Sidor

torsdag 20 mars 2014

Bokgeografi Ryssland

Den här veckan tar oss Enligt O:s bokgeografi till Ryssland, ett land som onekligen har en imponerande litterär historia.
 

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Ryssland eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Som ni kanske har märkt vid det här laget gillar jag att läsa klassiker, och när det gäller Ryssland finns det förstås massor att välja mellan. Jag begränsar mig här till att nämna tre av de kanske mest ansedda titlarna:

 
Leo Tolstojs Anna Karenina, med sin berömda inledningsmening: "Alla lyckliga familjer är varandra lika, men den olyckliga familjen är alltid olycklig på sitt speciella sätt", skrevs mellan 1873 och 1877. Det är en av de riktigt stora kärleksromanerna - Anna Karenina möter greve Vronskij under ett besök hos sin bror i Moskva, och trots att Anna Karenina redan är gift och har en liten son, klarar hon inte av att kämpa emot den passion som Vronskij väcker hos henne.
 
Damen med hunden av Anton Tjechov gavs ut för första gången 1899. Novellen utspelar sig i den lilla badorten Jalta och skildrar ett kärleksmöte mellan en erfaren medelålders man med många kärleksaffärer bakom sig, och en ung kvinna som flytt undan sitt äktenskapliga liv.
 
Fjodor Dostojevskijs roman Brott och straff (1866) är förstås en riktig klassikernas klassiker. Studenten Raskolnikov mördar en pantlånerska, och läsaren får följa honom genom hans ruelse där han vandrar genom S:t Petersburgs gator.
 
2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Ryssland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
 
Här vill jag berätta om Vladimir Nabokov som föddes i Ryssland 1899, men som senare i livet kom att bo både i England, Tyskland, USA och slutligen Schweiz, där han också dog 1977. Han skrev sina första nio romaner på ryska, men den roman som han blev världsberömd för skrevs 1955 och på engelska.
 
Jag syftar förstås på Lolita, romanen om den medelålders mannen Humbert Humberts sexuella besatthet av den 12-åriga Dolores "Lolita" Haze. Boken blev kontroversiell och begreppet Lolita har sedan dess för alltid förknippats med en sexuellt mogen ung flicka.

 
Många har inspirerats av Lolita - till exempel finns flera filmatiseringar. Också den svenska författaren Sara Stridsberg har använt sig av Lolita i romanen, Darling River (2010), där Dolores Haze är en av huvudpersonerna.

Förutom att vara en världskänd författare, var Nabokov också fjärilssamlare och gillade att klura på schackproblem.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Ryssland, som du inte läst, men är nyfiken på.

Jag är nyfiken på att läsa Olga Grjasnowas roman Ryssar är såna som gillar björkar (2012). Grjasnowa föddes i dåvarande Sovjetunionen i en rysk-judisk familj, men flydde sedan till Tyskland. Boken handlar om den unga kvinnan Masja, som under romanens gång hamnar i Baku, Frankfurt och Tel Aviv.


Jag vill också gärna läsa Science Fiction-romanen Metro 2033: den sista tillflykten, skriven av Dmitrij Gluchovskij 2005. Såhär står det att läsa om romanen på adlibris:

"MOSKVA ÅR 2033. Civilisationens nordligaste utpost, en ensam metrostation, attackeras av gåtfulla varelser som uppstått i det sista kriget. Världen ligger i ruiner, jordytan är kontaminerad och ett rov för solens dödliga strålar. En sista människospillra har sökt skydd i Moskva-metron, världens största atombombssäkra bunker, där stationerna har omvandlats till små statsstater med egna ideologier och styrelseskick. Överallt pågår en ständig kamp om livsutrymmet, vattenfiltren, elaggregaten och svampodlingarna, alltmedan mörkret och fasan härskar i tunnlarna.

En ung man tvingas ut på en farlig vandring genom den underjordiska labyrinten av tunnlar, schakt och sidospår, där ingen vet vad som väntar bakom nästa kurva."

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Ryssland.

Jag är förtjust i den rysk-amerikanska sångerskan Regina Spektor. Här bjuder jag på hennes "Fidelity" från 2006:


10 kommentarer :

  1. Det finns så mycket bra, Brott och straff tillhör mina favoriter.

    SvaraRadera
  2. Brott och straff är en sådan bok som jag läst så många utdrag ur och så många analyser av att jag nästan tror att jag läst den, men det har jag faktiskt inte. Någon gång när jag har en lååång semester kanske!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, den tar ju ett tag att läsa, men det är väl värt det!

      Radera
  3. Damen med hunden är typ den enda bok jag försökt mig på att läsa på ryska. Det var dock längesen och gick sådär. + Stort fan av Regina Spector! http://youtube.com/watch?v=N9SZEPeHSCg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du läst på ryska - jag fick hålla mig till svenska... :-) Tack för musiklänken!

      Radera
  4. Fina tips du ger i din bokgeografi. Jag är sorgligt dålig på att läsa ryska klassiker, borde ge det tid!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Problemet är ju att det ges ut så mycket ny bra litteratur, och man hinner ju inte med allt...

      Radera
  5. Ryska klassiker har jag läst en del men är också nyfiken på den nya litteraturen. Vad kul att du tog med Regina Spektor, henne gillar jag också!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...