lördag 21 december 2019

Bloggen tar jullov



Bloggen tar julledigt, men är tillbaka igen i början av januari då det blir sammanfattningar av läsutmaningarna: Månadens språk (både decembers språk isländska och hela Månadens språk 2019) och Läs en novell IV.

Tisdagstrion drar igång igen den 7 januari.

Tills dess, ha en riktigt god jul!

fredag 20 december 2019

10 största läsupplevelserna 2019

Visserligen har 2019 inte riktigt nått sitt slut ännu, men eftersom jag tänker göra ett litet juluppehåll på bloggen vill jag gärna sammanfatta årets bästa läsning redan nu. De här 10 böckerna var mina största läsupplevelser under 2019 (utan inbördes ordning):

Karin Smirnoff, Jag for ner till bror
Agota Kristof, Den stora skrivboken, Beviset, Den tredje lögnen
Max Porter, Lanny
Sally Rooney, Conversations with Friends
Rachel Cusk, Outline
Jeanette Winterson, Frankissstein
Kim Leine, Profeterna vid Evighetsfjorden
Ottessa Moshfegh, Eileen
Gerbrand Bakker, Däruppe är det tyst
Bart Moeyaert, Kärleken vi inte förstår

Vilka var dina största läsupplevelser under 2019?

tisdag 17 december 2019

Tisdagstrion: Julstämning

Nu är julen verkligen precis runt hörnet och i tisdagstrion blir det "Julstämning" för hela slanten. Detta är också årets sista tisdagstrio, men nästa års boktipsande drar igång redan den 7 januari (se nya teman här).

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras boktips.


1. Av alla adventsböcker som kommit på senare är Skorstensjul av Mårten Sandén och Lina Bodén min favorit. Boken handlar om Stella, Mago och Issa som kommer till Stockholm för att leta efter Magos pappa. På centralstationen stöter de på en gammal man, och tillsammans med skorstensbarnen försöker de hjälpa honom att komma ihåg vem han är.

2. Jeanette Wintersons Christmas Days tycker jag mycket om. En blandning av korta texter och recept för julens tolv dagar. Kanske den perfekta julklappen?

3. Till sist, en klassiker i Elsa Beskows Olles skidfärd. Olle ger sig av på sina skidor genom ett vackert vinterlandskap, och han träffar både Farbror Rimfrost, Gumman Tö och Kung Vinter.

måndag 16 december 2019

Kaffepaus à la Maja

Jag läser Snösystern av Maja Lunde och får fin julstämning till kaffet.

Boken handlar om Julian som har mist sin storasyster. Hans föräldrar orkar inte ens tänka på henne och de gör ingenting för att förbereda för julen som kommer. Julian håller till i simhallen där han simmar längd efter längd i bassängen.

Då ser han en glad rödhårig flicka som tittar in på honom genom fönstret, en flicka som verkar full av livsglädje och tycker julen är viktig.

Snösystern är en riktigt bra berättelse, både sorglig och fin på en gång, och med mycket julkänsla. Med sina 24 kapitel passar den fint som högläsningsbok i december.


Titel: Snösystern
Författare: Maja Lunde
Illustratör: Lisa Aisato
Översättare: Barbro Lagergren
Utgivningsår: 2019
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 190

söndag 15 december 2019

1794 av Niklas Natt och Dag

Jag har läst 1794, den andra delen i Niklas Natt och Dags trilogi om Stockholm under det sena 1700-talet. 

Först hade jag faktiskt ganska svårt att komma in i boken. Jag visste att det skulle bli en del utvikningar som inte tog mig direkt tillbaka till det Stockholm där allt slutade i 1793, men om det var beskrivningen av slavön Barthélemy i bokens inledning som fick mig att förlora fokus vet jag egentligen inte. Det gick trögt helt enkelt. 

Efter hand lossnade läsningen ändå och jag fick åter stifta bekantskap med palten Mickel Cardell, som i den här boken lär känna Emil Winge, bror till Cecil Winge som var Cardells kumpan i första boken. Tillsammans försöker de förstå vad som har hänt med ynglingen Erik Tre Rosor som är anklagad för att bestialiskt ha mördat sin hustru under bröllopsnatten. Allt mer tyder på att Tre Rosor inte ligger bakom det brott han anklagas för, utan snarare är i händerna på onda krafter. Jag får också läsa om Anna Stina Knapp från förra boken, vilket jag gillar. 

Precis som i 1793 fascineras jag av den historiska skildringen och de skickligt beskrivna detaljerna som får mig att verkligen uppleva 1700-talets Stockholm med allt sitt elände. Jag vet att många tyckte 1793 skildrade alltför grymma händelser, men jag tyckte på något vis att det passade in i den övriga skildringen. I 1794 är jag faktiskt inte lika säker. Också här ruvar ondskan och vissa detaljer är så vidriga att det knappt går att ta in. Nu ställer jag mig faktiskt frågan om det är helt nödvändigt att grymheterna överträffar varandra för att kunna skriva en bra uppföljare.

Hursomhelst så gillar jag boken. Det är sannerligen inte en skildring jag kommer att glömma i första taget, och jag tycker om blandningen av historisk roman och spänning.

Den sista delen i trilogin, 1795, utlovas hösten 2021.


Titel: 1794
Författare: Niklas Natt och Dag
Utgivningsår: 2019
Förlag: Forum
Antal sidor: 503

torsdag 12 december 2019

Månadens språk: Stormfåglar av Einar Kárason

Månadens språk i december är isländska och jag har förutom Ön av Ragnar Jónasson, också hunnit med att läsa Stormfåglar av Einar Kárason.

Stormfåglar utspelar sig den hårda vintern 1959 och beskriver fisketrålaren Måsen som råkar ut för en dramatisk storm. Allting fryser på båten och den hotar att sjunka av tyngden. Hela tiden måste besättningen ut på däck och hacka is med alla verktyg som kan uppbådas, samtidigt som stormen rasar och isande kallt vatten väller in över båten. Männen utstår fruktansvärda umbäranden och hör samtidigt nödsignaler från de andra båtarna i närheten. Men det finns inga möjligheter att komma till undsättning för någon annan.

