söndag 31 mars 2024

Novellresan i mars: Sammanfattning av Mårbacka

Under mars månad var Mårbacka målet för novellresan. Jag letade runt både hemma och på biblioteket efter olika noveller och novellsamlingar av Selma Lagerlöf, och det finns förstås massor. Här sammanfattar jag vad som blev läst.

Om du vill får du gärna lägga in länkar här i inlägget till det du läst och skrivit om, så kan vi lättare klicka oss runt och ta del av varandras läsupplevelser.

Lagerlöfs "Bortbytingen" hade jag läst förut, men annars försökte jag hitta noveller som var nya för mig. På biblioteket hittade jag två volymer med noveller riktade till barn och ungdom, men som ursprungligen är hämtade från olika novellsamlingar som Troll och människor och Höst. I dessa valde jag ut mina noveller.

"Meli" handlar om en sjuklig flicka som har puckelrygg och är liten och späd. Hon ses på med ömkansvärda blickar, hon anses för svag för att gå i skolan och de andra barnens lekar är inget för henne. Men en dag faller en skadad sparv ner från telefonledningen och hamnar i Melis trädgård. Hon spjälkar den brutna vingen och sköter om fågeln så den får livet tillbaka. Så småningom kommer andra med skadade djur till Meli och hon känner sig för första gången lycklig. Hon har fått något att leva för.

"Morbror Ruben" är en novell om pojken Ruben som sätter sig att vila i skuggan på en stentrappa. Han somnar och förfryser sig, blir sjuk och dör några dagar senare. Men historien om Ruben lever kvar eftersom modern förmanar alla sina barn med lärdomen av hans tragiska öde. Historien ärvs till och med i flera generationer så att alla barn som föds i familjen får höra den gamla historien om hur Morbror Ruben dog för att han vilade på en stentrappa.

"Bortbytingen" är en av mina favoritnoveller av Lagerlöf. Den handlar om en trollkäring som får syn på en bonde och hans hustru på skogsvägen. Trollkäringen smyger undan med sin trollunge men är nyfiken på att se hur barnet som bondens fru håller i ser ut. När människornas hästar stegrar sig tappar frun sitt barn och innan modern hinner tillbaka har trollkäringen hunnit fram och bytt de två barnen med varandra.

Jag har också läst novellen "Stenen i sjön Rottnen" som utspelar sig på 1600-talet och är en berättelse om en fattig hjälppräst och en bonddotter som han vill ha till sin hustru. Också "Hur adjunkten fick prostdottern" handlar om ett från början omaka par som finner varandra.

Hur har det gått med er novelläsning?

tisdag 26 mars 2024

Tisdagstrion: Klassiker av kvinnliga författare som jag läst eller vill läsa

Den här veckan ska vi till tisdagstrion leta fram klassiker skrivna av kvinnliga författare. Det kan antingen vara böcker du redan läst eller böcker du skulle vilja läsa. 

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Jag väljer böcker som jag ännu inte läst, men gärna vill läsa. Först ut i min trio är Karin Boyes Kris från 1934. Jag har läst annat av Boye - både lyrik och prosa - men Kris har jag faktiskt aldrig läst. Romanen beskrivs så här på Albert Bonniers websida:

Genom sina känslor för en kvinnlig studiekamrat tvingas den unga Malin Forst att omvärdera sitt liv. På tröskeln till vuxenlivet konfronteras hon med behovet att finna sin egen sanning i en värld av färdiga och fasta ideal. Romanen handlar om den värdekris som Europa befann sig i efter första världskriget. De gamla värderingarna hade raserats och en ny kultur hade ännu inte byggts upp. Karin Boye tar sin egen ungdomskris som exempel när hon lyfter fram kärleken som den starkaste kraften i livets tjänst. Genom att bejaka sitt begär överskrider Malin den föreskrivna livsrollen och börjar en upptäcksresa in i det okända.

