fredag 30 december 2022

December 2022

Nu börjar december närma sig sitt slut, och för den delen hela 2022. Månadens läsning var en trevlig blandning, med både romaner, en ungdomsroman och en memoar.

Anneli Jordahls Björnjägarens döttrar: en berättelse om sju systrar har tagit sin inspiration från den finska klassikern Sju bröder av Aleksis Kivis från 1870, men utspelar sig istället i finsk nutid och handlar alltså om systrar istället. Jag gillade verkligen den här boken. Systrarna Leskinen lever i skuggan av sin väldige far, björnjägaren, och när han dör drar de till skogs, bort från civilisationen, och bosätter sig i ett skogstorp femton mil från närmaste stad. De brottas, jagar och super, och lever ett hårt och brutalt liv. Men det finns också olikheter i syskonskaran - flera är vilda och grova, men någon av dem hade hellre velat leva i stan och kanske få lära sig läsa. Det är spännande att läsa om systrarna, hur de uppfattas som en enhet, men också att det finns rivalitet mellan dem. Boken nominerades till Augustpriset - välförtjänt, tycker jag.

Jag har också läst en bok från ett nytt land i min utmaning Jorden runt på 100 böcker. Ananda Devis Eva ur spillrorna utspelar sig på Mauritius och handlar om fyra vänner som lever i en fattig förort till huvudstaden Port Louis. Berättelsen växer fram genom de fyra olika perspektiven: poeten Said, Evas vän Savita, och Clélio som är rebellen. Dessa tre vill rädda den fjärde personen, Eva, som säljer sin kropp för att överleva. En gripande roman från en plats jag aldrig tidigare läst om.

John Ajvide Lindqvist har skrivit en deckare, Skriften i vattnet, och den ville jag såklart läsa. Bokens premiss är att huvudpersonen Julia Malmros fått i uppdrag att skriva nästa bok i Millennium-serien, och för att lära sig mer om hur hon ska kunna skriva om Lisbeth Salander på ett trovärdigt sätt, tar hon kontakt med hackern Kim Ribbing. Men det visar sig att förlaget inte tror på hennes manus och det blir inget med Millennium-boken (vilket tydligen också hände Ajvide Lindqvist). Istället blir Julia vittne till hur Olof Helander, en affärsman som bor på grannön, och hans midsommargäster, blir brutalt nedskjutna av två män i en båt. Julia och Kim dras in i utredningen av Midsommarmassakern, och det är Julias före detta man, Johnny, som är utredningsledare. Det här är spännande och välskrivet med intressanta personporträtt, och dessutom finns det en dos humor mitt i den rafflande thrillerintrigen.


2022 års vinnare av Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok gick till Ellen Strömbergs Vi ska ju bara cykla förbi, och den var jag såklart riktigt nyfiken på. Manda och Malin går i nian och är bästa vänner. De vill gärna träffa en snygg kille, gå på fest eller bara att något överhuvudtaget ska hända i den lilla staden de bor i. Oftast cyklar de när de ska någonstans, och när de får reda på att killarna de har spanat in ska på en viss fest, bestämmer de sig för att bara cykla förbi. Kanske kan de få syn på killarna, eller ännu hellre kanske killarna lägger märke till just dem. Det är med stor igenkänning jag läser om Mandas och Malins tonårsliv. Särskilt den där rastlösa känslan av att något bara måste hända, och att man absolut inte vill gå miste om något. Klart man bara måste cykla förbi då.

Den sista boken jag hann med att läsa under 2022 blev Eva Dahlgrens Instrumenten: Memoarer under konstruktion, del 1. Jag läser inte memoarer eller självbiografier så ofta, men den här tyckte jag verkligen om. Kapitlen är inte kronologiskt ordnade, utan texterna utgår från olika teman och funderingar, och helheten byggs på allteftersom. Jag läser om Evas kärlek till instrumenten, får glimtar ur hennes barndom och hur hon tar hand om sina åldrande föräldrar. Här finns också minnen från artistlivet, om familjelivet med Efva Attling och upplevelser från olika resor. Mycket läsvärt.

Nu står snart ett nytt år för dörren. Återstår att utse 2022 års bästa läsupplevelser (kommer snart på bloggen) och sedan är det dags att se fram emot nya läsupplevelser, en fortsättning på tisdagstrion och kanske någon ny läsutmaning.

tisdag 20 december 2022

Tisdagstrion: JUL (en boktitel eller författare på varje bokstav)

Det har blivit dags för 2022 års sista tisdagstrio, och ämnet är "JUL" (en boktitel eller författare på varje bokstav). Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

Efter detta tar tisdagstrion ett litet uppehåll över jul och nyår, men vi drar sedan igång igen vecka 2. Redan nu kan du ta del av de kommande veckornas teman här.

1. Jag väljer att utgå ifrån boktitlar, och boken på J blir Jag kallade honom Slipsen av Milena Michiko Flasar. Boken handlar om tjugoårige Taguchi Hiro som är en så kallad hikikomori, en ungdom som isolerar sig i sitt föräldrahem och inte har något socialt liv. Till slut vågar han sig ut till en parkbänk där han betraktar de som passerar. Det är här han träffar Ohara Tetsu, en medelålders man som har blivit arbetslös, men inte vågat tala om det för sin fru.

2. På bokstaven U vill jag tipsa om Underbara kvinnor vid vatten av Monika Fagerholm. Hon har skrivit mycket annat, men den här boken är fortfarande min favorit. Det är sextiotal och vi får lära känna hemmafruarna Rosa och Isabella, som börjar längta efter ett annat liv.

3. Till sist, på L vill jag tipsa om Legenden om Sally Jones av Jakob Wegelius. Boken är en tecknad roman om gorillan Sally, som blir kidnappad av tjuvjägare och såld till Frau Schultz som lär henne att stjäla juveler. Så småningom ger sig Sally ut på världshaven och besöker många främmande hamnar under sina äventyr.


söndag 18 december 2022

Tisdagstrion tuffar på

Nästa vecka är det dags för 2022 års sista tema i tisdagstrion. Därefter blir det ett kortare uppehåll över jul och nyår, men sen kör vi igång igen vecka 2. 

Jag tycker fortfarande det är kul att fundera ut böcker att tipsa om (även om det inte är helt enkelt att komma på nya teman), och jag hoppas att ni också vill hänga på ett tag till.