Det är oavbrutet spännande läsning och känslan av att man så gärna vill att det ska gå väl för dem, driver handlingen framåt. En del besättningsmän förblir anonyma, men vi får bland annat lära känna den unge Larus som inte har särskilt lång erfarenhet av sjön. Han vill visa kapten vad han går för, men kan förstås inte ha förutsett att resan skulle bli så här.

Detta är en bok om ett ämne som jag kanske inte trodde skulle locka mig, men jag gillade den verkligen.


Titel: Stormfåglar
Författare: Einar Kárason
Översättare: John Swedenmark
Utgivningsår: 2019
Förlag: Thorén & Lindskog
Antal sidor: 101

tisdag 10 december 2019

Tisdagstrion: Litteraturpristagare

Idag, den 10 december, är det Nobeldagen, vilket har inspirerat till ämnet för veckans tisdagstrio: "Litteraturpristagare". Men trion behöver inte alls handla om just Nobelpriset, utan vilka litteraturpristagare som helst går bra.

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips. 


Jag vill gärna tipsa om en vinnare av Augustpriset, en Nobelpristagare och en bok som vunnit det brittiska Bookerpriset.

1. 2017 års vinnare av Augsutpriset för bästa barn- och ungdomsbok var Sara Lundbergs Fågeln i mig flyger vart den vill. Boken skildrar konstnärinnan Berta Hanssons måleri och barndomsår, och illustrationerna är helt fantastiska.

2. Nobelpriset gick år 2014 till fransmannen Patrick Modiano. Jag har sedan dess läst flera av hans böcker och har gillat dem alla. Till trion väljer jag Nätternas gräs, som är inspirerad av året då Patrick och hans lillebror bodde hos en grupp kvinnor i en liten by utanför Paris, medan deras mamma var på turné med sitt teatersällskap.

3. Till sist, The God of Small Things av Arundhati Roy som vann Bookerpriset redan 1997. Boken handlar om tvillingarna Rahel och Estha som växer upp i indiska Kerala. En riktigt bra bok. 

söndag 8 december 2019

I min novellkalender

Jag är riktigt glad att jag köpt Novellix kalender med en novell varje dag fram till och med julafton. De här novellerna har jag fått hittills:


lördag 7 december 2019

Månadens språk: Ön av Ragnar Jónasson

För ett tag sedan läste jag Mörkret av Ragnar Jónasson, och nu när Månadens språk i december är isländska passade jag på att läsa Ön, den andra delen i serien.

Boken handlar om kriminalpolisen Hulda Hermansdóttir, en medelålders kvinna som får kämpa ganska hårt för att inte bli behandlad sämre än männen hon arbetar med. På en isolerad ö utanför Islands södra kust kommer larmet att en ung kvinna har hittats död, och Hulda tar sig an fallet. Hon hittar snart möjliga kopplingar till ett gammalt fall, som en av hennes manliga kollegor haft hand om och kanske inte gjort vad han borde. 

Hulda börjar nysta i fallet och söker efter sanningen, samtidigt som hon gör privata efterforskningar i sitt eget tragiska liv.

Jag gillar att läsa om Hulda Hermansdóttir och jag tycker om det isländska landskapet - ön och de kala och karga områdena på Västfjordarna där berättelsen utspelar sig, är fascinerande landskap. Tyvärr tycker jag inte att boken är så välskriven som den borde vara. Ibland hakar jag upp mig på formuleringar och det finns detaljer som gör att jag lite för snabbt anar vad som kommer att hända. Däremot tycker jag att historien i det stora hela är genomtänkt, tragisk och spännande.


Titel: Ön
Författare: Ragnar Jónasson
Översättare: Arvid Nordh
Utgivningsår: 2019
Förlag: Modernista
Antal sidor: 300

torsdag 5 december 2019

Julstämning för de minsta

Med Äntligen jul! av Camilla Lundsten blir det julstämning för de allra minsta (fungerar riktigt bra för deras föräldrar eller mor- och farföräldrar också förstås).

Det här är en enkel pekbok med fina illustrationer om Lillefanten och hans kompisar. Kompisarna leker i snön, klär granen och drömmer om tomten.

En fin målarbok finns det också.

Mysigt i juletider!



Titel: Äntligen jul!
Författare: Camilla Lundsten
Utgivningsår: 2019
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 14

tisdag 3 december 2019

Tisdagstrion: Hej, mitt vinterland!

Den här veckan är temat för tisdagstrion "Hej, mitt vinterland!" Vissa av er har säkert redan snö där ni befinner er, och vi andra kan kanske locka fram rätt stämning med hjälp av vintriga boktips.

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandra tips.


1. Min absoluta favoritbok ett tag var Peter Hoegs Fröken Smillas känsla för snö. Smilla kan allt om snö och is, till exempel i vilka steg vattnet fryser: "En dag når havsytan minus 1.8 grader och de första kristallerna bildas, en kortvarig hinna som vinden och vågorna slår sönder till frazil, som ältas samman till det tvålliknande mos som kallas grötis, grease ice, som efter hand bildar fritt flytande skivor, pancake ice, som en kall middagstimme, en söndag, fryser till ett enda sammanhängande skikt." Jag minns att jag fascinerades av alla detaljer om snön, och förstås av den spännande berättelsen som börjar med att Smillas hittar pojken Esajas död.

2. En bok jag ännu inte har läst, men som jag precis hämtat hem från biblioteket, är Augustin Erbas Snöstorm. Så här beskrivs boken: "Tomas sitter på ett tåg mitt i Sverige när en snöstorm bryter ut och stoppar all tågtrafik. På väg mot restaurangvagnen hör han någon ropa hans namn, och plötsligt kommer allt tillbaka. Det är Livli, hans stora ungdomskärlek. Hon som en gång krossade hans hjärta." Jag är riktigt sugen på att läsa den.

3. Till sist, C.S. Lewis The Lion, the Witch and the Wardrobe (Häxan och lejonet på svenska), som jag absolut ville ha med i trion. När Lucy trevar sig genom garderoben och hamnar i Narnia råder det evig vinter där, och vi minns förmodligen alla den där lyktstolpen i snön som är något av det första hon ser.

måndag 2 december 2019

Sammanfattning av Månadens språk i november: koreanska

Nu har det blivit dags att sammanfatta det som vi läst översatt från Månadens språk i november, som var koreanska.

