torsdag 29 april 2021

Månadens tema: Jane, räven och jag av Isabelle Arsenault och Fanny Britt

Jag har hunnit med att läsa ännu en grafisk roman/tecknad serie till utmaningen Månadens tema. 

Jane, räven och jag av Isabelle Arsenault och Fanny Britt är både en seriebok och en bilderbok som passar både för ungdomar och vuxna. 

Boken handlar om Helén som är mobbad och utfryst. Hennes tröst blir att läsa Jane Eyre av Charlotte Brontë och drömma sig bort. I boken är den grå vardagen illustrerad just i grått, medan delarna som handlar om Jane Eyre glider över i färg:

Jag gillar det här sättet att berätta och är också nyfiken på Louis och demonerna av samma författare och illustratör. 


Titel: Jane, räven och jag
Text: Fanny Britt
Illustrationer: Isabelle Arsenault
Översättning: Elin Svahn
Utgivningsår: 2016
Förlag: Sanatorium
Antal sidor: 96

tisdag 27 april 2021

Tisdagstrion: Noveller eller novellsamlingar

Den här veckan ska vi tipsa om "noveller eller novellsamlingar" i tisdagstrion, och jag ser fram emot att se vilka ni väljer!

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

Jag läser ganska mycket noveller nuförtiden och har och har haft novellutmaningar bloggen, men nu när jag ska tipsa blir det nog ändå så att jag återvänder till tre samlingar som jag tipsat om förut. De här är nämligen svårslagna:

1. I Nordisk fauna av Andrea Lundgren möts människorna och naturen - ibland smälter de till och med ihop till ett. På något vis är det är som om Lundgrens värld innehåller något mer än vi vanliga människor kan se, och jag gillar det verkligen.

2. Båten av Nam Le är en annan hyllad novellsamling, som bjuder på en massa olika personskildringar och miljöer. Novellerna utspelar sig exempelvis i Colombias slum, New York, Teheran och på ett fartyg på Sydkinesiska havet. 

3. Till sist, Bli som folk av Stina Stoor, en novellsamling som definitivt är en av mina favoriter. Novellerna utspelar sig i Västerbottens glesbygd och vildmark och handlar om barndom och vuxenblivande. Och vilket fantastiskt språk det här är skildrat på!

söndag 25 april 2021

Jorden runt på 100 böcker: Utan blod av Alessandro Baricco

Jag skrev om Alessandro Bariccos Silke för ett tag sedan, och efter tips av Klimakteriehäxan och Jenny Holmström om fler titlar av författaren, har jag nu också läst Utan blod.

Jag gillar verkligen Bariccos sätt att skriva kort och koncist och ändå få med så mycket detaljer och, i det här fallet, spänning. 

Boken handlar om den unga Nina som i en dramatisk scen i början av boken gömmer sig i ett hålrum i köksgolvet. Hennes pappas fiender försöker komma åt honom i rummet ovanför och pappan och sonen i familjen mördas brutalt. Nina överlever, tack vare en pojke från motståndarsidan som hittar henne i hålrummet och låter henne förbli gömd.

Bokens andra del handlar om den nu åldrade Nina som konfronterar pojken som hittade henne i barndomen, nu en äldre man som aldrig kunnat glömma bilden av den skräckslagna flickan.

Med Utan blod passar jag på att bocka av Italien min min utmaning Jorden runt på 100 böcker


Titel: Utan blod
Författare: Alessandro Baricco
Översättare: Viveca Melander
Utgivningsår: 2005
Förlag: Albert Bonniers
Antal sidor: 98

torsdag 22 april 2021

Månadens tema: Ert blod på mina broddar av Elin Lucassi

I april är det tecknade serier eller grafiska romaner som gäller i utmaningen Månadens tema. Den första boken i temat jag har läst är Elin Lucassis Ert blod på mina broddar.

Boken handlar om Elin som är på väg hem på tunnelbanan efter arbetet en gråslaskig vinterkväll. Hemma möts hon av barnen som inte gjort sina sysslor, och ett kylskåp som bara erbjuder vissnad kål. Dessutom har Elin mensvärk. Det känns inte som om det kan bli mycket värre.