Här får ni 2023 års första teman:


Vecka 2: Böcker jag inte hann med under 2022

Vecka 3: Systrar

Vecka 4: Böcker som utspelar sig under olika århundraden (ett århundrade i varje bok)

Vecka 5: Vapen 

Vecka 6: Författare eller handling från tysktalande land (t ex Tyskland, Schweiz eller Österrike)

Vecka 7: "Över" eller "under" i titeln

Vecka 8: Lila

Vecka 9: Någon/flera av de sju dödssynderna i handling, titel eller på omslag (högmod, girighet, vällust, avund, frosseri, vrede eller lättja)

Vecka 10: Runt Östersjön

Vecka 11: Kräldjur (ormar, ödlor, men även krokodiler, sköldpaddor)

Vecka 12: De fattiga & de rika

Vecka 13: Brev & dagböcker

Vecka 14: Påsk 

Vecka 15: Bok av författare från ett land som börjar på bokstaven S

Vecka 16: Resor

Vecka 17: Änglar & demoner

tisdag 13 december 2022

Tisdagstrion: Bokklappar

Det börjar närma sig jul och det är dags att fundera över årets "Bokklappar." Du kan antingen tipsa om böcker du själv skulle vilja få, eller böcker som passar som julgåva till någon annan.

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Först ut i min tisdagstrio är en bok jag gärna skulle ge bort, men också gärna själv skulle vilja få i julklapp. Selma Lagerlöf kunde verkligen konsten att berätta, och i den här samlingen får vi 24 juliga noveller och scener ur romaner. Vem skulle inte vilja ha Selma Lagerlöfs jul i julklapp?

2. En annan bok som står högt på min egen önskelista är John Ajvide Lindqvists deckare Skriften i vattnet. Han är som bekant en av mina favoritförfattare och jag är riktigt nyfiken på att se hur det blir när han byter genre. Att döma av de recensioner jag läst, har han lyckats väl.

3. Till sist, en bok som passar bra att läsa tillsammans med yngre familjemedlemmar under julen. I Nu firar vi jul är det gott om julstämning, med exempelvis berättelserna om Madicken och Mamma Mu och Kråkan. Dessutom finns det sånger, pyssel och recept i boken. En fin julklapp, tycker jag.

tisdag 6 december 2022

Tisdagstrion: Litteraturpristagare

Förra veckan delades 2022 års Augustpris ut, och den här veckan firas årets Nobelpristagare i litteratur med prisutdelning och galabankett. Då tycker jag det passar bra att låta temat för veckans tisdagstrio vara "Litteraturpristagare." Naturligtvis måste inte dina böcker tillhöra vinnarna av de här två priserna, för precis som vanligt bestämmer du själv hur du vill tolka temat.

Tipsa alltså om tre böcker och lämna en länk, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Jag har ännu inte hunnit läsa årets vinnare av Augustpriset, men jag tycker mycket om förra årets skönlitterära vinnare, Eufori: en roman om Sylvia Plath av Elin Cullhed. Jag tycker verkligen att Cullhed lyckas levandegöra Plaths liv, hennes äktenskap med Ted Hughes, hennes skapande och hennes psykiska sjukdom. En riktigt bra bok.

2. 2022 års vinnare av ALMA-priset är svenska Eva Lindström, och jag är väldigt förtjust i hennes bilderböcker. I veckans tisdagstrio vill jag tipsa om hennes senaste bok, Jaga inte oss, om en hare och två ekorrar som bara vill ha lugn och ro i sin skog.

3. Till sist, en bok av Alice Munro, vinnaren av 2013 års Nobelpris i litteratur. Novellerna i Kärlek vänskap hat handlar om drömmar, ambitioner och kärlek, alltid ur ett kvinnligt perspektiv. Mycket läsvärt och bra att ta sig an en novell lite då och då. 

söndag 4 december 2022

November 2022

I november ägnade jag mig åt att läsa böcker från några av länderna på min lista Jorden runt på 100 böcker. Det är en läsutmaning helt utan tidsgräns, där jag bockar av och skriver in när jag läser en bok från ett nytt land. Ibland dröjer det ett tag innan jag kan bocka av, eftersom jag bara skriver ner en bok på varje land (och ibland läser jag ju flera böcker från ett land som redan är avbockat). 

Under månaden som gått har jag i alla fall besökt tre nya länder: Mexico i Fernanda Melchors Paradais, Sydkorea i Sun-Mi Hwangs Hunden som vågade drömma och Schweiz i Fleur Jaggys Tuktans ljuva år. Jag gillade alla tre, men särskilt Paradais om Polo som arbetar som fastighetsskötare till de rika i grindsamhället Paradise, var riktigt välskriven och drabbande.

I bokcirkeln har vi fortfarande deckartema och vi läste Darktown av Thomas Mullen. Emellanåt var det en tung bok att läsa - inte bara på grund av handlingen, utan för att den var så kompakt. Jag tyckte ändå boken var en stor läsupplevelse. Den utspelar sig i Atlanta 1948, och beskriver de första svarta poliserna i Darktown, ett afroamerikanskt område i staden. Förutom att vara en spännande thriller, skildrar boken rasism, orättvisor och ett stycke amerikansk historia. 

Jag är också med i en bokcirkel som läser och diskuterar barn- och ungdomslitteratur, och den här gången fokuserade vi på norska Gro Dahles bilderböcker. Hon tar ofta upp svåra ämnen, som till exempel incest, psykisk ohälsa och missbruk. Jag läste fem av hennes böcker: Bläckfisken (om sexuella övergrepp), Akvarium (om en frånvarande mamma), Mammas hår (om depression), Ollianna (om Olli som känner att han egentligen är en flicka) och Grävlingdagar (om en pojke som inte vill gå till skolan). Det är svåra ämnen, men mycket läsvärda böcker. 

Lite poesi hann jag också med, genom Athena Farrokhzads diktsamling Åsnans år. Hon kallar åsnan för djurvärldens proletär, och boken innehåller allt från inblickar i berättarjagets vardag, till dikter om åsnor i olika skepnader och fantasier om att åsnorna en dag ska göra uppror. 

I november inledde jag också läsningen av augustprisnominerade Björnjägarens döttrar: en berättelse om sju systrar av Anneli Jordahl, och vilken bok det är! Men mer om den får det bli nästa gång.


tisdag 29 november 2022

Tisdagstrion: Kyla (eller andra kalla ord) i titeln

Vi närmar oss december, och tisdagstrion ska idag ta fasta på vintern. Temat är "Kyla (eller andra kalla ord) i titeln.

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Jag inleder med Oktober är den kallaste månaden, en deckare för ungdomar av Christoffer Carlsson. Boken handlar om 16-åriga Vega som får besök av polisen. De ställer frågor om hennes bror, hans bil och ett hagelgevär. Vega håller tyst om det hon vet och börjar själv söka efter sin bror.

