tisdag 25 april 2023

Tisdagstrion: Änglar & demoner

Den här veckan har tisdagstrion temat "Änglar & demoner." Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Först ut i min trio blir Gabriel García Márquez roman med det passande namnet Om kärlek och andra demoner. Boken utspelar sig på 1700-talet och handlar om Sierva María de Todos los Angeles som blir biten av en rabiessmittad hund på en marknad. När det är hunden som dör och Sierva María inte ens blir sjuk, tror man att hon är besatt av en demon.

2. En ängel ville jag också ha med, och då tipsar jag gärna om Salley Vickers Miss Garnet's Angel. Romanen handlar om den pensionerade historieläraren Julia Garnet som efter sin väns död bestämmer sig för att lämna England och istället hyra en lägenhet i Venedig. Här upptäcker hon konsten och kärleken, och som läsare njuter man verkligen av det Venedig hon upplever.

3. Till sist, en daimon, i Philip Pullmans trilogi His Dark Materials. En daimon är i den här trilogin en människas själ, som vandrar bredvid sin människa i form av ett djur. Huvudpersonen Lyras daimon heter Pantalaimon och när han antar sin bestämda form blir det som en mård (när människobarnen är små skiftar daimonen mellan att vara olika sorters djur).


tisdag 18 april 2023

Tisdagstrion: Resor

Temat för veckans tisdagstrio är kort och gott: "Resor." Tolka på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. I Four seasons in Rome har Anthony Doerr rest till Rom, dit han fått ett vistelsestipendium för att skriva på sin nya roman. Doerr har en alldeles särskild blick för staden runtomkring sig, och det känns verkligen som om jag befinner mig i Rom när jag läser boken.

2. I Julia Otsukas Vi kom över havet reser några japanska kvinnor över havet för att gifta sig med amerikanska män som de aldrig förut träffat. Kvinnorna har stora drömmar om framtiden, men livet blir ett annat än de tänkt sig.

3. Till sist, Målarens döttrar av Anna-Karin Palm där syskonen Maria och Martin reser till södra England och följer spåren efter sin pappa. Romanen har två parallella berättelser, och i den andra läser vi om Laura som hundra år tidigare växer upp med sin syster och sin far, konstnären. 


tisdag 11 april 2023

Tisdagstrion: Böcker av författare från land/länder som börjar på bokstaven S

Bokstaven S är den gemensamma nämnaren för veckans tisdagstrio. Tipsa om tre böcker av författare som kommer från ett land/länder som börjar på S, och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Damon Galguts roman The Promise handlar om tre syskon som växer upp på en gård i Sydafrika. Den yngsta dottern Amor råkar höra ett samtal där deras döende mamma lovar deras svarta tjänstekvinna att hon ska få ärva det lilla hus hon bor i på egendomen. Detta löfte följer sedan genom berättelsen och genom fyra decennier. Romanen är både en familjehistoria och på sätt och vis en skildring av Sydafrikas nutidshistoria. 

2. Sverige börjar ju också på S, så jag ville gärna ha med en svensk bok. Igår kväll tittade jag på Sagor slutar så, en dokumentär om Stina Stoor, och blev påmind om hur fantastisk jag tycker hennes novellsamling Bli som folk är. Alltså fick den vara med i trion. Samlingen  består av nio noveller som utspelar sig i Västerbottens inland. Ofta skildras novellerna ur barnets perspektiv, där vuxenvärlden mest ter sig obegriplig.

3. Till sist, en tur till Skottland med författaren Douglas Stuart och hans skildring av pojken Shuggie Bain. Boken utspelar sig i Glasgow på 1980-talet. Shuggie växer upp i en familj med två syskon i fattiga omständigheter. Pappan lämnar familjen och barnen blir kvar med mamman, som har svåra alkoholproblem. Shuggie blir mobbad och har det svårt i skolan, men till mamman har han ett alldeles särskilt band.

torsdag 6 april 2023

Mars 2023

Mars var en månad som innehöll både Nobelpristagare, ALMA-pristagare och en kanske blivande Nobelpristagare. Dessutom läste jag två konstböcker, så det blev en trevlig mix.

I mina läsmål för 2023 har jag bland annat bestämt mig för att fokusera på romaner på engelska och hyllvärmare, och när jag läste The Mystic Masseur av V.S. Naipaul slog jag två flugor i en smäll. Ja, egentligen fyra flugor i en smäll, eftersom jag också kunde pricka av Naipaul på listan över Nobelpristagare och dessutom skriva in boken på Trinidad och Tobago i Jorden runt på 100 böcker. Boken handlar om Ganesh, en enkel man som gör en nästan ofattbar resa: från skollärare till massör till författare, och till sist blir han en känd politiker och får en riddarorden. Romanen utspelar sig bland indiska invandrare på Trinidad, och jag skulle vilja beskriva den som en humoristisk skröna. 

