söndag 30 maj 2021

Månadens tema: Jag vill sätta världen i rörelse: En biografi över Selma Lagerlöf av Anna-Karin Palm

Månadens tema i maj har varit biografier/självbiografier och jag har passat på att läsa Anna-Karin Palms biografi över Selma Lagerlöf, "Jag vill sätta världen i rörelse." 

Det dröjer inte många sidor innan jag är fast, och det finns väl mer än en anledning till det. För det första har jag alltid gillat Selma Lagerlöf, så det är en ren njutning att få fördjupa mig i hennes liv och personlighet. Jag är också väldigt förtjust i Anna-Karin Palms skönlitterära böcker, och även den här mer facklitterära boken är otroligt välskriven och kunnigt sammanställd. Till sist, är det roligt att läsa om Selmas arbete med sina böcker, eftersom jag faktiskt har läst de flesta av dem. 

Boken börjar med ett kapitel där författaren Selma tar plats, i och med att hon vinner Iduns följetongstävling med de fem första kapitlen ur Gösta Berlings saga. Sedan följer kapitlen kronologiskt, med barndomen, åren på lärarinneseminariet i Stockholm och tiden som lärarinna i Landskrona. När Selmas böcker börjar ge en ordentlig inkomst, blir hon författare på heltid. 

Hela tiden har hon ett försörjningsansvar - hon stöttar sina syskon och har under större delen av sitt liv sin mor och sin moster boende hos sig. Vi vet ju också att hon så småningom lyckas köpa tillbaka sitt äskade Mårbacka, som gått förlorat ett antal år tidigare. Hela tiden framstår Selma som en kvinna som går i spetsen för ett nytt kvinnoideal. Hon väljer tidigt bort äktenskapet, eftersom hon behöver friheten för sitt skrivande. När hon tilldelas priser eller till exempel blir invald i Svenska akademien tänker hon alltid att hon måste tacka ja för att kvinnor ska bli representerade i de här sammanhangen.

Det är spännande att läsa om hennes långa kärleksförbindelser, dels med Sophie Elkan som hon ger sig ut på äventyrliga resor med, dels med Valborg Olander som hon träffar senare. Under många år träffar hon dem båda, vilket får till följd att de förstås är svartsjuka på varandra. Selma verkar behöva båda kvinnorna i sitt liv. 

Selmas personlighet stiger verkligen upp från boksidorna. Det känns som att jag får lära känna henne på djupet, genom citaten ur hennes egna och andras brev och genom fotografierna. Palm har verkligen, med allt material och all kunskap hon bygger sin bok på, lyckats med att skapa ett fantastiskt porträtt, inte bara av författaren Selma Lagerlöf, utan av människan Selma Lagerlöf.

Jag tycker mycket om den här boken och jag blir sugen på att läsa om några av Selma Lagerlöfs romaner. Det finns så många som är helt fantastiska, som Gösta Berlings saga, Jerusalem, Körkarlen eller Kejsaren av Portugallien


Titel: "Jag vill sätta världen i rörelse": En biografi över Selma Lagerlöf
Författare: Anna-Karin Palm
Utgivningsår: 2019
Förlag: Albert Bonniers
Antal sidor: 682

fredag 28 maj 2021

Kaffepaus à la Alf & Sömntutan

 
Under kaffepausen roar jag mig med bilderboken Sömntutan av Alf Bergström. Den handlar om tonsättaren Sigge Trut som inte bara skriver låtar, operor och symfonier, utan också signaler till väckarklockor. På stans hotell har Franz Zimmer problem med att hans man Putte, som serverar hotellets frukost, inte vaknar i tid på morgnarna. Sigge får uppdraget att bygga en riktigt mäktig tuta som ska kunna väcka Putte. Han får hjälp av vaktmästaren Lena Röör, men kanske är det ett problem att hon inte tycks veta vad som är upp och ner på ritningen.