2. Innan frosten är den tionde boken i Henning Mankells serie om Kurt Wallander. I den här boken får Kurts dotter Linda, som är nyutexaminerad polis, en framträdande roll. Mystiska brinnande svanar ses flyga över en sjö, och en äldre kvinna hittas död i närheten. Samtidigt som en utredning inleds, försvinner Lindas väninna. 

3. Till sist, Trollvinter av Tove Jansson. Mumintroll ligger egentligen i dvala under hela vintern, men plötsligt vaknar Mumintrollet och kan inte somna om. Han ger sig ut i det snöiga landskapet och får uppleva vintern. Först känner han sig ensam, men sen träffar han Lilla My som åker kälke på en av Muminmammans brickor. Tillsammans hälsar de på Too-ticki som bor i familjens badhus.

tisdag 22 november 2022

Tisdagstrion: Runt Medelhavet

Den här veckan drömmer vi oss till sydligare breddgrader. Temat för tisdagstrion är "Runt Medelhavet" och det funkar fint med antingen böcker skrivna av författare från länder med medelhavskust, eller böcker som utspelar sig där.

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Från Kroatien kommer Olja Savicevic, författare till romanen Adjö cowboy. Boken handlar om Rostina som återvänder till sin hemstad vid Adriatiska havets kust, efter att ha tillbringat några år i Zagreb.

2. Frälsningsarmén är skriven av Abdellah Taïa, som kommer från Marocko. I boken har pojken Abdellah rest från sin familjs trygghet i Marocko, och söker efter sig själv och friheten i Europa.

3. Till sist, en bok som jag säkert haft med i tisdagstrion tidigare, nämligen Stål av italienska Silvia Avallone. Romanen handlar om tonårsflickorna Anna och Francesca som växer upp i den toskanska kuststaden Piombino, i skuggan av det väldiga stålverket.

tisdag 15 november 2022

Tisdagstrion: Hobbyer & fritidssysselsättningar

Den här veckan ska vi fokusera på "Hobbyer & fritidssysselsättningar" i tisdagstrion. Det går lika bra  med böcker om en viss hobby, som böcker där någon ägnar sig åt en hobby.

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. August Strindberg, huvudpersonen i Kristina Ohlssons deckarserie från svenska västkusten, ägnar sig åt att baka på fritiden (precis som Kristina Ohlsson själv, så vitt jag förstår). Isbrytare, den andra boken i serien, får bli mitt första tips den här veckan.

2. Jag gillar att sticka, även om jag gör det allt för sällan (jag har stickat på samma sjal ganska länge nu). Till tisdagstrion vill jag tipsa om Mumindalens stickbok, som har riktigt fina mönster på olika sockar inspirerade av figurer och platser i Tove Janssons värld.

3. Till sist, en påhittig bäver som i Lars Klintings bilderböcker ägnar sig åt massor av olika hobbyer. Jag väljer den allra första boken i serien, Castor snickrar, där han snickrar en egen verktygslåda. Men det finns böcker där han bakar, syr, odlar och gör en massa andra saker också.

tisdag 8 november 2022

Tisdagstrion: Blod, svett & tårar (en av varje)

Den här veckan är temat för tisdagstrion "Blod, svett och tårar (en av varje)." Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. På temat blod väljer jag en blodig pjäs av Shakespeare, nämligen Macbeth. Lady Macbeth får sin make att mörda kung Duncan, eftersom Macbeth fått höra en spådom att det är han som ska bli kung istället. När dådet är genomfört går Lady Macbeth som i sömnen, mumlar och inbillar sig att Duncans blod finns på hennes händer: "Out damned spot; out, I say."

2. Svett får mig att tänka på en bastu, och i Mikael Niemis Populärmusik från Vittula badas det en hel del bastu. Det finns till och med en bastutävling där det gäller att sitta kvar längst i värmen. 

3. Till sist, en riktigt sorglig bok som har fått många att fälla tårar: Förr eller senare exploderar jag av John Green. Boken handlar om kärleken mellan Hazel och Augustus - två ungdomar som drabbats av cancer.

söndag 6 november 2022

Oktober 2022

Oktober månad bjöd på ganska varierad läsning. Jag inledde med fyra noveller från Novellix presentask om Drömmar. Här ingår noveller av Tessa Hadley, Virginia Woolf, Kristina Sandberg och Jane Austen. Jag blev extra förtjust i Tessa Hadleys "Solsting" och tänker (igen) att jag borde läsa fler av hennes noveller. Jag har också upptäckt att en pockethylla från String är perfekt för just novellixerna.

Det var också i oktober som det tillkännagavs att årets Nobelpris i littereratur tilldelades Annie Ernaux. Motiveringen löd: 

"för det mod och den kliniska skärpa varmed hon avtäcker det personliga minnets rötter, främlingskap och kollektiva ramar."

Jag hade inte läst något av hennes böcker tidigare, även om jag kände till henne och hade planer på att läsa. Men i och med Nobelpriset blev det lite fart på läsandet och jag läste två av hennes romaner. Sinnenas tid handlar om en kvinna som har en relation med en gift man. Omständigheter handlar om hur Ernaux som ung kvinna blir gravid och genomgår en illegal abort. Jag tycker verkligen att Ernaux är läsvärd, och av de två böcker jag läst hittills är Omständigheter min favorit. 

I bokcirkeln fortsatte vi med deckartemat och oktober månads bok var Lisa Jewells Natten Tallulah Murray försvann. Den handlar om en ung mamma som tillsammans med sin pojkvän försvinner spårlöst. Kvar finns tjejens mamma som alltså är mormor till den lilla pojken som hon nu själv får ta hand om. Boken nystar upp vad som egentligen hände med Tallulah och det är spännande och underhållande läsning. Nästa bok i temat är Darktown av Thomas Mullen. 

Jag har också läst två bilderböcker av ALMA-pristagare: Joni och grottans hemlighet av Baek Heena och Jaga oss inte av Eva Lindström. Bilderböcker är verkligen inte bara för små barn - jag njuter av läsningen utan minsta småtting i närheten. 

En författare jag alltid vill läsa när det kommer något nytt, är John Ajvide Lindqvist. Hans Verkligheten handlar om realitystjärnan Heidi Hallberg som börjar fundera på om hennes liv kanske bara är en enda simulering. Jag tycker idén är riktigt bra, men blev faktiskt inte så fångad av berättelsen. Tur då att det finns mer nytt av Ajvide Lindqvist. Han är också aktuell med kriminalromanen Skriften i vattnet. Den vill jag verkligen läsa.

