fredag 29 juni 2018

Penseln, pennan och hjärtat



Har ni sett att det finns en dokumentär om Tove Jansson bland Sveriges Radios kulturpoddar?

Penseln, pennan och hjärtat består av åtta avsnitt där vi får följa Toves liv ända från barndomen.

Idag i bilen på vägen till jobbet ska jag börja på avsnitt sju. Riktigt välgjord och intressant serie!



torsdag 28 juni 2018

3 x 3 under 2018: Den ärliga bedragaren

Den andra boken jag läser på mitt Tove Jansson-tema som ingår i 3 x 3 under 2018, är Den ärliga bedragaren från 1982.

Romanen handlar om två väldigt olika kvinnor, vars liv flätas in i varandra. Katri är en kvinna som  håller sig för sig själv - hon bor med sin lillebror Mats och har en stor hund som följer henne vart hon än går. Anna Aemelin är en förmögen konstnär som målar naturskildringar med kaniner på - det är just kaninerna som säljer bra, fast Anna nog hade velat måla andra motiv egentligen.

Katri försöker få ordning på Annas ekonomi och får i sin rättrådighet Anna att misstro de som hon tidigare litat på. Frågan är vad som är gott och vad som är ont, och vem som bedrar vem?

Jag gillar boken, som har en lite annorlunda stämning och känsla än det som jag tidigare läst av Tove Jansson.


Titel: Den ärliga bedragaren
Författare: Tove Jansson
Utgivningsår: 2018 (men 1982 i original)
Förlag: Förlaget
Antal sidor: 150

tisdag 26 juni 2018

Veckans topplista: Böcker som utspelar sig på sommaren

Varje vecka har Johannas deckarhörna sin topplista, där man ska lista fem böcker på ett visst tema:

"ämnet idag är tips på böcker som utspelar sig under sommaren"

Här kommer min lista (utan inbördes ordning):

1. Jag börjar med den enda bok på listan som jag faktiskt ännu inte läst. Men Förlåten av Agnes Lidbeck passar perfekt in i temat - systrarna Ellen och Maria tvingas i samband med sin pappas dödsbo för första gången på många år tillbringa en sommar tillsammans. Jag är väldigt sugen på att läsa.

2. En bok som verkligen har en härlig sommarkänsla är 2013 års Augustprisvinnare, Snöret, fågeln och jag av Ellen Karlsson. Selma tillbringar sommaren på landet med sin mormor och morfar. Där lär hon också känna den nya kompisen Snöret.

3. En klassiker på sommartemat är förstås William Shakespeares En midsommarnattsdröm. I den magiska sommarnatten möter vi den mystiska figuren Puck, liksom älvkungen och älvdrottningen Oberon och Titania.

4. Emma Clines Flickorna utspelar sig huvudsakligen under sommaren 1969 i Kalifornien. Evie Boyd lär känna en grupp unga kvinnor som lever på en övergiven farm tillsammans med den karismatiske Russell.

5. Ett spännande sommaräventyr får en annan Puck än Shakespeares uppleva i boken Mördaren ljuger inte ensam. Jag pratar förstås om Maria Langs karaktär Puck Ekstedt, studenten som tillsammans med sin fästman Einar Bure, hamnar mitt i en mordgåta på en sommarfest på en ö i Bergslagen.

fredag 22 juni 2018

Hennes nya namn

Italienska är månadens språk i juni och jag har passat på att fortsätta min läsning av Elena Ferrantes Neapelkvartett. För ganska länge sedan nu läste jag och gillade den första boken, Min fantastiska väninna, och nu har jag också läst den andra delen, Hennes nya namn.

Boken handlar om Elenas och Lilas ungdomsår, och de fortsätter att ha det starka band mellan sig som etablerades redan i barndomen. Men deras liv har gått åt skilda håll. De är båda intelligenta och har läshuvud, men Lila fick aldrig möjligheten att studera vidare. Elena däremot, arbetar hårt för att klara proven och lyckas i den här boken till och med få en plats på en skola i Pisa och ta examen.

Lila och Elena kommer från fattiga kvarter i Neapel, där livet är tufft och jargongen är hård och vulgär. Elena börjar ana att hon kan få ett annat liv, även om det inte är någon lätt resa. Lila, å andra sidan, har insett att hon inte har någon möjlighet att ta sig någon annanstans och har istället gift sig mycket ung med Stefano, son till ockraren Don Achille. Som fru Carracci får hon vackra kläder och en fin lägenhet. Men lyckan blir kortvarig, eller kanske fanns den inte ens där från första början.

Det är intressant hur äktenskapet skildras, både för de unga kvinnorna och för deras mödrars generation. Man skiljer sig helt enkelt inte, hur dåligt äktenskapet än är. Bokens titel blir för mig en anspelning på Lilas nya tillvaro som fru Carracci och vad det innebär för henne att ge upp sin egen identitet. Hon styr och ställer fortfarande med alla i sin omgivning, men det finns ändå gränser för hur långt hon kan slita sig från vad som förväntas av henne.

