lördag 30 december 2023

10 största läsupplevelserna under 2023

Året är snart slut och det är dags att summera de största läsupplevelserna. Som vanligt består min lista inte bara av böcker som kom ut under 2023, utan helt enkelt sådant jag läste och gillade under året som gått. Titlarna står utan inbördes ordning:

Ia Genberg, Detaljerna

Elizabeth Strout, Olive Kitteridge

Karl Ove Knausgård, Morgonstjärnan

Karl Ove Knausgård, Vargarna från evighetens skog

Hiromi Kawakami, Senseis portfölj

Annie Proulx, The Shipping News

Amanda Svensson, Ett system så magnifikt att det bländar

Ingvild H. Rishøi, Stargate: en julberättelse

Solvej Balle, Om uträkning av omfång 1

Einar Kárason, Öppet hav


Vilka var dina favoritböcker under 2023?

fredag 29 december 2023

November & december 2023

Det blev aldrig av att jag sammanfattade november månads läsning, så nu får det blir både november och december i ett och samma inlägg.

Jag läste flera böcker för barn och unga. Mats Strandbergs Pestblommor tyckte jag mycket om. Den handlar om Magdalena och hennes lillasyster Ebba som lever i 1710-talets Stockholm. När pesten drabbar staden tvingas de flytta ut till slottet Svartdamm, där deras elaka moster bor. Boken är spännande och lite kuslig, och jag gillar den historiska miljön. 

Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson har skrivit Fula tjejer, som handlar om en högstadieskola i Gnesta där någon skapar instagramkontot "Fula tjejer". Alla blir rädda för att bli nästa person att få sitt foto publicerat på kontot, och bokens huvudpersoner - tre ganska olika tjejer i klassen - går ihop för att försöka ta reda på vem som ligger bakom. Det finns också en andra och tredje del i serien, Jobbiga tjejer och Svaga tjejer

Jag passade också på att läsa Augustprisvinnaren för bästa barn- och ungdomsbok. Jag har hittills gillat allt jag läst av Oskar Kroon, och hans Vitsippor och pissråttor var inget undantag. Kaj ser upp till sin storebror Krister som kan precis allting, om rymden, om parallella universum om vilken buss man ska ta. Men tyvärr är Krister mobbad, och det verkar bara bli värre och värre. Till sist bestämmer sig Kaj och hans kompis Naima för att sätta stopp för elakheterna. Boken är illustrerad av Hanna Klinthage. 

Flera bra romaner blev också lästa under november och december, och faktiskt blev det ett nordiskt urval. Amanda Svenssons Ett system så magnifikt att det bländar blev jag riktigt förtjust i. Den handlar om tre syskon - trillingar - som hamnat på olika platser i världen. Nu är de vuxna och man får följa hur de försöker få rätsida på tillvaron - allt i uppväxten kanske inte är som de trodde. Jag gillar att romanen emellanåt har en ganska skruvad handling, och vi får besöka intressanta platser som till exempel London och Påskön. 

Jag tyckte också om norska Ingvild H. Rishøis Stargate: en julberättelse. Boken är uteslutande berättad ur flickan Ronjas perspektiv. Hennes pappa är alkoholist och hon och storasyster Melissa får mestadels klara sig själva. När pappan missköter ett tillfälligt jobb som julgransförsäljare, tar Melissa över arbetet, och även Ronja får en viktig uppgift. Boken är fint berättad och väldigt sorglig. Jag passade också på att läsa om "Den lilla flickan med svavelstickorna" av H C Andersen, eftersom den har en viktig roll i Rishøis bok.

Till Danmark blev det också en tur, genom Solvej Balles Om uträkning av omfång 1. Den utspelar sig förvisso inte i Danmark utan i norra Frankrike där Tara Selter bor med sin man Thomas. Boken har en mycket speciell handling. Varje morgon när Tara vaknar är det den 18 november, och hon börjar skriva ner de hundratals 18 novemberdagar hon lever i. För henne passerar ändå tiden på ett sätt - till exempel läker ett brännsår hon fått på handen - men för alla andra är den det 18 november för första gången, och hennes man har till exempel inga minnen av den gårdag - en annan 18 november - som de tillbringat tillsammans. Det här är den första boken av sju, och det ska bli spännande att se hur berättelsen utvecklar sig.

Också en isländsk roman hann jag med. Einar Kárasons Öppet hav är också en ganska speciell bok. Den handlar om Guðlaugur Friðþórsson, en man som efter ett skeppsbrott simmar under sex timmar i iskallt vatten för att mirakulöst nog rädda sig i land. Under tiden han simmar far tankarna hit och dit, och vi får ta del av olika anekdoter och minnen, mestadels från isländska Västmannaöarna. Boken är den sista i en trilogi om isländska olyckshändelser och hjältemod. Jag har tidigare läst de andra två, som jag också verkligen gillade: Stormfåglar och Tunga moln.

Lite poesi blev det också. I oktober när jag var i Porto, köpte jag med mig en diktsamling av Fernando Pessoa hem. Self-analysis and thirty other poems innehåller ett urval av dikter av Pessoas många sätt att skriva. Han skrev i olika stilar under flera olika pseudonymer, och det här var en bra bok att få en bild av variationen i hans författarskap. 