Verkligheten hade jag med mig hem från årets Bokmässa och där köpte jag också Einar Kárasons roman Tunga moln. Boken skildrar en flygplansolycka på 1940-talets Island och en av huvudpersonerna är en autistisk pojke som får en viktig roll i räddningsarbetet. Precis som med Kárasons förra bok, Stormfåglar, handlar Tunga moln om ett ämne som jag egentligen inte brukar vara lockad av. Men båda de här böckerna fångar mig verkligen. 

Jag återvände också till en klassiker, nämligen Anton Tjechovs Tre systrar. Jag och sambon såg teaterföreställningen Tre lite äldre systrar som är en fortsättning på vad som egentligen hände med Olga, Masja och Irina, och inför det passade jag på att friska upp minnet lite. Jag gillade både Tjechovs pjäs och den nya pjäsen - särskilt Maria Kulle som Masja var lysande.



tisdag 1 november 2022

Tisdagstrion: Bäst just nu

Den här veckan är temat för tisdagstrion "Bäst just nu." Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Jag hade inte läst Annie Ernaux innan hon fick Nobelpriset i litteratur, men nu har jag hunnit med två av hennes böcker. Jag gillade båda, men favoriten är nog Omständigheter (den andra jag läste var Sinnenas tid). Omständigheter bygger på Ernauxs minnen och dagböcker från när som ung blev gravid och genomförde en illegal abort.

2. Jag är väldigt förtjust i de bilderböcker som Baek Heena från Sydkorea skapar. Den senaste på svenska är Joni och grottans hemlighet. Boken bygger på en koreansk folksaga och handlar om en fattig flicka som bor med en elak tant. Joni skickas iväg med order om att hitta sallad, men det är vinter och förstås växer det ingenting i snön. Hon går vilse och söker skydd i en grotta. Längre in i grottan kommer hon till en dörr. Dörren är tung, och när hon till slut får upp den kan hon knappt tro sina ögon. Hon möts av en helt annan värld, en värld där det är vår och varmt och där en vacker pojke hälsar henne välkommen.

3. Till sist, Einar Kárasons Tunga moln, en bok om en flygplansolycka på 1940-talets Island. Boken beskriver flygkraschen och hur en grupp män beger sig genom den svåra terrängen för att rädda de som eventuellt överlevt. Men boken handlar också om en autistisk pojke som får en alldeles speciell roll i räddningsarbetet. 

tisdag 25 oktober 2022

Tisdagstrion: Skola & arbetsliv

 "Skola & arbetsliv" är temat för den här veckans tisdagstrio. Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Colson Whiteheads roman Nickelpojkarna utspelar sig på Nickel-akademin, en "reformskola" där eleverna utnyttjas och utsätts för våld och misshandel. I en egentligen hopplös tillvaro lyssnar huvudpersonen Elwood  till Martin Luther Kings ord och hoppas att en bättre framtid är möjlig.

2. Yarden av Kristian Lundberg skildrar de som står allra lägst på arbetsmarknadsstegen. I hamnen i Malmö arbetar han med att flytta och lasta om bilar till en timpeng på 125 kr, under allt annat än rimliga anställningsförhållanden. En gripande arbetarskildring i vår egen tid.

3. Till sist, ett betydligt trevligare arbete, i Shaun Bythells En bokhandlares dagbok. Bokhandeln ligger i Wigtown och är Skottlands största antikvariat. Vi får följa Bythells dagliga aktiviteter i bokhandeln, vi får möta hans anställda och en brokig skara kunder. 

tisdag 18 oktober 2022

Tisdagstrion: OBS! (en titel på varje bokstav: O, B och S)

Idag blir det fokus på boktitlar i tisdagstrion. Temat är "OBS!" och vi ska tipsa om en titel på varje bokstav: O, B och S.

Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. I Rachel Cusks Outline leder huvudpersonen en kurs i kreativt skrivande en varm sommar i Athen. Boken är skriven i tio konversationer, där de personer som huvudpersonen träffar berättar om sig själva, och det är när de här berättelserna filtreras genom huvudpersonen, som porträttet av henne växer fram.

2. Bonjour Tristesse av Francoise Sagan handlar om Cécile, en sjuttonårig flicka som bor med sin pappa i ett hus vid franska Riverieran. När pappan träffar en kvinna som han bestämmer sig för att gifta sig med, känner sig Cécile allt mer ignorerad och börjar göra upp planer för att få bort kvinnan ur deras liv. 

3. Till sist, Stjärneborg av Alexandra Coelho Ahndoril, en roman om Tycho Brahe och hans underjordiska observatorium på Ven. Boken är författarens debut och kom några år innan hon blev ena halvan av Lars Kepler. 

tisdag 11 oktober 2022

Tisdagstrion: Ett barn blir fött

"Ett barn blir fött" är temat för den här veckans tisdagstrio. Kanske finns det något i böckernas handling som handlar om graviditet eller förlossning, eller kanske har böckerna något med bebisar eller små barn att göra. Du bestämmer!

Tolka alltså temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Den första boken i min trio har jag faktiskt inte läst ännu, men jag har läst Ina Rosvalls förra bok, Harungen, och den gillade jag verkligen. Nu är jag nyfiken på Livbärarna, en roman som beskrivs så här: 

"När Mirjam blir gravid tänker hon först göra som alla andra. Hon ska gå till någon av plan­tagerna, låta embryot planteras i en livkapsel och sedan skördas under säkra former. Det var så hon själv föddes, och det är svårt att minnas att det varit på något annat sätt. Men så händer något. Mirjam fattar ett beslut som slungar henne ut ur systemet, bort från pojkvännen och deras trygga lägenhet och in i en helt annan värld, en födandets motståndsrörelse som vill gå tillbaka till röt­terna. Till varje pris." 

Visst låter det intressant?

2. Den andra boken i min trio är den numera klassiska The Handmaid's Tale av Margaret Atwood. Den här dystopin kom ut 1985 och beskriver den framtida republiken Gilead. Födelsetalen har sjunkit drastiskt och kvinnor i fertil ålder rekryteras för att befruktas och föda barn åt de härskande klasserna. Huvudperson är Offred, en av de här tjänarinnorna.

3. Till sist, en bebis, som i bäbisen i Ann Forslinds bilderboksserie. Här har jag valt Bäbis arg, där bäbisen har hittat en sax som den gärna vill prova. Men mamma tar saxen och då blir bäbisen jättearg.

söndag 9 oktober 2022

September 2022

September blev en ganska blygsam månad vad gäller läsningen, men i gengäld bjöd den på både Kristianstad bokfestival och Bokmässan i Göteborg.

