Sidor

onsdag 31 januari 2024

Januari 2024

Under januari drog jag igång med Novellresan 2024, en läsutmaning där det varje månad blir olika teman (resmål). Jag läste flera noveller som jag gillade på temat 1920-talets Paris, till exempel av författare som Gertrude Stein och Ernest Hemingway. Här kan du läsa ett inlägg där jag sammanfattat den läsningen.

Men det blev också lite annat läst under månaden. Jag läste faktiskt ännu fler noveller, nämligen Ingvild H. Rishøis samling Vinternoveller. Precis som i hennes roman Stargate får vi i novellerna möta utsatta personer. Det är realistiskt och mörkt men aldrig sentimentalt. Rekommenderas verkligen!

I bokcirkeln läste vi Ann-Helén Laestadius roman Straff, som skildrar hur renskötarbarnen Jon-Ante, Else-Maj, Nilsa, Marge och Anne-Risten skickades iväg till nomadskolan, långt från föräldrarna och hemmiljön de var trygga med. Vi får följa dem alla, växelvis i kapitel från barndomen och när de är vuxna på 1980-talet. Först tyckte jag det var lite svårt att komma in i boken, men efter ett tag var jag verkligen fast. På skolan härskade en grym husmor och när hon sedan på åttiotalet dyker upp i byn igen, väcks alla undantryckta känslor till liv hos de som var elever på skolan. 

En deckare hann jag också med, nämligen Skuggriket av danska Kim Faber och Janni Pedersen. Det här är den fjärde boken i serien om utredarna Martin Juncker och Signe Kristiansen, och det var som vanligt riktigt spännande läsning. 

Till sist, Therese Widenfjords Med bergens andetag, som jag ska diskutera i helgen då det bär av till en bokbloggarhelg i Varberg. Boken utspelar sig i skogsbygden i Appalacherna, dit den unge fotografen Nick Turner reser tillbaka när hans far blir allvarligt sjuk. Nick är uppväxt i trakten men har inte varit där på många år. Boken har också en parallell handling där Ellie, en äldre kvinna hamnar ensam och på rymmen, efter att hennes boende läggs ner. 

Nu blickar jag framåt mot februaris läsning. Jag vet i alla fall att det blir noveller från Kanada i Novellresan, och i bokcirkeln ska vi ha "tema djur." Återstår att se hur det blir. 

tisdag 30 januari 2024

Tisdagstrion: "Saga", "historia" eller "berättelse" i boktiteln

Det har redan hunnit bli tisdag igen, och temat för veckans trio är  "Saga", "historia" eller "berättelse" i boktiteln. Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Jag tar väl en av varje, och inleder med en saga, som i Märta Tikkanens diktbok Århundradets kärlekssaga. Här beskriver Tikkanen sitt passionerade men destruktiva förhållande till maken Henrik Tikkanen, som var alkoholist.

2. En historia blir det i Mary Jones historia av Elin Boardy. Romanen är en variant av Skattkammarön, där vi istället för att fokusera på Long John Silver, får ta del av kökspigan Marys kvinnliga perspektiv. 

3. Till sist, en berättelse (eller faktiskt flera) i novellsamlingen Dockskåpet och andra berättelser av Katherine Mansfield. Min favorit i samlingen är titelnovellen, där ett dockskåp hos den fina familjen blir en symbol för klasskillnaderna, eftersom det bara är vissa av flickorna i klassen som blir medbjudna hem för att beundra det.

måndag 29 januari 2024

Novellresan i januari: sammanfattning av 1920-talets Paris

 
Nu har snart januari månad nått sitt slut, och det börjar bli dags att sammanfatta vad som blivit läst i Novellresan 2024

Om du vill får du gärna lägga in länkar här i inlägget till det du läst och skrivit om, så kan vi lättare klicka oss runt och ta del av varandras läsupplevelser. 

