår tidigt att det inte kommer att sluta väl för Stella, eller för någon av dem, men Anna förnekar till och med vad som händer för sig själv, in i det sista.

Jag har också läst en grafisk roman, nämligen När vi var samer av Mats Jonsson. Boken handlar om hur Mats själv forskar i sin egen samiska historia. Det visar sig nämligen att han härstammar från en släkt av skogssamer, vilket verkar ha hållits hemligt eller på något sätt glömts bort genom generationerna. Varför är det så, och varför vet hans släkt så lite om sin egen historia? Genom svartvita tecknade serierutor får jag följa Mats egna efterforskningar, och resultatet är både en skildring av författarens personliga släkthistoria, samtidigt som det är en bredare tecknad historia om samerna i Sverige. 

Förutom att själv läsa har jag också lyssnat på när andra har pratat om sina böcker. Det var meningen att jag skulle ha lyssnat till Helena von Zweigbergk, men det författarbesöket blev tyvärr inställt på grund av sjukdom. Jag hoppas hon kommer tillbaka till hösten istället. Men jag har i alla fall varit på Litteralund, en konferens för barn- och ungdomslitteratur. 


På Litteralund fick jag lyssna till flera favoriter och fick också bekanta mig med nya författarskap. Till exempel var Sara Bergmark Elfgren där och pratade om Grim, och jag lyssnade på Jujja Wieslander, Anna  Wolz och Jacqueline Woodson. Den senaste Alma-pristagaren var också på plats - Eva Lindström verkar vara precis så där underfundig som hennes bilderböcker är:


I veckan var jag på en konsert med tydlig litterär anknytning. Ellen Sundberg har tonsatt dikter av Bodil Malmsten, och det var spännande att höra hennes ord i musikalisk tappning. Förutom att jag gillade själva konserten, blev jag riktigt sugen på att plocka fram Malmstens dikter som jag inte läst på länge.


Det var april, så nu hoppas jag att också maj blir en bra läsmånad. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...