måndag 31 januari 2022

Kod 93 av Olivier Norek

Kod 93 av Olivier Norek handlar om kommissarie Coste och hans kollegor i Parisförorten Saint-Denis. Området är hårt kriminellt belastat och där finns ett överflöd av droghandel, prostitution och gängbrottslighet.

Ett märkligt fall inleds med att den man som Coste hittar död i en utdömd industrilokal, vaknar upp på obduktionsbordet. Därefter hittas ett lik som verkar ha självantänt och bränts till döds. 

Samtidigt som de här märkliga fallen sker, uppdagas att någon försöker mörka brottsstatistiken i området. I vissa utredningar av dödsfall där ingen saknar den avlidne, försvinner dokumentationen helt från systemen. 

Den här deckaren beskrivs som hårdkokt med ett högt tempo, och det håller jag verkligen med om. Ibland tycker jag kanske att det blir lite väl hårdkokt, men visst är det riktigt spännande läsning. 

Allra bäst gillar jag ändå när huvudpersonernas personligheter lyser igenom den hårda ytan, som i de scener där det handlar om hur mycket Coste och hans närmsta kollegor verkligen betyder för varandra.

Jag vill gärna läsa mer om kommissarie Coste och hans Paris, och redan i juli kommer Territoriet, den andra delen i trilogin. 


Titel: Kod 93
Författare: Olivier Norek
Översättare: Lisa Marques Jagemark
Utgivningsår: 2022
Förlag: Sekwa
Antal sidor: 360

lördag 29 januari 2022

Kaffepaus à la Baek Heena

 
Jag är väldigt förtjust i sydkoreanska Baek Heenas bilderböcker. Jag är en hund handlar om hunden Goosl, som kommer till pojken Dongdongs familj. Goosl har många hundsyskon spridda över staden och när han hör någon av dem yla, stämmer han in i hundsången. Men det är hans nya familj som är viktigast för honom. Särskilt femåriga Dongdong som han måste hjälpa för att han ibland är så kinkig och klen. Men på natten när Goosl blir utestängd på balkongen för att han råkat göra sina behov inomhus, kommer Dongdong och sover tillsammans med honom under en filt.

En mysig bok med fina bilder - passar bra till en kopp kaffe.

tisdag 25 januari 2022

Tisdagstrion: Frukt eller bär (i handling, titel eller på omslag)

Den här veckan har tisdagstrion temat "Frukt eller bär." Som vanligt kan ni själva välja hur temat ska återfinnas i böckerna: i handlingen, i titeln eller på omslaget, eller kanske på ett helt annat sätt?

Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Tjugo träd och en apelsin av Hamdi Özyurt är en berättelse om den starka kärleken mellan en farfar och hans sondotter. Harry flyttar till New York och kommer bara hem på somrarna, men hemma i Turkiet har han sin fru kvar, och senare också sitt barnbarn. På ålderns höst planterar sedan farfar Harry tjugo apelsinträd och sköter dem med minutiös noggrannhet, för att flickan ska få en alldeles perfekt apelsin.

2. Jordgubbsbarnen av Sara Olausson handlar om Maria och Gabriel, två barn som bor i ett land inte så långt från oss. Deras familj har det fattigt och en dag berättar föräldrarna att de måste lämna barnen kvar hemma och bege sig till Sverige. Jordgubbsbarn är ordet som används om de barn som blir kvar när föräldrarna åker utomlands för att tjäna pengar, men man kan läsa mellan raderna och förstå att det inte alltid är på jordgubbsplockning som pengarna tjänas. 

3. Till sist, en riktig klassiker, i Vredens druvor av John Steinbeck. Tom Joad och hans familj tvingas i depressionens trettiotal att lämna sin farm och ge sig av västerut på jakt efter arbete. Kaliforniens bomullsplantager och persikoodlingar är målet, men villkoren är tuffa, arbetarna utnyttjas och fattigdomen är stor.

lördag 22 januari 2022

Regissören av M.W. Craven

Jag har läst Regissören, den tredje delen i M.W. Cravens serie om utredarna Washington Poe och Tilly Bradshaw.

Som vanligt befinner vi oss i Cumbria och som vanligt finns det ett brutalt mord (eller faktiskt flera) att utreda. På tre olika platser hittas två avhuggna fingrar och meddelandet #SSU6. Man kommer fram till att det ena fingret alltid är kapat medan offret fortfarande levde, och det andra efter döden. Men det finns olikheter mellan de olika offren och de tillvägagångssätt som använts. Det som först verkar vara en seriemördares verk, tycks snart inte riktigt hänga ihop.