Jag valde en bok som jag velat läsa ända sedan jag lyssnade till författaren på årets Bokmässa i Göteborg (klicka på titeln för att läsa min recension):

Han Kang, Den vita boken

Vilka böcker läste du? Lämna en länk/länkar till det du läst och skrivit om, eller skriv in titlarna direkt i kommentarsfältet.

söndag 1 december 2019

Månadens språk är isländska

Idag är det första december och jag kan konstatera att det blivit dags för 2019 års allra sista Månadens språk. I december ska vi läsa böcker översatta från isländskan, ett val som ligger mig varmt om hjärtat. Det är något alldeles speciellt med Island, tycker jag, och boktraven från biblioteket innehåller massor som jag verkligen vill läsa. Återstår att se vad som hinns med.

Island verkar vara bra på deckare, så i min hög finns Arvet av Yrsa Sigudrardóttir, Ön av Ragnar Jónasson och Kvinnor av Steinar Bragi.

Här finns också några romaner som jag länge tänkt läsa: Ärr  och Fröken Island av Audur Ava Ólafsdóttir, och Ásta och Fiskarna har inga fötter av Jon Kalman Stefansson.

En gammal favorit har också kommit med, nämligen Sjón med böckerna Skymningsinferno och Fisk och kultur. Dessutom helt nya författare för mig, genom Gyrdir Elíasson med Bland träden (novellsamling) och Einar Karasón med Stormfåglar.

Klicka på titlarna för att läsa mer om böckerna.

Imorgon sammanfattar vi det som blivit läst från månadens språk i november, som var koreanska. Håll utkik efter det.

lördag 30 november 2019

Dan före Novellixkalendern

Imorgon är det 1 december och då blir det äntligen dags för Novellixkalendern. En novell varje dag fram till julafton är en riktigt trevlig idé. Jag har inte tjuvkikat eller läst vilka noveller som finns i kalendern, så jag ser fram emot att bli överraskad.


tisdag 26 november 2019

Tisdagstrion: Frestelser

Den här veckan är temat för tisdagstrion "frestelser." Man kan ju vara frestad av precis vad som helst, tänker jag, så förmodligen blir våra tolkningar ganska olika den här veckan. Jag ser fram emot att se vilka böcker ni väljer.

Tolka alltså temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandra tips.


1. God mat är något som alltid frestar mig, så Muriel Barberys roman Smaken passar fint in i trion. Boken utspelar sig i Paris och handlar om världens främste gastronomikritiker, Pierre Arthens, som innan han dör vill hitta den där särskilda smaken som han aldrig kunnat glömma.

2. Roald Dahls Kalle och chokladfabriken behöver kanske ingen närmare presentation, och förmodligen ingen förklaring av valet av frestelse heller. Choklad är gott. Punkt slut.

3. Till sist, en frestelse som verkligen leder till grymheter i Patrick Süskinds roman Parfymen: en mördares historia. Grenouille har en fantastisk näsa, han kan känna minsta nyans och glömmer aldrig en doft. Hans yrke blir parfymörens och han skapar fantastiska kreationer. Sen blir han frestad och närmast besatt av doften av unga oskuldsfulla kvinnor, en doft han gärna vill kunna bevara.

Augustpriset 2019

Igår tillkännagavs vilka böcker som tilldelas 2019 års Augustpris:

Årets svenska skönlitterära bok:
Osebol av Marit Kapla

Årets svenska fackbok:
Ålevangeliet: berättelsen om världens mest gåtfulla fisk av Patrik Svensson

Årets svenska barn- och ungdomsbok:
Vänta på vind av Oskar Kroon

Grattis till vinnarna! Jag har inte läst någon av dem, så jag har mycket intressant att se fram emot.

fredag 22 november 2019

Tisdagstrion fortsätter under 2020


Jag tycker om att knåpa ihop böcker kring ett visst tema, så självklart kommer jag att fortsätta med Tisdagstrion också under 2020. Nu har jag fyllt på med teman för första halvan av nästa år:



  • Vecka 2: Siffra i boktiteln (Trettondagen igår)
  • Vecka 3: Böcker jag inte hann med under 2019
  • Vecka 4: Öar
  • Vecka 5: Bokomslag i min favoritfärg
  • Vecka 6: Vilda djur (Vargens dag den 4 februari)
  • Vecka 7: Kärlek med förhinder
  • Vecka 8: Över generationsgränserna
  • Vecka 9: Bibliotek, bokhandel eller bokcirkel i boken
  • Vecka 10: I stadsmiljö
  • Vecka 11: Asien
  • Vecka 12: Roliga böcker (Internationella glädjedagen den 20 mars)
  • Vecka 13: Böcker det känns som om alla har läst utom jag
  • Vecka 14: Grannar
  • Vecka 15: Vårkänslor (innehåll eller omslag)
  • Vecka 16: Starka kvinnor (knytblusens dag den 13 april)
  • Vecka 17: Favoriter från de tre författare jag äger flest böcker av
  • Vecka 18: Eld 
  • Vecka 19: Rymden & stjärnorna (Star Wars-dagen den 4 maj)
  • Vecka 20: Bäst hittills i år
  • Vecka 21: Norden runt
  • Vecka 22: Ur verkliga livet
  • Vecka 23: Hyllvärmare
  • Vecka 24: Sjukdomar
  • Vecka 25: Från regnbågshyllan
  • Vecka 26: Sommartider
  • Vecka 27: Semesterläsning

Hoppas du också vill fortsätta att tipsa om böcker i tisdagstrion!

torsdag 21 november 2019

Bokbyte i bokcirkeln & nytt tema

I bokcirkeln har vi nu läst den sista boken i vårt Kristianstad-tema.

Eva Ström är förmodligen den mest kända författaren som nu bor i Kristianstad och hennes senaste roman är Rakkniven, där hon skriver en egen fortsättning på Strindbergs Fröken Julie. En mycket läsvärd bok och det faktum att det i Ströms version går riktigt bra för Julie, kan ju tjäna som ett slags övergång till nästa tema...

