Sidor
söndag 30 maj 2021
Månadens tema: Jag vill sätta världen i rörelse: En biografi över Selma Lagerlöf av Anna-Karin Palm
fredag 28 maj 2021
Kaffepaus à la Alf & Sömntutan
tisdag 25 maj 2021
Tisdagstrion: Ljus & mörker
lördag 22 maj 2021
Så börjar boken #5
Bea Uusmas bok Expeditionen: Min kärlekshistoria inleds med en sida där vi tilltalas direkt av författaren. Den första meningen är "Jag hatar att frysa" och med tanke på bokens ämne gillar jag verkligen kontrasten. Den här boken handlar nämligen om en kvinnas resa i spåren av Ingenjör Andrées polarexpedition mot Nordpolen.
Jag känner Uusmas besatthet när tankarna på Vitön tränger igenom hennes vardagsbestyr. Hon bara måste dit, och det är just kontrasten mellan det vanliga trygga livet och den ogästvänliga karga platsen som väcker min fascination, både för Vitön och Andrée och för författarens driv att nå dit.
Jag tycker mycket om den här bokens inledning och den lockar mig verkligen att läsa vidare:
"Jag hatar att frysa. Jag får panik av bara tanken på att vara ute utan vantar när det blåser. När det är minusgrader håller jag mig helst inomhus. Förut var jag illustratör. Sen utbildade jag mig till läkare. Jag köper extra varma sockor till mina barn, så att inte de heller ska frysa. Jag ligger i timmar i badet. Jag plockar in i diskmaskinen. Jag orkar inte plocka in i diskmaskinen. Jag har busskort och portkod och bunden bolåneränta. Jag har almanacka och springlåtlista och varje dag, i femton år, har jag längtat till en öde ö, en vit skärva i det arktiska ishavet. Ön är helt obebodd och täckt av en glaciär, vars sidor stupar lodrätt rakt ner i vattnet, som klippväggar. Den brukar kallas otillgänglighetens ö, för att den alltid är inbäddad i drivis. Tre gånger har jag försökt resa dit, men varje gång när vi nästan varit framme har vi tvingats vända, eftersom vårt fartyg annars skulle riskera att fastna och bli uppskuret av de enorma, mintgröna isflaken. Inget kan växa på denna ö, men längst ut på södra spetsen finns en smal stenstrand med barmark, en liten landtunga som sticker ut i havet. På den här stranden finns ingenting, bara krossten och grus, några enstaka stockar av drivved, och det är till just den här stranden jag vill, nej, inte vill, måste.
Jag har längtat till den här stranden i femton år. Jag måste dit, trots att jag inte vet vad jag ska göra där, när jag väl kommer fram. När jag kommer fram till Vitön."
onsdag 19 maj 2021
Litteralund 2021
Jag har deltagit i Litteraralund, den bokfestival för barn och unga som arrangeras i Lund vartannat år. Den här gången var festivalen helt digital, men jag måste säga att det har fungerat riktigt bra att lyssna. Helt klart var detta ett av de mest proffsiga online-arrangemang jag deltagit i under pandemin.
Mona Monasar berättar om sin diktsamling Modersmål från 2019. |
Jag gillar Oskar Kroon som skrivit Mitt fönster mot rymden, Vänta på vind och Överallt och ingenstans. I höst kommer det två nya böcker - det ser jag fram emot. |
... och Emma Adbåge om barnets perspektiv i deras böcker. |
Jag älskar verkligen Baek Heenas bilderböcker - här ser vi henne med två av huvudena hon använde till illustrationerna av huvudpersonen i Magiska godiskulor. |
Bart Moeyart, en annan ALMA-pristagare som är en stor favorit. Nu är jag sugen på att läsa hans Bröder. |
tisdag 18 maj 2021
Tisdagstrion: Klassiker jag har läst eller vill läsa
Den här veckan handlar tisdagstrion om klassiker - du kan antingen tipsa om klassiker du redan läst eller klassiker du gärna vill läsa. Vad som räknas som en klassiker är förstås helt upp till dig.
Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.
Till veckans trio väljer jag att tipsa om tre klassiker som jag ännu inte läst, men som jag gärna vill läsa.
1. Först ut är Kristin Lavransdotter av Sigrid Undset, en historisk romantrilogi som utspelas i Gudbrandsdalen på 1300-talet. Den handlar bland annat om kärleken mellan Kristin och riddaren Erlend.