Det är en spännande och intrikat historia som vecklas ut, steg för steg, och jag blir verkligen uppslukad. Som vanligt är också bokens huvudpersoner en stor del i att jag trivs så bra i Cravens värld. Poes och Bradshaws vänskap och det faktum att de inte är som alla andra, är jag verkligen förtjust i. Jag hade gärna stannat kvar i deras sällskap ett tag till.




Titel: Regissören
Författare: M.W. Craven
Översättare: Gabriel Setterborg
Utgivningsår: 2021
Förlag: Modernista
Antal sidor: 396

torsdag 20 januari 2022

Four Seasons in Rome av Anthony Doerr

I bokcirkeln har vi läst en valfri bok av Anthony Doerr, ni vet han som skrivit den prisade Ljuset vi inte ser. Jag funderade på att välja hans senaste, En bättre värld, men sen fick jag syn på hans Four Seasons in Rome, som lockade mig ännu mer.

Boken är en reseskildring och beskriver Doerrs tid i Rom, dit han fick ett vistelsestipendium för att skriva på sin nya roman. Med till Rom följer hans fru och hans små tvillingpojkar, som föddes samma dag som Doerr fick besked om Rom-stipendiet.

Den lilla familjen är alltså nya i Rom, i ett helt nytt land med en annan kultur än det USA de är vana vid, samtidigt som de försöker klara ut att vara föräldrar till tvillingar.

Doerr tycks ha en alldeles särskild blick för staden runtomkring sig, och detta förmedlar han verkligen till läsaren. Det känns som om jag befinner mig i Rom när jag läser om Doerrs besök på Pantheon eller helt enkelt bara får detaljer från gatan där Doerrs familj bor. 

Boken är läsvärd både för de målande beskrivningarna av livet i Rom, och för skildringen av den nya lilla familjen. Dessutom befinner sig Doerr i Rom när påven Johannes Paulus II avlider, och Doerr beskriver hur folk vallfärdar till Peterskyrkan för att få vara en del av det som sker. Det efterföljande påvevalet är också spännande att läsa om.

Jag tycker mycket om den här boken, och den är ett bra sätt att resa i dessa Covid-tider.

Titel: Four Seasons in Rome
Författare: Anthony Doerr
Utgivningsår: 2007
Förlag: 4th Estate
Antal sidor: 210

tisdag 18 januari 2022

Tisdagstrion: Mamma, pappa, barn

Den här veckan är temat för tisdagstrion "Mamma, pappa, barn." Kanske vill ni tipsa om böcker där familjeliv är viktigt, eller där föräldrar eller barn har framträdande roller. Som vanligt har ni fria händer att tolka temat på valfritt sätt. 

Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Mödrarnas söndag av Graham Swift utspelar sig en söndag i mars 1924, den dag då tjänstefolk får ledigt för att åka hem och hälsa på sina familjer. Jane Fairchild är föräldralös och har ingen familj att hälsa på. Istället har hon stämt möte med sin älskare. Det här är en sån där kort och finstämd bok som jag brukar gilla - den ger massor trots sina ganska få sidor.

2. Åsa Linderborgs bok Mig äger ingen handlar om hennes egen uppväxt tillsammans med sin pappa. Han är en komplex man: fotbollsspelare, arbetare, pedant, har svårt med alkoholen. En berättelse om en ensamstående pappa som gör så gott han kan. 

3. Till sist, ett barn, som i Tove Janssons novell Det osynliga barnet. Novellen finns att läsa i novellsamlingen med samma namn, och handlar om flickan Ninni som blivit osynlig efter att hon har behandlats illa. Muminfamiljen tar hand om henne och efterhand som de pysslar om henne och "ser" henne, blir kroppsdel efter kroppsdel synlig igen. 

söndag 16 januari 2022

Matrix av Lauren Groff

Matrix är mitt första möte med Lauren Groffs böcker, men det blir säkert inte det sista. Jag gillade verkligen den här romanen.

Året är 1158 och bokens huvudperson, Marie de France, blir utslängd från hovet för att man anser att hon är för lång, stor och ful för att bli bortgift. Istället skickar man bort henne till ett avlägset kloster.

Klostret i fråga är fattigt och där råder emellanåt ren hungersnöd. Marie vill absolut tillbaka till hovet och det liv hon är van vid. Där får hon dessutom vara i närheten av drottningen, som hon hyser mycket varma känslor för. Men Maries liv kommer att bli ett helt annat än det som hon har föreställt sig.