... som är Feelgood. Jag måste erkänna att detta inte alls är min genre. Visst har jag läst några feelgood-böcker, men när det blir för sötsliskigt och ytligt börjar det klia lite i kroppen på mig.

Därför ska det i och för sig bli extra intressant med det här temat. Det är kul att läsa något som jag förmodligen inte hade valt själv, och vem vet, kanske kommer jag att hitta några nya favoriter. Det kan ju passa bra i dystra november dessutom.

Först ut är Anna Janssons Ödesgudinnan på Salong D´Amour. Vi får väl se hur det går.

tisdag 19 november 2019

Tisdagstrion: Först i serien

Den här veckans tema i tisdagstrion är "Först i serien." Tolka på valfritt sätt och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. HBO har nyligen börjat visa teveserien His Dark Materials, baserad på Philip Pullmans trilogi. Jag passar på att också slå ett slag för böckerna. Den första heter Northern Lights (Guldkompassen på svenska) och handlar om Lyra som hamnar mitt i ett farligt äventyr långt uppe i norr, med häxor, pansarbjörnar och mystiska vetenskapsmän.

2. En annan betydligt längre bokserie är Håkan Nessers tio böcker om kommissarie Van Veeteren i staden Maardam. Den inledande boken heter Det grovmaskiga nätet och handlar om en gymnasielärare som hittar sin fru död, men inte minns om han själv har något med brottet att göra.

3. Till sist, ännu en deckare, fast inte svensk utan fransk. Fred Vargas ges ut på Sekwa förlag och Cirkeltecknaren är den första boken om kommissarie Adamsberg. Runt om i Paris hittas olika föremål inuti cirklar målade i blått på trottoarerna, och det dröjer inte länge innan det som återfinns i en av cirklarna är något mycket värre. En kvinna med avskuren hals.

söndag 17 november 2019

Transit av Rachel Cusk

Nu har jag läst Transit, den andra delen i Rachel Cusks omtalade trilogi, och jag fortsätter att trivas i sällskap av författaren Faye och alla personer hon möter.

Jag gillar hur det känns som att jag får tjuvlyssna på intressanta konversationer, och det är verkligen så att huvudpersonen växer fram genom det som andra berättar för henne.

Nu måste jag nog ge mig på Kudos också, så läsningen av trilogin blir fullbordad.


Titel: Transit
Författare: Rachel Cusk
Utgivningsår: 2018
Förlag: Faber & Faber
Antal sidor: 272

torsdag 14 november 2019

Månadens språk: Den vita boken av Han Kang

Månadens språk i november är koreanska och jag har läst Han Kangs Den vita boken.

Författaren undersöker frågor om livet och döden genom minnena av en syster som dog som nyfödd innan författaren själv fanns. Allt filtreras genom färgen vit och de korta kapitlen tar avstamp i olika vita saker, som till exempel en riskaka, evig snö eller en svepning.

Den vita boken är en väldigt speciell bok. Som läsare vill jag pussla ihop de vackra ögonblicksbilderna och händelserna som skildras, men jag är inte säker på att jag lyckas fullt ut.

Klart är i alla fall att boken handlar om en författare som kommer till en europeisk stad för att skriva, långt från hemlandet Sydkorea. Här lägger hon märke till många vita föremål och företeelser, vilka påminner henne om systern som dog och den spädbarnsskjorta som hennes mamma sydde. Det blir tydligt att den döda systern har präglat författarens liv. Hon konstaterar också att hon själv kanske inte hade funnits om hennes syster hade fått leva.

Av författaren har jag tidigare läst Vegetarianen, en bok som jag också tyckte mycket om.


Titel: Den vita boken
Författare: Han Kang
Översättare: Anders Karlsson & Okkyoung Park
Utgivningsår: 2019
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 123

tisdag 12 november 2019

Tisdagstrion: Europa runt

Temat för veckans tisdagstrio är "Europa runt." Tolk på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.




1. Mitt första tips är Izas ballad av ungerska Magda Szabó. Boken skildrar en mor- och dotterrelation som verkligen ställs på sin spets när fadern dör och dottern, läkaren Iza, låter sin mor flytta in i hennes lägenhet i Budapest. Livet tillsammans blir inte som någon av dem tänkt sig.

2. Jag tipsar gärna om 2018 års Nobelpristagare, polska Olga Tokarczuk. Styr din plog över de dödas ben handlar om  Janina Duszejko som är lite av en ensling. Hon ägnar dagarna åt att studera astrologi och översätta Blake. Sen inträffar mystiska händelser och Janina börjar följa ledtrådarna.

3. Till sist, ett boktips från Holland, genom Gerbrand Bakkers Däruppe är det tyst. Helmer tvingas ta över gården trots att han helst hade velat studera litteratur. Nu bor han ensam med sin gamle far och titeln syftar på att han en dag bestämmer sig för en nystart. Han städar ur hemmet, bär upp pappan till ett rum på övervåningen och installerar sig själv i det största sovrummet där nere.

söndag 10 november 2019

Hur går det med novellerna?

Under 2019 kör jag ju Läs en novell för fjärde gången. Utmaningen kanske inte är så synlig här på bloggen, men i bakgrunden tickar den på och jag bockar av noveller från den här listan.

Hittills har jag lyckats pricka in 25 av de 40 novellerna, så utmaningen har jag klarat av (man ska läsa minst 20 under 2019). Något år har jag lyckats läsa alla 40, men jag tror kanske inte att jag klarar det den här gången.

Några av favoriterna hittills har varit  "Across the Rooftops" av Kevin Barry, "Jungfrufödelsen" av William Heinesen och "Kostym" av Ninni Holmqvist.

Hur går det för er andra som är med i Läs en novell IV?

torsdag 7 november 2019

Brev från Klara av Tove Jansson

Hos Förlaget hittar man Tove Janssons verk, och den senaste i utgivningen är novellsamlingen Brev från Klara.

Ofta har novellerna inte så dramatiska handlingar, men jag känner igen Janssons lite melankoliska stämning och lågmälda humor. Ofta är personerna ensamma, ibland med ganska speciella egenheter, och det är de små detaljerna som får stor betydelse för deras liv.

