lördag 26 februari 2022

Jorden runt på 100 böcker: Paradise av Abdulrazak Gurnah

Abdulrazak Gurnah är den senaste Nobelpristagaren, som jag, precis som de flesta andra, aldrig hade hört talas om innan han fick priset. Nu har jag läst Paradise.

Boken utspelar sig i östra Afrika och handlar om Yusufs uppväxt fån pojke till yngling. Familjen brukar få besök av en man som kallas Uncle Aziz, besök som Yusuf alltid ser fram emot. Men snart uppdagas det att Uncle Aziz inte alls är en släkting, utan en hänsynslös köpman. Yusuf lämnas i pant till Uncle Aziz eftersom Yusufs pappa står i skuld till honom. Pojken ser aldrig sina föräldrar igen, blir mer eller mindre ensam i världen, men träffar olika personer på sin resa.

Tillsammans med Uncle Aziz gör Yusuf handelsresor djupt in i landet, också till ociviliserade trakter. Det är spännande att läsa om den här delen av världen och dess blandning av islam, kristendom och folktro. Här i östra Afrika finns personer som kommit från olika platser: indier, personer från Zanzibar, men också koloniserande européer. 

Yusuf växer upp under de här resorna. Han lär känna personer med olika livsåskådningar och får besöka både farliga och otroligt vackra platser, som han aldrig skulle ha upplevt hemma i byn. Han anses mycket vacker, och flera kvinnor uppvaktar honom. Själv tycks han bli förälskad i unga kvinnor som på olika sätt är otillgängliga.

Genom hela boken finns ett driv att läsa vidare. Jag vill gärna veta hur det ska gå för Yusuf och hoppas han ska hitta sitt paradis till slut.

Titel: Paradise
Författare: Abdulrazak Gurnah
Utgivningsår: 1994
Förlag: Bloomsbury
Antal sidor: 247

onsdag 23 februari 2022

Påfyllt med teman i tisdagstrion



Nu har jag fyllt på med fler teman i tisdagstrion. Ta en titt här för att se vilka ämnen vi ska klura på framöver!

tisdag 22 februari 2022

Tisdagtrion: Skuggor & speglingar

Den här veckan har tisdagstrion temat "Skuggor & speglingar." Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Jag inleder med isländske Sjóns Skugga-Baldur, som tilldelades Nordiska rådets litteraturpris 2005. I den här kortromanen får vi möta Baldur Skuggason som jagar en fjällrävshona över de snöiga vidderna, men också hans på sätt och vis raka motsats, den kultiverade botanisten Fridrik Fridrikson som tar hand om Abba, en flicka med Downs syndrom. Fast berättelsen är kort har den många lager och utrymme att tolka mellan raderna.

2. En annan skugga finns i Maria Gripes Skuggan över stenbänken (och i hela Skuggserien, som boken är den inledande delen av). År 1911 kommer Caroline som ny jungfru till Bertas familj. Alla tycker genast om Caroline, men de tycker också hon beter sig lite märkligt. Och varför är hon så intresserad av familjens fotoalbum?

3. Till sist, Harry Potter and the Philosopher's Stone av J.K. Rowling. I den här boken hittar Harry  Erised-spegeln, en magisk spegel som visar din allra innersta dröm. När den föräldralöse Harry tittar i spegeln ser han sig omgiven av sin familj. Erised är "desire" baklänges, vilket förklarar spegelns namn. I den svenska översättningen heter spegeln Mörd-spegeln (dröm baklänges).

söndag 20 februari 2022

Novellen: Den blå karbunkeln av Arthur Conan Doyle

Jag gillar Sherlock Holmes, och många av Arthur Conan Doyles berättelser om honom, är just noveller. I Den blå karbunkeln kommer Doktor Watson hem till Sherlock Holmes och finner honom i färd med att undersöka en filthatt som hänger på en stol.

Hatten har Holmes fått av stadsbudet Peterson, som samtidigt dessutom hittade en julgås som han nu tagit hem för att den inte ska gå till spillo. Precis som man förväntar sig hittar Holmes detaljer på hatten som ger ledtrådar om dess ägare, och när Peterson kommer tillbaka och säger att hans fru hittade något i gåsens kräva, tätnar mystiken ytterligare. 

