tisdag 31 oktober 2023

Tisdagstrion: Monopol

Veckans tisdagstrio har temat "Monopol." Tänk dig alltså sällskapsspelet som din inspiration - kanske utgår du ifrån Stockholmsadresser från spelplanen, hotell, fängelse, tärningar, spelpjäser som t ex strykjärn och sko, eller kanske pengar. Som vanligt kan temat återfinnas i handlingen, titeln eller på omslaget till de böcker du väljer ut.

Tolka alltså temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Sara Bergmark Elfgrens ungdomsroman handlar om tjejerna Tamar och Clea som båda går teaterprogrammet på gymnasieskolan Norra Latin i Stockholm. Boken är en spännande berättelse med övernaturliga inslag, samtidigt som den skildrar hur det är att vara ung idag. Boken Norra Latin är en fri fantasi, men byggnaden har också i verkligheten tidigare varit en skola med adressen Drottninggatan (som finns på Monopol-spelplanen).

2. När jag var liten var strykjärnet en av mina favoriter när jag skulle välja spelpjäs i Monopol, så nu väljer jag att ha just ett strykjärn som utgångspunkt till mitt andra boktips. Jag står här och stryker av Tillie Olsen är en klassisk novellsamling som skildrar kvinnors villkor, med teman som moderskap, arbete, fattigdom, åldrande och ensamhet.

3. Till sist, ett fängelse, som i Aris Fioretos roman Mary. Kvinnan i romanens titel är en ung arkitektstudent som blir gripen under studentdemonstrationerna i sjuttiotalets Grekland. Därefter skickas hon till en isolerad fängelseö, tillsammans med några andra kvinnor och en liten pojke. Här får de utstå en grym verklighet, men det uppstår också en stark gemenskap mellan kvinnorna.

tisdag 24 oktober 2023

Tisdagstrion: Franska favoriter

Den här veckan reser tisdagstrion till Frankrike. Vilka är dina franska favoriter? Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Den första boken i min trio är visserligen skriven av en amerikansk författare, men den utspelar sig i Paris. Paula McLains bok Åren i Paris handlar om Hadley, som gifter sig med Ernest Hemingway. De träffas i USA, men flyttar snart till den franska huvudstaden. Här umgås de under 1920-talet i bohemiska konstnärskretsar med till exempel Gertrude Stein, Ezra Pound och makarna Fitzgerald.

2. När Patrick Modiano tilldelades Nobelpriset i litteratur år 2014 hade jag aldrig läst någon av hans böcker. Nu har jag läst flera och är väldigt förtjust i hans sätt att skriva. Lilla Smycket handlar om Thérèse som får syn på en kvinna i gul kappa på metrostationen Chatelet i Paris. Kvinnan påminner henne om - eller kanske till och med är? - hennes mamma som hon trodde dog i Marocko för flera år sedan. Thérèse följer efter kvinnan och en ström av minnen och händelser tar oss genom ett Paris som är exakt namngivet ner till minsta gatunamn.

3. Till sist, Tillsammans är man mindre ensam av franska Anna Galvalda. Jag brukar inte vara så förtjust i feelgood-romaner, men den här tycker jag om. Boken handlar om Camille som flyttar in i den blyge Philiberts våning. Där bor redan hans inneboende, den tväre och ohyfsade kocken Franck. Sakta kommer de här tre ganska trasiga personerna varandra nära och hjälper varandra att få rätsida på livet. Franck lagar dessutom mat till Camille - ett väl beprövat sätt att vinna någons hjärta. 

söndag 22 oktober 2023

Nya teman till tisdagstrion










Nu har jag fyllt på med teman för resterande tisdagar under 2023:

  • Vecka 43: Franska favoriter
  • Vecka 44: Monopol (Stockholmsadresser från spelplanen, hotell, fängelse, tärningar, spelpjäser som t ex strykjärn och sko, pengar osv.) (i handling, titel eller på omslag)
  • Vecka 45: Mansnamn i boktiteln
  • Vecka 46: Hattar, mössor & andra huvudbonader (i handling, titel eller på omslag)
  • Vecka 47: Förbjudna böcker
  • Vecka 48: Uppväxtskildringar
  • Vecka 49: Drömmar (i handling eller titel)
  • Vecka 50: Alexander, Alexandra, Alex & Alexis (författarnamn eller person i en bok)
  • Vecka 51: Bokomslag i julens färger

