lördag 21 december 2019

Bloggen tar jullov



Bloggen tar julledigt, men är tillbaka igen i början av januari då det blir sammanfattningar av läsutmaningarna: Månadens språk (både decembers språk isländska och hela Månadens språk 2019) och Läs en novell IV.

Tisdagstrion drar igång igen den 7 januari.

Tills dess, ha en riktigt god jul!

fredag 20 december 2019

10 största läsupplevelserna 2019

Visserligen har 2019 inte riktigt nått sitt slut ännu, men eftersom jag tänker göra ett litet juluppehåll på bloggen vill jag gärna sammanfatta årets bästa läsning redan nu. De här 10 böckerna var mina största läsupplevelser under 2019 (utan inbördes ordning):

Karin Smirnoff, Jag for ner till bror
Agota Kristof, Den stora skrivboken, Beviset, Den tredje lögnen
Max Porter, Lanny
Sally Rooney, Conversations with Friends
Rachel Cusk, Outline
Jeanette Winterson, Frankissstein
Kim Leine, Profeterna vid Evighetsfjorden
Ottessa Moshfegh, Eileen
Gerbrand Bakker, Däruppe är det tyst
Bart Moeyaert, Kärleken vi inte förstår

Vilka var dina största läsupplevelser under 2019?

tisdag 17 december 2019

Tisdagstrion: Julstämning

Nu är julen verkligen precis runt hörnet och i tisdagstrion blir det "Julstämning" för hela slanten. Detta är också årets sista tisdagstrio, men nästa års boktipsande drar igång redan den 7 januari (se nya teman här).

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras boktips.


1. Av alla adventsböcker som kommit på senare är Skorstensjul av Mårten Sandén och Lina Bodén min favorit. Boken handlar om Stella, Mago och Issa som kommer till Stockholm för att leta efter Magos pappa. På centralstationen stöter de på en gammal man, och tillsammans med skorstensbarnen försöker de hjälpa honom att komma ihåg vem han är.

2. Jeanette Wintersons Christmas Days tycker jag mycket om. En blandning av korta texter och recept för julens tolv dagar. Kanske den perfekta julklappen?

3. Till sist, en klassiker i Elsa Beskows Olles skidfärd. Olle ger sig av på sina skidor genom ett vackert vinterlandskap, och han träffar både Farbror Rimfrost, Gumman Tö och Kung Vinter.

måndag 16 december 2019

Kaffepaus à la Maja

Jag läser Snösystern av Maja Lunde och får fin julstämning till kaffet.

Boken handlar om Julian som har mist sin storasyster. Hans föräldrar orkar inte ens tänka på henne och de gör ingenting för att förbereda för julen som kommer. Julian håller till i simhallen där han simmar längd efter längd i bassängen.

Då ser han en glad rödhårig flicka som tittar in på honom genom fönstret, en flicka som verkar full av livsglädje och tycker julen är viktig.

Snösystern är en riktigt bra berättelse, både sorglig och fin på en gång, och med mycket julkänsla. Med sina 24 kapitel passar den fint som högläsningsbok i december.


Titel: Snösystern
Författare: Maja Lunde
Illustratör: Lisa Aisato
Översättare: Barbro Lagergren
Utgivningsår: 2019
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 190

söndag 15 december 2019

1794 av Niklas Natt och Dag

Jag har läst 1794, den andra delen i Niklas Natt och Dags trilogi om Stockholm under det sena 1700-talet. 

Först hade jag faktiskt ganska svårt att komma in i boken. Jag visste att det skulle bli en del utvikningar som inte tog mig direkt tillbaka till det Stockholm där allt slutade i 1793, men om det var beskrivningen av slavön Barthélemy i bokens inledning som fick mig att förlora fokus vet jag egentligen inte. Det gick trögt helt enkelt. 

Efter hand lossnade läsningen ändå och jag fick åter stifta bekantskap med palten Mickel Cardell, som i den här boken lär känna Emil Winge, bror till Cecil Winge som var Cardells kumpan i första boken. Tillsammans försöker de förstå vad som har hänt med ynglingen Erik Tre Rosor som är anklagad för att bestialiskt ha mördat sin hustru under bröllopsnatten. Allt mer tyder på att Tre Rosor inte ligger bakom det brott han anklagas för, utan snarare är i händerna på onda krafter. Jag får också läsa om Anna Stina Knapp från förra boken, vilket jag gillar. 

Precis som i 1793 fascineras jag av den historiska skildringen och de skickligt beskrivna detaljerna som får mig att verkligen uppleva 1700-talets Stockholm med allt sitt elände. Jag vet att många tyckte 1793 skildrade alltför grymma händelser, men jag tyckte på något vis att det passade in i den övriga skildringen. I 1794 är jag faktiskt inte lika säker. Också här ruvar ondskan och vissa detaljer är så vidriga att det knappt går att ta in. Nu ställer jag mig faktiskt frågan om det är helt nödvändigt att grymheterna överträffar varandra för att kunna skriva en bra uppföljare.

