måndag 31 augusti 2015

Tematrio - facklitteratur


Lyrans tematrio handlar den här gången om facklitteratur och eftersom jag gillar att själv skriva skönlitterärt tänkte jag tipsa om tre skrivhandböcker.

1. Den första är en riktig klassiker vid det här laget: On Writing av Stephen King. Det är lika mycket en bok om skrivande som en bok om Stephen King själv.

2. Handbok nummer två är skriven av deckarförfattaren Elizabeth George och heter Write Away: One Novelist's Approach to Fiction and the Writing Life. Jag har själv den i en svensk pocketutgåva, men den verkar inte gå att få tag på längre. Här finns mycket bra tips till exempel om hur man bygger upp en roman och får ihop alla trådar.

3. Till sist, ett svenskt exempel i Lars Åke Augustssons Så skriver du romaner och noveller, som är en bok med många handfasta tips och också rena skrivövningar.





____________________________________________________________

lördag 29 augusti 2015

Ulysses #5

Man kan gott säga att den 8:e augusti 2015 var en stor dag i mitt bokliga liv.

 Det var nämligen då jag läste ut mastodontromanen om en annan (betydligt större) dag i många bokälskares liv: den 16 juni 1904. Det är förstås James Joyce Ulysses jag talar om, och visst hade det varit snyggt om jag hade prickat in just Bloomsday som dagen jag läste ut romanen. Men Joyces skildring av Dublin är - samtidigt som den är exakt daterad - egentligen en dag vilken som helst i stadens invånares liv.

Vad tyckte jag då? Jo, jag gillar verkligen Ulysses. Trots att många referenser och finesser säkert går mig rakt förbi, tycker jag ändå att jag fått ut väldigt mycket av läsningen. Jag har upptäckt kapitlens olika stilar, jag har fått uppleva hur själva staden Dublin kommer till liv på boksidorna, jag har fått lära känna Leopold Bloom, hans fru Molly och den unge poeten Stephen Dedalus.

Jag läste boken under lång tid, ett kapitel i taget, och det tror jag är ett väldigt bra sätt att ta sig an det här verket. Då blir kapitlen tydligare enheter och man kan nog lättare få kläm på deras speciella stil. Jag har också haft en liten guide till Ulysses vid min sida (sådana finns det otaliga). Inte en extremt långrandig tolkning av boken, för tolka och uppleva vill jag gärna göra själv, utan en liten tunn volym där jag fått vissa fingervisningar om innehållet och hur olika litteraturforskare har sett på texten. Det har säkert gjort att jag upptäckt mer än jag annars hade gjort.

Efter att jag läst ut romanen passade jag också på att läsa Dag ut och dag in med en dag i Dublin där Erik Andersson skriver om arbetet med att översätta boken. Fyra år tog det tydligen, och inte undra på.

Det känns nästan lite tomt nu när boken är utläst, men det var en läsupplevelse som jag inte kommer att glömma i första taget.


Titel: Ulysses
Författare: James Joyce
Översättare: Erik Andersson
Utgivningsår: 2013 (originalet 1922)
Förlag: Albert Bonniers
Antal sidor: 820

Titel: Dag ut och dag in med en dag i Dublin
Författare: Erik Andersson
Utgivningsår: 2012
Förlag: Albert Bonniers
Antal sidor: 150

_______________________________________________________________

fredag 28 augusti 2015

Programmet till Kristianstad bokfestival



Nu är det snart dags för Kristianstads årliga bokfestival. Temat för året är berättelser som berör och exempel på författare ur programmet är Ann Heberlein, Katarina Wennstam och Yvonne Hirdman.

Festivalen går av stapeln 3-5 september (hela programmet kan du läsa här.)

Kanske ses vi där?








___________________________________________________________________

torsdag 27 augusti 2015

Kvinnoalfabetet bokstaven C

I Enligt O:s alfabetsutmaning har vi nu kommit fram till C, en inte helt lätt bokstav att komma på svar till, känns det som... Men jag gör förstås ett försök.