När Marie till slut inser att ingen kommer att hjälpa henne tillbaka till hovet, tar hon istället kommandot och gör sitt bästa för att stärka klostret till att bli en blomstrande frizon för nunnorna. De arbetar hårt, men de har allt de behöver och mer därtill. Alla nunnorna har sina speciella uppgifter och de sköter allt från hushållsgöromål till uppfödning av får och olika hantverk. Dessutom är män bannlysta från klosterområdet, så nunnorna är både trygga från våld och fria från männens köttsliga påtryckningar.

Marie blir abbedissa och utvecklar klostret till det rikaste och mäktigaste någon sett. Hon hittar verkligen sin plats i livet, och det är en fängslande upplevelse att ta del av hur hon hanterar alla de svårigheter som kommer i hennes väg. Det här är en fantastisk historia, som dessutom är mycket välskriven.

Titel: Matrix
Författare: Lauren Groff
Översättare: Bogg Johanna Karlsson
Utgivningsår: 2021
Förlag: Bookmark
Antal sidor: 284

torsdag 13 januari 2022

Hetta av Jane Harper

Förra årets sista utlästa bok var för min del Hetta av Jane Harper. Det känns som om jag är långt efter alla andra när det gäller Harpers böcker, men efter att ha läst En förlorad man i bokcirkeln, fick jag mersmak. 

Hetta utspelar sig i den lilla orten Kiewarra i Australien, där det råder svår torka. Invånarna får allt svårare att försörja sig - boskapen dör och fälten ligger torra och förbrända. Mitt i allt detta sker en annan tragedi. Luke Hadler, en av traktens lantbrukare, skjuter ihjäl sin egen fru och son och tar därefter sitt eget liv. 

Poliskommissarie Aaron Falk växte upp i trakten, men har inte varit där på många år. Luke var hans barndomsvän, och nu återvänder Falk för att vara med på begravningen. Han börjar nysta i vad som egentligen skett och funderar också mycket på den tragiska händelse som han själv blev en del av i ungdomen, och som faktiskt tvingade Falk och hans far bort från trakten. 

Jag gillar Hetta. Det är en bok som räknas som en spänningsroman, men samtidigt finns här mycket i till exempel miljöbeskrivningarna och de personliga ödena som också lockar. En klart läsvärd bok, helt enkelt.


Titel: Hetta
Författare: Jane Harper
Översättare: Jessica Hallén
Utgivningsår: 2016
Förlag: Forum
Antal sidor: 336


tisdag 11 januari 2022

Tisdagstrion: Överst i min läshög

Då har det blivit dags för 2022 års första tisdagstrio, och vi inleder med temat "överst i min läshög/på min läslista."  

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


Hos mig växlar det ganska friskt vad som för tillfället ligger överst i läshögen, men just nu hittar man i alla fall de här tre:

1. Jag är riktigt nyfiken på Claire Keegans Det tredje ljuset, en bok som tydligen räknas som en modern irländsk klassiker. Den handlar om en flicka som skickas iväg för att leva med fosterföräldrar och där för första gången får uppleva riktig trygghet. I volymen finns också uppföljaren Små ting som dessa.

2. En annan bok som står på tur hos mig är Marlen Haushofers Vi dödar Stella. Som så många andra gillade jag verkligen hennes Väggen, så självklart vill jag läsa den här. En kvinna låtsas inte om sin mans affär med den unga Stella, men när Stella kastar sig framför en lastbil börjar kvinnan undra om också hon har skuld i det som inträffat. 

3. Till sist, Regissören av M.W. Craven, den tredje boken om Washington Poe och Tilly Bradshaw, som den här gången utreder vad som verkar vara en grym men inkonsekvent seriemördare. Jag förväntar mig spänning och ruskigheter i lockande engelsk miljö.

söndag 9 januari 2022

Läsmål 2022

2022 är här, och vid den här tiden i januari brukar jag redan ha knåpat ihop ett antal läsutmaningar för det nya året. Men tror det eller ej, för första gången någonsin känner jag faktiskt inte för att ha några direkta läsutmaningar. 

Jag kommer att läsa precis det som faller mig in, fast förmodligen kommer jag ändå att ägna mig åt att läsa så varierat som möjligt (vilket är det mina läsutmaningar hjälper mig med). Men jag kommer inte att ha någon tidspress att hinna med en viss bok en viss månad, utan kan välja den bok som lockar mig allra mest för stunden.