Hursomhelst så gillar jag boken. Det är sannerligen inte en skildring jag kommer att glömma i första taget, och jag tycker om blandningen av historisk roman och spänning.

Den sista delen i trilogin, 1795, utlovas hösten 2021.


Titel: 1794
Författare: Niklas Natt och Dag
Utgivningsår: 2019
Förlag: Forum
Antal sidor: 503

torsdag 12 december 2019

Månadens språk: Stormfåglar av Einar Kárason

Månadens språk i december är isländska och jag har förutom Ön av Ragnar Jónasson, också hunnit med att läsa Stormfåglar av Einar Kárason.

Stormfåglar utspelar sig den hårda vintern 1959 och beskriver fisketrålaren Måsen som råkar ut för en dramatisk storm. Allting fryser på båten och den hotar att sjunka av tyngden. Hela tiden måste besättningen ut på däck och hacka is med alla verktyg som kan uppbådas, samtidigt som stormen rasar och isande kallt vatten väller in över båten. Männen utstår fruktansvärda umbäranden och hör samtidigt nödsignaler från de andra båtarna i närheten. Men det finns inga möjligheter att komma till undsättning för någon annan.

Det är oavbrutet spännande läsning och känslan av att man så gärna vill att det ska gå väl för dem, driver handlingen framåt. En del besättningsmän förblir anonyma, men vi får bland annat lära känna den unge Larus som inte har särskilt lång erfarenhet av sjön. Han vill visa kapten vad han går för, men kan förstås inte ha förutsett att resan skulle bli så här.

Detta är en bok om ett ämne som jag kanske inte trodde skulle locka mig, men jag gillade den verkligen.


Titel: Stormfåglar
Författare: Einar Kárason
Översättare: John Swedenmark
Utgivningsår: 2019
Förlag: Thorén & Lindskog
Antal sidor: 101

tisdag 10 december 2019

Tisdagstrion: Litteraturpristagare

Idag, den 10 december, är det Nobeldagen, vilket har inspirerat till ämnet för veckans tisdagstrio: "Litteraturpristagare". Men trion behöver inte alls handla om just Nobelpriset, utan vilka litteraturpristagare som helst går bra.

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips. 


Jag vill gärna tipsa om en vinnare av Augustpriset, en Nobelpristagare och en bok som vunnit det brittiska Bookerpriset.

1. 2017 års vinnare av Augsutpriset för bästa barn- och ungdomsbok var Sara Lundbergs Fågeln i mig flyger vart den vill. Boken skildrar konstnärinnan Berta Hanssons måleri och barndomsår, och illustrationerna är helt fantastiska.

2. Nobelpriset gick år 2014 till fransmannen Patrick Modiano. Jag har sedan dess läst flera av hans böcker och har gillat dem alla. Till trion väljer jag Nätternas gräs, som är inspirerad av året då Patrick och hans lillebror bodde hos en grupp kvinnor i en liten by utanför Paris, medan deras mamma var på turné med sitt teatersällskap.

3. Till sist, The God of Small Things av Arundhati Roy som vann Bookerpriset redan 1997. Boken handlar om tvillingarna Rahel och Estha som växer upp i indiska Kerala. En riktigt bra bok. 

söndag 8 december 2019

I min novellkalender

Jag är riktigt glad att jag köpt Novellix kalender med en novell varje dag fram till och med julafton. De här novellerna har jag fått hittills:


lördag 7 december 2019

Månadens språk: Ön av Ragnar Jónasson

För ett tag sedan läste jag Mörkret av Ragnar Jónasson, och nu när Månadens språk i december är isländska passade jag på att läsa Ön, den andra delen i serien.

Boken handlar om kriminalpolisen Hulda Hermansdóttir, en medelålders kvinna som får kämpa ganska hårt för att inte bli behandlad sämre än männen hon arbetar med. På en isolerad ö utanför Islands södra kust kommer larmet att en ung kvinna har hittats död, och Hulda tar sig an fallet. Hon hittar snart möjliga kopplingar till ett gammalt fall, som en av hennes manliga kollegor haft hand om och kanske inte gjort vad han borde. 

Hulda börjar nysta i fallet och söker efter sanningen, samtidigt som hon gör privata efterforskningar i sitt eget tragiska liv.