Elins vrede över orättvisorna och över manssamhället driver henne ut på en promenad med Rage Against the Machines Killing in the Name of i öronen. Just den detaljen får mig att le, eftersom också jag tycker att den låten funkar bra för att få utlopp för ilskan som ibland kommer. 

Överhuvudtaget är boken träffsäkert skildrad, och  humoristisk och allvarlig på samma gång. Jag gillar!



Titel: Ert blod på mina broddar
Författare: Elin Lucassi
Utgivningsår: 2019
Förlag: Ordfront
Antal sidor: 90

tisdag 20 april 2021

Tisdagstrion: Bäst hittills i år

Förra veckans tematrio visade sig vara riktigt svår, men ändå tycker jag vi lyckades få fram intressanta böcker med "väderstreck i titeln." Den här veckan är temat "Bäst hittills i år." Naturligtvis går det bra med vilka böcker som helst som du läst under året - de måste alltså inte vara utgivna 2021. 

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


Jag funderade en hel del innan jag kom fram till vilka tre böcker jag ville ha med. Men de här tre blev jag riktig uppslukad av, så det får vara mitt urvalskriterium den här gången.

1. Först ut är Vänligheten av John Ajvide Lindqvist, en riktig tegelsten som höll mig fängslad från början till slut. Boken handlar om en samling helt vanliga människor i Norrtälje och vad som händer i staden när ondskan anländer, genom innehållet som sipprar ut från en mystisk gul container.

2. En annan roman som jag sträckläste är Charlotte McConaghys Den sista migrationen. Vi får läsa om Franny Stone som följer i spåren av jordens sista flock med silvertärnor, och samtidigt som hon reser över havet mot Antarktis, får vi ta del av fler och fler detaljer från hennes mörka förflutna. Spänning och klimatfrågor i en och samma bok alltså. 

3. Till sist, The Bone People av Keri Hulme, den roman som vann Bookerpriset 1985. Boken utspelar sig på Nya Zeeland och handlar om en udda trio: Kerewin, en före detta konstnär som dragit sig undan världen i sitt torn, Simon, en stum pojke, och hans fosterfar Joe, en våldsam man som förlorat sin fru och biologiska son. Dessa tre blir tyr sig till varandra och trots missförstånd, oändliga mängder sprit och våld, blir de till slut oumbärliga för varandra. Den Nya Zeeländska miljön och detaljerna från maorisk kultur, gör också boken fängslande. 

torsdag 15 april 2021

Kaffepaus à la Anete & kiosken

 
Jag dricker kaffe och njuter av lettiska Anete Meleces bilderbok Kiosken, som är den senaste vinnaren av Peter Pan-priset. Boken handlar om Olga som har hela sitt liv i sin kiosk - både för att hon älskar den och för att hon faktiskt inte kommer ur den. Men en dag när hon sträcker sig genom dörröppningen efter tidningsbuntarna som hamnat längre bort än vanligt, välter kiosken, och hon inser att hon kan gå på en promenad genom att sticka ut fötterna under kiosken. 

I sin kiosk möter Olga en massa andra människor, och nu när hon kan förflytta sig kan hon också uppfylla sin längtan efter äventyr och en havsutsikt. 


Titel: Kiosken
Författare & illustratör: Anete Melece
Översättare: Juris Kronbergs
Utgivningsår: 2021
Förlag: Lilla Piratförlaget
Antal sidor: 32

tisdag 13 april 2021

Tisdagstrion: Väderstreck i titeln

När jag började fundera på böcker till veckans tisdagstrio, upptäckte jag att det inte var helt enkelt att hitta böcker med "Väderstreck i titeln." Förhoppningsvis går det lite lättare för er.

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Jag hittade till slut tre böcker vars titlar alla pekade norrut. Först en där jag fick skarva lite, men visst finns ordet "north" i namnet på huset och titeln på Jane Austens Northanger Abbey. Boken skildrar den unga Catherine Morland som för första gången deltar i societetslivet i kurorten Bath.

