måndag 29 januari 2024

Novellresan i januari: sammanfattning av 1920-talets Paris

 
Nu har snart januari månad nått sitt slut, och det börjar bli dags att sammanfatta vad som blivit läst i Novellresan 2024

Om du vill får du gärna lägga in länkar här i inlägget till det du läst och skrivit om, så kan vi lättare klicka oss runt och ta del av varandras läsupplevelser. 

Jag har faktiskt hunnit med att läsa alla noveller som jag tipsade om i början av månaden. Hemingways noveller hade jag nog läst någon gång förut, men jag tyckte om att bekanta mig med dem igen. "Cat in the Rain" läste jag, och "The Snows of Kilimanjaro." Jag passade också på att läsa "The Three-Day Blow", en novell som har den återkommande huvudpersonen Nick Adams. Favoriten är helt klart "Cat in the Rain". Jag gillar den korta novellen om ett amerikanskt par på ett hotell - det finns massor av undertext att själv läsa in mellan raderna.

I Ingrid Svensson Ett magiskt rum läste jag kapitlet som handlade om Gertrude Steins salong i Paris. Den började som en konstsalong där Gertrude och hennes bror köpte in målningar och visade upp. Senare flyttade Steins livskamrat Alice B Toklas in, och efterhand blev det också allt fler författare som kom dit. Jag läste också Steins novell "Milda Lena", om en ung kvinna som alltid gör som hon blir tillsagd och inte tycks ha någon egen vilja. Novellen publicerades först i Steins Three Lives.

F. Scott Fitzgeralds The Curious Case of Benjamin Button har jag också läst förut, och det är verkligen en annorlunda berättelse. Huvudpersonen föds som en gammal man och lever sitt liv baklänges. Han ser alltså ut som en gammal farbror när han mentalt är en pojke, och återgår i slutet av sitt liv till ett slags omedvetet bebistillstånd. 

Simone de Beauvoirs novell "Marcelle" handlar om en ung kvinna som vill dela sitt liv med ett geni.  Den valde jag för att den utspelar sig just i 1920-talets Paris. 

Hur har det gått med er novelläsning?

Snart är det dags för Novellresan att tuffa vidare mot nya resmål, och under februari kommer vi att besöka Kanada. Det ser jag fram emot.

12 kommentarer :

 1. Mösstanten:
  Hej! Jag har läst Cat in the rain av Ernest Hemingway.
  http://mosstanten.se/2024/01/29/cat-in-the-rain-novell-av-ernest-hemingway/

  SvaraRadera
 2. Hanneles bokparadis:
  Gertrude Stein är intressant:
  https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2024/01/milda-lena-av-gertrude-stein.html

  SvaraRadera
 3. Det blev två noveller, Det sällsamma fallet Benjamin Button/ F Scott Fitzgerald, https://pepparkaksbokhyllan.wordpress.com/2024/01/10/novellresan-det-sallsamma-fallet-benjamin-button/ och Marcelle/ Simone de Beauvoir. https://pepparkaksbokhyllan.wordpress.com/2024/01/04/novellresan-marcelle/
  Nu hoppas jag på liknande tur den här månaden så att jag redan har någon novell som passar till utmaningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är trevligt när det som står i hyllan kommer till användning :-)

   Radera
 4. gillar Simone de Beauvoir:
  https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2024/01/marcelle-av-simone-de-beauvoir.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir sugen på att läsa något mer av henne.

   Radera
 5. http://violensboksida.bloggplatsen.se/2024/01/15/11810371-fitzgerald-scott-f-det-sallsamma-fallet-benjamin-button/ och http://violensboksida.bloggplatsen.se/2024/01/06/11809278-beauvoir-simone-de-marcelle/ har jag läst.
  Marcelle var riktigt bra, kan omläsas, medan Fitzgeralds Benjamin Button inte föll mig riktigt i smaken...

  SvaraRadera
 6. Jag inser att jag har glömt skriva här, var dock inne och tittade, då, för en månad sedan. Jag läste Benjamin Button och Marcelle. Har inte skrivit OM dem, men här är min Novellresesida där de finns listade: https://scyllashylla.blogspot.com/2024/01/novellresan-2024.html

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...