Det som fanns inuti gåsen är en ädelsten, och inte vilken ädelsten som helst. Det är grevinnan Morcars blå karbunkel, som tros ha försvunnit i en juvelstöld. Men hur har den då hamnat i krävan på en gås? Sherlock Holmes är förstås rätt man att lösa mysteriet.





Titel: Den blå karbunkeln
Författare: Arthur Conan Doyle
Översättare: Tom Wilson
Utgivningsår: 2019 (men 1907 i original)
Förlag: Novellix
Antal sidor: 36

onsdag 16 februari 2022

Kaffepaus à la Sara & Beatrice

 
Jag dricker kaffe och njuter av Vi går till parken, med text av Sara Stridsberg och illustrationer av Beatrice Alemagna. Boken är stor och tung med illustrationer som riktiga konstverk på tjocka sidor i kartong. Den handlar om parkens magi, hur barnen hela tiden dras dit. Ibland händer det spännande saker i parken, ibland händer inget alls, men barnen vill inte gå därifrån. Vi går till parken gavs ut på Bokförlaget Mirando 2021.

tisdag 15 februari 2022

Tisdagstrion: Framtidsskildringar

Den här veckan är temat för tisdagstrion "Framtidsskildringar." Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Först ut i min trio är Maja Lunde, som återkommande bygger sina böcker på berättelser med flera olika tidsplan. I Blå utspelar sig en berättelse år 2041. Då är David och hans dotter på väg genom ett förtorkat landskap, mot en mycket osäker framtid. Deras hopp kommer delvis åter när de hittar en övergiven segelbåt.

2. Jag kunde inte låta bli att ta med den kanske mest kända framtidsskildringen av alla, nämligen George Orwells 1984 (det blir jag kanske inte ensam om idag). Boken gavs ut 1949 och handlar om Winston Smith, en tjänsteman i Sanningsministeriet, som vill göra uppror mot Storebror, partiets ledare.

3. Till sist, Minnet av vatten av Emmi Itäranta, en berättelse som utspelar sig i en framtid där den globala uppvärmningen har förändrat världen, både geografiskt och politiskt. Det som skildras ligger tillräckligt nära den situation vi har idag, för att verka riktigt skrämmande. Bokens huvudperson är sjuttonåriga Noria som går i lära för att bli temästare, ett yrke där det allt mer sällsynta vattnet är en förutsättning. 

torsdag 10 februari 2022

Det tredje ljuset & Små ting som dessa av Claire Keegan

Ett tag tyckte jag att jag såg Claire Keegans bok med berättelserna Det tredje ljuset och Små ting som dessa precis överallt, och nu har äntligen jag också läst.

Det tredje ljuset handlar om en irländsk flicka från fattiga omständigheter, som en kortare period kommer till en fosterfamilj. Där känner hon sig för första gången trygg och att hon är älskad. Jag gillar hur Keegan både lämnar mycket till läsaren att fylla i mellan raderna, och hur hon ofta hittar precis de rätta små detaljerna som gör texten levande. 

Det är verkligen stora och omvälvande känslor som vilar under de små vardagliga skeendena. Inte bara flickan upplever detta, utan man förstår efterhand att det också för fosterföräldrarna betyder mycket att ha ett barn i familjen. Det antyds och sedan klargörs att de hade ett barn som dog i en tragisk olycka, och att de verkligen värdesätter flickan som kommer till dem. Riktigt så upplever läsaren inte flickans tillvaro i sin "riktiga" familj.

I Små ting som dessa får vi istället följa Bill Furlong, en man som arbetar hårt med att förse staden med bränsle och kol. Förutom arbetet har han ett lyckligt familjeliv med fru och döttrar, men ibland anar man att han kanske skulle ha velat uppnå något mer. 

I berättelsen är det snart jul och när Bill levererar kol till det närliggande klostret, upptäcker han en smutsig och skrämd flicka som är inlåst i kolskjulet. Detta väcker funderingar om vad som egentligen sker bakom klostrets väggar. Tankarna vägrar att lämna honom, och frågan är om han vågar agera, med risk för att kanske sätta sin egen och familjens framtid på spel. 