ALMA-pristagarna jag läste var australiensiska Sonya Hartnett och österrikiska Christine Nöstlinger. Hartnetts Thursday's Child är både annorlunda och gripande. Den  handlar om en fattig familj med många barn, och vi får tar del av berättelsen genom mellanflickan Harpers ögon. Det är hela tiden en kamp för att få pengarna att räcka till, och hettan och torkan gör inget lättare. Det speciella är att Harpers bror Tin börjar gräva sig ner under huset, och lever sedan sitt liv i de här underjordiska gångarna. Familjen accepterar att Tin väljer ett så annorlunda liv, men samtidigt får hans grävande på sätt och vis katastrofala följder.

Också Christine Nöstlingers Burkpojken är riktigt läsvärd. Fru Bartolotti får en dag ett paket, vilket i och för sig inte är så konstigt, eftersom hon hela tiden beställer saker som hon sedan glömmer bort. Alltså tror hon att hon möjligen kan ha beställt paketet som innehåller en stor burk. Men när hon öppnar burkar kommer till hennes stora förvåning en livs levande pojke ut. Pojken är förprogrammerad till att aldrig göra fel och han är oerhört väluppfostrad. Detta ser Fru Bartolotti och pojkens nya vän Kitti till att ändra på. 

Konstböckerna jag läste handlade om Madeleine Pyk, och det beror på att jag nyligen har köpt en av hennes tavlor. Alltså ville jag ta reda på mer om henne. Titta - jag ser och Madeleine Pyk: "jag leker att jag lever" av Anja Notini, innehåller båda texter om och av Pyk, och har rikligt med bilder från hennes konstvärld.

Den sista boken som blev läst i mars var också den i mitt tycke den bästa, nämligen Karl Ove Knausgårds Morgonstjärnan. Jag har länge varit nyfiken på Knausgård, men så har jag dragit mig lite för alla de där tusentals sidorna i Min kamp. När sedan Morgonstjärnan kom ut tyckte jag det kunde vara dags. Jag blev verkligen oerhört imponerad och förtjust i både själva berättelsen och kanske framför allt sättet Knausgård berättar den på. Han är helt mästerlig på att frammana stämning och närvaro, och jag tycker han fångar bokens nio huvudpersoner som om de verkligen är helt unika individer. Vi möter exempelvis journalisten Jostein, litteraturvetaren Arne, sjuksköterskan Solveig och prästen Kathrine. Hela boken utspelar sig under två dagar, och det som alla personerna lägger märke till under de här dagarna, är att djuren börjar bete sig underligt, och att det dyker upp en nya stark stjärna på himlen. Är detta något slags tecken?

Nu är jag sugen på att kasta mig över den andra delen i Knausgårds serie, Vargarna från evighetens skog, men jag får ge mig till tåls lite. Först ska jag till exempel läsa den senaste ALMA-pristagaren, Laurie Halse Anderson, och det blir säkert också riktigt bra. Jag har faktiskt aldrig blivit besviken på en ALMA-pristagare.


tisdag 4 april 2023

Tisdagstrion: Påsk

Nu är det snart dags att fira påsk, och just denna högtid är utgångspunkten för veckans tisdagstrio. Vad förknippar du påsken med? Kanske godis, ägg eller häxor? Kanske fina påskfärger eller påskdeckare?

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Godis, och kanske särskilt choklad, finns förmodligen i många ägg till påsk. Chocolate av Joanne Harris handlar om Vianne Rocher som tillsammans med sin dotter flyttar in i en liten fransk by och öppnar en chokladbutik.

2. Fjädrar pryder ofta våra påskris, så därför får Fjädrar av Jacqueline Woodson en plats i veckans trio. Boken handlar om Frannie, en ung svart tjej i sjuttiotalets USA, som bor i en stad som delas mitt itu av en motorväg. På ena sidan vägen bor bara svarta och på andra sidan bara vita, men en dag börjar en ny kille i Frannies klass. Han är vit och ser ut som Jesus med sitt långa ljusa hår.

3.Till sist, Barabbas av Pär Lagerkvist, en bok som handlar om rövaren som blev benådad när Jesus korsfästes i hans ställe.  Resten av sitt liv grubblar sedan Barabbas på vad som skett och söker efter sin tro. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...