Titel: Sömntutan
Författare: Alf Bergström
Utgivningsår: 2021
Förlag: Natur & Kultur

tisdag 25 maj 2021

Tisdagstrion: Ljus & mörker

Den här veckan är temat för tisdagstrion "ljus & mörker."

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Först ut i min trio är Anthony Doerrs Pulitzer-vinnare Ljuset vi inte ser. Den franska flickan Marie-Laure är blind och upplever andra världskrigets fasor genom ljud och dofter. Hon flyr Paris för Saint-Malo, och där träffar hon den tyske pojken Werner som skickats till staden på ett hemligt uppdrag.

2. Också min andra bok, The Daylight Gate av Jeanette Winterson, har ordet ljus i sin titel, även om boken är allt annat än ljus. Romanen handlar om häxprocesserna i 1600-talets England och särskilt om Alice Nutter och det som sker i Pendle-skogen. Riktigt otäck stämning och mycket välskrivet. 

3. Till sist, ännu en ljus titel, som i Sundborn eller Dagar av ljus av Philippe Delerm. Den här boken utspelar sig i konstnärskolonin Grez-sur-Loing år 1884, dit Carl och Karin Larsson och andra skandinaviska målare har rest för det speciella ljusets skull. 

lördag 22 maj 2021

Så börjar boken #5

Jag funderar ofta över hur böcker inleds. Det kan förstås vara på helt olika sätt - mitt i en dramatisk händelse eller med detaljer som sätter tonen för en persons karaktär eller en viss stämning eller miljö. Om inledningen är riktigt bra är mitt intresse för att läsa vidare väckt redan efter bokens första stycke.

Bea Uusmas bok Expeditionen: Min kärlekshistoria inleds med en sida där vi tilltalas direkt av författaren. Den första meningen är "Jag hatar att frysa" och med tanke på bokens ämne gillar jag verkligen kontrasten. Den här boken handlar nämligen om en kvinnas resa i spåren av Ingenjör Andrées polarexpedition mot Nordpolen. 

Jag känner Uusmas besatthet när tankarna på Vitön tränger igenom hennes vardagsbestyr. Hon bara måste dit, och det är just kontrasten mellan det vanliga trygga livet och den ogästvänliga karga platsen som väcker min fascination, både för Vitön och Andrée och för författarens driv att nå dit.

Jag tycker mycket om den här bokens inledning och den lockar mig verkligen att läsa vidare:

"Jag hatar att frysa. Jag får panik av bara tanken på att vara ute utan vantar när det blåser. När det är minusgrader håller jag mig helst inomhus. Förut var jag illustratör. Sen utbildade jag mig till läkare. Jag köper extra varma sockor till mina barn, så att inte de heller ska frysa. Jag ligger i timmar i badet. Jag plockar in i diskmaskinen. Jag orkar inte plocka in i diskmaskinen. Jag har busskort och portkod och bunden bolåneränta. Jag har almanacka och springlåtlista och varje dag, i femton år, har jag längtat till en öde ö, en vit skärva i det arktiska ishavet. Ön är helt obebodd och täckt av en glaciär, vars sidor stupar lodrätt rakt ner i vattnet, som klippväggar. Den brukar kallas otillgänglighetens ö, för att den alltid är inbäddad i drivis. Tre gånger har jag försökt resa dit, men varje gång när vi nästan varit framme har vi tvingats vända, eftersom vårt fartyg annars skulle riskera att fastna och bli uppskuret av de enorma, mintgröna isflaken. Inget kan växa på denna ö, men längst ut på södra spetsen finns en smal stenstrand med barmark, en liten landtunga som sticker ut i havet. På den här stranden finns ingenting, bara krossten och grus, några enstaka stockar av drivved, och det är till just den här stranden jag vill, nej, inte vill, måste.

Jag har längtat till den här stranden i femton år. Jag måste dit, trots att jag inte vet vad jag ska göra där, när jag väl kommer fram. När jag kommer fram till Vitön."

onsdag 19 maj 2021

Litteralund 2021

 
Jag har deltagit i Litteraralund, den bokfestival för barn och unga som arrangeras i Lund vartannat år. Den här gången var festivalen helt digital, men jag måste säga att det har fungerat riktigt bra att lyssna. Helt klart var detta ett av de mest proffsiga online-arrangemang jag deltagit i under pandemin.