1. Vem är en favoritförfattare med för- eller efternamn på C?

Tidigare i år läste jag Carol Rifka Brunts roman Tell the Wolves I'm Home och blev jätteförtjust. Förhoppningsvis kommer hon att skriva fler lika bra romaner, och annars kan hon faktiskt kvala in som en favoritförfattare redan nu.

2. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på C som är en stor favorit och som du tycker fler borde upptäcka!

Jag tänker genast på Tracy Chevalier vars böcker jag gärna läser. Till exempel gillar jag Remarkable Creatures som handlar om fossilletaren Mary Anning från Lyme Regis på Englands sydkust, eller Girl With A Pearl Earring som handlar om den unga flickan Griet som får arbete hos självaste konstnären Vermeer.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på C som du vill lyfta fram. Det kan vara en känd eller okänd kvinna inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Clarice Lispector är en kvinna och författare som jag gärna vill lyfta fram. Jag har hittills bara läst Stjärnans ögonblick men blev väldigt imponerad av hennes ovanliga sätt att skriva. Det är spännande med en kvinnlig författare som internationellt sett anses vara en av de riktigt stora.

4. Lyft fram ett kulturellt verk på C. Det kan vara en bok, en film, en sång, en dikt, en tavla, en pjäs, en musikal eller något annat. Kravet är ett det är en kvinna som står i centrum.

Här vill jag nämna romanen/filmen Coraline, där flicka går igenom en dörr och hamnar i en spegelvärld där hennes andra mamma vill hålla henne kvar för alltid.

______________________________________________________

onsdag 26 augusti 2015

Det litterära Kristianstad


Lite här och var i min hemstad Kristianstad har Gustaf Hellström-sällskapet placerat ut skyltar med citat från olika författare med anknytning till staden, till exempel just Gustaf Hellström och författare som Eva Ström, Birgitta Trotzig och Hjalmar Söderberg.
Ibland ordnar sällskapet också rundvandringar, och en sån var jag och sambon med på i somras.

Nu är det ju kanske inte lika rafflande som att vandra i Millennietrilogins fotspår i Stockholm eller nåt annat lika välkänt, men jag tycker det är ett väldigt bra  sätt att lyfta fram stadens litterära historia.

Vi fick till exempel utpekat huset där snörmakaren i Gustaf Hellströms Snörmakare Lekholm får en idé bodde, och andra platser som har anknytning till författaren. En annan intressant anekdot var när Lars Wivallius på 1600-talet i väntan på avrättning satt fängslad i en slags "fängelselåda" mitt på Stora torg. Hans brott var att han låtsas vara en svensk adelsman (Kristianstad var vid den här tiden danskt) och hade "besovit en adelig jungfru." Han låg där i lådan i ungefär tio veckor, bunden till händer och fötter och i en ohygglig stank, men lyckades till sist rymma.

Lite nya boktips blev det också. Till exempel har jag precis börjat läsa Eva Ströms Den flödande lyckan (2011), och jag gillar verkligen det jag läst hittills.
________________________________________________________________

måndag 24 augusti 2015

Tematrio - sommarens minnesvärda

Dags för en tematrio igen, och den här gången ber Lyran oss:

Berätta om sommarens tre bästa läsupplevelser!

1. Det dröjde länge innan jag började läsa Donna Tartts The Goldfinch - mest för att jag var rädd för att mina förväntningar kanske var för höga - men jag hade inte behövt oroa mig. Utan tvekan var denna roman sommarens allra bästa läsupplevelse.

2. Under sommaren läste jag också Peter Mays två första deckare som utspelar sig på Isle of Lewis: Svarthuset och Lewismannen. Miljön tilltalar mig och mordhistorierna vävs skickligt ihop med öarnas historia. Nu ser jag fram emot att läsa del tre i serien, Lewispjäserna.

3. Alldeles i början av sommaren läste jag Hilary Mantels novellsamling The Assassination of Margaret Thatcher. Det var kul att läsa något som på sätt och vis var raka motsatsen till hennes tegelstensroman Wolf Hall, och det här var också riktigt bra.

__________________________________________________________

Lilla Berlin - So Last Year

Det här var en ny rolig bekantskap (jag ramlade faktiskt över den här boken när jag var på jakt efter böcker om staden Berlin).
 
