söndag 18 juli 2021

Sommarlov

 

Som vanligt tar Ugglan & Boken ett kortare sommarlov, men jag är tillbaka igen vecka 33. Den veckan kommer också Tisdagstrion tillbaka med nya ämnen (redan nu kan du se de första här).

Själv kommer jag förstås att läsa på precis som vanligt. Till exempel ska jag läsa minst en hyllvärmare till Månadens tema i augusti, men det blir nog en hel del spontanläsning av precis de böcker som lockar mig för stunden också.

Ha nu en riktigt skön sommar!

torsdag 15 juli 2021

Månadens tema: Sila himmel sila jord av Johan Landgren

Jag har läst ännu en diktsamling till Månadens tema i juli. Den här gången föll valet på Johan Landgrens debut Sila himmel sila jord.

Diktsamlingen är indelad i fem delar: den första handlar om sjukdomen, det utmattningssyndrom som författaren lever med, och de efterföljande fyra delarna följer årstidernas växlingar.

Landgren har en förmåga att verkligen se naturen och de små detaljerna i sin omgivning. Älgkalven som äter fallfrukt, krokusen och rödhaken som förvånas över den sent fallande snön, lärkträdens barrcykel. Han får också mig att se det stora i det lilla. 

Hans levandegjorda ögonblicksbilder har alltid ett djup under ytan. Naturen talar till honom, vildsvinens bökande är som hans eget sökande, en insekt mot glasrutan är som oron.

Då och då höjs blicken och de större perspektiven tar plats, som i "Köttfabriken" där grisarnas väg mot slakt skildras, fast omvänt så att de vaakumförpackade köttstyckena  till slut färdas tillbaka in i moderlivet. Ibland kommer glimtar av underfundighet, som i dikter om sjuåringen som öppnar café i trädkojan eller ropar att Lord Voldemort har återuppstått. 

I Sila himmel sila jord är det naturen som läker och lindrar. De egna skadade nervtrådarna är nära förbundna med trädens grenar och svamparnas mycel. Men diktsamlingen handlar också om skrivandets kraft, om poesin och orden som författaren trodde var förlorade, men som en dag fanns där igen. 

Det är jag oerhört tacksam för. 


Titel: Sila himmel sila jord
Författare: Johan Landgren
Utgivningsår: 2021
Förlag: Fri Press
Antal sidor: 105

tisdag 13 juli 2021

Tisdagstrion: Sommarläsning

Det sista temat i tisdagstrion före sommaruppehållet är "Sommarläsning." Det kan till exempel handla om böcker du ser fram emot att läsa i sommar, eller kanske böcker du tycker är extra somriga - som vanligt bestämmer du själv hur du vill tolka temat.

Vecka 33 drar sedan tisdagstrion igång igen och redan nu kan du se de första ämnena här. Hoppas du vill vara med under hösten också. 

Men först, den här veckans tema!

Tolka alltså temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan ta del av varandras tips.

1. Jag tycker deckare är bra avkoppling under varma dagar, så först ut i min trio är Var inte rädd för mörkret av Kristina Agnér. Den tror jag blir bra sommarläsning för min del. 

2. Jag är också riktigt sugen på att läsa Douglas Stuarts Shuggie Bain, som utspelar sig i åttiotalets Glasgow och handlar om pojken Shuggie och hans mamma Agnes. Kanske kan det bli av nu i sommar. 

3. Till sist, en Nobelpristagare, eftersom jag i lugn och stilla takt håller på att försöka läsa något av alla som tilldelats priset. Jag har redan läst alla kvinnliga och en hel del av de andra, men det finns mycket kvar att välja på. Kanske kan det bli Pygmalion av George Bernard Shaw, som jag lånat hem från bibblan. 

söndag 11 juli 2021

Sven Nordqvist på Regionmuseet Kristianstad

Jag har besökt Sven Nordqvist-utställningen på Regionmuseet Kristianstad. Det kan väl hända att utställningen mest är tänkt för barn, men jag tycker den funkar fint för alla åldrar. Här finns förstås Pettson och Findus och Mamma Mu, men också alla originalbilderna från Var är min syster?

Väl värt ett besök.







lördag 10 juli 2021

Månadens tema: Modersmål av Mona Monasar

Jag blev nyfiken på diktsamlingen Modersmål av Mona Monasar när jag lyssnade på författaren på årets Litteralund. Nu i juli när Månadens tema är lyrik passar boken perfekt.

Modersmål återkommer vissa teman kring vad det kan innebära att vara andra generationens invandrare, som att inte känna sig eller bli betraktad som svensk, men inte heller kunna känna sig som somalisk. Att inte själv få sätta ord på vem man är, utan ständigt bli bedömd och jämförd utifrån andras definitioner av en. 