I bokcirkeln fortsatte temat "Deckare med variation" och vi läste en riktig klassiker, Dolken från Tunis av Agatha Christie. Det var en bok jag redan läst, och trots att jag från sida ett faktiskt kom ihåg vem mördaren var, lyckades jag inte genom detaljer i texten klarlägga bevisen som pekade i rätt riktning. Ett gott betyg till Agatha Christie, tycker jag. Boken är ett låsta-rummet-mysterium - Roger Ackroyd blir mördad i sitt arbetsrum bakom en låst dörr, efter att han fått ett avslöjande brev i sin ägo. Som tur är befinner sig Hercule Poirot i närheten och kallas in för att lösa gåtan. Nästa bok i temat blir Natten Tallulah Murray försvann av Lisa Jewel.

Mer deckare blev det, nämligen Sara Strömbergs Sly och också nästa del i serien, Skred. Jag blev väldigt förtjust i böckernas huvudperson, Vera Bergström, lokalredaktör på Jämtlandsposten. Jag tycker också om blinkningarna i texten åt kontrasterna mellan livet i Åres glesbygd för de infödda, jämfört med lyxturisterna som kommer till Åre för att njuta av det goda livet, eller varför inte kontrasten till Stockholm som också finns med. Strömberg har träffsäkra personporträtt och fantastiska naturskildringar, och spännande är det förstås också. Jag ser verkligen fram emot fler delar i serien. 

På Kristianstads bokfestival lyssnade jag bland annat på de här spännande samtalen:

Kjell och Mårten Westö om sin gemensamma bok Åren.


 
Quynh Tran och Athena Farrokhzad intervjuar varandra om Skugga och svalka och Åsnans år.

Bokmässan i Göteborg var också riktigt kul, och efterlängtad, med tanke på pandemibegränsningarna som ställt till det de senaste åren. Jag var där i tre dagar och lyssnade förstås på massor av intressanta författarsamtal. Några av favoriterna var de här:

Andrea Lundgren



Johannes Anyuru

Edward Carey


Elly Griffiths

John Ajvide Lindqvist

Nu får vi se vad oktober blir för slags läsmånad. Den har börjat bra, även om jag tycks läsa i en massa olika böcker samtidigt. Lite här och lite där, och svårt att välja.

onsdag 5 oktober 2022

Påfyllt med ämnen i tisdagstrion

Nu har jag fyllt på med fler ämnen till tisdagstrion:

  • Vecka 41: Ett barn blir fött (födelser, graviditet, barn & bebisar)
  • Vecka 42: OBS! (en titel på varje bokstav: O, B och S)
  • Vecka 43: Skola & arbetsliv
  • Vecka 44: Bäst just nu
  • Vecka 45: Blod, svett & tårar (en av varje)
  • Vecka 46: Hobbyer & fritidssysselsättningar (böcker om en hobby, eller böcker där någon ägnar sig åt en hobby)
  • Vecka 47: Runt Medelhavet (böcker eller författare från länder med medelhavskust)
  • Vecka 48: Kyla (eller andra kalla ord) i titeln
  • Vecka 49: Litteraturpristagare
  • Vecka 50: Bokklappar (till dig själv eller någon annan)
  • Vecka 51: JUL (en boktitel eller författare på varje bokstav)

Hoppas du vill vara med!

tisdag 4 oktober 2022

Tisdagstrion: Negation i titeln

Den här veckan är temat för tisdagstrion "Negation i titeln", alltså ord som inte, icke osv. Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Majgull Axelssons roman Jag heter inte Miriam, berättar historien om en romsk kvinna som tar en judisk kvinnas namn och identitet, för att överleva i kvinnolägret Ravensbrück. Hon räddas så småningom av de vita bussarna och kommer till Sverige, där hon startar ett nytt liv. Men hennes egentliga identitet förblir en hemlighet.

2. Kärleken vi inte förstår av Bart Moeyaert är en ungdomsroman berättad i tre scener, som antyder en familj i upplösning. Som läsare får man själv foga samman skeendena till en skildring av deras komplicerade kärlek till varandra, och det gillar jag.

3. Till sist, Jonas Hassen Khemiris roman Allt jag inte minns, som vann Augustpriset 2015. Bokens kärna är Samuel, en ung kille från Stockholm som har dött. Bilden av honom skapas genom hans vänners minnen av honom. Men det är inte alltid de har samma uppfattning om honom eller det som skett, och det är i det här gränslandet jag skapar min egen bild av Samuel. 


tisdag 27 september 2022

Tisdagstrion: Skor & kläder (i titel, på omslag, i handling)

"Skor & kläder" är temat för veckans tisdagstrio. Som vanligt tolkar du temat på valfritt sätt, så skorna och kläderna kan återfinnas i boktiteln, på omslaget eller i handlingen (eller på annat sätt).

Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Det blev så att jag koncentrerade mig på kläder, och först ut i boktrion är en sjal. Anna Vogels Den ryska sjalen handlar om kärleken mellan Siri och Lorens. De är båda från Stockholm men träffas under en resa till Ukraina. De musicerar tillsammans och dras till varandra, men Lorens är gift.

2. Nästa klädesplagg är en Kostym, som i Ninni Holmqvists novellsamling som heter just så (precis som en av novellerna i samlingen). Holmqvists noveller är ofta överraskande, och ibland känns huvudpersonerna nästan oförklarligt destruktiva, fast på ett lockande sätt. Min favorit i samlingen är nog just "Kostym" där en person som just anlänt till Singapore, följer med en amerikansk affärsman upp på hans rum. Novellen leker med invanda könsmönster och roller på ett intressant sätt.

3. Till sist, en stickig tröja, som Lotta klipper sönder med en sax i Astrid Lindgrens Lotta på Bråkmakargatan. Minns ni det, hur Lotta blir osams med sin mamma och vägrar ta på sig tröjan? När mamman går ut tänker hon först bara göra ett litet hål i tröjan, men hålet blir större och större och till sist är tröjan helt i bitar. Då tar Lotta Bamsen med sig och flyttar hem till grannen, tant Berg.

tisdag 20 september 2022

Tisdagstrion: Tre boktitlar som börjar på samma bokstav

Den här veckan är temat för tisdagstrion "Tre  boktitlar som börjar på samma bokstav." Välj vilken bokstav du vill, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Jag utgår från bokstaven B, och den första boken jag vill tipsa om är Agatha Christies Badortsmysteriet. Boken är en typisk pusseldeckare och utspelar sig i Cornwall, där Hercule Poirot är på semester med sin vän Arthur Hastings. Naturligtvis sker snart mystiska händelser och en kvinna hittas mördad.