2. Tove Ditlevsen skrev på 1960-talet och början av 70-talet den så kallade Köpenhamnstrilogin, som består av delarna Barndom, Ungdom och Gift. De två första delarna är nu utgivna i samma volym på Natur & Kultur (även Gift finns i en egen volym). Så här beskrivs boken:

Här möter vi den begåvade flicka som på tjugotalet växer upp i arbetarkvarteret Vesterbro i Köpenhamn. Hon bor med mamma, pappa och bror i en trång tvårummare. ”Jag var sju år när olyckan drabbade oss”, skriver Tove om när pappan förlorar sitt arbete som pannskötare. Hädanefter är tillvaron torftig, man lever på gamla wienerbröd och oroar sig för pengar. Modern med det ”underliga hjärtat” är fjär och den lilla Tove kämpar som ett djur för att vinna hennes kärlek.

När hon ska börja skolan kan hon läsa och skriva och redan nu börjar brottningen med omvärldens bild av henne, arbetarungen. I takt med att hon upptäcker sig själv och världen bortom mammas gata blir diktandet – små verser hon så småningom börjar nå framgång med – det som ska bli hennes väg ut. ”Barndomen är lång och smal som en kista, och man kan inte ta sig ur den på egen hand” skriver hon i en häpnadsväckande formulering.

3. Till sist, en klassiker och tillika tegelsten som jag fortfarande inte har läst, nämligen Sigrid Undsets Kristin Lavransdotter. Också detta är en romantrilogi, och den första delen heter Kransen:

Kristin Lavransdotter är Sigrid Undsets stora historiska romantrilogi som utspelas i Gudbrandsdalen på 1300-talet. I den första delen, Kransen (1920), följer vi den unga Kristin som blir lovad till faderns vän Simon Darre. Men under sin tid som ungsyster i klosterskolan råkar hon en dag illa ut och räddas i sista stund av den stilige riddaren Erlend. Kristin blir förälskad, trots att den högättade unge mannens rykte är tvivelaktigt och att deras förhållande riskerar att få våldsamma konsekvenser för deras respektive familjer 
(Norstedts).

måndag 25 mars 2024

Nya teman i tisdagstrion


Nu har jag fyllt på med ämnen för tisdagstrion hela vägen fram till sommaruppehållet:


  • Vecka 13: Klassiker av kvinnliga författare som jag läst eller vill läsa
  • Vecka 14: Blommor (specifik sort eller bara "blomma") i titel, författarnamn eller på omslag
  • Vecka 15: "Första" eller "sista" i boktiteln
  • Vecka 16: Yrken (eller andra roller) med uniform, i handling, titel eller på omslag (Uniformens dag den 17/4)
  • Vecka 17: Böcker som jag tror/vet skulle tåla en omläsning
  • Vecka 18: Sång & dans (eller varianter av orden) i titel, handling eller på omslag
  • Vecka 19: Bok nummer 3, 14 och 23 i valfri bokhylla
  • Vecka 20: Omslag i rött, blått och vitt (Norges nationaldag den 17/5)
  • Vecka 21: Böcker som gavs ut under olika årtionden på 1900-talet (ett årtionde i varje bok)
  • Vecka 22: Ett "och" i boktiteln
  • Vecka 23: Hjärta & hjärna (i titel, handling eller på omslag)
  • Vecka 24: Tre böcker i samma typ av miljö
  • Vecka 25: Något mjukt i titel, handling eller på omslag
  • Vecka 26: Böcker med titlar som börjar på P
  • Vecka 27: Bästa läsningen under första halvåret 2024
  • Vecka 28: Strand (i författarnamn, boktitel eller miljö)
  • Vecka 29: SOL (en boktitel eller författare på varje bokstav)


Välkommen att vara med och tipsa om böcker!

tisdag 19 mars 2024

Tisdagstrion: Öron, näsa eller mun (i handling, titel eller på omslag)

Temat för veckans tisdagstrio är "öron, näsa eller mun." Det går precis lika bra om något av detta dyker upp i bokens handling, titel eller på omslaget, och det måste förstås inte heller vara en av varje. 

Tolka alltså temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Jag inleder med Det sönderslagna örat av Hergé. I det här serieäventyret reser Tintin och Milou till Sydamerika på jakt efter ett föremål stulet från Etnografiska museet. Föremålet är en mystisk talisman med ett sönderslaget öra, som flera andra personer också vill lägga vantarna på. 