Elena, å andra sidan, lyckas till och med få en roman antagen och hon är noga med att den och alla hennes kommande böcker ska signeras med Elena Greco, hennes flicknamn, även om hon skulle komma att gifta sig och får ett annat efternamn.

Den underliggande omständigheten för romanen är klasskillnaderna och fattigdomen, och hur svårt det är att lyfta blicken och verkligen tro att man kan ta sig därifrån. Elena lyckas bäst, genom att arbeta och studera dygnets alla timmar och genom att göra sig känslokall och utstå det hon måste tills hon lyckas:

"Det här är det jag är och jag kan inte göra något annat än att acceptera det, jag är född sån, i den här staden, med den här dialekten, utan pengar; jag ska ge vad jag kan ge, ta vad jag kan ta och stå ut med det jag måste stå ut med."

Jag gillar verkligen den här romanen, och ser fram emot vad som ska hända med Elena och Lila och deras vänskap i nästa bok, Den som stannar, den som går.


Titel: Hennes nya namn
Författare: Elena Ferrante
Översättare: Johanna Hedenberg
Utgivningsår: 2016
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 493


torsdag 21 juni 2018

Kungens trubadur av Yuri Herrera

Kungens trubadur av mexikanske Yuri Herrera handlar om trubaduren Lobo som försörjer sig med sitt dragspel och sin sång. Han spelar sig runt på Mexikos barer och sover på en bit kartong när kvällen kommer.

En dag råkar traktens knarkkung höra hans sång, blir imponerad och erbjuder honom ett arbete. Lobo anar att han hittat sin plats i världen och följer med till det stora palatset, där han till en början lever bättre än på länge. Han äter resterna från middagarna, sover där han hittar en tom bädd och skriver corridos till de som vill höra sina liv äras i sång. I det stora residenset går han nu under namnet Artisten.

Bland kungens hov finns många andra personer, som alla vet sin plats och lyder sin överman. Här finns Fogden som sköter räkenskaperna, Guldsmeden som ser till att alla har vackra smycken och Journalisten som ser till att Kungen får rätt sorts publicitet. Artisten lyssnar på deras berättelser och hittar inspiration till sina sånger. Här finns också Trasan, en ung kvinna som Lobo dras till. Men det är en farlig och våldsam miljö han befinner sig i. Mörkret och hot om våld och död lurar ständigt i bakgrunden.

Kungens trubadur är en kort men intensiv berättelse, där Herrera skildrar ett slags gränsvärld, där helt egna lagar och regler råder.

Jag är verkligen glad att jag upptäckt Nilsson förlag, som har massor med spännande titlar från världens alla hörn i sin utgivning.


Titel: Kungens trubadur
Författare: Yuri Herrera
Översättare: Maria Cederroth
Utgivningsår: 2018
Förlag: Nilsson
Antal sidor: 126

tisdag 19 juni 2018

Veckans topplista: Australien

Hos Johannas deckarhörna kan man ta del av veckans topplista, där man den här veckan ska tipsa om fem böcker på temat Australien.

Här kommer min lista (utan inbördes ordning):

1. The Idea of Perfection av Kate Grenville vann Orangepriset 2001 och är en roman om den trevande kärleken mellan Douglas, en medelålders ingenjör, och Harley, en alldaglig kvinna som arbetar på ett museum.

2. Som bekant gillar jag noveller, och australiensiska Nam Les samling (och debut) Båten från 2008 är helt fantastisk. Novellerna tar oss till vitt skilda platser, som New York, Colombias slum och ett fartyg på sydkinesiska havet.

3. M. L. Stedmans roman The Light Between Oceans handlar om Tom som sköter fyren på den lilla ön Janus Rock utanför Australiens kust, och hans fru Isabel. En dag flyter en båt iland med en död man och en liten bebis som fortfarande är vid liv.

4. En annan bok av en australiensisk författare är Dirt Music av Tim Winton. Georgie, gift med en lokal fiskare och missnöjd med sitt äktenskap, observerar en morgon en man som verkar ägna sig åt tjuvfiske. Mellan dessa båda utvecklar sig en starkt band.

5. Till sist, Jellicoe Road av Melina Marchetta, en roman om Taylor som när hon var barn övergavs på en 7-Eleven av sin mamma. Nu går Taylor på internatskolan Jellicoe där  nutida händelser och ett visst manuskript, kanske kan ge henne de svar hon behöver.

söndag 17 juni 2018

Bokbyte i bokcirkeln

I veckan hade vi träff i bokcirkeln och den näst sista boken i temat afrikanska författare avhandlades. Alla gillade Vända hem av Yaa Gyasi, en gripande bok om slavhandeln och dess konsekvenser över generationerna.