2. Nästa titel på B är Bikupan av Sarah Crossan. Boken är skriven på fri vers och handlar om Ana och Connor som båda är gifta på varsitt håll, men som har ett kärleksförhållande med varandra. Men så dör Connor i en olycka och Ana blir ensam kvar med minnena av deras kärlek. Den enda person som delar hennes sorg är Connors fru, men kan Ana verkligen närma sig henne med tanke på omständigheterna?

3. Till sist, Barabbas av Pär Lagerkvist börjar också på bokstaven B. Barabbas är namnet på den rövare som benådades när Jesus blev korsfäst. Resten av sitt liv grubblar sedan Barabbas på vad som skett och söker efter sin tro.

tisdag 13 september 2022

Tisdagstrion: Fönster, dörrar, portar & portaler

Det har hunnit bli tisdag igen och följaktligen dags för en ny tisdagstrio. Den här veckan är temat "Fönster, dörrar, portar & portaler."

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Carina Burman har skrivit ett slags historiska deckare, med succéförfattarinnan Euthanasia Bondeson som huvudperson. Hästen från porten utspelar sig i Konstantinopel år 1853 och Euthanasia dras in i äventyrligheter med mystiska resenärer, haremsdamer och arabhästar. I serien finns också Babylons gator (utspelar sig i London år 1851) och Vit som marmor (Rom, 1852).

2. Oskar Kroons Mitt fönster mot rymden är en bok som passar både för barn och vuxna. Den handlar om Gurkan som har en pappa som bara hostar och hostar. Förutom att vara en bok om ett barn som är rädd att förlora sin förälder, finns här fina skildringar av vardagslivet. Oskar Kroon kan verkligen berätta både om stort och smått.

3. Till sist, ännu en port, i Jeanette Wintersons The Daylight Gate, som handlar om häxprocesserna i England under tidigt 1600-tal. Bokens stämning är faktiskt riktigt otäck, men som alltid är Winterson väl värd att läsa.

tisdag 6 september 2022

Tisdagstrion: Svart & vitt

Förra veckan tog tisdagstrion oss nästan jorden runt, när vi tipsade om böcker från länder som geografiskt gränsade till varandra. Vi besökte till exempel Norge, Belgien, Lettland, Colombia och Iran. 

Den här veckan är temat "Svart & vitt", och det kan vara i titeln, handlingen eller på omslaget (eller på annat sätt).

Tolka alltså temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Först ut i min trio är Roy Jacobsens Vitt hav, andra boken i hans serie om Ingrid från den karga ön Barrøya utanför Norges kust. Året är 1944 och Ingrid återvänder till ön där hon tror hon är helt ensam. Men ett oväntat möte får oanade konsekvenser.

2. Yahya Hassans självbetitlade första diktbok passar fint in i trion med sitt svartvita omslag (precis som den andra). Hans dikter är verkligen drabbande och handlar om en uppväxt i utanförskap i dagens Danmark.

3. Till sist, Svart stig av Åsa Larsson. Jag gillar verkligen Larssons deckare om juristen Rebecka Martinsson i Kiruna. Det här är den tredje boken i serien och allting inleds med att liket av en kvinna hittas ute på isen på Torneträsk.

söndag 4 september 2022

Juli & augusti

Här kommer en sammanfattning av sommarens läsning under juli och augusti. Det blev en ganska blandad kompott, men ett tema hade jag bestämt mig för på förhand, nämligen att läsa ikapp författare som tilldelats ALMA-priset.

Nederländska Guus Kuijer som vann priset 2012 hade jag aldrig läst något av, så jag lånade hem Florian Knol: Ett alldeles vanligt kaos. Det är en charmig bok om pojken Florian som en dag upptäcker att en sparv gärna vill sitta på hans huvud i det röda håret. Andra stora händelser i Florians liv är att Katja från hans skola förklarar att hon är kär i honom, och att de båda lär känna gamla fru Raaphorst som verkar glömma och blanda ihop saker och ting. Tillsammans bestämmer de sig för att hjälpa den gamla damen.

Jag har också läst två böcker av 2011 års vinnare, Shaun Tan från Australien. Cikada är en bilderbok som handlar om kontorsarbetaren Cikada som blir mobbad på sin arbetsplats, och som i slutet genomgår en fantastisk förvandling. Ankomsten är en bok helt utan ord, där illustrationerna skildrar en familj som emigrerar till ett nytt land. Båda böckerna är riktigt läsvärda.

Jag har länge tänkt läsa Bridge to Terabithia av Katherine Paterson, och eftersom också hon är en ALMA-prisvinnare passade det ju bra nu (hon vann 2006). Boken handlar om Jess Aarons som tränar för att blir den snabbaste pojken i skolan. Men den dag kommer en ny tjej, Leslie Burke, till klassen, och det visar sig att hon springer ännu fortare. Jess och Leslie bor grannar och utvecklar en nära vänskap. Tillsammans skapar de fantasilandet Terabithia i skogen på andra sidan ett vattendrag som de svingar sig över med hjälp av ett rep.

Dessutom har jag läst en bok av en ALMA-pristagare till, men Meg Rosoff hade jag redan läst sedan tidigare. Den här gången valde jag The Great Godden, om en familj en sommar på sitt lantställe. Boken har massor av härlig sommarkänsla, men när bröderna Kit och Hugo kommer för att bo med familjen, blir det början på något mörkare som kommer att förändra livet för dem alla. Jag gillar verkligen allt jag läst av Meg Rosoff, och den här boken är inget undantag.


Förutom ALMA-pristagare har jag läst många andra riktigt läsvärda böcker. Jag har läst om Kerstin Ekmans Händelser vid vatten till min bokcirkel, och jag tyckte om möjligt ännu mer om den nu. Det är verkligen en av mina absoluta favoritböcker. 

Annat jag verkligen gillade var Elly Griffiths The Locked Room (jag läser varje ny bok om Ruth Galloway så fort jag får tag på den), Nina Wähäs Babetta (fascinerande och välskrivet om kvinnlig vänskap) och Vivian Gornicks skildring av sitt liv i New York, i Den udda kvinnan och staden. Dessutom hann jag med John Ajvide Lindqvists och Mia Ajvides humoristiska bok Alternativa fakta om fåglar och Eva Ströms diktbok från pandemiåret, Jag såg ett träd (riktigt bra!).