2. Nästa klassiker jag gärna vill läsa är Lolita av Vladimir Nabokov, en roman som handlar om hur den medelålders Humbert Humbert utnyttjar den tolvåriga flickan Dolores Haze. Det låter ju inte så trevligt, men jag är ändå nyfiken på boken.
3. Till sist, en svensk klassiker i Strändernas svall av Eyvind Johnson, som är en variant av den antika berättelsen om Odysseus.
söndag 16 maj 2021
Bokbyte i bokcirkeln
torsdag 13 maj 2021
Arvsled & avgöranden - fyra noveller från Novellix
I Jamaica Kincaids novell "Biografi över en klänning" förflyttas vi till författarens barndom, där detaljerna kring en klänning berättar om förhållandet mellan en flicka och en mamma.
Hos Märta Tikkanen hamnar vi i novellen "Det finns en skräck på bottnen" hos en kvinna och hennes älskare. Det som ska vara en kravfri kärleksrelation visar sig också innehålla missförstånd och svårigheter att fullt ut mötas.
Annika Norlins novell "Arvsled" kommer från samlingen Jag ser allt du gör. Texten handlar om en kvinna som arbetar i hemtjänsten och försöker få tillvaron att gå ihop för sig och sin dotter. Samtidigt trasslar hon in sig i en relation med en gift man, och hela tiden finns tankarna på kvinnans egen mamma och hennes misslyckanden i bakgrunden. Kan brister och beteenden gå i arv?
Den fjärde novellen i asken är Karin Smirnoffs "Missing People", som först skrevs och spelades in för Sveriges radio. Novellen handlar om en man och en kvinna som reser till sitt nyinköpta norrländska torp. De träffar på personer från Missing People som letar efter en försvunnen person, och kvinnan får också reda på att det skett en familjetragedi just i deras torp. Detaljerna runt omkring ringar in kvinnans känsla av att ha fått nog av sitt eget äktenskap.
Jag passar på att skriva in novellen "Arvsled" i Novellflätan.
tisdag 11 maj 2021
Tisdagstrion: Guld, silver eller annan metall i titeln
Den här veckan har tisdagstrion temat "Guld, silver eller annan metall i titeln", och jag är riktigt nyfiken på vilka böcker ni kommer att hitta.
Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.
1. Själv inleder jag med guld, som i The Goldfinch av Donna Tartt, en favoritbok från några år tillbaka. Theo Decker överlever en svår olycka, men hans mamma dör och lämnar honom ensam. Istället flyttar Theo in hos en väns familj och försöker få ordning på sin tillvaro. Hos sig har han en målning som påminner honom om mamman, och den här målningen gör att han dras in i konstvärldens baksidor.
2. Silver blir det också i min trio, som i Silverpojken av Kristina Ohlsson. Boken är tänkt för mellanåldern och handlar om Aladdin, Billie och Simona som försöker ta reda på vem den mystiske silverpojken är. En mysryslig bok som passar bra också för vuxna (i alla fall läste jag med stor behållning).
3. Till sist, en annan metall, som i Blybröllop av Sara Paborn. Bibliotekarien Irene har definitivt fått nog av sin man Horsts elakheter, och bestämmer sig helt enkelt för att ta honom av daga. Tur att hon har sin mammas gamla kista med blytyngder. Underhållande bok om ett giftmord (!).
söndag 9 maj 2021
Stöld av Ann-Helén Laestadius
tisdag 4 maj 2021
Tisdagstrion: Böcker av författare eller med huvudperson som har namnsdag den här veckan
Temat för den här veckans tisdagstrio är "Böcker av författare eller med huvudperson som har namnsdag den här veckan", alltså personer som heter John, Jane, Monika, Mona, Gotthard, Erhard, Marit, Rita, Carina, Carita, Åke, Reidar eller Reidun.
Tipsa om tre böcker och lämna en länk så vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.
1. Jag gillar Mitt liv som hund av Reidar Jönsson, så Reidar får bli mitt första namnsdagsbarn i trion. Romanen handlar om pojken Ingemar som under det sena femtiotalet flyttar till sin morbror i Småland när hans mamma blir för sjuk för att ta hand om honom. Jag gillar särskilt Ingemars humoristiska funderingar om stort och smått, till exempel om rymdhunden Laika.
2. En Marit får jag också med i trion, genom Marit Kaplas diktverk Osebol. Boken bygger på intervjuer med invånarna i den värmländska byn Osebol och texten är skriven i diktform.
3. Till sist, en Mona genom huvudpersonenen i Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona av Anneli Jordahl. Boken handlar om Mona som kommer till Östersund, sugen på dans och uteliv.