I titelnovellen får vi läsa Klaras brev till olika mottagare. Kvinnan som framträder är en äldre dam som vet vad hon vill. Till exempel har hon bestämt sig för att donera pengar till det ålderdomshem hon själv tänker bo på.

I "Resa till Rivieran" möter vi en mor och hennes dotter som åker på semester tillsammans. Det blir kanske inte riktigt som de tänkt sig och köpet av en hatt är en sån där detalj som blir avgörande.

"Bilderna" är en novell som skildrar Victor, en ung konstnär som får ett stipendium för att resa utomlands och måla i en egen ateljé. Vi får läsa brevväxlingen mellan Victor och hans far, och berättelsen handlar lika mycket om förhållandet mellan far och son, som Victors utveckling som konstnär. Den här novellen passar jag också in i på nr 30 i Läs en novell IV: "Läs en novell där ett konstverk finns med."


Titel: Brev från Klara
Författare: Tove Jansson
Utgivningsår: 2019 (men 1991 i original)
Förlag: Förlaget
Antal sidor: 138

tisdag 5 november 2019

Tisdagstrion: Fåglar

Den 10/11 är det Mårtensafton och här i Skåne betyder det att det är dags för gåsamiddag. Nu vet jag inte om jag kommer att äta någon gås, men jag tänkte att dagen i alla fall kan få sätta tonen för veckans tisdagstrio. Temat är därför "fåglar."

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. I Michelle Pavers gotiska thriller Skräcken på Wakenhyrst blir Maud vän med en skata som hon kallar Chatterpie. Maud växer upp i ett isolerat hus i utkanten av en våtmark, och att sköta om Chatterpie ger henne tröst i en svår tillvaro.

2. Max Porters Sorgen bär fjäderdräkt är en av mina favoritböcker och innehåller lämpligt nog en fågel. En pappa och hans två söner lever i saknaden efter den döda makan/mamman. Då kommer en kråka till familjen och som ett slags symbol eller ett väsen ur en saga, blir fågeln en del av sorgearbetet och hjälper dem att bära förlusten.

3. Till sist, en riktig fågelklassiker. Skräckberättelsen Fåglarna är läskig både i Hitchcocks filmatisering och i originalnovellen av Daphne du Maurier. Inga tröstande fåglar här inte.

lördag 2 november 2019

Sammanfattning av Månadens språk i oktober: tjeckiska

Nu har det blivit dags att sammanfatta det som vi läst översatt från Månadens språk i oktober, som var tjeckiska.

Jag hann med att läsa en novell och en roman (klicka på titlarna för att komma till mina recensioner):

Som vanligt vände jag mig till Tranans berättarserie, och läste "En bild av kaffe" av Pavel Brycz ur Tjeckien berättar: I sammetens spår.

Romanen jag läste var Hana och Joza av Květa Legátová, en bok som jag blev riktigt förtjust i.

Vilka böcker läste du? Lämna en länk/länkar till det du läst och skrivit om, eller skriv in titlarna direkt i kommentarsfältet.

fredag 1 november 2019

Månadens språk är koreanska

November innebär det näst sista språket i Månadens språk under 2019, nämligen koreanska.

Boktraven från biblioteket innehåller nästan uteslutande romaner den här gången, men ständigt Nobelpristippade poeten Ko Un tyckte jag inte jag kunde gå förbi. Jag valde hans diktsamling Vit fjäril.

Ett par koreanska författare har jag läst tidigare, som Han Kang och Sun-Mi Hwang, men jag har ändå lånat hem två för mig olästa titlar: Den vita boken respektive Hunden som vågade drömma.

Dessutom finns flera för mig nya författare att bekanta mig med: Yun Hung-Gil med Regnperioden, Hwang Sok-Yong med Berättelsen om herr Han och Park Wan-Suh med Det kala trädet. Ytterligare tre romaner som jag kanske väljer att läsa är Ta hand om min mor av Kyung-Sook Shin, thrillern Den rätta tiden för en kula i hjärtat av Un-Su Kim och Den gamla trädgården av Hwang Sok-Yong.

Klicka på titlarna för att läsa mer om böckerna.

Jag får se vad jag väljer, men jag tror säkert att det åtminstone blir Han Kangs Den vita boken, för den har jag varit sugen på att läsa länge.

Imorgon sammanfattar vi det som blivit läst från månadens språk i oktober som var tjeckiska, så håll utkik efter det.

onsdag 30 oktober 2019

Månadens språk: Hana och Joza av Kvêta Legátová

I oktober har Månadens språk varit tjeckiska och jag lyckades hitta en riktig pärla i den hög med böcker jag släpade hem från biblioteket.

Hana och Joza av Kvêta Lagátová utspelar sig under andra världskriget och handlar om Hana som tvingas fly från sitt storstadsliv, ut på landet undan Gestapo som är ute efter henne.

För att kunna gå under jorden gifter hon sig med den specielle Joza, en enkel man som bor i en bergsby långt från civilisationen. Tiden som följer blir ett helt annat liv än det som Hana är van vid. I storstaden arbetade hon som läkare, men nu tvingas hon hemlighålla sin identitet.

Det är en hårt liv i byn, men där finns också fin sammanhållning och färgstarka personligheter. När Hana till slut kommer tillbaka till sitt gamla liv, är hon inte längre säker på att hennes stadsliv som läkare är det bästa.

Titel: Hana och Joza
Författare: Kvêta Legátová
Översättare: Tora Hedin
Utgivningsår: 2013
Förlag: Aspekt
Antal sidor: 161

tisdag 29 oktober 2019

Tisdagstrion: Spännande & otäckt

Snart är det Halloween och jag tänkte att "spännande & otäckt" kunde vara ett passande tema för tisdagstrion. Det går förstås lika bra med en spännande deckare som en ruskig skräckroman. Eller varför inte en barnbok om spöken? Det är du som bestämmer.

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. En bok som både är spännande och otäck är Marisha Pessls Night Film. Den handlar om journalisten Scott McGrath som anar oråd när skräckfilmsregissören Stanislas Cordovas dotter hittas död. Han börjar söka efter den gäckande regissören i en mörk labyrintisk thriller som verkligen ger läsaren hög puls.