2. Den andra boken jag vill tipsa om är Sara Bergmark Elfgrens Norra Latin. Boken handlar om Tamar och Clea som kommer från helt olika bakgrunder, men som båda går teaterprogrammet på gymnasieskolan Norra Latin i Stockholm. Boken har också ett visst övernaturligt inslag som förhöjer spänningen.

3. Till sist, Northern Lights av Philip Pullman, den första delen i hans trilogi His Dark Materials, som handlar om Lyra och hennes daemon Pan och deras resa från Oxford till det kalla Norden. 

lördag 10 april 2021

Adjö Cowboy av Olja Savičević

I min utmaning Jorden runt på 100 böcker tog jag mig till Kroatien genom att läsa Olja Savičevićs roman Adjö cowboy.

Boken handlar om Rostina som efter några år i Zagreb återvänder till sin hemstad vid Adriatiska havets kust.

Kvar vid havet bor hennes mamma, och emellanåt hälsar också systern på. I familjen fanns också en bror, som tog livet av sig.

Rostinas återkomst till barndomsvärlden har allt med broderns död att göra, och hon försöker nysta i vad som egentligen hände och vem han egentligen var.

Genom boken finns många referenser till vilda västern. Rostinas bror gillade gamla cowboy-filmer och hade cowboy-affischer på sina väggar. Dessa tar Rostina hand om och hänger upp på sitt rum istället. Bokens kroatiska efterkrigslandskap med sin snudd på laglöshet, tillgång till vapen och en skoningslös hetta, för också tankarna till västern.

Adjö cowboy har en lite drömsk stämning, förstärkt genom huvudpersonens sökande och det speciella landskapet. Jag gillar!


Titel: Adjö cowboy
Författare: Olja Savičević
Översättare: Djordje Zarkovic
Utgivningsår: 2017
Förlag: Gavrilo
Antal sidor: 218


torsdag 8 april 2021

Så börjar boken #4

Jag funderar ofta över hur böcker inleds. Det kan förstås vara på helt olika sätt - mitt i en dramatisk händelse eller med detaljer som sätter tonen för en persons karaktär eller en viss stämning eller miljö. Om inledningen är riktigt bra är mitt intresse för att läsa vidare väckt redan efter bokens första stycke.

I Alessandro Bariccos kortroman Silke förklaras en av bokens konflikter direkt genom bokens första fras, som inleds med ett "trots att". Vi får också reda på när boken utspelar sig, dels genom det exakt årtalet 1861 och dels genom referenser till kända personer från den här tiden. Jag gillar också hur det sista ordet står ensamt och därmed sticker ut - silkesmaskarna är viktiga för berättelsen:

"Trots att hans far tänkt sig en lysande militär karriär för hans del, hade Hervé Joncour till slut kommit att tjäna sitt uppehälle genom ett ovanligt yrke som, ironiskt nog, hade något så mjukt och behagligt över sig att dess kvinnliga framtoning inte helt gick att dölja.

För att tjäna sitt uppehälle handlade Hervé Joncour med silkesmaskar.

Det var 1861. Flaubert höll på att skriva Salammbô, elektrisk belysning var fortfarande bara en hypotes, och på andra sidan havet var Abraham Lincoln i full färd med att utkämpa ett krig han aldrig skulle få uppleva slutet på. 

Hervé Joncour var 32 år.

Han köpte och sålde.

Silkesmaskar."

Hervé Joncours liv och äventyr är fascinerande att läsa om. Silke må vara en kort bok, men den har ett rikt innehåll. 

tisdag 6 april 2021

Tisdagstrion: Böcker av författare som jag bara läst en bok av

Den här veckan ska tematrion handla om "böcker av författare som jag bara läst en bok av." Sådana borde det finnas många - det ska bli spännande att se vilka böcker ni väljer!

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Den första författaren jag bara läst en bok av är danska Dorthe Nors. Jag läste och gillade hennes Blicken, pilen, filen, som handlar om Sonja som försöker lära sig köra bil. Man kan gott säga att hon också försöker styra upp sitt eget liv, med växlande framgång. Jag gillar bokens tragikomiska ton och skulle gärna läsa något mer av Nors.