Nästa bok blir ännu en i samma tema, nämligen Mia Coutos Sjöjungfruns andra fot.

Någon som läst?


torsdag 14 juni 2018

Läs en novell III: Johannes och huldran av Gustav Sandgren

Ur samlingen Svenska noveller från Almqvist till Stoor har jag läst Gustav Sandgrens "Johannes och huldran". Det var min jakt på att hitta något att läsa till nr.18 i novellutmaningen,"Läs en novell som handlar om ett sagoväsen", som fick mig att välja just den här novellen. Det roliga med den här typen av utmaningar är just att man upptäcker texter och författarskap som man kanske annars inte skulle ha gjort.

Enligt NE är en huldra "främst i sydöstra Norge motsvarigheten till det svenska skogsrået", och skogsrået beskrivs i sin tur som "ett för den främst syd- och mellansvenska folktron karakteristiskt solitärväsen i kvinnlig gestalt, i traditionen upp till Vänern–Mälaren försett med urholkad rygg, norr därom med svans som kriteriemotiv." Ofta är sägnerna om huldran av erotisk art.

Novellen handlar om Johannes som kommer från en rik familj med stora tillgångar. Men Johannes uppskattar inte det materiella utan upplever att husen äger människorna, istället för tvärtom. Han längtar istället ut till friheten i skogen, där han hittar ett lugn och en mening. I skogen blir han varse en vitaktig skuggestalt som han börjar följa. Efterhand som dagarna går, kommer han allt närmare. Skuggestalten är huldran, och en dag när Johannes ligger och solar på en klipphäll möts de äntligen:

"Men därvid snuddade hennes ögonlock vid hans kind och han kände det som om fjärilar fladdrade i hans ansikte och vaknade och såg rakt in i huldrans ögon som var bruna och bottenlösa som en skogstjärn."


Titel: "Johannes och huldran"
Författare: Gustav Sandgren
Ur: Svenska noveller från Almqvist till Stoor
Utgivningsår: ursprungligen 1946, men i den här samlingen 2018
Förlag: Albert Bonniers
Antal sidor: 13

tisdag 12 juni 2018

Veckans topplista: Blommiga bokomslag

Varje veckan kör Johannas deckarhörna sin topplista, där de som vill vara med ska lista fem böcker på ett visst tema:

"Det är många skolavslutningar just nu och det för osökt tankarna till den svenska sommarpsalmen Den blomstertid nu kommer. Steget är inte långt till veckans tema för topplistan, våra fem favoriter när det gäller blommiga bokomslag."

Här kommer min lista (utan inbördes ordning):

1. En riktig klassiker i blommiga sammanhang är Elsa Beskows Blomsterfesten i täppan. Här finns en magisk midsommarfest och vackra illustrationer av en blomsterparad med blåklockor, pioner, daggkåpor och en massa andra växter.

2. Jag är alltid glad när jag kan ha med Jane Austen på en lista, och i det här fallet passar det blommiga omslaget på Bonnier Pockets utgåva av Emma perfekt.

3. En en annan bok jag tycker mycket om (och som har ett riktigt snyggt blommigt omslag) är Jessica Schiefauers Pojkarna. Boken handlar om fjortonåriga tjejerna Kim, Bella och Momo som på kvällarna dricker nektarn från en speciell blomma och blir förvandlade till pojkar.

4. Bonnier Pocket ligger också bakom de vackra utgåvorna av Selma Lagerlöfs böcker i blommig design av systrarna Jobs. Till topplistan väljer jag Kejsarn av Portugallien om Jan i Skrolycka och hans dotter Klara Gulla.

5. Till sist, Paradisbaden av Akli Tadjer, en roman om Adèle, en begravningsentreprenör som tycker att hennes yrke står i vägen för hennes kärleksliv. Men på en fest träffar hon den blinde före detta akrobaten Léo.


lördag 9 juni 2018

3 x 3 under 2018: Brandbilen som försvann

Ett av mina teman i 3 x 3 under 2018 är tre böcker från Sjöwall Wahlöös serie Roman om ett brott. Jag har redan läst de fyra första, så till utmaningen ska jag ta mig an del 5, 6 och 7.

Nu har jag läst femman, Brandbilen som försvann, och jag gillar den lika mycket som de andra böckerna i serien. Det är skönt med polisromaner som inte är så spektakulära och effektsökande. Istället skildras inte sällan enformigt utredningsarbete och ofta är det ren slump att ett brott till slut kan klaras upp.

Naturligtvis är det också kul att följa karaktärer som man tycker man känner väl, som Martin Beck och Gunvald Larsson. Allt börjar med att Gunvald spanar på en person i ett hyreshus. Då hörs en explosion och hela huset står i brand. Frågan är förstås om branden hänger ihop med de förseelser som mannen misstänks för?