Till sist, en bok som jag inte blev riktigt klok på, men som jag ändå inte kan släppa taget om: Lapvona av Ottessa Moshfegh. Jag förväntade mig något annorlunda, eftersom alla Moshfeghs böcker känns nyskapande och speciella. Boken är fängslande och välskriven och samtidigt är människorna och händelserna i den nästintill groteska. Ibland beskrivs detaljer som ligger nära det som vi tycker är "normalt", men som ändå är vridet ett par varv till så att det känns fel. 

I centrum står Marek, en pojke som är missbildad sen födseln. Han är son till en fattig fåraherde och bor i utkanten av byn. Längst upp på berget bor Villiam, herren över dem alla, som vältrar sig i lyx och förnedrar sina tjänare. Andra intressanta personer är prästen Barnabas, som inte bryr sig om religion men som gärna är med och delar makten och rikedomarna, och den blinda häxan Ina som har ammat nästan alla barn i byn. Boken är verkligen en läsupplevelse som ger en mycket att fundera på.

tisdag 30 augusti 2022

Tisdagstrion: Böcker av författare från tre intill varandra liggande länder

Den här veckan har tisdagstrion temat "Böcker av författare från tre intill varandra liggande länder." Trion måste inte alls utgå från Sverige, så kanske tar vi oss till lite alla möjliga länder världen runt. Vi måste inte heller göra det extra svårt för oss, så det räcker att ett land ligger intill nästa, som ligger intill det tredje. 

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Jag börjar min bokresa i Finland, närmare bestämt i Helsingfors, genom Kjell Westös roman Den svavelgula himlen. Boken handlar om en ung pojke vars familj har enkel sommarstuga i närheten av  överklassfamiljen Rabells ståtliga gods. Pojken blir god vän med sonen i familjen, Alex Rabell, och med Alex syster Stella utvecklar pojken en komplicerad kärlekshistoria, som vi får följa genom flera årtionden. En riktigt bra bok.

2. Söder om Finland ligger Estland, och jag väljer att ta med Ilon Wiklands självbiografiska berättelse Den långa, långa resan i min trio. Wikland är född i Estland men kom när hon var fjorton år som krigsbarn till Sverige. Det är denna flykt som beskrivs i boken genom Rose Lagercrantz text och Ilon Wiklands fina illustrationer.

3. Till sist, ytterligare söderut på kartan kommer vi till Lettland, och jag vill tipsa om Nora Ikstenas roman Modersmjölken. Boken handlar om en flicka och hennes mamma som berättar växelvis i kapitlen. Mamman är kvinnoläkare, hon arbetar mycket och lider dessutom av psykisk ohälsa. Flickan finner istället sin största trygghet i mormodern och styvmorfadern. Ändå är mamman och dottern hårt bundna till varandra, vilket ofta visar sig i romanen.

tisdag 23 augusti 2022

Tisdagstrion: Böcker jag ser fram emot att läsa

Det har blivit tisdag igen och dags för en ny tisdagstrio. Förra veckan blickade vi tillbaka mot sommarens bästa läsning, och den här gången ska vi istället blicka framåt. Ämnet  är "Böcker jag ser fram emot att läsa."

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. I min trio finns tre ganska nya böcker som jag är nyfiken på. Först ut är Helena von Zweigbergks 1959: Ingrid och Georg - en kärlekshistoria. Jag har faktiskt aldrig läst något av författaren, så man kan verkligen säga att det är på tiden. Boken är den första delen i en planerad serie och beskrivs så här: "Helena von Zweigbergks roman levandegör en tid, en stad, och ett par. En kvinna och en man med helt olika bakgrund, som försöker dela sina drömmar om en ljusare framtid och ett modernare sätt att leva och älska."

2. Lina Wolff har jag däremot läst och gillat. Hennes nya bok heter Djävulsgreppet och den verkar precis som hennes tidigare böcker både välskriven och annorlunda. Boken handlar om en kvinna som reser till Florens och det förhållande med en man hon har där. Så här beskrivs det: "Det här är berättelsen om de två, om deras kroppar och sinnen. Om hennes grepp om honom, och hans allt hårdare grepp om henne. Djävulsgreppet."

3. Till sist, en annan författare jag redan är förtjust i, nämligen Andrea Lundgren. Den underjordiska solen handlar om Mela som återvänder till sin barndoms landskap. Som vanligt verkar skogen vara viktig för berättelsen: "Skogen är Melas värld. Där finns de tysta tallarna och den mjuka mossan, fåglarna och alla myllrande småkryp, där finns berget som en gång slukade henne, sedan lät henne gå."

tisdag 16 augusti 2022

Tisdagstrion: Bäst (hittills) under sommaren

Tisdagstrion är tillbaka och den här veckan ska vi tipsa om tre böcker på temat: "Bäst (hittills) under sommaren". Förhoppningsvis hinner vi läsa fler bra böcker innan sommaren är över på riktigt, men tipsa alltså om era favoriter hittills!


1. Först ut i min trio är Babetta av Nina Wähä. Romanen handlar om vänskapen mellan Katja och Lou, bästisar sedan teaterlinjen på gymnasiet, men numera med helt olika liv. Lou är framgångsrik skådespelare och Katja jobbar på café. En dag bjuder Lou ner Katja över sommaren till det franska chateau där hon bor tillsammans med en äldre man som är en legend inom filmvärlden. För Katja känns miljön först mest som en fantasivärld, men efterhand faller hon och Lou in i sina gamla roller.

2. Den udda kvinnan och staden är en memoar av Vivian Gornick. När hon skriver boken är hon i åttioårsåldern och hon ser tillbaka på sitt liv, sina relationer och sitt yrkesliv. Hon beskriver hur det är att vara kvinna och intellektuell, och vad hon fått offra för att få det liv hon valt. Men mest handlar boken om det speciella tillstånd som staden New York ger möjlighet till: att vara ensam i sällskap av främlingar.

3. Till sist, Händelser vid vatten av Kerstin Ekman, en bok som jag läste första gången 1994 (!) och nu har läst om till en bokcirkel. Boken handlar om det norrländska landskapet och de människor som försöker skapa sig ett liv i glesbygden, och den utgår från ett avskyvärt mord som sedan ska komma att påverka en hel bygd genom decennier. Jag har alltid sagt att Händelser vid vatten är en av mina favoritböcker (och Ekman en av mina favoritförfattare), och nu när jag läst om boken kan jag konstatera att jag tyckte den var om möjligt ännu bättre än jag mindes. 

onsdag 13 juli 2022

Sommaruppehåll


Nu tar bloggen sommarlov, men jag återkommer vecka 33 med en rykande färsk tisdagstrio. Tills dess önskar jag er alla en riktigt härlig sommar med mycket läsning!

tisdag 12 juli 2022

Tisdagstrion: Böcker som utspelar sig på platser där jag skulle vilja semestra

Då har det blivit dags för den sista tisdagstrion innan sommaruppehållet. Den här gången är ämnet "Böcker som utspelar sig på platser där jag skulle vilja semestra."