Välkommen att vara med och tipsa om böcker!

tisdag 17 oktober 2023

Tisdagstrion: Berg & dal i boktitel eller författarnamn

Temat för veckans tisdagstrio är "Berg & dal i boktitel eller författarnamn." Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Först ett berg, som i efternamnet till författaren Kate Weinberg. Hennes roman The Truants är en roman om några förstaårsstudenter och deras karismatiska föreläsare. Här finns passion, regler som bryts och mörka hemligheter. Lägg till referenser till Agatha Christie och en vibb av Donna Tartts Den hemliga historien, och det blir garanterat underhållande läsning.

2. Nu en dal, som i Sara Lidmans debutroman Tjärdalen från 1953. I en liten by i Västerbotten bygger en man en tjärdal för att tjäna pengar så han kan försörja sin familj. Men samma dag som han ska bränna tjärdalen förstörs den av någon annan, och ett händelseförlopp som skakar om hela byn sätts igång. Det handlar om skuld, skam och fattigdom, och delar av romanen är skriven på dialekt.

3. Till sist, ännu ett berg, hos Nils Uddenberg och hans bok Gubbe och katt: en kärlekshistoria. Författaren hade aldrig tänkt sig att skaffa katt, men en dag satt det en herrelös katt och tittade på honom utanför fönstret. Steg för steg blir katten en del av hans liv, flyttar in och sover till och med i hans säng. En charmig, fyndig och filosofisk bok.

torsdag 12 oktober 2023

Veckans bokhylla

 


... är hämtad från årets bokmässa i Göteborg, där man kunde se den här bokhyllan med böcker av några av de senaste årens ALMA-pristagare. Jag har aldrig varit besviken på något jag läst av de här pristagarna - ALMA-juryn har verkligen en förmåga att utse värdiga vinnare. Här kan vi se böcker av Laurie Halse Anderson (vinnare 2023), Baek Heena (2020), Jacqueline Woodson (2018) och Jean-Claude Mourlevat (2021). Jag rekommenderar dem alla.

tisdag 10 oktober 2023

Tisdagstrion: Rosa

"Rosa" är kort och gott temat för veckans tisdagstrio. Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Jag inleder med en roman med rosa omslag. Sara Stridsbergs Drömfakulteten handlar om Valerie Solanas, kvinnan som  skrev det radikala feministiska SCUM-manifestet. Stridsbergs roman belönades med Nordiska rådets litteraturpris 2007, och den är verkligen en stor läsupplevelse.

2. Nästa bok är skriven av en författare som heter Rosa i förnamn, nämligen Rosa Liksom. Hon har funnits på min att-läsa-lista länge, så detta får bli en påminnelse om att jag verkligen borde läsa någon av hennes böcker snart. Och varför inte börja med hennes senaste roman, Älven, som beskrivs så här:

"Lapplandskriget 1944. Flickans pappa är ute i kriget som redan tagit hennes bröder och hennes gravida mamma har lämnat gården tillsammans med Farbror. Tillsammans med en piga, själv evakuerad från Karelen, och granngårdens kopiga och en liten pojke samt all deras boskap, ansluter flickan sig till den stora vandringen genom det krigshärjade finska Lappland, för att komma i säkerhet på andra sidan vattnet."

3. Till sist, ett måhända långsökt tips, men vi har en Rosa också hos skaparen av en av mina deckarfavoriter. The Crossing Places är första delen i en lång serie om rättsarkeologen Ruth Galloway. Författaren är förstås Elly Griffiths, men visste ni att hennes riktiga namn faktiskt är Domenica de Rosa? 

torsdag 5 oktober 2023

Veckans bokhylla

 

... är en del av en lång akvarellsvit av Lars Lerin, fotograferad på konsthallen Sandgrund i Karlstad. Här kan man gå länge och titta, och ser man efter riktigt noga kan man till och med se titlarna på vissa av böckerna. 