Läs vad jag tyckte om andra delar i serien här och här.



Titel: Brandbilen som försvann
Författare: Sjöwall Wahlöö
Utgivningsår: 1969 (min utgåva från 2012)
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 284

torsdag 7 juni 2018

Krukan av Luigi Pirandello

Krukan av italienske Luigi Pirandello är en humoristisk novell där just en kruka står i centrum. Zirafa förväntar sig en ovanligt stor olivskörd och för att kunna tillvarata all olivolja beställer han en ny fin kruka. Men kärlet brister ganska snart mitt itu och han tvingas hämta dit någon för att laga det.

Dima är känd för sitt starka lim och får uppdraget att laga krukan, även om Zirafa också tvingar honom att sätta ihop den med ståltråd eftersom han inte litar på limmet. Dima fäster ihop krukan inifrån och det bär sig inte bättre än att han själv blir kvar inne i krukan utan möjlighet att ta sig ut genom den smala öppningen. Man måste alltså slå sönder krukan igen för att få ut Dima och den stora frågan blir vem som egentligen ska stå för kostnaderna.

Månadens språk i juni är italienska, så i det sammanhanget passar Pirandellos novell perfekt. Jag passar också in den i novellutmaningen på nr. 4, "Läs en novell av en Nobelpristagare" (Pirandello tilldelades Nobelpriset 1934).


Titel: Krukan
Författare: Luigi Pirandello
Översättare: Catharina Wallström
Utgivningsår: Ursprungligen 1909, men i min svenska utgåva 2016
Förlag: Novellix
Antal sidor: 19

tisdag 5 juni 2018

Veckans topplista: Böcker jag vill läsa i sommar

Varje vecka kör Johannas deckarhörna sin topplista, där man ska tipsa om fem böcker på ett visst  tema:

"Veckans topplista handlar idag om böckerna vi vill läsa i sommar. Kan vara de nya som släpps under sommaren, eller de som redan finns hemma och som du ser fram emot att läsa under varma sommardagar (eller nätter)."

Här kommer min lista:

1. Min utmaning månadens språk tuffar på även under sommaren och eftersom språket i juni är italienska, tänkte jag passa på att läsa en (eller flera) av de delar jag har kvar Elena Ferrantes Neapel-kvartett. Just nu har jag precis börjat på Hennes nya namn.

2. En bok jag har varit sugen på länge och som jag hoppas hinna med under sommaren, är Ida Jessens En ny tid. Jag vill gärna bekanta mig med Lilly Bagge och hennes Jylland.

3. Jag har tänkt vara med i Johannas läsutmaning klassisk spänningslitteratur i sommar, och en av böckerna som jag i alla fall tror kommer att ingå är The Big Four av Agatha Christie. Bara att hålla i den där gamla gröna Penguin-utgåvan gör mig glad.

4. En annan bok i spänningsgenren är 1793 av Niklas Natt och Dag – den hoppas jag också blir en del av min läsning i sommar. Boken har beskrivits med orden ”Bellman noir” och det låter ju lovande.

5. Till sist, En bokhandlares dagbok av Shaun Bythell. Jag ser fram att läsa om en bokhandlares vardag (dessutom är boken väldigt snygg, eller hur?).

lördag 2 juni 2018

Sammanfattning av månadens språk i maj: turkiska

Temat för maj i läsutmaningen månadens språk var böcker översatta från turkiska.

Jag hade en hel hög spännande titlar att utgå ifrån och jag fick ännu fler tips av er andra, men hur det nu än blev (på grund av resor och annat), så lyckades jag bara läsa en roman och en novell på temat. Gott så, i och för sig.

Här kan ni hitta mina inlägg:

Tjugo träd och en apelsin
Att titta ut genom fönstret

Vilka böcker läste du från turkiskan? Bidra gärna med en länk till ditt inlägg/dina inlägg om boken/böckerna här i kommentarsfältet, alternativt skriv bara in titlarna på det du läst.

Det ska bli spännande att se vad ni andra har hittat för intressanta böcker!

fredag 1 juni 2018

Månadens språk är italienska

Juni här här och då är det italienska som är månadens språk.

Den här gången har jag inte varit på bibblan och plockat fram en massa olika böcker att välja mellan. Jag tänker nämligen bege mig till Elena Ferrantes Neapel och läsa så mycket jag hinner i hennes romankvartett om väninnorna Elena och Lila. Jag har tidigare bara läst den första boken, så jag har mycket intressant att se fram emot.

Imorgon kommer ett inlägg som sammanfattar det som blivit läst under maj månad, då månadens språk var turkiska. Bidra då gärna med länkar till det du läst i utmaningen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...