När Ellen Ekman i  Lilla Berlin driver med vår tids besatthet av att checka in, lägga ut på Instagram och att det nästan känns konstigt att äta restaurangmaten utan att vi först fotat den och lagt ut bilden i alla upptänkliga sociala medier, blir det riktigt kul. Förmodligen för att man känner igen sig själv?
 
Till vardags finns serien i Metro, men man kan alltså läsa stripparna samlade i bokform istället.
 
Och det finns fler Lilla Berlin-böcker: Lilla Berlin, del 2: Mina vänner, Lilla Berlin, del 3: Leva Life, och ytterligare en på gång.


Titel: Lilla Berlin - So Last Year
Författare och illustratör: Ellen Ekman
Förlag: Kolik förlag
Antal sidor: 157
 
 ________________________________________________________________

söndag 23 augusti 2015

Kvinnoalfabetet bokstaven B

Enligt O:s kvinnoalfabet har kommit till bokstaven B, och jag hänger såklart på.

1. Vem är din favoritförfattare med för- eller efternamn på B?

Jag fick fundera ganska länge innan jag kom på att det här egentligen var en lätt fråga. Emily Brontë, författaren till Wuthering Heights. Självklart.


2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilken kvinna med för- eller efternamn på B vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Jag tycker Louise Bourgeois är en häftig konstnär. Har man en gång sett och gått under hennes gigantiska spindelskulptur Maman, så glömmer man inte det i första taget:




3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på B, som är en stor favorit och som du tycker fler borde upptäcka.

Barbara Kingsolvers roman The Poisonwood Bible tyckte jag väldigt mycket om, så om några där ute inte har upptäckt henne, borde de göra det. Hon har skrivit flera andra romaner också, så det finns förhoppningsvis mer som håller lika hög klass.


4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på B har du ännu inte utforskat?

Jag har aldrig läst någon av Belinda Bauers böcker, men hennes Exmoor-trilogi med ödslig engelsk hedmiljö borde definitivt vara något för mig.

_________________________________________________________

Kvinnoalfabetet bokstaven A

En ny rolig alfabetsutmaning med fokus på kvinnor har dykt upp hos Enligt O, och jag vill gärna vara med. Den här veckan gäller egentligen bokstaven B, men eftersom jag missade A tar jag den först. B kommer snart!


1. Vem är din favoritförfattare med för- eller efternamn på A?

Här är det inte lätt att välja... Jag menar, hur kan man avgöra om Jane Austen eller Margaret Atwood borde nämnas här? Båda, säger jag. Helt olika tider, olika typer av böcker, men båda är mina favoriter.


2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilken kvinna med för- eller efternamn på A vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Anna Ternheim! Jag gillar hennes lite melankoliska musik:



3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på A, som är en stor favorit och som du tycker fler borde upptäcka.

En stor favorit är italienska författaren Silvia Avallone, och det grundar jag faktiskt helt och hållet på hennes första roman Stål. Den som inte läst den borde verkligen göra det - och jag borde snart läsa hennes nästa roman Marina Bellezza.


4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på A har du ännu inte utforskat?

Assia Djebars roman Ingenstans i min fars hus är nästa bok i min bokcirkel, och henne är jag väldigt nyfiken på.


____________________________________________________________

Bokhösten, here I come

Söndag morgon, solen skiner utanför fönstret och för första gången på hela sommaren sitter jag här med datorn framför mig och tänker att nu ska här minsann bloggas. Jag är inte helt iland med uppsatsen ännu, men tillräckligt för att jag ska kunna dra ner lite på tempot.
 
Bokbloggarvärlden verkar som tur är vara sig lik. Vissa är på Louisiana Literature den här helgen (inte alls avundsjuk, nejdå) och här och var har det börjat smidas planer kring bokmässan senare i höst. Nya lästips och utmaningar finns det som vanligt också - bland annat har Enligt O dragit igång en alfabetsutmaning som jag också tänker vara med i (mer om detta senare).
 
Det är skönt att vara tillbaka.

__________________________________________________________________ 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...