Till sist, en deckare. Jag gillar Sara Strömbergs serie om journalisten Vera Bergström i Åre och nu har jag läst Skinn, den tredje boken i serien. Vera får i uppdrag att skriva en artikelserie om ett så kallat cold case från trakten, ett brutalt mord på en pappa och hans två små barn. Naturligtvis dyker det under arbetet upp nya spännande ledtrådar som förbisetts i polisutredningen. Och mördaren är fortfarande på fri fot.

onsdag 27 december 2023

Novellresan 2024

Under 2024 kommer jag att bege mig ut på en novellresa, och du får gärna följa med!

Varje månad har sitt eget resmål, och jag tipsar om noveller du kan läsa. Du väljer själv hur många noveller du tar dig an - en, flera eller alla jag tipsar om. 

Eftersom jag försöker hitta noveller som går hyfsat enkelt att få tag på, kan det ibland hända att du redan har läst dem. Då kan du välja att antingen återstifta bekantskapen med novellerna, eller att göra helt egna - nya - novellval på resmålen. 

De här platserna ska vi besöka:

  • Januari1920-talets Paris
  • Februari: Kanada
  • Mars: Mårbacka
  • April: Djurriket
  • Maj: Västerbotten
  • Juni: Skärgården
  • Juli: Indien
  • Augusti: 1800-talets London
  • September: Barndomslandet
  • Oktober: Maine
  • November: Biblioteket
  • December: Vinterlandet

Välkommen att följa med på resan! 

tisdag 19 december 2023

Tisdagstrion: Bokomslag i julens färger

I årets allra sista tisdagstrio ska vi försöka skapa julstämning genom att tipsa om böcker med omslag i julens färger. Som vanligt tolkar du temat på valfritt sätt, tipsar om tre böcker och lämnar en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Jag väljer att tipsa om böcker med omslag i rött, förmodligen den juligaste färgen av dem alla. Först ut är Kim Thúys roman Vi som handlar om en vietnamesisk flicka vars utstakade framtid är att ta hand om sina föräldrar. Som tioåring flyr hon till Kanada tillsammans med sin mamma och sina bröder, och då öppnar sig så småningom andra möjligheter.

2. Ett öga rött är Jonas Hassen Khemiris debutroman från 2003. Halim är femton år och bor i Stockholm. Hans mamma är död och han växer upp med sin pappa Otman som bestämmer att de ska flytta från Skärholmen till Södermalm. Halim och hans pappa har olika syn på mycket - pappan tycker det är bra att lära sig korrekt svenska, medan Halim vill bli "Sveriges mäktigaste revolutionsblatte."

3. Till sist, Julrevy i Jonseryd och andra berättelser av Klas Östergren, en novellsamling som inte bara har ett rött omslag, utan också har julen som tema. Det här är riktig underhållande läsning, till exempel om en extraarbetande julgransförsäljare som hamnar mitt i ett äktenskapsdrama. Favoritnovellen är nog ändå titelnovellen, "Julrevy i Jonseryd".

tisdag 12 december 2023

Tisdagstrion: Alexander, Alexandra, Alex & Alexis (författarnamn eller person i en bok)

Då har det blivit dags för årets näst sista tisdagstrio, och vi ska fokusera på varianter av ett namn. Hitta något (eller flera) av namnen Alexander, Alexandra, Alex eller Alexis i en boks författarnamn eller hos en av bokens personer. Naturligtvis går det också bra med varianter av namnen från andra språkområden.

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Först ut i min trio är Alexandra Coelho Ahndorils roman Birgitta och Katarina, som handlar om den heliga Birgitta och hennes dotter Katarina. Vi får följa Birgittas liv från barndomen, till livet vid hovet och så småningom till hennes religiösa uppenbarelser och resan till Rom.

2. I nästa bok heter en av huvudpersonerna Alexander. City of the Beasts av Isabel Allende är en ungdomsroman som handlar om en femtonårig kille som får följa med sin farmor på en spännande expedition till Amazonas djungler. Boken är den första delen i en trilogi.

3. Till sist, Alex Schulmans roman Glöm mig, som bygger på hans eget liv och förhållandet till mamman Lisette Schulman. Det här är en gripande skildring av en mor och en son och om hur alkoholen kan förstöra människors liv. Men också om medberoende och förnekelse, och till slut försoning.


tisdag 5 december 2023

Tisdagstrion: Drömmar (i handling eller titel)

Drömmar är temat för veckans tisdagstrio, och de kan finnas antingen i bokens handling eller titel. Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Först ut i min trio är Hunden som vågade drömma av Sun-Mi Hwang. Hunden Tufsen  ser  inte ut som alla andra och därför känner hon sig ensam och utanför. Trots svårigheter och motgångar har hon starka drömmar om en bättre framtid.

2. Jacqueline Woodson har skrivit Brown Girl Dreaming, en självbiografisk berättelse i diktform. Det handlar om hur det var att växa upp som svart flicka i USA under 1960- och 70-talet. Boken är en personlig skildring av författarens eget liv, men samtidigt ger den oss en intressant dos amerikansk historia.

3. Till sist, en bok som jag ser fram emot att läsa. Jag har redan läst de tre första delarna i Maja Lundes klimatkvartett: Binas historia, Blå och Przewalskis häst, och naturligtvis är jag nyfiken på den fjärde, Drömmen om ett träd. Det verkar som i alla fall någon av de tidigare karaktärerna återkommer i den här boken, och man kan läsa så här om den hos förlaget: "Maja Lundes avslutande roman i kvartetten ställer viktiga frågor om ansvar och hållbarhet, frågor om mänsklighetens plats i naturen. Det är en skrämmande och gripande berättelse som kretsar kring vårt ansvar på denna planet, både som art och som individer."

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...