Jag kan verkligen rekommendera Claire Keegans bok - riktigt bra, tycker jag!


Titel: Det tredje ljuset & Små ting som dessa
Författare: Claire Keegan
Översättare: Marianne Tufvesson
Utgivningsår: 2021
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 147

tisdag 8 februari 2022

Tisdagstrion: A, B, C (en boktitel eller författare på varje bokstav)

Den här veckan får inledningen av alfabetet - A,B,C - vara utgångspunkt för tisdagstrion. Välj en boktitel eller namnet på en författare på varje bokstav och tipsa om tre böcker. Lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Jag väljer att ta en boktitel på varje bokstav, så först ut i min trio blir en boktitel på A. Jag gillar verkligen Harry Martinsons rymdepos Aniara, en diktsvit som handlar om ett rymdskepp som kommer ur kurs och för all framtid är dömt att sväva i rymden, utan möjlighet att återvända till jorden. 

2. På B vill jag gärna tipsa om Susan Hills roman Black sheep. Boken handlar om syskonen Ted och Rose som växer upp i gruvsamhället Mount of Zeal. Båda vill något annat med sina liv, men de upptäcker att det inte är så lätt att bryta med traditioner och förväntningar. 

3. Till sist, ett C som i Cirkeltecknaren av Fred Vargas. Det här är den första delen i deckarserien om kommissarie Adamsberg vid mordroteln i Paris. Runtomkring i staden hittas mystiska blåmålade cirklar på trottoarerna, och snart hittas också en en kvinna med avskuren hals i en av cirklarna. Adamsbergs uppgift blir att försöka stoppa cirkeltecknaren.


torsdag 3 februari 2022

Novellen: Efter balen av Lev Tolstoj

Jag har läst Lev Tolstojs novell Efter balen från 1911, i en fin utgåva av Novellix.

I novellen berättar Ivan Vasiljevitj om hur en händelse i ungdomen präglade resten av hans liv. Han var på en bal och förälskade sig i en vacker flicka. Han beskriver hur bedårande hon var, och hur han ville dansa alla danser med just henne.

Men när han alltför uppspelt för att kunna sova, morgonen efter balen ger sig ut på en planlös promenad, blir han vittne till något som gör att hans kärlek till flickan för alltid kopplas samman med mänsklig råhet och grymhet.


Titel: Efter balen
Författare: Lev Tolstoj
Översättare: Alan Asaid
Utgivningsår: 2017 (men ursprungligen 1911)
Förlag: Novellix
Antal sidor: 21


tisdag 1 februari 2022

Tisdagstrion: Afrika

Den här veckan riktar tisdagstrion blicken söderut, mot "Afrika." Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Jag inleder trion med Sjöjungfruns andra fot av Mia Couto från Moçambique. Berättelsen utspelar sig både i dåtid, när jesuiten Don Gonçalo Silviera på 1500-talet kommer till östra Afrika för att kristna befolkningen,  och i nutid, när ett afroamerikansk par kommer med biståndspengar till samma del av världen. Boken innehåller en blandning av myter och verklighet, och här finns massor av detaljer att fundera över och tolka. 

2. Efter Moçambique riktar jag blicken mot Angola och En allmän teori om glömska av José Eduardo Agualusa. Boken handlar om Ludo, som efter Angolas självständighet isolerar sig i sin lägenhet. Hon odlar grönsaker på balkongen och lyckas fånga en och annan duva, och åren går. Så en dag klättrar gatpojken Sabulu tio våningar upp på hennes balkong, och en ny tid tar sin början.

3. Till sist, den bok jag läser just nu, nämligen Paradise av den senaste Nobelpristagaren Abdulrazak Gurnah från Tanzania. Berättelsen handlar om ynglingen Yusuf som tvingas lämna sina föräldrar och istället följa med Uncle Aziz, en man som inte alls är hans släkting utan en köpman som tar pojken som arbetskraft i utbyte mot de pengar som hans pappa är skyldig. Yusuf hamnar hos främlingar och blir ensam i världen, men knyter nya bekantskaper och får se nya platser. Jag har snart kommit halvvägs och gillar det jag läst hittills.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...