torsdag 29 februari 2024

Novellresan i februari: Sammanfattning av Kanada

Februari har snart passerat, och det börjar bli dags att sammanfatta vilka noveller från Kanada som blivit lästa i Novellresan 2024

Om du vill får du gärna lägga in länkar här i inlägget till det du läst och skrivit om, så kan vi lättare klicka oss runt och ta del av varandras läsupplevelser.

Jag har läst noveller av både Alice Munro och Margaret Atwood, och har verkligen gillat precis allt jag läst. De skriver båda riktigt läsvärt i det kortare formatet.

Alice Munros Dolly handlar om ett äldre gift par som får påhälsning av mannens gamla kärlek. Detta ställer mycket på ända, men får också huvudpersonen att åter motivera sina livsval. Jag läste också  "The Bear Came Over the Mountain" om en man vars hustru glider längre och längre in i demensen, och hur han i sin tur hittar ett sätt att fortsätta leva.

Av Margaret Atwood hämtade jag novellerna ur samlingen Old Babes in the Wood. "My Evil Mother" handlar om en flicka vars mamma kanske eller kanske inte är en häxa . I titelnovellen "Old Babes in the Wood" får vi bekanta oss med Nell som sörjer sin man Tigs död. Dessa två finns för övrigt med i flera av samlingens noveller. 

Jag passade också på att titta på inslaget när Margaret Atwood gästade Babel och pratade om just Old Babes in the Wood. Hon är verkligen inspirerande att lyssna på!

Hur har det gått med er novelläsning?

tisdag 27 februari 2024

Tisdagstrion: Trädgård, skog eller park i handling eller titel

Ämnet för veckans tisdagstrio är "Trädgård, skog eller park i handling eller titel." Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Först ut i min trio är Kew Gardens, en novell av Virginia Woolf. Kew Gardens ligger i Richmond i sydvästra London och är en botanisk trädgård som är väl värd ett besök även i verkligheten. Novellen är typisk för Woolfs sätt att skriva, med små glimtar från de förbipasserande personernas liv och ett ständigt flöde mellan yttre detaljer och personernas inre tankar.

2. En annan känd park är Central Park i New York, och i just denna park utspelar sig en del av handlingen i Paul Austers roman Moon Palace. Huvudpersonen Marco Stanley Fogg studerar vid Colombia University och bor i en lägenhet med 1492 böcker som han fått av sin morbror Victor. När morbrodern dör tappar Fogg helt fattningen. Han säljer böckerna en efter en för att klara uppehället, men till slut kan han inte behålla lägenheten. Då tar han sin tillflykt till Central Park där han njuter av ensamheten, äter mat som han hittar i papperskorgar och håller sig ajour genom att läsa tidningar som andra besökare lämnat kvar. Efter ett regnoväder blir han sjuk och drar sig undan i en grotta, men hittas och räddas av vänner.

3. Till sist, en annan park och en annan person som bor där. Yu Miris roman Tokyo Ueno station handlar om Kazu, en äldre man som bor i ett tillfälligt skjul i den kejserliga Uenoparken i Tokyo. Han lever från dag till dag, håller noga reda på när det delas ut mat och när parkförvaltningen vill att uteliggarna ska hålla sig undan, till exempel vid kejserliga besök. Kazu betraktar livet i parken och lyssnar på andras samtal, vilket väcker hans egna minnen till liv.

tisdag 20 februari 2024

Tisdagstrion: Maria, Marie & Mary (författarnamn eller person i en bok)

Varianter av ett visst kvinnonamn ska det bli i veckans tisdagstrio, när temat är "Maria, Marie & Mary (författarnamn eller person i en bok). Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Marie Hermansons Den stora utställningen utspelar sig 1923 i Göteborg när Jubileumsutställningen invigs. I fokus står journalisten Ellen och polisen Nils som möts i samband med utställningen. I berättelsen finns också självaste Einstein som ska hålla sin Nobelföreläsning. Jag gillar blandningen av spänning och historisk roman.

2. Det blir en Mary också, genom klassiska Frankenstein av Mary Shelley. Vetenskapsmannen Victor Frankenstein försöker skapa liv genom att sammanfoga olika likdelar, men han lyckas bara skapa vad han själv ser som ett monster. Om du inte läst boken utan bara sett olika filmatiseringar, tycker jag faktiskt att boken är väl värd att rekommendera.

3. Till sist, en Marie till, genom Per Olov Enquists Boken om Blanche och Marie. Kvinnorna i titeln är Marie Curie och hennes laboratorieassistent Blanche Wittman. Boken berättas av Blanche och handlar om hennes tid som ung "hysterisk" patient hos en känd neurolog, om hennes arbete hos Curie och till sist när hon är döende av radiumets grymma effekter. 

tisdag 13 februari 2024

Tisdagstrion: Smycken & accessoarer (i handling, titel eller på omslag)

Den här veckan är ämnet för tisdagstrion "Smycken & accessoarer (i handling, titel eller på omslag)." Det kan alltså röra sig om till exempel väskor, sjalar, ringar och halsband, och varför inte en slips? Du bestämmer! 