Vi får väl se hur det går. Kanske kommer jag att smyga in något minitema i min läsning, kanske kommer jag till hösten att vara så sugen på läsutmaningar att jag drar igång flera stycken.

Det jag ändå kommer att fortsätta med är att bocka av författare och böcker på mina listor med Nobelpristagare och Jorden runt på 100 böcker, utmaningar som är helt utan tidsgräns.

Vilka är dina läsmål för 2022?


tisdag 4 januari 2022

Novellflätan: Utlottning

 

Med anledning av min läsutmaning Novellflätan 2021, kommer här en utlottning av ett fint novellpris. Du måste inte ha deltagit i utmaningen för att vara med i utlottningen, men om du har varit med och läst noveller, får du gärna lämna en länk till en sammanställning/dina inlägg om novellerna här i kommentarsfältet!

Skriv något här i kommentarsfältet senast den 9 januari för att delta i utlottningen. 

Det du kan vinna är novellsamlingen Vänskap & varma tassar med texter av bland andra Stina Stoor, Göran Greider och Majgull Axelsson. Dessutom två noveller från Novellix: Aprilviolerna av Hjalmar Söderberg och Lappin och Lapinova av Virginia Woolf.

Lycka till!

måndag 3 januari 2022

2021 års läsutmaningar: Hur gick det?

Under 2021 hade jag flera olika läsutmaningar, som jag nu tänkte sammanfatta.

Månadens tema  2021 var (precis som det låter) en utmaning där man skulle läsa minst en bok på ett för varje månad förutbestämt tema. Jag läste flera läsvärda böcker, som kanske inte annars skulle blivit lästa:

  • Januari: Fackbok, Livets tunna väggar av Nina Burton
  • Februari: Noveller/Novellsamling, Kostym av Ninni Holmqvist
  • Mars: Nästa bok i serien, Vitt hav av Roy Jacobsen, Torka aldrig tårar utan handskar, 3. Döden av Jonas Gardell
  • April: Tecknad serie/grafisk roman, Ert blod på mina broddar av Elin Lucassi, Jane, räven och jag av Isabelle Arsenault och Fanny Britt
  • Maj: Biografi/självbiografi, "Jag vill sätta världen i rörelse": En biografi över Selma Lagerlöf av Anna-Karin Palm
  • Juni: Historisk roman, Nattfjäril av Jessica Kolterjahn
  • Juli: Lyrik, Modersmål av Mona Monasar, Sila himmel sila jord av Johan Landgren
  • Augusti: Hyllvärmare, Beckomberga: ode till min familj av Sara Stridsberg
  • September: Deckare, Förlåt oss våra synder av Jo Spain, Spökryttarna från Ordebec av Fred Vargas, Satans sommar av Kim Faber och Janni Pedersen
  • Oktober: Klassiker, Skriet från vildmarken av Jack London
  • November: Reseskildring, En vinter på Mallorca av George Sand
  • December: Pjäs (läs, se eller lyssna), Vid floden av Agneta Pleijel


  • En annan utmaning för 2021 var Novellflätan. Här skulle man läsa noveller vars titlar passade in i ordet Novellflätan (totalt 12 noveller). 

    Håll utkik på bloggen de närmaste dagarna, för det kommer att bli en utlottning av novellpriser för de som deltagit (och alla andra)!

    De här novellerna läste jag:



    Förutom de här två utmaningarna har jag två listor som jag försöker bocka av författare och böcker på. Den ena är en lista över alla Nobelpristagare i litteratur och den andra är en lista jag kallar Jorden runt på 100 böcker. 

    Det har väl inte blivit jättemycket läst och avprickat från listorna under 2021, men i fråga om Nobelpristagare har jag i alla fall bekantat mig med tre författare som jag inte redan läst, nämligen Saul Bellow, W.B. Yeats och George Bernard Shaw. Länder jag besökt under året genom Jorden runt på 100 böcker är Belgien, Ungern, Kanada, Australien, Kroatien, Nya Zeeland och Italien.

    Båda de här listorna kommer jag att fortsätta pricka av böcker från under 2022. Jag ser bland annat fram emot att läsa något av den senaste Nobelpristagaren, Abdulrazak Gurnah.

    lördag 1 januari 2022

    Första läsningen 2022...

     


    ... blir Matrix av Lauren Groff, en roman om Marie de France, en kvinna som blir utslängd från hovet för att hon är för ful för att giftas bort, och istället skickas till ett kloster där hon så småningom får en framträdande roll. Riktigt bra hittills!

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...