Titelns modersmål är viktigt, det ironiska i att bli erbjuden svenska som andraspråk i skolan samtidigt som man saknar ett förstaspråk. 

En av mina favoritdikter i samlingen är "Andra generationen:"

Jag sa en gång att ni
tagit mitt språk ifrån mig
Att orden inte kunde komma ut
Jag har ett modersmål som jag
inte kan tala
Men sen insåg jag att
svenskan och engelskan
inte heller var mina språk
att göra anspråk på
Vem är jag om jag inte ens har ett språk

I sommar ska vi åka
till moderlandet
Inte till mina föräldrars stad
De blir gäster i sitt eget land
Tjugo år av Europa
Kommer Afrika välkomna dem tillbaka?

Ja, jag vill leva,
men jag vill inte dö i Norden
Handen på hjärtat, lögnen i munnen
Jag vill dö i ett land långt härifrån
Där människor inte rynkar på pannan
och säger:
Vad bra svenska du talar


Monasars dikter känns angelägna och bjuder på tankeväckande perspektiv. Tova Jertfelts svartvita illustrationer förstärker helhetsintrycket, och jag gillar verkligen!


Titel: Modersmål
Författare: Mona Monasar
Illustratör: Tova Jertfelt
Utgivningsår: 2019
Förlag: Natur & kultur
Antal sidor: 93

onsdag 7 juli 2021

Halvvägs

Sommaren är i full blom, vi är en bit in i juli och halva året har alltså redan gått. Då tycker jag det kan det vara dags att summera hur det går med läsmål och utmaningar.

Månadens tema innebär att jag läser minst en bok från ett nytt tema varje månad. Hittills funkar det fint med läsningen och till och med juni månad har jag tagit mig an en fackbok, en novellsamling, två böcker som är nästa bok i en påbörjad serie, två grafiska romaner, en biografi och en historisk roman. Jag har gillat alla böcker i utmaningen, men favorit är nog ändå Torka aldrig tårar utan handskar, 3. Döden av Jonas Gardell, även om det också var väldigt jobbig läsning på grund av ämnet.

En annan utmaning jag har är Novellflätan, där det är tänkt att jag under året ska läsa 12 noveller vars titlar kan flätas in just i ordet novellflätan (klicka på länken för att se exakt hur det fungerar). Där ligger jag i fas (även om jag inte måste läsa precis en novell per månad), och jag har läst riktigt bra noveller av författare som Katherine Mansfield, Ninni Holmqvist och Philip Pullman. 

I mina pågående projekt att läsa Jorden runt på 100 böcker och att läsa alla Nobelpristagare rullar det också på, men utmaningen är helt utan tidsramar och jag läser en bok då och då. 

Nu ser jag fram emot att läsa lyrik till Månadens språk i juli, och att botanisera bland hyllorna här hemma och på biblioteket för att samla ihop lockande sommarläsning. 

Hur går det med era läsutmaningar?

tisdag 6 juli 2021

Tisdagstrion: Bokomslag med ansikten på

Den här veckan har tisdagstrion temat "Bokomslag med ansikten på." Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1.  Först ut i min trio är Agaat av Marlene van Niekerk. Romanen utspelar sig mot fonden av den sydafrikanska samtidshistorien och handlar om den komplicerade relationen mellan den vita lantbrukarhustrun Milla och den svarta kvinnan Agaat.

2. I Flicka med pärlörhänge av Tracy Chevalier tar sextonåriga Griet tjänst hos den store målaren Vermeer i 1600-talets Holland. En av Griets arbetsuppgifter är att städa Vermeers ateljé och ett särskilt band växer fram mellan den store konstnären och den enkla tjänsteflickan. 

3. Till sist, Alex Schulmans Glöm mig, där han berättar om försöken till försoning med sin alkoholiserade mamma. Berättelsen är gripande och insiktsfull, även om jag inte tycker det är alldeles okomplicerat att göra fiktion av något som ligger så nära sanningen, eller i alla fall den ena partens sanning. En klart läsvärd bok, hursomhelst.

torsdag 1 juli 2021

Månadens tema är Lyrik

 












Juli är här och Månadens tema är lyrik. Jag läser gärna lyrik, antingen en dikt då och då eller en hel diktsamling. Till utmaningen har jag plockat fram de diktsamlingar jag är mest sugen på att läsa just nu, nämligen Modersmål av Mona Monasar, Sila himmel, sila jord av Johan Landgren, Yahya Hassan 2 och Göran Greiders En av dessa morgnar ska du stiga upp sjungande : självbiografiska sviter

Har du några favoritpoeter eller favoritdikter att tipsa om?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...