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Först ut i min trio är ett pärlörhänge i Tracy Chevaliers roman Girl with a Pearl Earring. Boken utspelar sig under mitten av 1600-talet i den holländska staden Delft, där Griet arbetar som piga hos den store konstnären Vermeer. Efterhand får Griet allt oftare hjälpa Vermeer, till exempel med att blanda till hans färger, och något särskilt växer fram mellan dem. 

2. Den gula väskan av Lygia Bojunga Nunes handlar om Rakel som förvarar tre önskningar i sin gula väska: hon vill slippa vara barn, hon önskar att hon vore en pojke och hon vill bli författare. In i väskan flyttar också tuppen Afonso, som tröttnat på att bestämma hemma på hönsgården. Han får sällskap av det vackra men trasiga damparaplyet, och säkerhetsnålen som inte står ut med att ligga ute i regnet och rosta och bli trampad på.

3. Till sist, Frukost på Tiffany's av Truman Capote. Vi får följa Holly Golightlys liv i New York under ett år på1940-talet. Ibland drabbas Holly av tunga och svåra känslor, och då söker hon sin tröst i fantasin om att äta frukost hos den klassiska juveleraren Tiffany & Co. Där finns förstås massor av smycken.

tisdag 6 februari 2024

Tisdagstrion: Böcker som utspelar sig i olika världsdelar (en världsdel i varje bok)

Tisdagstrion ska den här gången ta oss till vitt skilda platser på jorden, eftersom temat för veckan är "Böcker som utspelar sig i olika världsdelar (en världsdel i varje bok)." Det ska blir riktigt spännande att se var vi hamnar!

Tolka tema på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Först håller jag mig kvar i Europa. Jag såg nyligen en dokumentär om Shakespeare på SVT Play, som jag verkligen kan rekommendera, och den fick mig att tänka på Maggie O´Farrells roman Hamnet. Romanen hämtar sin inspiration från det vi vet om dramatikern William Shakespeares familj och bakgrund, och berättelsen utspelar sig mestadels i Stratford-upon-Avon. O´Farrell lyckas verkligen skildra det sena 1500-talets England och jag tycker om hur hon gör det ur ett kvinnligt perspektiv.

2. Jag fortsätter med en bok från Nordamerika, närmare bestämt Paradais av mexikanska Fernanda Melchor. Romanen handlar om Polo, en ung man som arbetar som fastighetsskötare till de rika i grindsamhället Paradise. Boken är både tragisk, drabbande och välskriven.

3. Till sist, en tur till Asien genom den japanska romanen Senseis portfölj av Hiromi Kawakami. Jag gillar verkligen den här berättelsen om vänskapen mellan en ensam kvinna i fyrtioårsåldern och hennes före detta lärare i japanska. Det är lättläst men samtidigt tänkvärt, och emellanåt riktigt humoristiskt trots den melankoliska tonen.


torsdag 1 februari 2024

Novellresan i februari: Kanada

Alice Munro tilldelades Nobelpriset i litteratur 2013, och motiveringen för priset lydde kort och gott: "Den samtida novellkonstens mästare." Självklart måste novellresan besöka Munros litterära värld, och det finns massor av texter att välja på. Men också kanadensiska Margaret Atwood har skrivit mycket i det kortare formatet, även om det kanske inte främst är noveller som vi tänker på när vi hör hennes namn. 

Dessa två litterära giganter får bli utgångspunkten för februari månads noveller. Men den som vill kan också botanisera fritt i en samling med samtida kanadensiska novellförfattare.

Läs en av novellerna jag tipsar om, läs flera eller läs alla - du väljer! (det går förstås också lika bra att läsa helt andra noveller på temat). 

Noveller:
  • Alice Munro, "Björnen sover" (från novellsamlingen Kärlek, vänskap, hat)
  • Alice Munro, Dolly (Novellix)
  • Margaret Atwood, "Min onda mor" (från novellsamlingen Gammal kärlek)
  • Margaret Atwood, "Som gamla spädbarn i skogen" (från novellsamlingen Gammal kärlek)
  • Välj fritt ur Kanada berättar: Minne av vatten

Tips:
  • Filmen Hateship Loveship som bygger på Alice Munros novellsamling Kärlek, vänskap, hat (finns på Cineasterna)
  • Filmen Away from Her som bygger på Alice Munros novell "Björnen sover" (Cineasterna)
  • Margaret Atwood pratar om novellsamlingen Gammal kärlek i Babel (från 13/10 2023)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...