torsdag 30 september 2021

Månadens tema: Satans sommar av Kim Faber & Janni Pedersen

September blev verkligen en deckarmånad för mig, mycket för att Månadens tema är just deckare, men också för att jag tycker deckare passar extra bra när höstmörkret lägger sig.

Nu har jag läst Satans sommar, den andra delen i Kim Fabers och Janni Pedersens serie om polisen Martin Juncker.

Boken fortsätter på sätt och vis där den första boken slutar, eftersom Charlotte Juncker, Martins hustru som är journalist, får ett tips som har med terrorattacken från Vinterland att göra. 

Junckers kollega Signe kan inte sluta att tänka på vad som egentligen hände efter attacken, och när Charlotte kontaktar henne, går hon emot strikta order för att hon vill få fram sanningen. Också Juncker får ett spännande fall på sitt bord, ett fall som har beröringspunkter med hans eget förflutna.

Det är också intressant att läsa om Junckers privatliv. Hans dotter kommer för att bo hos honom några dagar, och hon berättar att hon är gravid. Det är också dottern som hittar dagböcker som Junckers far skrivit, och Juncker tvingas konfronteras med sina känslor för pappan. 

Självklart hoppas jag på en tredje del i den här serien. Vågar jag gissa att den kommer att ha antingen höst eller vår i titeln?


Titel: Satans sommar
Författare: Kim Faber & Janni Pedersen
Översättare: Svante Skoglund
Utgivningsår: 2021
Förlag: Modernista
Antal sidor: 444

tisdag 28 september 2021

Tisdagstrion: Black Lives Matter

Den här veckan har tisdagstrion temat "Black Lives Matter." Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Mitt första tips är Tayari Jones Ett amerikanskt äktenskap, en bok som handlar om det nygifta paret Roy och Celestial. Båda två är framgångsrika och har hela livet framför sig, men när Roy blir anklagad för ett brott han inte begått ändras allt. Roy hamnar i fängelse och kan bara hoppas att Celestial finns där när han blir frikänd.

2. Vilken som av Colson Whiteheads romaner hade passat in på dagens tema, men till trion väljer jag hans Den underjordiska järnvägen. Boken skildrar det grymma livet på en bomullsplantage i Georgia och huvudperson är Cora, en tredje generationens slav. Hon lyckas till sist fly längs den underjordiska järnvägen, ett kodnamn för de personer som också i verkligheten hjälpte slavar att fly från södern till friheten i norr.

3. Till sist, Älskade av Toni Morrison. Boken handlar om Sethe, en förrymd slav som bor tillsammans med sin dotter Denver i 1870-talets Ohio. Senare dyker också Paul D upp, en man som precis som Sethe varit slav på bomullsplantagen Sweet Home i Kentucky. Älskade är det namn Sethe gett till den dotter hon själv tog livet av, för att flickan skulle slippa leva i slaveri. Det var många år sedan jag läste den här boken, och jag tänker att jag nog borde läsa om den och också läsa fler av de böcker av Morrison jag ännu inte läst.

måndag 27 september 2021

Månadens tema: Spökryttarna från Ordebec av Fred Vargas

Jag har läst ytterligare en deckare till Månadens tema i september. Spökryttarna från Ordebec är den sjätte boken i Fred Vargas serie om kommissarie Jean-Baptiste Adamsberg vid Paris kriminalrotel.

Den här gången blir Adamsberg uppsökt av en kvinna från Normandie som hävdar att hennes dotter sett de så kallade spökryttarna, en grupp levande döda som enligt legenden förebådar ond bråd död. 

Adamsberg tar sig an fallet, och vi får läsa en spännande historia som blandar modern verklighet och gammal folktro. Vi får också följa hur Adamsberg mer och mer lär känna sin son, som han tills nyligen inte ens visste att han hade.

Jag gillar verkligen Adamsberg, en lite förvirrad och långsam kommissarie, som med inte helt konventionella metoder ändå lyckas lösa de brott han utreder. Han har en speciell humor som faktiskt letar sig in i själva bokens berättarstil, vilket jag uppskattar. 

Det finns en del sju och en del åtta också i serien, så de böckerna har jag kvar att se fram emot.