2. En näsa hittar jag i Lars Göransson novell "Nureddins näsa"  hämtad från Svenska noveller från Almqvist till Stoor. Här möter vi två pojkar, Nureddin och hans kompis, som ligger på en boj ute i skärgården och observerar sommarlivet omkring dem. De kommer fram till att de är förälskade i samma tjej, och det är Nureddins näsa som båda tror kommer att avgöra vem som har chans hos henne. Nureddin tycker att näsan är grotesk, men kompisen anser att näsan är stilig, "en riktig musketörsnäsa."

3. Till sist, en novellsamling, genom Kina berättar: Solskenet i munnen. Boken innehåller texter av många olika författare och är ett bra sätt att bekanta sig med kinesisk litteratur. Jag har till exempel läst "Lika vackra som änglar" av Su Tong, som handlar om vänskapen mellan två flickor, som kanske inte är så beständig som den först verkar. Jag gillar den här serien med noveller från världens alla hörn som ges ut av Tranan. Förutom Kina finns det samlingar från till exempel Grekland, Armenien, Kambodja och runt tjugo andra länder.


tisdag 12 mars 2024

Tisdagstrion: Böcker med titlar som börjar på M

Den här veckan ska vi leta igenom våra bokhyllor för att hitta "Böcker med titlar som börjar på M." Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Jag inleder med Män i min situation av Per Petterson. Romanen utspelar sig i Oslo och handlar om en vilsen medelålders man, som verkar ha stängt av sina känslor. Efter ett tag förstår man att nästan hela hans familj har dött i en tragisk brand på ett kryssningsfartyg, och dessutom har han blivit lämnad av sin fru som också är mamma till hans tre döttrar. Jag gillar Petterssons sätt att skriva, med långa meningar och intressant bildspråk.

2. Nästa bok blir Martha Quest av Doris Lessing. Boken är den första delen av fem i en serie kallad Våldets barn, där vi får följa Marthas liv från tonåren tills hon dör. Den här första boken utspelar sig i Sydrhodesia, nuvarande Zimbabwe, i södra Afrika. Martha växer upp på en avlägsen farm, men längtar efter ett helt annat liv. Hon utbildar sig i att skriva maskin i staden, där hon får sina första vuxna erfarenheter. 

3. Till sist, Musselstranden av Marie Hermanson, en roman där Ulrika inte kan släppa en händelse från tonåren. Hennes kompis familj adopterade då en liten flicka, Maja, från Indien. När Maja var fyra år följde hon med sina adoptivsyskon på en utflykt för att tälta i närheten av familjens sommarhus vid havet. På natten försvann Maja utan spår och blev inte hittad förrän sex veckor senare. Nu återvänder Ulrika till musselstranden där Maja hittades, och upptäcker något märkligt.

tisdag 5 mars 2024

Tisdagstrion: Kvist eller gren i författarens efternamn

Den här veckan har tisdagstrion temat "Kvist eller gren i författarens efternamn." Tolka på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Kvist och gren finns i många svenska efternamn, men jag tänkte inleda min trio med The Idea of Perfection av australiensiska Kate Grenville. Boken är en kärlekshistoria mellan två personer som först verkar väldigt omaka. Douglas Cheeseman är frånskild, lite tafflig och någon man aldrig skulle lägga märke till. Harley Savage har varit gift tre gånger och vill verkligen inte träffa en ny man. Först är de på kollisionskurs med varandra, men efterhand utvecklas deras känslor till något helt annat.

2. Jag anade nog att jag skulle få med John Ajvide Lindqvist i den här trion, men jag bestämde mig för en bok som är lite annorlunda jämfört med hans vanliga utgivning. Alternativa fakta om fåglar är en humoristisk text om olika fågelarter, där John Ajvide Lindqvist har skrivit texterna och Mia Ajvide har gjort illustrationerna. Riktigt underhållande!

3. Till sist, ännu en kvist genom Pär Lagerkvist och hans novellsamling Onda sagor. Jag tycker mycket om Lagerkvists noveller, till exempel "Hissen som gick ned i helvetet" och "Far och jag" som båda finns i den här samlingen.

söndag 3 mars 2024

Februari 2024

Februaris läsning ägnade jag mest åt noveller från Kanada, vilket var månadens tema i Novellresan 2024. Här kan du läsa mer om vad jag tyckte om Alice Munros och Margaret Atwoods noveller, som var de författare jag riktade in mig på.