2. Den andra författaren i min trio är Matt Haig, som jag också hittills bara läst en bok av, nämligen Historieläraren. Tom Hazard bär på en häpnadsväckande hemlighet: han har levt i flera århundraden och sett världen förändras. En helt makalös tillvaro, kan man tänka, men det enda han verkligen vill ha är ett vanligt liv. Att han arbetar som historielärare passar ju bra med tanke på hans förstahandskunskaper om historiska skeenden.

3. Till sist, Elin Olofsson, som har skrivit Då tänker jag på Sigrid. Romanen handlar om Hanna som flyr från kärlekstrassel tillbaka till sin barndomsby i Jämtland. Där flyttar hon in på den gård där hennes pappa tidigare bott, och hon börjar nysta i sin släkthistoria. Jag vill definitivt läsa fler av Olofssons böcker.

söndag 4 april 2021

Påsknoveller från Novellix


I år inföll min födelsedag på långfredagen och passande nog fick jag Novellix senaste box med påsknoveller och chokladpraliner i present. Nu har jag både läst och provsmakat. 

Boxen innehåller fyra noveller, alla skrivna av klassiska författare. Påsken som beskrivs är inte gulliga harar och färgglada fjädrar - i äldre tider verkar påsken mer ha varit en tid då man var på sin vakt mot onda väsen. 

I Zacharias Topelius novell Påskäggen ger sig en ung kvinna ut i mörkret för att hämta ägg hos grannen. Hon är rädd för det okända, men det visar sig att en större och mer mänsklig fara lurar i närheten. Också i Selma Lagerlöfs Påskkäringen märks gamla tiders folktro, på häxorna som gav sig av till Blåkulla på skärtorsdagen. Men här finns också hemtrevligheten och det spännande med traditionerna på Mårbacka för Selma och hennes syskon.

En påskfest blir det också i Elin Wägers novell Påsken på Sjöboda. En grupp syskon, deras kusin och en informator firar på Sjöboda. De är unga, framtiden ligger framför dem och de drömmer om kärlek och självständighet. Bara Verna verkar se på lite utifrån och smider framtidsplaner som mer handlar om de andras lycka.

Till sist, Hjalmar Söderbergs novell Aprilviolerna, en beskrivning av romanser och förvecklingar som nästan slumpartat gör att huvudpersonen docent (och sedermera professor) Jerneld till slut ändå står ensam. Stilen är både melankolisk och humoristisk, allt mot en fond av kända Stockholmsmiljöer.

Jag passar också in Påskäggen i min utmaning Novellflätan

lördag 3 april 2021

Just nu i april

 

Första lördagen i månaden, och det är dags för ett Just-nu-inlägg. Idén kommer ursprungligen från Kulturkollo, så titta gärna in hos exempelvis Anna, Linda eller Ulrica för att läsa deras svar.

Just nu läser jag The Bone People av Keri Hulme, en bok på temat Nya Zeeland som vi har i bokcirkeln. Boken handlar om mötet mellan enstörige konstnären Kerewin och den sexårige stumma pojken Simon. Jag har också börjat läsa lite till Månadens tema som i april är "tecknad serie/grafisk roman", och har bekantat mig med Elin Lucassi

Just nu tittar jag på ett avsnitt av Salvage Hunters lite då och då. Jag gillar jakten på coola föremål, det brittiska landskapet och de annorlunda platser antikhandlaren Drew Pritchard får besöka, alltifrån slott till fabriker som ska läggas ner. 

Just nu lyssnar jag tyvärr till ljudet av en ihärdig motorsåg. Grannen har tagit ner ett femtontal träd på sin tomt och nu ska allt sågas upp. Men det finns mycket fågelsång att lyssna på också, tack och lov. 

Just nu längtar jag mest efter att det ska bli varmare, så att det ska gå att sitta ute och fika och kanske läsa en bok i vårsolen. 

torsdag 1 april 2021

Månadens tema är tecknad serie/grafisk roman

 

Månadens tema i april är tecknade serier eller grafiska romaner. Det är en genre jag inte läser jätteofta, men här har jag samlat på mig en trave böcker som alla lockar. Nu återstår att se vad jag ska börja med.

Någon som läst någon av böckerna på bilden eller har en annan bok i genren att tipsa mig om?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...