tisdag 25 oktober 2022

Tisdagstrion: Skola & arbetsliv

 "Skola & arbetsliv" är temat för den här veckans tisdagstrio. Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Colson Whiteheads roman Nickelpojkarna utspelar sig på Nickel-akademin, en "reformskola" där eleverna utnyttjas och utsätts för våld och misshandel. I en egentligen hopplös tillvaro lyssnar huvudpersonen Elwood  till Martin Luther Kings ord och hoppas att en bättre framtid är möjlig.

2. Yarden av Kristian Lundberg skildrar de som står allra lägst på arbetsmarknadsstegen. I hamnen i Malmö arbetar han med att flytta och lasta om bilar till en timpeng på 125 kr, under allt annat än rimliga anställningsförhållanden. En gripande arbetarskildring i vår egen tid.

3. Till sist, ett betydligt trevligare arbete, i Shaun Bythells En bokhandlares dagbok. Bokhandeln ligger i Wigtown och är Skottlands största antikvariat. Vi får följa Bythells dagliga aktiviteter i bokhandeln, vi får möta hans anställda och en brokig skara kunder. 

tisdag 18 oktober 2022

Tisdagstrion: OBS! (en titel på varje bokstav: O, B och S)

Idag blir det fokus på boktitlar i tisdagstrion. Temat är "OBS!" och vi ska tipsa om en titel på varje bokstav: O, B och S.

Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. I Rachel Cusks Outline leder huvudpersonen en kurs i kreativt skrivande en varm sommar i Athen. Boken är skriven i tio konversationer, där de personer som huvudpersonen träffar berättar om sig själva, och det är när de här berättelserna filtreras genom huvudpersonen, som porträttet av henne växer fram.

2. Bonjour Tristesse av Francoise Sagan handlar om Cécile, en sjuttonårig flicka som bor med sin pappa i ett hus vid franska Riverieran. När pappan träffar en kvinna som han bestämmer sig för att gifta sig med, känner sig Cécile allt mer ignorerad och börjar göra upp planer för att få bort kvinnan ur deras liv. 

3. Till sist, Stjärneborg av Alexandra Coelho Ahndoril, en roman om Tycho Brahe och hans underjordiska observatorium på Ven. Boken är författarens debut och kom några år innan hon blev ena halvan av Lars Kepler. 

tisdag 11 oktober 2022

Tisdagstrion: Ett barn blir fött

"Ett barn blir fött" är temat för den här veckans tisdagstrio. Kanske finns det något i böckernas handling som handlar om graviditet eller förlossning, eller kanske har böckerna något med bebisar eller små barn att göra. Du bestämmer!

Tolka alltså temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Den första boken i min trio har jag faktiskt inte läst ännu, men jag har läst Ina Rosvalls förra bok, Harungen, och den gillade jag verkligen. Nu är jag nyfiken på Livbärarna, en roman som beskrivs så här: 

"När Mirjam blir gravid tänker hon först göra som alla andra. Hon ska gå till någon av plan­tagerna, låta embryot planteras i en livkapsel och sedan skördas under säkra former. Det var så hon själv föddes, och det är svårt att minnas att det varit på något annat sätt. Men så händer något. Mirjam fattar ett beslut som slungar henne ut ur systemet, bort från pojkvännen och deras trygga lägenhet och in i en helt annan värld, en födandets motståndsrörelse som vill gå tillbaka till röt­terna. Till varje pris." 

Visst låter det intressant?

2. Den andra boken i min trio är den numera klassiska The Handmaid's Tale av Margaret Atwood. Den här dystopin kom ut 1985 och beskriver den framtida republiken Gilead. Födelsetalen har sjunkit drastiskt och kvinnor i fertil ålder rekryteras för att befruktas och föda barn åt de härskande klasserna. Huvudperson är Offred, en av de här tjänarinnorna.

3. Till sist, en bebis, som i bäbisen i Ann Forslinds bilderboksserie. Här har jag valt Bäbis arg, där bäbisen har hittat en sax som den gärna vill prova. Men mamma tar saxen och då blir bäbisen jättearg.

söndag 9 oktober 2022

September 2022

September blev en ganska blygsam månad vad gäller läsningen, men i gengäld bjöd den på både Kristianstad bokfestival och Bokmässan i Göteborg.