I februari var jag också på ett läsretreat i Varberg, vilket var riktigt trevligt! Vi bokcirklade om Therese Widenfjords Med bergens andetag med författaren själv, vi hade pocketutbyte och en massa andra trevligheter. Det var också kul att träffa andra bokbloggare, och dessutom några som jag tidigare aldrig träffat "på riktigt":


Under helgen i Varberg fick jag också tips om att jag verkligen borde läsa Järtecken av Christoffer Carlsson, så sagt och gjort, det gjorde jag och jag gillade den verkligen. Jag tänker absolut läsa del två och tre i Hallandssviten också.

Februari var också månaden för ett återbesök till London. På schemat hade vi bland annat en fotbollsmatch och några restaurangbesök, men naturligtvis hann jag också med en tur (eller faktiskt två) till Waterstones Piccadilly, en bokaffär som jag verkligen tycker om och alltid återvänder till när jag är i London:


Den här gången passade jag också på att besöka Word on the Water, en bokhandel som finns på en pråm i Regent's Canal. Ett riktigt coolt ställe:



Under Londonresan blev det inte mycket läst, även om jag fick en favoritförfattares senaste bok med mig hem, nämligen Jeanette Wintersons Night Side of the River. Jag har precis börjat läsa, så det ska bli spännande att se om den är lika läsvärd som jag tror och hoppas.

Den sista boken jag hann med att läsa ut under februari var boken till bokcirkeln jag är med i. Vi har just nu "tema djur" och första boken var Shelby van Pelts Remarkably Bright Creatures. Jag är lite kluven till boken, måste jag säga. Vissa delar uppskattar jag, men annat känns lite väl förutsägbart. Med det sagt verkar många älska boken, så den är säkert väl värd att rekommendera ändå. Vad som i alla fall inte alls var förutsägbart var precis det som gjorde att den passade in i vårt tema, nämligen att en av berättarna är en supersmart bläckfisk.

Nästa bok på djurtemat blir Kerstin Ekmans Hunden. Den läste jag för massor av år sedan, så det ska bli kul att läsa den igen och se vad jag tycker. Jag fortsätter också med Wintersons bok, och i Novellresan är det tema Mårbacka som gäller, så det kommer alltså att bli noveller av Selma Lagerlöf i mars. Det ser jag fram emot.

fredag 1 mars 2024

Novellresan i mars: Mårbacka

Under mars månad kommer Novellresan 2024 att ta oss till Mårbacka, och det är nog inte så svårt att lista ut att det ska handla om noveller av Selma Lagerlöf.

Mårbacka är Lagerlöfs värmländska barndomshem, som hon till slut lyckades köpa tillbaka med hjälp av prispengarna hon fick i samband med Nobelpriset i litteratur 1909. Väl värt ett besök, om du skulle ha vägarna förbi.

Lagerlöf har förstås skrivit flera nu klassiska (och mycket läsvärda) romaner, men hon skrev också många noveller. Hon skrev dem bland annat för tidskrifter och jultidningar, men novellerna återfinns också i flera samlingsverk. 

Läs en av novellerna jag tipsar om, läs flera eller läs alla - du väljer! (det går förstås också lika bra att läsa helt andra noveller på temat). 

Noveller:
  • Fyra Selma Lagerlöf-noveller i en ask från Novellix: Tjänsteanden, Frid på jorden, Vägen mellan himmel och jord, Dödskallen
  • Spökhanden (Novellix)
  • Bortbytingen (finns t ex i Svenska noveller : Från Almqvist till Stoor)
  • Massor av noveller av Lagerlöf finns också på Litteraturbanken.se - där kan du t ex läsa ur samlingarna Osynliga länkar, En saga om en saga och andra sagor eller Troll och människor. 
Tips:
  • Jag vill sätta världen i rörelse: En biografi över Selma Lagerlöf av Anna-Karin Palm
  • Dokumentärserie om Selma Lagerlöf: Selma Lagerlöf | SVT Play
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...