Jag har faktiskt hunnit med att läsa alla noveller som jag tipsade om i början av månaden. Hemingways noveller hade jag nog läst någon gång förut, men jag tyckte om att bekanta mig med dem igen. "Cat in the Rain" läste jag, och "The Snows of Kilimanjaro." Jag passade också på att läsa "The Three-Day Blow", en novell som har den återkommande huvudpersonen Nick Adams. Favoriten är helt klart "Cat in the Rain". Jag gillar den korta novellen om ett amerikanskt par på ett hotell - det finns massor av undertext att själv läsa in mellan raderna.

I Ingrid Svensson Ett magiskt rum läste jag kapitlet som handlade om Gertrude Steins salong i Paris. Den började som en konstsalong där Gertrude och hennes bror köpte in målningar och visade upp. Senare flyttade Steins livskamrat Alice B Toklas in, och efterhand blev det också allt fler författare som kom dit. Jag läste också Steins novell "Milda Lena", om en ung kvinna som alltid gör som hon blir tillsagd och inte tycks ha någon egen vilja. Novellen publicerades först i Steins Three Lives.

F. Scott Fitzgeralds The Curious Case of Benjamin Button har jag också läst förut, och det är verkligen en annorlunda berättelse. Huvudpersonen föds som en gammal man och lever sitt liv baklänges. Han ser alltså ut som en gammal farbror när han mentalt är en pojke, och återgår i slutet av sitt liv till ett slags omedvetet bebistillstånd. 

Simone de Beauvoirs novell "Marcelle" handlar om en ung kvinna som vill dela sitt liv med ett geni.  Den valde jag för att den utspelar sig just i 1920-talets Paris. 

Hur har det gått med er novelläsning?

Snart är det dags för Novellresan att tuffa vidare mot nya resmål, och under februari kommer vi att besöka Kanada. Det ser jag fram emot.

tisdag 23 januari 2024

Tisdagstrion: Bröder

"Bröder" är temat för veckans tisdagstrio. Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Först ut i min trio är tvillingbröderna Lucas och Claus i Agota Kristofs Den stora skrivboken. Pojkarna kommer till sin mormor på landet, där de ska bo eftersom deras mamma inte längre kan ta hand om dem. Deras pappa är också frånvarande, vid fronten i kriget som pågår. För att klara den hårda tillvaron skriver pojkarna ner det som händer i en krigsdagbok. Kristofs trilogi är verkligen en stor läsupplevelse, och efterhand smyger sig en känsla fram om att allt nog inte är som det först verkar.

2. Nästa brödrapar är författarna Kjell och Mårten Westö, som i sin bok Åren beskriver sin barndom, sin ungdom och hur de som vuxna båda valt författaryrket. De skriver växelvis i olika kapitel och tillsammans bildar delarna en intressant helhet om uppväxten och tillvaron i Helsingfors.

3. Till sist, Brorsan är kung! av Jenny Jägerfeld. Elvaårige Måns flyttar från Stockholm till Malmö med sin mamma, som fått arbete där över sommaren. I sin nya hemstad träffar Måns Mikkel, en cool kille som utmanar honom i att åka skateboard. Efter det börjar de umgås och Måns har aldrig haft en så rolig kompis. Problemet är bara att han inte berättat riktigt allt om sig själv.

tisdag 16 januari 2024

Tisdagstrion: Att älska

Den här veckan går tisdagstrion i kärlekens tecken. "Att älska" är utgångspunkten för de böcker vi ska tipsa om, och det går lika bra med "älska" i titeln som i bokens handling.

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Älskaren av Marguerite Duras handlar om en femtonårig fransk flicka, som har en passionerad kärleksaffär med en 26-årig kinesisk man. Berättelsen utspelar sig i franska Indokina på 1920-talet och är inspirerad av författarens egna erfarenheter. Relationen ses som förbjuden på grund av skillnaderna i klass och ras, men den omöjliga situationen gör förmodligen kärleken ännu mer intensiv.

2. Johanna Nilsson har skrivit romanen De i utkanten älskande som kretsar kring ett café med det passande namnet Utkanten i Stockholm. Hit kommer en brokig skara människor som alla söker sin väg ut ur ensamheten. Boken är både sorglig, hoppfull och faktiskt rolig.