Titel: Spökryttarna från Ordebec
Författare: Fred Vargas
Översättare: Marianne Öjerskog
Utgivningsår: 2013
Förlag: Sekwa
Antal sidor: 454 

torsdag 23 september 2021

Kaffepaus à la Pija

 
I Pija Lindenbaums senaste bilderbok går Vitvivan i huset med röda fönsterluckor och Gullsippan går i det med gröna. De tillhör varsin barngrupp som båda styrs av Schäfen, en hundliknande tant som gillar orättvisor. Vitvivorna får hålla på med dans, målning och studsmatta, medan Gullsipporna får passa upp, skala potatis och tvätta Vitsippornas smutsiga stövlar. Runt gårdsplanen har Schäfen ritat ett vitt streck som ingen får gå utanför. 

En dag kommer Vitvitan på att barngrupperna kan byta kläder med varandra. De är faktiskt inte så olika ändå och Schäfen märker ingenting. Nu får Vitvivorna göra det tunga arbetet och Gullsipporna får för första gången prova studsmattan. Vitvitan inser också att hon kanske vill göra något annat än det som Schäfen bestämmer. Kanske vill hon inte klippa håret i pottfrisyr och kanske vill hon till och med gå över den vitmålade gränsen.

Vitvivan och Gullsippan handlar om rättvisor och orättvisor, och om friheten att få vara sig själv. Jag hinner dricka mer än en kopp kaffe medan jag funderar över allt tänkvärt i den här boken.


Titel: Vitvivan och Gullsippan
Författare: Pija Lindenbaum
Utgivningsår: 2021
Förlag: Lilla Piratförlaget
Antal sidor: 44


tisdag 21 september 2021

Tisdagstrion: Böcker jag ser fram emot att läsa i höst

Den här veckan ska vi blicka framåt och tipsa om tre böcker vi ser fram emot att läsa i höst. Det måste förstås inte vara nya böcker, utan kan vara vadsomhelst du ser fram emot att läsa.

Tolka alltså temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Först ut i min trio är Kerstin Ekman, en av mina favoritförfattare som i dagarna kommit ut med sin roman Löpa varg. Boken handlar om Ulf Norrstig, en pensionerad jägmästare som funderar kring jakten, skogen och det egna åldrandet.  Jag ser extremt mycket fram emot att läsa.

2. Även den andra boken i min trio är skriven av en författare som jag verkligen gillar, nämligen Sara Stridsberg. Novellsamlingen Hunter i Huskvarna är också alldeles ny och självklart är jag sugen på att läsa. 

3. Till sist, Regissören av M.W. Craven, den tredje deckaren om Washington Poe och Tilly Bradshaw.  Jag var väldigt förtjust i de tidigare böckerna och vill gärna läsa den här. 

söndag 19 september 2021

Månadens tema: Förlåt oss våra synder av Jo Spain

I september är Månadens tema deckare, och jag valde länge och väl innan jag bestämde vilken bok jag skulle börja med. Förlåt oss våra synder är skriven av irländska Jo Spain, och jag lyckades verkligen pricka in en spännande bok.

Ett svårt skändat lik hittas i en park i Dublin och polisinspektör Tom Reynolds blir inkopplad på fallet. Han följer ledtrådarna till ett avlägset nunnekloster på landsbygden, och det verkar mer och mer som om något i klostrets förflutna har med mordet att göra.

Miljön är lockande, med det isolerade klostret och den snöstorm som rasar utanför. Också den historiska tillbakablicken på klostret (i likhet med många av verklighetens kloster) är intressant, med detaljer om så kallade Magdalenahem, där unga flickor blev institutionaliserade och ibland utsatta för grymma handlingar.

Jag gillar också bokens karaktärer - till exempel Tom Reynolds som oroar sig för sin gravida dotter, polisen Laura som vill ta reda på mer om vad som hände hennes moster i klostret på sjuttiotalet, och förstås de olika nunnorna. 

Förlåt oss våra synder är verkligen spännande och jag gillar den smarta upplösningen. Jag kommer säkert att läsa mer av Jo Spain.


Titel: Förlåt oss våra synder
Författare: Jo Spain
Översättare: Hanna Williamsson
Utgivningsår: 2019 (2015 i original)
Förlag: Modernista
Antal sidor: 428 


torsdag 16 september 2021

Shuggie Bain av Douglas Stuart

Shuggie Bain av Douglas Stuart tilldelades 2020 års Bookerpris, och boken är verkligen en värdig vinnare.

Romanen utspelar sig i Glasgow under 1980-talet. Shuggie, yngst i familjen, bor med sin mamma Agnes och sina syskon Catherine och Leek i fattiga omständigheter. Pappan, Shug Senior, en taxichaufför med smak för andra kvinnor, lämnar Agnes för en annan. Men innan han gör det ser han till att skaffa dem ett hem i utkanten av Glasgow i ett gruvområde. Agnes hade hoppats på att äntligen få uppleva något bättre, men blir istället fast i de här smutsiga kvarteren där alla verkar vara släkt med alla.