tisdag 3 oktober 2023

Tisdagstrion: Hemligheter

Veckans tema i tisdagstrion är "hemligheter." Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Dit du går, följer jag av Lina Nordquist är en berättelse som utspelar sig på två tidsplan. I början av 1900-talet flyr Unni tillsammans med sin oäkta son Roar och Armod, mannen hon älskar, från Norge till Sverige och slår sig ner i ett litet övergivet torp. Den andra berättelsen utspelar sig bortåt sjuttio år senare och handlar om Kåra, en kvinna som gift sig med sonen till Roar och hans fru Bricken. Det är otroligt mycket fattigdom och elände i den här boken, särskilt i den äldre berättelsen, men här finns också kärlek och gemenskap. Och hemligheter förstås.

2. Nästa hemlighet hittar jag hos Tintin och Enhörningens hemlighet. Här finns många spännande ingredienser: fartygsmodeller, fickstölder, ett mystiskt slott och en förfader till kapten Haddock. Tintin och Milou får ett komplicerat fall att lösa.

3. Till sist, Donna Tartts Den hemliga historien, en modern klassiker vid det här laget. Boken utspelar sig i collegemiljö där Richard Papen börjar umgås med ett intellektuellt gäng som visar sig syssla med alkohol, droger och ritualer. Snart spårar deras lekar ur, och något fruktansvärt inträffar. Det var många år sedan jag läste den här boken, och jag funderar på om det kanske är dags för en omläsning.

måndag 2 oktober 2023

September 2023

September passerade ruskigt snabbt, men det har knappt känts som en höstmånad, tycker jag. Återstår att se hur oktober blir.

I början av månaden hade jag redan kommit långt i Karl Ove Knausgårds Vargarna från evighetens skog - del två i en trilogi - så den har jag läst klart. Jag är väldigt förtjust i de här böckerna, så att jag ska läsa den tredje delen är en självklarhet, även om jag nog väntar ett tag. Riktigt välskrivet är det, och jag ser verkligen fram emot att se hur allt ska knytas ihop i den tredje boken.

Jag har också hunnit med en kriminalroman, nämligen The Searcher av Tana French. Boken handlar om Cal Hooper, en före detta polis som flyttar från Chicago till en liten by på Irland för att börja ett nytt liv. Där blir han bekant med en pojke som övertygar honom att hjälpa till att hitta pojkens storebror som har försvunnit. Det här är lika mycket en roman om vänskap, som en spännande historia. Att huvudpersonen inte längre är polis gör också att utredningsmetoderna blir lite annorlunda. 

Från Irland tog jag mig till Japan, genom Senseis portfölj av Hiromi Kawakami som är vår nästa bok i bokcirkeln. Jag gillade den här lågmälda berättelsen om vänskapen och kärleken mellan en ensam kvinna i fyrtioårsåldern och hennes före detta lärare i japanska. Lättläst och samtidigt tänkvärt.

När Pija Lindenbaum skapar något nytt vill jag läsa, så bilderboken Frekes fot har jag också tagit del av. Det här är en lite skruvad berättelse om Freke Lundberg som fått ett par snygga och snabba skor. Han har på sig dem när han går och lägger sig, men på morgonen när han vaknar är den ena skon borta. Dessutom är också foten som skon satt på försvunnen. Freke börjar leta och fråga runt om någon sett hans sko och fot. 

September är också månaden för både Kristianstad bokfestival och Bokmässan i Göteborg. Jag besökte båda och hade hur trevligt som helst. På Kristianstad var det förutom författarbesök också ett litteraturquiz och en konsert med Johan Airijoki. Och på Bokmässan var det det ju extra allt, som vanligt. Här bjuder jag på några bilder av en del av de programpunkter som jag tog del av:

Joshua Cohen och Jonas Hassen Khemiri om sina böcker Netanyahus och Systrarna.


Kjell Westö och Lena Frölander-Ulf om hur det är att leva tillsammans med en annan författare. 


Abdellah Taïa om sin roman Leva i ditt ljus.

Sjón och Solvej Balle om Codex 1962 och Om uträkning av omfång.

Denise Mina


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...