Några av favoritinslagen efter två dagars konferens är de här:

Mona Monasar berättar om sin diktsamling Modersmål från 2019.

Jag gillar Oskar Kroon som skrivit Mitt fönster mot rymden, Vänta på vind och Överallt och ingenstans. I höst kommer det två nya böcker - det ser jag fram emot.

Mårten Sandén samtalar med Pija Lindenbaum...


... och Emma Adbåge om barnets perspektiv i deras böcker.

Jag älskar verkligen Baek Heenas bilderböcker - här ser vi henne med två av huvudena hon använde till illustrationerna av huvudpersonen i Magiska godiskulor.

Bart Moeyart, en annan ALMA-pristagare som är en stor favorit. Nu är jag sugen på att läsa hans Bröder

tisdag 18 maj 2021

Tisdagstrion: Klassiker jag har läst eller vill läsa

Den här veckan handlar tisdagstrion om klassiker - du kan antingen tipsa om klassiker du redan läst eller klassiker du gärna vill läsa. Vad som räknas som en klassiker är förstås helt upp till dig.

Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

Till veckans trio väljer jag att tipsa om tre klassiker som jag ännu inte läst, men som jag gärna vill läsa.

1. Först ut är Kristin Lavransdotter av Sigrid Undset, en historisk romantrilogi som utspelas i Gudbrandsdalen på 1300-talet. Den handlar bland annat om kärleken mellan Kristin och riddaren Erlend.

2. Nästa klassiker jag gärna vill läsa är Lolita av Vladimir Nabokov, en roman som handlar om hur den medelålders Humbert Humbert utnyttjar den tolvåriga flickan Dolores Haze. Det låter ju inte så trevligt, men jag är ändå nyfiken på boken. 

3. Till sist, en svensk klassiker i Strändernas svall av Eyvind Johnson, som är en variant av den antika berättelsen om Odysseus. 

söndag 16 maj 2021

Bokbyte i bokcirkeln

 

I bokcirkeln tuffar vi på med temat Australien/Nya Zeeland, och i veckan var det dags för bokbyte.

Vi har läst Janet Frames Owls Do Cry och jag blev riktigt förtjust! Boken handlar om de fyra syskonen Francie, Toby, Daphne och Chicks och hur de i barndomen dras till sin favoritplats, soptippen, där de samlar skatter. Så inleds boken, men större delen av texten följer vi sedan syskonen som vuxna, och funderar över hur saker och ting blev som de blev. Boken tar upp ämnen som psykisk ohälsa och utanförskap. 

Efter Janet Frame ska den sista boken på temat bli en deckare, nämligen Djupet av Paul Cleave. Den boken vet jag egentligen inget om förutom att den utspelar sig i Christchurch. Men jag ser fram emot att läsa!

torsdag 13 maj 2021

Arvsled & avgöranden - fyra noveller från Novellix

Arvsled och avgöranden är den senaste novellasken från Novellix, med texter av inga mindre än Jamaica Kincaid, Märta Tikkanen, Annika Norlin och Karin Smirnoff.

I Jamaica Kincaids novell "Biografi över en klänning" förflyttas vi till författarens barndom, där detaljerna kring en klänning berättar om förhållandet mellan en flicka och en mamma.

Hos Märta Tikkanen hamnar vi i novellen "Det finns en skräck på bottnen" hos en kvinna och hennes älskare. Det som ska vara en kravfri kärleksrelation visar sig också innehålla missförstånd och svårigheter att fullt ut mötas.

Annika Norlins novell "Arvsled" kommer från samlingen Jag ser allt du gör. Texten handlar om en kvinna som arbetar i hemtjänsten och försöker få tillvaron att gå ihop för sig och sin dotter. Samtidigt trasslar hon in sig i en relation med en gift man, och hela tiden finns tankarna på kvinnans egen mamma och hennes misslyckanden i bakgrunden. Kan brister och beteenden gå i arv?