Jag gillar att läsa om Hulda Hermansdóttir och jag tycker om det isländska landskapet - ön och de kala och karga områdena på Västfjordarna där berättelsen utspelar sig, är fascinerande landskap. Tyvärr tycker jag inte att boken är så välskriven som den borde vara. Ibland hakar jag upp mig på formuleringar och det finns detaljer som gör att jag lite för snabbt anar vad som kommer att hända. Däremot tycker jag att historien i det stora hela är genomtänkt, tragisk och spännande.


Titel: Ön
Författare: Ragnar Jónasson
Översättare: Arvid Nordh
Utgivningsår: 2019
Förlag: Modernista
Antal sidor: 300

torsdag 5 december 2019

Julstämning för de minsta

Med Äntligen jul! av Camilla Lundsten blir det julstämning för de allra minsta (fungerar riktigt bra för deras föräldrar eller mor- och farföräldrar också förstås).

Det här är en enkel pekbok med fina illustrationer om Lillefanten och hans kompisar. Kompisarna leker i snön, klär granen och drömmer om tomten.

En fin målarbok finns det också.

Mysigt i juletider!



Titel: Äntligen jul!
Författare: Camilla Lundsten
Utgivningsår: 2019
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 14

tisdag 3 december 2019

Tisdagstrion: Hej, mitt vinterland!

Den här veckan är temat för tisdagstrion "Hej, mitt vinterland!" Vissa av er har säkert redan snö där ni befinner er, och vi andra kan kanske locka fram rätt stämning med hjälp av vintriga boktips.

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandra tips.


1. Min absoluta favoritbok ett tag var Peter Hoegs Fröken Smillas känsla för snö. Smilla kan allt om snö och is, till exempel i vilka steg vattnet fryser: "En dag når havsytan minus 1.8 grader och de första kristallerna bildas, en kortvarig hinna som vinden och vågorna slår sönder till frazil, som ältas samman till det tvålliknande mos som kallas grötis, grease ice, som efter hand bildar fritt flytande skivor, pancake ice, som en kall middagstimme, en söndag, fryser till ett enda sammanhängande skikt." Jag minns att jag fascinerades av alla detaljer om snön, och förstås av den spännande berättelsen som börjar med att Smillas hittar pojken Esajas död.

2. En bok jag ännu inte har läst, men som jag precis hämtat hem från biblioteket, är Augustin Erbas Snöstorm. Så här beskrivs boken: "Tomas sitter på ett tåg mitt i Sverige när en snöstorm bryter ut och stoppar all tågtrafik. På väg mot restaurangvagnen hör han någon ropa hans namn, och plötsligt kommer allt tillbaka. Det är Livli, hans stora ungdomskärlek. Hon som en gång krossade hans hjärta." Jag är riktigt sugen på att läsa den.

3. Till sist, C.S. Lewis The Lion, the Witch and the Wardrobe (Häxan och lejonet på svenska), som jag absolut ville ha med i trion. När Lucy trevar sig genom garderoben och hamnar i Narnia råder det evig vinter där, och vi minns förmodligen alla den där lyktstolpen i snön som är något av det första hon ser.

måndag 2 december 2019

Sammanfattning av Månadens språk i november: koreanska

Nu har det blivit dags att sammanfatta det som vi läst översatt från Månadens språk i november, som var koreanska.

Jag valde en bok som jag velat läsa ända sedan jag lyssnade till författaren på årets Bokmässa i Göteborg (klicka på titeln för att läsa min recension):

Han Kang, Den vita boken

Vilka böcker läste du? Lämna en länk/länkar till det du läst och skrivit om, eller skriv in titlarna direkt i kommentarsfältet.

söndag 1 december 2019

Månadens språk är isländska

Idag är det första december och jag kan konstatera att det blivit dags för 2019 års allra sista Månadens språk. I december ska vi läsa böcker översatta från isländskan, ett val som ligger mig varmt om hjärtat. Det är något alldeles speciellt med Island, tycker jag, och boktraven från biblioteket innehåller massor som jag verkligen vill läsa. Återstår att se vad som hinns med.

Island verkar vara bra på deckare, så i min hög finns Arvet av Yrsa Sigudrardóttir, Ön av Ragnar Jónasson och Kvinnor av Steinar Bragi.

Här finns också några romaner som jag länge tänkt läsa: Ärr  och Fröken Island av Audur Ava Ólafsdóttir, och Ásta och Fiskarna har inga fötter av Jon Kalman Stefansson.

En gammal favorit har också kommit med, nämligen Sjón med böckerna Skymningsinferno och Fisk och kultur. Dessutom helt nya författare för mig, genom Gyrdir Elíasson med Bland träden (novellsamling) och Einar Karasón med Stormfåglar.

Klicka på titlarna för att läsa mer om böckerna.

Imorgon sammanfattar vi det som blivit läst från månadens språk i november, som var koreanska. Håll utkik efter det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...