3. Till sist, Älskade av Toni Morrison, en roman som handlar om Sethe, en tidigare slav som tillsammans med sin dotter Denver flytt till Ohio. Senare dyker också Paul D upp, en man som precis som Sethe varit slav på bomullsplantagen Sweet Home i Kentucky. Älskade är det namn Sethe gett till den dotter hon själv tog livet av, för att flickan skulle slippa leva som slav. 

tisdag 9 januari 2024

Tisdagstrion: Böcker jag planerar att läsa under 2024

Så har det blivit dags för 2024 års första tisdagstrio! Den här veckan ska vi blicka framåt och fundera på "Böcker jag planerar att läsa under 2024." 

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. En bok jag är alldeles säker på att jag kommer att läsa om under året är Emily Brontës Wuthering Heights. Jag har nämligen kommit med på en kurs om systrarna Brontë på The Oxford Experience - en sommarskola som varje år hålls på Christ Church College. Jag behöver kanske inte säga att jag ser fram emot augusti.

2. En annan bok jag kommer att läsa är Karl Ove Knausgårds Det tredje riket. Romanen är del tre i hans serie som inleddes med Morgonstjärnan, och vem vet, kanske läser jag den fjärde delen också, Nattens skola

3. Till sist, Jävla karlar av Andrev Walden. Jag läser gärna Augustvinnarna om jag får möjlighet, och den här vinnaren har jag bara hört gott om. 

onsdag 3 januari 2024

Snart dags för tisdagstrion


Tisdagstrion
drar igång igen den 9/1 (vecka 2). Som vanligt ska vi alltså varje tisdag tipsa om tre böcker på veckans tema, och sedan ta del av andra deltagares tips. Naturligtvis får vi tolka varje tema på vårt eget personliga sätt.

Här kommer de första ämnena för 2024:

  • Vecka 2: Böcker jag planerar att läsa under 2024
  • Vecka 3: Att älska (i handling eller boktitel)
  • Vecka 4: Bröder
  • Vecka 5: "Saga", "historia" eller "berättelse" i boktiteln
  • Vecka 6: Böcker som utspelar sig i olika världsdelar (en världsdel i varje bok)
  • Vecka 7: Smycken & accessoarer (i handling, titel eller på omslag)
  • Vecka 8: Maria, Marie & Mary (författarnamn eller person i en bok)
  • Vecka 9: Trädgård, skog eller park i handling eller titel
  • Vecka 10: Kvist eller gren i författarens efternamn 
  • Vecka 11: Böcker med titlar som börjar på M
  • Vecka 12: Öron, näsa eller mun (i handling, titel eller på omslag)
  • Vecka 13: Klassiker av kvinnliga författare som jag läst eller vill läsa
  • Vecka 14: Blommor (specifik sort eller bara "blomma") i titel, författarnamn eller på omslag


Hoppas du vill vara med!

måndag 1 januari 2024

Novellresan i januari: 1920-talets Paris

Under mellankrigstiden var Paris en inspirerande samlingsplats för författare och konstnärer. Den amerikanska kulturpersonligheten Gertrude Stein hade varje lördag en litterär salong i sitt hem, där författare som Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald och Ezra Pound deltog. Även konstnärer som Pablo Picasso och Henri Matisse umgicks i samma kretsar. Under den här tiden öppnade också Sylvia Beach den ikoniska bokhandeln Shakespeare and Company. 

Den här tiden i Paris och författarna som befann sig på Gertude Steins litterära salong får bli utgångspunkten för januari månads noveller. 

Läs en av novellerna jag tipsar om, läs flera eller läs alla - du väljer! (det går förstås också lika bra att läsa helt andra noveller på temat). 


Noveller:

  • Gertrude Stein, Milda Lena
  • Ernest Hemingway, Snön på Kilimanjaro
  • Ernest Hemingway, Katt i regnet
  • F. Scott Fitzgerald, Det sällsamma fallet Benjamin Button
  • Simone De Beauvoir, Marcelle


Filmtips: 

Midnight in Paris av Woody Allen


Läs mer: 

Hemingway, En fest för livet

Gertrude Stein, Alice B Toklas självbiografi

Ingrid Svensson, Ett magiskt rum : salonger i 1920-talets Paris 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...