Den fjärde novellen i asken är Karin Smirnoffs "Missing People", som först skrevs och spelades in för Sveriges radio. Novellen handlar om en man och en kvinna som reser till sitt nyinköpta norrländska torp. De träffar på personer från Missing People som letar efter en försvunnen person, och kvinnan får också reda på att det skett en familjetragedi just i deras torp. Detaljerna runt omkring ringar in kvinnans känsla av att ha fått nog av sitt eget äktenskap.

Jag passar på att skriva in novellen "Arvsled" i Novellflätan.

tisdag 11 maj 2021

Tisdagstrion: Guld, silver eller annan metall i titeln

Den här veckan har tisdagstrion temat "Guld, silver eller annan metall i titeln", och jag är riktigt nyfiken på vilka böcker ni kommer att hitta.

Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Själv inleder jag med guld, som i The Goldfinch av Donna Tartt, en favoritbok från några år tillbaka. Theo Decker överlever en svår olycka, men hans mamma dör och lämnar honom ensam. Istället flyttar Theo in hos en väns familj och försöker få ordning på sin tillvaro. Hos sig har han en målning som påminner honom om mamman, och den här målningen gör att han dras in i konstvärldens baksidor.

2. Silver blir det också i min trio, som i Silverpojken av Kristina Ohlsson. Boken är tänkt för mellanåldern och handlar om Aladdin, Billie och Simona som försöker ta reda på vem den mystiske silverpojken är. En mysryslig bok som passar bra också för vuxna (i alla fall läste jag med stor behållning).

3. Till sist, en annan metall, som i Blybröllop av Sara Paborn. Bibliotekarien Irene har definitivt fått nog av sin man Horsts elakheter, och bestämmer sig helt enkelt för att ta honom av daga. Tur att hon har sin mammas gamla kista med blytyngder. Underhållande bok om ett giftmord (!). 

söndag 9 maj 2021

Stöld av Ann-Helén Laestadius

Ann-Helén Laestadius roman Stöld handlar om samerna och renskötarlivet i norra Sverige.

Huvudpersonen heter Elsa och är i bokens inledning nio år. En fin dag i januari skidar hon upp till rengärdet och blir vittne till hur en man står med en blodig kniv över en av renarna. Hon känner genast igen att det är hennes egen ren, Nástegallu, som ligger där död. 

Mannen hotar Elsa och skrämmer henne till tystnad, men han märker inte att han tappar renens öra som han skurit av för att det inte ska gå att identifiera vems ren det är. Elsa plockar upp örat och behåller det som en hemlighet genom alla år. Hon vågar inte heller avslöja, varken för polisen eller någon annan, att hon faktiskt hade kunnat identifiera vem tjuvjägaren är.

I romanen får vi också följa Elsa i vuxen ålder, i hennes vardag i en renskötarfamilj i en by där släkten och gemenskapen är viktig och livet med renarna är en livsstil. 

Sedan generationer tillbaka finns det spänningar mellan samerna och andra bybor. Vissa ägnar sig åt tjuvjakt och några är riktigt grymma i sina handlingar, totalt utan respekt för vare sig renar eller samernas situation. När renägarna ringer efter polisen, dröjer det alltid för länge innan de är på plats, om de över huvud  taget kommer dit. Vidare får de samiska barnen utstå hat från de andra barnen i skolan och ordet lapp används nedsättande av både barn och vuxna. Jag får en känsla av hopplöshet när jag läser, och en undran om situationen någonsin ska vända. Dessutom skildras hur människornas miljöpåverkan förändrar klimatet, vilket försvårar för rennäringen.

Som motvikt skildrar Laestadius kärleken till naturen, till renarna och gemenskapen. Jag tycker också om att hon låter Elsa, en kvinna, ta plats i rennäringen och i kampen mot tjuvjakten, något som inte anses självklart i en traditionellt manlig sfär. En annan av bokens styrkor är att hon porträtterar även den grymmaste tjuvjägaren med ett djup som gör att man som läsare kan förstå hur någon kan hamna så fel i livet.

