Sidor

söndag 31 mars 2024

Novellresan i mars: Sammanfattning av Mårbacka

Under mars månad var Mårbacka målet för novellresan. Jag letade runt både hemma och på biblioteket efter olika noveller och novellsamlingar av Selma Lagerlöf, och det finns förstås massor. Här sammanfattar jag vad som blev läst.

Om du vill får du gärna lägga in länkar här i inlägget till det du läst och skrivit om, så kan vi lättare klicka oss runt och ta del av varandras läsupplevelser.

Lagerlöfs "Bortbytingen" hade jag läst förut, men annars försökte jag hitta noveller som var nya för mig. På biblioteket hittade jag två volymer med noveller riktade till barn och ungdom, men som ursprungligen är hämtade från olika novellsamlingar som Troll och människor och Höst. I dessa valde jag ut mina noveller.

"Meli" handlar om en sjuklig flicka som har puckelrygg och är liten och späd. Hon ses på med ömkansvärda blickar, hon anses för svag för att gå i skolan och de andra barnens lekar är inget för henne. Men en dag faller en skadad sparv ner från telefonledningen och hamnar i Melis trädgård. Hon spjälkar den brutna vingen och sköter om fågeln så den får livet tillbaka. Så småningom kommer andra med skadade djur till Meli och hon känner sig för första gången lycklig. Hon har fått något att leva för.

"Morbror Ruben" är en novell om pojken Ruben som sätter sig att vila i skuggan på en stentrappa. Han somnar och förfryser sig, blir sjuk och dör några dagar senare. Men historien om Ruben lever kvar eftersom modern förmanar alla sina barn med lärdomen av hans tragiska öde. Historien ärvs till och med i flera generationer så att alla barn som föds i familjen får höra den gamla historien om hur Morbror Ruben dog för att han vilade på en stentrappa.

"Bortbytingen" är en av mina favoritnoveller av Lagerlöf. Den handlar om en trollkäring som får syn på en bonde och hans hustru på skogsvägen. Trollkäringen smyger undan med sin trollunge men är nyfiken på att se hur barnet som bondens fru håller i ser ut. När människornas hästar stegrar sig tappar frun sitt barn och innan modern hinner tillbaka har trollkäringen hunnit fram och bytt de två barnen med varandra.

Jag har också läst novellen "Stenen i sjön Rottnen" som utspelar sig på 1600-talet och är en berättelse om en fattig hjälppräst och en bonddotter som han vill ha till sin hustru. Också "Hur adjunkten fick prostdottern" handlar om ett från början omaka par som finner varandra.

Hur har det gått med er novelläsning?

2 kommentarer :

  1. resan fortsätter:
    https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2024/03/marbackasviten-av-selma-lagerlof.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns hur mycket bra som helst av Selma!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...