2. Mats Strandbergs Hemmet är också en läskig historia. Boken utspelar sig till stora delar på ett demensboende där Joels mamma Monica flyttar in. Men frågan är om det bara är demensen som gör att Monica får våldsamma utbrott och verkar veta saker hon rimligen inte borde känna till?

3. Till sist, Kristina Ohlssons Sjuka själar, en skräckroman med personer som försvinner, en prästgård och nedgrävda järnkors. Extra underhållande för mig blir det att boken utspelar sig i Kristianstad där jag (och Kristina Ohlsson) växte upp.


lördag 26 oktober 2019

Frankissstein av Jeanette Winterson

Jeanette Wintersons senaste roman, Frankissstein, är som alla hennes böcker, mycket läsvärd.

Romanen har två berättar- och tidsplan. Först befinner vi oss år 1816 vid Genèvesjön tillsammans med Percy Shelley, Lord Byron och framförallt, Mary Shelley. Detta är historien om hur hon skapade sin berättelse om Frankenstein.

Det andra tidsplanet är i nutid och handlar om flera olika personer, alla med namn som på något sätt är varianter av personer i 1800-talsberättelsen. Här finns till exempel Ry Shelley, en ung transsexuell läkare och Victor Stein, en ledande forskare inom artificiell intelligens. Här finns också Ron Lord, som satsar på att sälja sexrobotar till ensamma män.

Tematiken går igen mellan berättarplanen - går det att skapa nytt liv? Kan man överskrida gränsen mellan liv och död? Men boken handlar också om andra överskridanden, den mellan könen, mellan människa och robot, och faktiskt till och med mellan verklighet och fiktion.

Det är riktigt snyggt hur allt hänger samman, och frågorna som ställs är intressanta. Jag tycker lika mycket om den nutida berättelsen med alla sina aktuella teman, som den historiska där jag får umgås med verklighetens litterära storheter.

I januari kommer boken ut på svenska på Wahlström & Widstrand.


Titel: Frankissstein
Författare: Jeanette Winterson
Utgivningsår: 2019
Förlag: Jonathan Cape
Antal sidor: 344


torsdag 24 oktober 2019

Månadens språk: En bild av kaffe av Pavel Brycz

Månadens språk i oktober är tjeckiska, och jag inleder läsningen med novellen "En bild av kaffe" av Pavel Brycz. Novellen är hämtad ur samlingen Tjeckien berättar: I sammetens spår i Tranans berättarserie.

Novellen beskriver mötet mellan en äldre man utan hopp om framtiden och en ung vacker kvinna som sätter sig på samma bänk i Prag. De berättar detaljer ur sina liv för varandra och finner att de kanske skulle kunna ha en framtid tillsammans.

Jag gillar den här novellen, och passar också in den i Läs en novell IV, på nr. 9: "Läs en novell med något svart i titeln."

Titel: "En bild av kaffe"
Ur: Tjeckien berättar: I sammetens spår
Utgivningsår: 2009
Förlag: Tranan
Antal sidor: 8

tisdag 22 oktober 2019

Tisdagstrion: På resande fot

Temat för veckans tisdagstrio är "på resande fot." Kanske handlar böckerna om resor, kanske utspelar de sig på ett resmål ni besökt, kanske har ni läst något speciellt när ni själva varit på resande fot...

Som vanligt tolkar ni temat på valfritt sätt, tipsar om tre böcker och lämnar en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.



1. Kulturtanten Boel Märgåker i Martina Montelius roman Oscar Levertins vänner tycker att kulturtanter borde ägna sig mer åt att knarka och att ha sex. Sina planer tänker hon sätta i verket på en litteraturkryssning, där hon verkligen kastar alla hämningar överbord.

2. En helt annan sorts kryssningsäventyr råkar passagerarna i Mats Strandbergs skräckroman Färjan ut för. På Finlandsfärjan med 1200 passagerare, många av dem fulla, skyddslösa och alla isolerade ute på havet, finns också något mycket ondskefullt i lasten.

3. Till sist, Håkan Nessers Elva dagar i Berlin, som handlar om Arne Murberg, en man som lever ett enkelt liv utan några äventyr. Men när hans far på sin dödsbädd ber honom att resa till Berlin för att utföra ett uppdrag, ger han sig efter noggranna förberedelser iväg på sin livs resa.

fredag 18 oktober 2019

Hästpojkarna av Johan Ehn

Johan Ehns Hästpojkarna handlar om Sasha och Janek, två unga pojkar som växer upp på ett barnhem i tjugotalets Tjeckoslovakien.

På barnhemmet som drivs i Sokolrörelsens anda tränar pojkarna gymnastik enligt devisen "en sund själ i en sund kropp." De är i totalt samspel med varandra och verkligen skickliga gymnaster, men de är också utsatta för de äldre killarnas elakheter.

Janek finner tröst i hästarna och speciellt Král, en häst som han till och med verkar kunna kommunicera med. Oftast är det bara hästarna och Sasha som kan få Janek lugn när han får ett av sina anfall.

När killarna råkar i trubbel och Janek behandlas illa, planerar Sasha deras rymning. När tidpunkten är inne får han släpa en sjuk Janek med sig, men bort från barnhemmet kommer de, om än med stor möda. Det är nu de upptäcker cirkusen och en ny möjlighet öppnar sig när de blir anställda som hästakrobater.

Efter cirkustiden hamnar pojkarna i Berlin. Klubbarna här erbjuder en frizon för homosexuella (för killarna har nu insett vilka känslor de har för varandra), men efterhand som nazisterna tar makten och samhället blir hårdare, blir det också allt svårare för pojkarna att leva som de vill.

Hästpojkarna har också ett nutida berättarplan, där Anton - också en hästpojke - arbetar i hemtjänsten och kommer i kontakt med en äldre man som bara bor i köket i sin lägenhet och som inte tycks kunna prata längre. Anton fascineras av gubben och efterhand utvecklas en fin kontakt dem emellan.

Det historiska planet i Hästpojkarna är spännande, med intressanta miljöer och delvis skrämmande handling. Det är kanske det här som gör boken så speciell, men jag gillar också berättelsen om Anton och den äldre mannen. Berättarplanen hakar förstås i varandra (som sig bör), och det är snyggt gjort. Det är lätt att leva sig in i den intuitiva kärleken mellan Janek och Sasha, och jag tycker om att läsa om den betydelse kontakten med ett djur kan ha (och då är jag inte ens hästtjej).