Jag gillar verkligen Stöld. Det är en oavbrutet gripande, upprörande och spännande roman. 


Titel: Stöld
Författare: Ann-Helén Laestadius
Utgivningsår: 2021
Förlag: Romanus & Selling
Antal sidor: 441


 

tisdag 4 maj 2021

Tisdagstrion: Böcker av författare eller med huvudperson som har namnsdag den här veckan

Temat för den här veckans tisdagstrio är "Böcker av författare eller med huvudperson som har namnsdag den här veckan", alltså personer som heter John, Jane, Monika, Mona, Gotthard, Erhard, Marit, Rita, Carina, Carita, Åke, Reidar eller Reidun.

Tipsa om tre böcker och lämna en länk så vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Jag gillar Mitt liv som hund av Reidar Jönsson, så Reidar får bli mitt första namnsdagsbarn i trion.  Romanen handlar om pojken Ingemar som under det sena femtiotalet flyttar till sin morbror i Småland när hans mamma blir för sjuk för att ta hand om honom. Jag gillar särskilt Ingemars humoristiska funderingar om stort och smått, till exempel om rymdhunden Laika.

2. En Marit får jag också med i trion, genom Marit Kaplas diktverk Osebol. Boken bygger på intervjuer med invånarna i den värmländska byn Osebol och texten är skriven i diktform.

3. Till sist, en Mona genom huvudpersonenen i Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona av Anneli Jordahl. Boken handlar om Mona som kommer till Östersund, sugen på dans och uteliv.


söndag 2 maj 2021

Månadens tema är biografier/självbiografier

 

I maj är månadens tema biografier och självbiografier. Jag har lånat hem flera jag är sugen på, till exempel Ester Roxbergs Min pappa Ann-Christine, Arash Sanaris Sverigevänner: historien om hur pappa och jag försökte blir svenskast på Tjörn och Betlehem Isaaks Mitt liv utan dig

Jag är också nyfiken på Negra Efendics Jag var precis som du och har länge velat läsa Fatima Brenners bok om Ester Blenda Nordström, Ett jävla solsken

En annan bok som jag lånat hem är Anna-Karin Palms biografi över Selma Lagerlöf, en av mina favoritförfattare. Jag vill sätta världen i rörelse är något av en tegelsten, så kanske hinner jag bara med den om jag väljer boken till utmaningen. Men jag tror ändå det är med Selmas värld jag kommer att börja.


lördag 1 maj 2021

Just nu i maj


Just nu läser jag Owls Do Cry av Janet Frame. Temat kring Australien/Nya Zeeland pågår fortfarande i min bokcirkel och nu har alltså turen kommit till en av de mer välkända nya zeeländska författarna. Jag har inte kommit så långt i boken men gillar det jag läst hittills. Jag har också börjat snegla lite på den hög med biografier och självbiografier jag väljer från till Månadens tema. Kanske lutar det åt att jag ger mig på Anna-Karin Palms biografi över Selma Lagerlöf.

Just nu tittar jag och sambon på Queen's Gambit, förmodligen långt efter alla andra. Jag gillar verkligen! Jag är också sugen på att se Mare of Easttown med Kate Winslet, så den serien står näst på tur. Jag tycker också om Kontrapunkt på teve, särskilt litteraturfrågorna, även om det är riktigt svårt emellanåt.

Just nu lyssnar jag mest på gamla favoriter på Spotify och nyheter på P1. Jag tänker att jag borde lyssna på någon av alla intressanta poddar som alla andra tycks lyssna på, men sen blir det inte av.

Just nu längtar jag efter värmen. April har varit kall och om man nu ska umgås mest utomhus skadar det ju inte att det blir lite varmare. Annars längtar jag efter konserter, live-fotboll och att resa runt varsomhelst i Storbritannien.

Titta gärna in hos till exempel Linda eller Anna för att se hur de har det just nu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...