I bokcirkeln fortsatte temat "Deckare med variation" och vi läste en riktig klassiker, Dolken från Tunis av Agatha Christie. Det var en bok jag redan läst, och trots att jag från sida ett faktiskt kom ihåg vem mördaren var, lyckades jag inte genom detaljer i texten klarlägga bevisen som pekade i rätt riktning. Ett gott betyg till Agatha Christie, tycker jag. Boken är ett låsta-rummet-mysterium - Roger Ackroyd blir mördad i sitt arbetsrum bakom en låst dörr, efter att han fått ett avslöjande brev i sin ägo. Som tur är befinner sig Hercule Poirot i närheten och kallas in för att lösa gåtan. Nästa bok i temat blir Natten Tallulah Murray försvann av Lisa Jewel.

Mer deckare blev det, nämligen Sara Strömbergs Sly och också nästa del i serien, Skred. Jag blev väldigt förtjust i böckernas huvudperson, Vera Bergström, lokalredaktör på Jämtlandsposten. Jag tycker också om blinkningarna i texten åt kontrasterna mellan livet i Åres glesbygd för de infödda, jämfört med lyxturisterna som kommer till Åre för att njuta av det goda livet, eller varför inte kontrasten till Stockholm som också finns med. Strömberg har träffsäkra personporträtt och fantastiska naturskildringar, och spännande är det förstås också. Jag ser verkligen fram emot fler delar i serien. 

På Kristianstads bokfestival lyssnade jag bland annat på de här spännande samtalen:

Kjell och Mårten Westö om sin gemensamma bok Åren.


 
Quynh Tran och Athena Farrokhzad intervjuar varandra om Skugga och svalka och Åsnans år.

Bokmässan i Göteborg var också riktigt kul, och efterlängtad, med tanke på pandemibegränsningarna som ställt till det de senaste åren. Jag var där i tre dagar och lyssnade förstås på massor av intressanta författarsamtal. Några av favoriterna var de här:

Andrea Lundgren



Johannes Anyuru

Edward Carey


Elly Griffiths

John Ajvide Lindqvist

Nu får vi se vad oktober blir för slags läsmånad. Den har börjat bra, även om jag tycks läsa i en massa olika böcker samtidigt. Lite här och lite där, och svårt att välja.

onsdag 5 oktober 2022

Påfyllt med ämnen i tisdagstrion

Nu har jag fyllt på med fler ämnen till tisdagstrion:

  • Vecka 41: Ett barn blir fött (födelser, graviditet, barn & bebisar)
  • Vecka 42: OBS! (en titel på varje bokstav: O, B och S)
  • Vecka 43: Skola & arbetsliv
  • Vecka 44: Bäst just nu
  • Vecka 45: Blod, svett & tårar (en av varje)
  • Vecka 46: Hobbyer & fritidssysselsättningar (böcker om en hobby, eller böcker där någon ägnar sig åt en hobby)
  • Vecka 47: Runt Medelhavet (böcker eller författare från länder med medelhavskust)
  • Vecka 48: Kyla (eller andra kalla ord) i titeln
  • Vecka 49: Litteraturpristagare
  • Vecka 50: Bokklappar (till dig själv eller någon annan)
  • Vecka 51: JUL (en boktitel eller författare på varje bokstav)

Hoppas du vill vara med!

tisdag 4 oktober 2022

Tisdagstrion: Negation i titeln

Den här veckan är temat för tisdagstrion "Negation i titeln", alltså ord som inte, icke osv. Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Majgull Axelssons roman Jag heter inte Miriam, berättar historien om en romsk kvinna som tar en judisk kvinnas namn och identitet, för att överleva i kvinnolägret Ravensbrück. Hon räddas så småningom av de vita bussarna och kommer till Sverige, där hon startar ett nytt liv. Men hennes egentliga identitet förblir en hemlighet.

2. Kärleken vi inte förstår av Bart Moeyaert är en ungdomsroman berättad i tre scener, som antyder en familj i upplösning. Som läsare får man själv foga samman skeendena till en skildring av deras komplicerade kärlek till varandra, och det gillar jag.

3. Till sist, Jonas Hassen Khemiris roman Allt jag inte minns, som vann Augustpriset 2015. Bokens kärna är Samuel, en ung kille från Stockholm som har dött. Bilden av honom skapas genom hans vänners minnen av honom. Men det är inte alltid de har samma uppfattning om honom eller det som skett, och det är i det här gränslandet jag skapar min egen bild av Samuel. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...