Shuggie och Agnes utvecklar ett alldeles speciellt band till varandra. Kanske för att Shuggie är minstingen och för att han verkar lite annorlunda än de flesta pojkarna i hans ålder, men också därför att han tar störst ansvar för att försöka underlätta för Agnes. Hon är nämligen alkoholist, och Shuggie och de andra syskonen är ständigt på sin vakt. 

De lyssnar efter ljud för att försöka avgöra i vilket skick och på vilket humör Agnes är när de kommer hem från skolan. De försöker hålla besökarna som vill dricka med Agnes och utnyttja henne sexuellt utanför dörren. Shuggie tror verkligen att han ska kunna få Agnes att sluta dricka om han bara stöttar henne tillräckligt. Men det blir uppenbart att det är omöjligt.

Historien om Shuggie och Agnes är verkligen gripande i all sin misär. Jag vill så gärna att Shuggie, som blir mobbad för att han är annorlunda, och Agnes, som är fast i sitt beroende, ska kunna lämna sina problem bakom sig. Det är jobbig läsning, men sättet Stuart har skrivit sin berättelse på gör att det samtidigt är en ren njutning.


Titel: Shuggie Bain
Författare: Douglas Stuart
Utgivningsår: 2020
Förlag: Picador
Antal sidor: 430

tisdag 14 september 2021

Tisdagstrio: Kroppen

Den här veckan har tisdagstrion tema "Kroppen." Det kan säkert tolkas på många sätt - kanske finns ett ord från kroppen eller en kroppsdel med i titeln, kanske handlar boken om kroppen och dess styrkor och svagheter, eller någonting helt annat...

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Först en bok som helt enkelt har en kroppsdel i sin titel, nämligen Death in Her Hands av Ottessa Moshfegh. Jag gillar den här författaren som ofta skriver lite annorlunda böcker. I den här romanen hittar huvudpersonen en handskriven lapp på stigen när hon är ute och går med sin hund. På lappen står det: "Her name was Magda. Nobody will ever know who killed her. It wasn't me. Here is her dead body." Huvudpersonen blir alltmer besatt av vem Magda var och vad som kan ha hänt, och snart glider fantasierna alltmer över i något slags verklighet.

2. Elsie Johanssons Sin ensamma kropp handlar om den äldre änkan Maliss. Hon vill inte slå sig ner i något slags pensionärstillvaro (vad det nu är), utan är nyförälskad och vill uppleva fysisk närhet igen.

3. Till sist, Köttets tid av Lina Wolff. Den här romanen handlar både om andlighet och om köttets lättja och kroppens drifter. Vi får träffa intressanta karaktärer som Mercuro Cano och nunnan Lucia i en faktiskt helt unik historia.

måndag 13 september 2021

Tystnaden av Don DeLillo

Tystnaden av Don DeLillo skildrar vad som händer med världen och människorna när den digitala kommunikationen bryts. I den här romanen tvingas ett plan att nödlanda, tevesändningarna och elektriciteten stängs av, och i en lägenhet samlas fem människor i en existentiell kris.

När allting annat slocknar verkar också medmänskligheten försvinna. En stor del av bokens text utgörs av dialog, men det är snarare som om personerna talar förbi varandra än med varandra. När Max konfronteras med den svarta teveskärmen börjar han själv tala som ett referat av den Super Bowl-match han hade tänkt titta på, och den unge mannen Martin börjar citera Einstein och en massa fakta. Stämningen är ödesmättad och det känns som om undergången är nära. 

Den här romanen är kort, bara 107 sidor, men den väcker många tankar. Vad innebär det egentligen att vara människa? Vad händer med vår kommunikation när all den moderna teknik vi är så vana vid havererar?


Titel: Tystnaden
Författare: Don DeLillo
Översättare: Rebecca Alsberg
Utgivningsår: 2021
Förlag: Albert Bonniers
Antal sidor: 107


torsdag 9 september 2021

Två noveller till novellflätan

 
Jag har läst två noveller som passar fint in i Novellflätan. I Pooneh Rohis Kräftfångst åker huvudpersonen, hans tjej och lilla dotter Ara ut med båt för att fånga kräftor. Han tänker att det här skapar minnen hos dottern, helt andra barndomsminnen än han själv har med sig från en annan kultur. Det är en finstämd och lite melankolisk novell. 

