Sidor

söndag 6 november 2022

Oktober 2022

Oktober månad bjöd på ganska varierad läsning. Jag inledde med fyra noveller från Novellix presentask om Drömmar. Här ingår noveller av Tessa Hadley, Virginia Woolf, Kristina Sandberg och Jane Austen. Jag blev extra förtjust i Tessa Hadleys "Solsting" och tänker (igen) att jag borde läsa fler av hennes noveller. Jag har också upptäckt att en pockethylla från String är perfekt för just novellixerna.

Det var också i oktober som det tillkännagavs att årets Nobelpris i littereratur tilldelades Annie Ernaux. Motiveringen löd: 

"för det mod och den kliniska skärpa varmed hon avtäcker det personliga minnets rötter, främlingskap och kollektiva ramar."

Jag hade inte läst något av hennes böcker tidigare, även om jag kände till henne och hade planer på att läsa. Men i och med Nobelpriset blev det lite fart på läsandet och jag läste två av hennes romaner. Sinnenas tid handlar om en kvinna som har en relation med en gift man. Omständigheter handlar om hur Ernaux som ung kvinna blir gravid och genomgår en illegal abort. Jag tycker verkligen att Ernaux är läsvärd, och av de två böcker jag läst hittills är Omständigheter min favorit. 

I bokcirkeln fortsatte vi med deckartemat och oktober månads bok var Lisa Jewells Natten Tallulah Murray försvann. Den handlar om en ung mamma som tillsammans med sin pojkvän försvinner spårlöst. Kvar finns tjejens mamma som alltså är mormor till den lilla pojken som hon nu själv får ta hand om. Boken nystar upp vad som egentligen hände med Tallulah och det är spännande och underhållande läsning. Nästa bok i temat är Darktown av Thomas Mullen. 

Jag har också läst två bilderböcker av ALMA-pristagare: Joni och grottans hemlighet av Baek Heena och Jaga oss inte av Eva Lindström. Bilderböcker är verkligen inte bara för små barn - jag njuter av läsningen utan minsta småtting i närheten. 

En författare jag alltid vill läsa när det kommer något nytt, är John Ajvide Lindqvist. Hans Verkligheten handlar om realitystjärnan Heidi Hallberg som börjar fundera på om hennes liv kanske bara är en enda simulering. Jag tycker idén är riktigt bra, men blev faktiskt inte så fångad av berättelsen. Tur då att det finns mer nytt av Ajvide Lindqvist. Han är också aktuell med kriminalromanen Skriften i vattnet. Den vill jag verkligen läsa.

Verkligheten hade jag med mig hem från årets Bokmässa och där köpte jag också Einar Kárasons roman Tunga moln. Boken skildrar en flygplansolycka på 1940-talets Island och en av huvudpersonerna är en autistisk pojke som får en viktig roll i räddningsarbetet. Precis som med Kárasons förra bok, Stormfåglar, handlar Tunga moln om ett ämne som jag egentligen inte brukar vara lockad av. Men båda de här böckerna fångar mig verkligen. 

Jag återvände också till en klassiker, nämligen Anton Tjechovs Tre systrar. Jag och sambon såg teaterföreställningen Tre lite äldre systrar som är en fortsättning på vad som egentligen hände med Olga, Masja och Irina, och inför det passade jag på att friska upp minnet lite. Jag gillade både Tjechovs pjäs och den nya pjäsen - särskilt Maria Kulle som Masja var lysande.



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...