Jag gillar verkligen Hästpojkarna.


Titel: Hästpojkarna
Författare: Johan Ehn
Utgivningsår: 2019
Förlag: Lilla Piratförlaget
Antal sidor: 362

onsdag 16 oktober 2019

2019 års Bookerprisvinnare...


... är två till antalet. Juryn kunde inte skilja de två romanerna åt och priset fick därför delas.

Vinnarna är Margaret Atwoods The Testaments och Bernardine Evaristos Girl, Woman, Other.

Att Atwood vann känns inte direkt som en överraskning, och Evaristos roman verkar mycket läsvärd. Den beskrivs som "teeming with life and crackling with energy - a love song to modern Britain and black womanhood."

Jag är sugen på att läsa båda två.

tisdag 15 oktober 2019

Tisdagstrion: Bäst just nu

Förra veckan var det nog flera som tyckte ämnet, "Sverige idag", var lite svårt. Jag hoppas veckans ämne - "Bäst just nu" - ska bli lättare.

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandra tips.


Jag väljer tre böcker som jag nyligen läst och gillat, faktiskt så pass nyligen att jag inte hunnit skriva något om dem ännu (recensioner kommer!).

1. Jeanette Winterson är en av mina favoritförfattare, så när hon ger ut något nytt blir jag alltid sugen på att läsa. Frankissstein har flera olika berättarplan, och ett av dem är berättelsen om Mary Shelley som skrev Frankenstein. Men i romanen finns också ett nutida berättarplan som tar upp AI, sexdockor som ersättning för mänskliga partners och möjligheten att skapa evigt liv. Som ni märker hänger förstås de båda berättelserna ihop och det på ett sofistikerat sätt. Boken kommer på svenska på Wahlström & Widstrand i januari 2020.

2. Spänningsförfattaren Kristina Ohlsson har gett ut Skrivboken, en bok där hon samlar sina råd kring skrivande och dessutom berättar hur det gick till när hon fick sitt första manus antaget. En mycket inspirerande bok för mig som också tycker om att skriva. Även om jag inte arbetar på ett deckarmanus, finns det mycket intressant att ta till sig här.

3. Till sist, Hästpojkarna av Johan Ehn. Boken handlar om två unga pojkar som växer upp på ett barnhem i tjugotalets Tjeckoslovakien. Vi får följa dem när de rymmer från barnhemmet och blir skickliga hästakrobater på en cirkus och därefter hamnar i Berlin under tiden före andra världskriget. Berlins klubbar erbjuder en frizon för homosexuella (för pojkarna vet nu vilka känslor de har för varandra), men i takt med att nazisterna tar makten och samhället blir hårdare, blir pojkarnas situation allt farligare.

lördag 12 oktober 2019

Kaffepaus à la Annica & Per


Bilderboken Berit älskar Russin, med text av Annica Hedin och bilder av Per Gustavsson, handlar om Berit som ska köpa present till en kompisen Arons kalas.

I affären får hon syn på en jättegullige kramdjursekorre. Hon håller upp ekorren, som tittar rakt in i hennes ögon och har ett litet pickade ekorrhjärta djupt innanför pälsen. Som ni märker blir Berit omedelbart förälskad i den lilla ekorren, men mamman missförstår och köper ekorren som present till Aron. Berit döper den till Russin, eftersom nosen ser ut just som ett russin.

Frågan är hur det ska det gå när Berit måste ge bort Russin till Aron?

torsdag 10 oktober 2019

Vinnarna av Nobelpriset i litteratur 2018 och 2019


Nu står det klart att de två senaste Nobelpristagarna i litteratur är:

Olga Tokarczuk (2018) och Peter Handke (2019).

Österrikiske Peter Handke har jag ingen speciell uppfattning om, fast jag vill minnas att jag en gång läst hans En mörk natt lämnade jag mitt tysta hus. 

Polska Olga Tokarczuk är jag däremot riktigt förtjust i. Jag gillade hennes Styr din plog över de dödas ben och också novellsamlingen Spel på många små trummor.

Grattis till vinnarna!

tisdag 8 oktober 2019

Tisdagstrion: Sverige idag

Veckans tisdagstrio har temat "Sverige idag". Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras boktips.


1. Jag tycker det verkar som om barn- och ungdomslitteraturen är särskilt bra på att skildra samtiden och livet just nu. Elin Nilssons novellsamling Anrop från inre rymden beskriver sådant som jag föreställer mig är extra viktigt under uppväxten, som syskonkärlek, att få höra till, eller att få uppleva den första kyssen.

2. Johan Blomgrens debut Den lilla världen är en kollektivroman som gestaltar ett mångkulturellt Malmö under ett par år i mitten på 2010-talet. Jag hoppas på att få läsa mer av författaren.

3. Agnes Lidbeck skildrar kvinno- och mansrollerna i dagens Sverige i sina tre romaner: Finna sig, Förlåten och Gå förlorad. Jag gillar verkligen.


söndag 6 oktober 2019

Knäckarbanketten av Sara Bergmark Elfgren & Emil Maxén

Knäckarbanketten är en modern saga, skriven av Sara Bergmark Elfgren och Emil Maxén. Jag känner igen mycket av sagans klassiska uppbyggnad, men svängarna tillåts också tas ut rejält och allt går inte helt enligt sagans förutbestämda mönster.

Boken handlar om Amund, en fattig pojke som har som uppgift att mata grisarna med resterna från Hertig Ludberts bord, och hertigens dotter Ottilia, som vill leva ett friare liv än det som slottstillvaron tvingar henne till.

Hertig Ludbert har en tvillingbror, Odert, som bor i andra halvan av hertigdömet. Bröderna avskyr varandra och när Ludbert ställer till med en jättefest som ska vara i dagarna tre, en riktig knäckarbankett, anstränger sig Odert för att förstöra så mycket han kan.

Oderts ondskefulla planer gör att Amund och Ottilia dras in i ett farligt äventyr, där de får möta monster som basilisken, de mord-rots-älskande hararna och den dödliga mantikoran.