Kom så drar vi! av Josefiné Josefsson är istället rapp och talspråklig och handlar om en ung tjej och hennes kompisar. Det är fest, killar och sprit, men också en frånvarande mamma. När huvudpersonen får ett mejl att hon blivit vald till Stadens Stjärna, den tredjeringare som ska få gå längst fram i studentparaden, blir hon behandlad som en drottning av sina kompisar. Men allt kanske inte är som det verkar.


Titel: Kräftfångst
Författare: Pooneh Rohi
Utgivningsår: 2019
Förlag: Novellix
Antal sidor: 19

Titel: Kom så drar vi!
Författare: Josefiné Josefsson
Utgivningsår: 2019
Förlag: Novellix
Antal sidor: 23

tisdag 7 september 2021

Tisdagstrion: Pojkar, grabbar & män

I förra veckans tisdagstrio bekantade vi oss med fyrfota djur, och vi fick tips på böcker om exempelvis hundar, elefanter, hästar, ormar, grisar, tigrar och till och med en bergsget. Den här veckan håller vi oss i människornas värld, med temat "Pojkar, grabbar & män."

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Först ut i min trio är boken jag läser just nu, nämligen Shuggie Bain av Douglas Stuart. Boken handlar om pojken Shuggie och hans mamma Agnes som lever under tuffa förhållanden i åttiotalets Glasgow. Boken är riktigt bra.

2. Odysseus pojke är Annika Thors bok om Telemakos som går hemma på Ithaka och väntar på sin pappa som dragit ut i kriget. Vi känner igen berättelserna om Odysseus stordåd, men här får vi leva oss in hans sons tillvaro och känslor.

3. Till sist, Mannen på balkongen, den tredje boken i Sjöwall Wahlöös serie Roman om ett brott om Martin Beck och hans poliskollegor.

fredag 3 september 2021

Påfyllt med teman i tisdagstrion

 
Nu har jag fyllt på med höstens teman i tisdagstrion:

  • Vecka 36: Pojkar, grabbar & män
  • Vecka 37: Kroppen
  • Vecka 38: Böcker jag ser fram emot att läsa i höst
  • Vecka 39: Black Lives Matter 
  • Vecka 40: Årstid i boktiteln
  • Vecka 41: Konst & fotografi
  • Vecka 42: Höstfärger
  • Vecka 43: Halloween 
  • Vecka 44: Böcker/författare från mina hemtrakter
  • Vecka 45: Dag eller natt i titeln
  • Vecka 46: Vägar, broar och tunnlar
  • Vecka 47: Massor av mord 
  • Vecka 48: Tunna böcker
  • Vecka 49: Bröllop & begravning
  • Vecka 50: Isigt, kallt eller vitt
  • Vecka 51: Julböcker

Hoppas ni hänger med ända fram till jul!

onsdag 1 september 2021

Månadens tema är deckare

Så är tydligen hösten här. I alla fall har det helt plötsligt (så känns det i alla fall) blivit september.

Månadens tema den här första höstmånaden är "deckare". Om regnet och kylan nu ska fortsätta, tycker jag det ska bli riktigt mysigt att krypa upp i soffan och läsa någon eller flera av de här spännande böckerna:

Spökryttarna från Ordebec är den sjätte delen i Fred Vargas serie om kommissarie Adamsberg i Paris. Jag har läst och gillat de andra, och tycker som omväxling det är trevligt med deckare som inte är anglosaxiska eller svenska.

Denise Mina var det längesen jag läste något av, men nu hittade jag hennes Verkliga brott som jag blev nyfiken på. Jag har också sett goda omdömen om Kvinnan i fönstret av A J Finn, så den fick följa med hem från biblioteket. 

Till Dublin kan jag bege mig om jag väljer att läsa Förlåt oss våra synder av Jo Spain, en deckare som blivit prisad både i Irland och i Sverige. En författare jag borde läsa mer av är Belinda Bauer (har bara läst hennes första), så jag passade också på att låna hem hennes När repet brister

Underst i högen ligger Järtecken av Christoffer Carlsson. Jag vet inte hur många gånger jag konstaterat att jag vill läsa någon av hans deckare, så nu kanske det äntligen är dags. Jag är också sugen på att läsa Satans sommar av Kim Faber och Janni Pedersen, uppföljaren till Vinterland, som jag verkligen gillade. Jag står i reservationskön på boken på biblioteket, så jag får väl se om den hinner komma innan min deckarmånad är över.

Klicka på titlarna för att läsa mer om böckerna.

Har du någon favorit i min läshög, eller har du någon helt annan deckare du vill tipsa mig om?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...