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Det första resmålet i min trio är Island. Jag har redan rest dit en gång, men det är ett land jag definitivt vill återvända till. Ragnar Jónasson skildrar Island i sina deckare - Mörkret är den första boken om kriminalinspektör Hulda Hermannsdóttir.

2. Helsingfors har jag däremot aldrig besökt, men jag skulle hemskt gärna vilja åka dit. Kjell Westö är väl en av de mest kända Helsingforsskildrarna och hans Hägring 38 är en riktigt bra bok.

3. Till sist, en resa tillbaka till Dublin kan jag tänka mig när som helst, så James Joyce Dubliners får bli mitt sista tips. Boken är en novellsamling med femton noveller som utspelar sig i Dublin kring sekelskiftet 1900. 

tisdag 5 juli 2022

Tisdagstrion: Hetta (eller andra ”varma” ord) i titeln

Den här veckan ska böckerna i tisdagstrion ha "Hetta (eller andra varma ord) i titeln". Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Mitt första tips blir Instructions for a heatwave (Sommaren utan regn på svenska) av Maggie O'Farrell. Boken handlar om tre vuxna syskon som återvänder till familjehemmet när deras pappa plötsligt är försvunnen. De har alla olika minnen av pappan och teorier om vad som kan ha hänt, men de anar inte att mamman kanske vet något som de själva inte vet. 

2. Nästa bok blir Tennessee Williams klassiska pjäs Cat on a Hot Tin Roof. Pjäsen utspelar sig i den amerikanska södern, på Big Daddy Pollitts bomullsplantage. Maggie har gift sig med Brick Pollitt men är nu missnöjd med sitt äktenskap. Bricks vän Skipper har tagit livet av sig, och sedan dess dricker Brick i princip hela tiden och är likgiltig inför Maggie. Big Daddy är döende i cancer, men det är något som resten av familjen och läkaren inte har berättat för honom och hans fru. Lögnerna och de underliggande konflikterna hotar hela tiden att komma upp till ytan. 

3. Till sist, samlingen Vänskap & varma tassar där en rad kända författare skrivit noveller om sina förhållanden till hundar. Här finns noveller av exempelvis Majgull Axelsson, Göran Greider och Stina Stoor.


söndag 3 juli 2022

Juni 2022

Juni månads läsning har gått i spänningens tecken - det var inget jag hade bestämt mig för på förhand, men nu visar det sig att de flesta böcker jag läst under månaden faktiskt är deckare. 

Jag började med att läsa ut finske Max Seecks Ondskans nätverk, den andra boken i serien om kriminalöverkonstapel Jessica Niemi och hennes kollegor. Den här gången utreder de försvinnandet av influencern Lisa Yamamoto och hennes före detta pojkvän Jason Nervander, som båda saknas efter ett releaseparty i Helsingfors. Precis som i Seecks första bok i serien, Den trogne läsaren, får vi också glimtar ut Niemis eget förflutna, som den här gången verkligen hotar att komma ikapp och förstöra allt för henne. Riktigt spännande läsning.

Jag läste också en lite mer trivsam mordhistoria, nämligen Mordet i prästgården av Agatha Christie. Det här är den första boken där Miss Marple dyker upp och bidrar till en mordutredning. Allt utspelar sig i den idylliska byn St Mary Mead och mannen som hittas mördad är överste Protheroe, en man som flertalet personer hinner uttala sin avsky för innan mordet sker. Perfekt pusseldeckarintrig alltså.

En annan bok jag läst under månaden är Melmoth av Sarah Perry, författaren bakom The Essex Serpent, en bok som jag verkligen gillade. Jag visste faktiskt inte att Perry skrivit fler böcker och blev lockad av baksidestexten om Melmoth, en mystisk kvinnovarelse klädd i svart, ensam och dömd att vandra på jorden i eviga tider. Melmoth söker upp de som är skyldiga och lockar dem att vandra tillsammans med henne. Boken utspelar sig mestadels i Prag och handlar om den brittiska kvinnan Helen Franklin. Hon tillåter sig inga nöjen, sover på en hård brits och äter knappt. En dag får hon ett manuskript av en vän, som verkar nervös och rädd, och inte alls sig själv. Helen läser manuskriptet och börjar känna att någon iakttar henne. Handlingen utlovar verkligen spänning, men tyvärr tycker jag inte riktigt att bokens upplägg fungerar. Storyn är bra, men det är berättat på ett sätt som gör att det inte blir varken särskilt spännande eller otäckt. 

Jag hann med en deckare till, nämligen Slukhål av Tove Alsterdal. Det här är också den andra delen i en serie, och vi får åter igen möta Eira Sjödin, polisassistent i trakten av Ådalen. En man hittas ihjälsvulten i ett ödehus och polisen famlar efter motivet till brottet. Har du inte läst första delen i serien, Rotvälta, kan jag verkligen rekommendera den också.

Till bokcirkeln hade vi valt en helt annan typ av bok, nämligen Eufori: en roman om Sylvia Plath av Elin Cullhed. Jag tyckte mycket om den här boken. Cullhed skildrar Plath så att hon verkligen kommer till liv på boksidorna, och vi får läsa om hennes litterära skapande, hennes äktenskap med Ted Hughes och hennes psykiska ohälsa. Här finns massor att diskutera, till exempel angående mans- och kvinnorollen och skapandet kontra moderskapet, så boken passade bra som läsning just i bokcirkeln. Jag passade också på att läsa en av Plaths noveller, "Johnny Panic and the Bible of Dreams", och en volym med hennes dikter.

När bokcirkeln träffas igen i augusti kommer vi att inleda ett nytt tema som vi kallar "deckare med variation" (så blir det alltså ännu fler deckare framöver). Det är alltså tänkt att vara olika sorters deckare, kanske från olika tider och olika länder eller något annat som gör att boken skiljer ut sig. Vi ska inleda temat med att läsa Kerstin Ekmans Händelser vid vatten. Jag har läst boken, fast för många år sedan, så det ska bli kul att läsa igen och också diskutera den. Det är en bok jag minns som en favorit, även om jag inte kommer ihåg särskilt många detaljer. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...