Boken är tänkt för 6-9-åringar och jag kan tänka mig att den är perfekt som högläsningsbok, med den spännande handlingen och alla illustrationer.

Jag gillar alla roliga namn, som markisinnan von Tissehl-Tassehl, major Dunder och baron af Trädhe. Det är också kul med alla fantasifulla rätter som bjuds på knäckarbanketten - hur skulle det vara att smaka på gullvivetårta, honungsglacerade hartassar eller sparvpaj?

Knäckarbanketten är ett riktigt läsäventyr.


Titel: Knäckarbanketten
Författare: Sara Bergmark Elfgren & Emil Maxén
Utgivningsår: 2019
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 141


fredag 4 oktober 2019

Fynd från Bokmässan

Visst blev det en ganska tung resväska som fick följa med hem från Bokmässan förra veckan. En del böcker förstås (några signerade), anteckningsböcker och noter. Men gladast är jag nog för att jag bestämde mig för att förgylla min december med den fina Novellixkalendern. En novell om dagen fram till julafton, verkar vara ett bra sätt att pigga upp sig i vintermörkret.




onsdag 2 oktober 2019

Sammanfattning av månadens språk i september: hebreiska

Under september läste vi böcker översatta från hebreiskan i Månadens språk och nu är det dags att göra en sammanfattning.

Själv läste jag en enda roman, men åtminstone en som jag tyckte mycket om:

Varför kom du inte före kriget? av Lizzie Doron (klicka på länken för att komma till min recension av boken).

Hur gick det för er andra? Lämna en länk till den bok/de böcker ni läst och skrivit om från hebreiskan, eller skriv helt enkelt in titeln/titlarna här i kommentarsfältet.

tisdag 1 oktober 2019

Tisdagstrion: Höstkänsla

Nu är oktober här och temat för tisdagstrion är "höstkänsla."  Tolka på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan ta del av varandras tips.


1. Mitt första tips är Ali Smiths Höst, som jag lånat hem från biblioteket men tyvärr inte hunnit börja på ännu. Den verkar hursomhelst riktigt intressant och beskrivs som "den första post-brexit-romanen." Passar bra som höstläsning i dessa brexit-tider, tänker jag.

2. Jag älskar böckerna om Bu och Bä av Lena och Olof Landström. I Bu och Bä får besök är det höststämning, som ni ser på omslaget. När jag söker för att se om boken fortfarande finns att köpa hittar jag den tyvärr inte på svenska, men får samtidigt reda på att Bu och Bä tydligen heter "Bø og Bæ" på norska och "Krut og Krølle" på danska.

3. Till sist, Louise Pennys deckare Mörkt motiv (Still Life i original). Här råder höststämning i kubik: brottet kretsar kring Three Pines, en ödsligt belägen by söder om Montréal, med vackra höstfärger i den omkringliggande skogen i tiderna runt Thanksgiving. Spännande är det också, så jag läser gärna fler böcker i den här serien.

måndag 30 september 2019

Månadens språk är tjeckiska

Imorgon är det den 1 oktober, vilket innebär att månadens språk framöver kommer att vara tjeckiska. Jag har som vanligt plockat fram tänkbara böcker att läsa under månaden, så förhoppningsvis finns någon riktig pärla i den här traven.

Petra Hûlová har jag läst tidigare (Allt detta tillhör mig), och nu har jag hittat två böcker till av henne: För medborgarnas bästa och En plastig trea. Båda verkar intressanta. En annan välkänd författare från Tjeckien är Milan Kundera. För många år sedan läste jag Varats olidliga lätthet, och nu har jag lånat hem Skrattets och glömskans bok.

Andra böcker översatta från tjeckiskan är Pengar från Hitler av Radka Denamarková, Den lilla staden där tiden stannade och Den ljuva sorgen, båda av Bohumil Hrabal, och Hana och Joza av Kvta Legátová. Dessutom finns Salamanderkriget av Karel Capek, Kallt land av Jáchym Topol och Inga helgon, inga änglar av Ivan Klima.

Som vanligt har jag också tagit fram en novellsamling ur Tranans berättarserie: Tjeckien berättar: I sammetens spår.

Klicka på titlarna för att läsa mer om böckerna.

På onsdag sammanfattar vi det som blivit läst från hebreiskan, så håll utkik efter det.



söndag 29 september 2019

Guldkorn & boktips från Bokmässan 2019

Bokmässan 2019 är över för min del. Visserligen pågår den idag också, men jag tycker det är skönt att få en vilodag innan arbetsveckan drar igång igen. För trött blir man, av alla människor, allt sorl och alla intryck. Samtidigt är det förstås helt fantastiskt att vara där!

Tessa Hadley är på svenska aktuell med romanen Sent på dagen. Jag vill läsa både den och hennes första, Syskonen.

Norske Simon Stranger har skrivit Minns deras namn, en roman som vann Norska bokhandlarpriset 2018. 
Johan Ehns nya bok heter Hästpojkarna. Jag läser just nu och gillar verkligen hittills! 
ALMA-prisvinnaren Bart Moeyaert var på mässan och pratade om sin rykande färska Alla är ledsna nuförtiden

Rachel Cusk (till vänster) har skrivit en fantastisk trilogi, som består av Outline, Transit och Kudos.

Pekka Heino samtalade med Tayari Jones som har skrivit Ett amerikanskt äktenskap, och Thomas Mullen som skrivit Vit eld, en polisdeckare som utspelar sig i Atlanta på 1950-talet. 

Jamaica Kincaid var en av mässans höjdpunkter. Hennes senaste bok översatt till svenska heter Mr Potter

Niklas Natt och Dag och Carina Burman samtalade om Bellman och 1700-talet. Niklas Natt och Dag har precis kommit ut med en efterlängtad uppföljare, 1794, och Burman är aktuell med Bellman. Biografin

Två av mina favoritförfattare på samma scen: Maggie O´Farrell och Max Porter. Om ni inte redan läst Jag är, jag är, jag är: ett hjärtslag från döden och Lanny, borde ni verkligen göra det. 

Till sist, ett av affischnamnen för årets bokmässa, Han Kang (i mitten). Just nu är hon aktuell med Den vita boken.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...