tisdag 27 mars 2018

Spel på många små trummor av Olga Tokarczuk

När jag skulle välja böcker översatta från polskan till Månadens språk blev jag sugen på att läsa något av Olga Tokarczuk. Tidigare har jag läst och gillat hennes Styr din plog över de dödas ben  - nu tänkte jag att det kunde vara kul att läsa någon av hennes noveller, och valet föll på samlingen Spel på många små trummor. Boken är utgiven i en skriftserie som heter Östersjösamtal.

Vi får möta många intressanta människoporträtt i Tokarczuks texter. Inte sällan är det en skrivande människa i centrum, som i den inledande novellen, "Skotsk månad", där den polska kvinnliga författaren blir inbjuden att bo och skriva hos en äldre dam på den skotska landsbygden. För författaren blir det en resa tillbaka till sin egen barndom, vilket är ämnet i den text hon arbetar med, och även värdinnan vill genom författarens besök minnas det förflutna. På sätt och vis är det som om deras strävan möts där i det skotska landskapet.

Identitetssökande och gränsöverskridande är återkommande teman i novellerna. Författaren i "Subjekt" märker att han har en dubbelgångare som dyker upp i olika sammanhang och tar hans plats - kanske säger det något om författarens syn på sig själv och sin gärning, och definitivt är det ett sätt att låta verklighet och dikt mötas och blandas tills man inte längre vet vad som är vad.

Novellen "Världens fulaste kvinna" handlar om en man som blir intresserad, ja, närmast besatt, av en vanskapt kvinna. De gifter sig och han försörjer dem båda genom att turnera och visa upp henne för publik. I "Författarafton" reser en kvinna för att försöka få till ett möte med en berömd författare hon för länge sedan har varit romantiskt involverad med. Hon följer i hans spår på avstånd och undrar hur det ska bli när han får syn på henne.

Jag väljer också att passa in novellen "Ariadne på Naxos" - om en kvinna som blir helt uppslukad av sin grannes operasång - i Läs en novell III. Den får vara på nr. 3, "Läs en novell med bokstaven X i titeln."


Titel: Spel på många små trummor
Författare: Olga Tokaczuk
Översättare: Jan Henrik Swahn
Utgivningsår: 2002
Förlag: Ellerströms
Antal sidor: 90

3 kommentarer :

 1. har en oläst bok av Tokarczuk i bokhyllan, glömt....
  intressant kvinnohistoria:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2018/03/gertrude-bell-rebell-och-diplomat.html

  SvaraRadera
 2. (nej, det var Jakobsböckerna jag lånade, lite för mastigt)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är också på sätt och vis sugen på Jakobsböckerna, men i alla fall just nu känns det som ett alldeles för stort projekt att ge sig på.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...