söndag 30 juni 2024

Novellresan i juni: Sammanfattning av Skärgården

Juni månad tillbringade Novellresan i Skärgården. Här sammanfattar jag de noveller jag läste på temat.

Om du vill får du gärna lägga in länkar här i inlägget till det du läst och skrivit om, så kan vi lättare klicka oss runt och ta del av varandras läsupplevelser.


Tove Jansson kändes självskriven för temat och jag läste två av hennes noveller: Ön och Ekorren. Båda utspelar sig på skärgårdsöar och särskilt Ekorren är fängslande med huvudpersonens samexistens med en ekorre som kommer iland och får henne att förändra sina invanda rutiner.

Betydligt läskigare läsning blev det med John John Ajvide Lindqvists novell Nattrodd som handlar om två äldre kvinnor som varje år gör en resa till en speciell ö i skärgården. Det handlar om deras vänskap, men också om vad som ligger dolt i deras starka band till varandra.

Ett par äldre noveller blev det också genom August Strindberg. Jag läste både Skräddarns skulle ha dans och En berättelse från Stockholms skärgård. Strindberg kan verkligen levandegöra skärgårdsmiljön och personerna som bor i den!

Hur har det gått med er novelläsning?

tisdag 25 juni 2024

Tisdagstrion: Böcker med titlar som börjar på P

Böcker med titlar på P är det som vi ska tipsa om i veckans tisdagstrio. Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Jag inser att jag har valt tre böcker vars titlar faktiskt inte bara börjar på P, utan också låter lite lika. Först ut är Possession av A.S Byatt, en roman som ofta beskrivs som en blandning mellan en litterär deckare och en kärleksberättelse. Boken vann dessutom Bookerpriset 1990. Det var många år sedan jag läste Possession, men jag skulle gärna läsa om den igen nu. 

2. Persuasion är en av mina favoritböcker av Jane Austen. Boken handlar om Anne Elliot som vid 19 års ålder träffar och förlovar sig med Frederick Wentworth, en ung man ännu utan pengar och framgång. Anne får rådet att slå upp förlovningen och gör också det, trots att hon fortfarande älskar Wentworth. Flera år senare korsar deras vägar igen.

3. Till sist, Passionen av Jeanette Winterson, en drömsk och fantasifull berättelse där kycklingkocken Henri lämnar Napoleons armé och möter Villanelle, en fiskardotter som har simhud mellan tårna. Dessa två utforskar Venedigs vindlande gränder på jakt efter Villanelles hjärta. 


tisdag 18 juni 2024

Tisdagstrion: Något mjukt i titel, handling eller på omslag

Böckerna i tisdagstrion ska den här veckan ha "något mjukt i titel, handling eller på omslag." Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. En harunge är säkert mjuk, så först ut i min trio är Ina Rosvalls roman med just namnet Harungen. Boken utspelar sig i laboratoriemiljö, där forskarna försöker förstå djurens medvetande genom att utföra olika experiment. Datan laddas sedan upp i något de kallar för miman, en slags biomassa som växer och skiftar som av en egen vilja. En dag hittar huvudpersonen en harunge, som hon bestämmer sig för att koppla upp mot miman.

2. Kallt nog för snö av Jessica Au fick jag med mig hem från biblioteket häromdagen. Jag har inte hunnit börja läsa den ännu, men bestämde att den ändå fick vara med i trion med sin mjuka snö i titeln. Boken handlar om en kvinna som gör en resa till Japan med sin åldrande mor. De gör sånt man brukar göra på resor - går på museer, äter på restaurang - men i samtalen och mellan raderna växer en långt större berättelse fram. 

3. Till sist, Fjädrar av Jacqueline Woodson, en bok där Frannie, en ung svart tjej i sjuttiotalets USA, bor i en stad som delas på mitten av en motorväg. På ena sidan vägen bor bara svarta och på andra sidan bara vita, men en dag börjar en ny kille i Frannies klass. Han är vit och ser ut som Jesus med sitt långa ljusa hår. Boken handlar också om Frannies bror som är döv och Frannies kompis Samantha. 

tisdag 11 juni 2024

Tisdagstrion: Tre böcker i samma typ av miljö

Den här veckan har tisdagstrion temat "tre böcker i samma typ av miljö." Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Jag inleder min trio med The Secret History av Donna Tartt, och väljer alltså en miljö som skulle kunna beskrivas som skol- och universitetsmiljö. Boken handlar om en grupp med sex studenter och deras lärare, som ägnar sig åt latin och antik grekisk kultur vid ett prestigefyllt college i Vermont. Boken berättas genom Richard Papen som ser tillbaka på sin tid i gruppen, och de dekadenta händelser som så småningom leder till att allt spårar ur på värsta tänkbara sätt.

2. The Truants av Kate Weinberg utspelar sig också i universitetsmiljö, fast i England. Precis som i The Secret History kretsar berättelsen kring en grupp annorlunda studenter och en karismatisk lärare. Här finns passion, svartsjuka och mörka hemligheter, och dessutom en mordgåta.

3. Till sist, ännu en bok i skolmiljö, närmare bestämt Special Topics in Calamity Physics av Marisha Pessl. Boken handlar om Blue som levt ett kringflackande liv med sin pappa gästprofessorn. Sista året på high school tycker pappan ändå att Blue ska tillbringa på ett och samma ställe, så hon börjar på St. Gallway School, där hon blir involverad i en grupp studenter som kallas "De blåblodiga." I centrum för gruppen finns Hannah Schneider, skolans karismatiska filmlärare.

tisdag 4 juni 2024

Tisdagstrion: Hjärta & hjärna (i titel, handling eller på omslag)

Hjärta & hjärna är temat för veckans tisdagstrio, och det går lika bra om en eller båda av dessa två återfinns i en boks titel, handling eller på omslaget.

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Den bok jag direkt kommer att tänka på är PC Jersilds En levande själ. Romanen berättas av Ypsilon, en amputerad mänsklig hjärna som flyter runt i ett akvarium. Han har ett öga kvar och två slokande öron, och han observerar vad som händer omkring honom på den medicinska koncernen Biochine Medical Corp där han utsatts för experimentet och nu vårdas av läkarna och sjuksköterskorna.

2. Nästa bok har jag inte läst ännu, men det kommer jag med all säkerhet snart att göra. Bleeding Heart Yard är den tredje boken i Elly Griffiths serie om polisen Harbinder Kaur, en karaktär som jag faktiskt tycker lika mycket om som Griffiths Ruth Galloway. När jag skriver detta inser jag att det också kommit en fjärde del, The Last Word, så den hamnar också på min läslista.

3. Till sist, Depphjärnan: Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? av Anders Hansen. Det är inte så ofta jag läser fackböcker, men den här tyckte jag var riktigt intressant. Man får lära sig mer om hur hjärnan fungerar, om evolutionen och om hur man kan förstå och leva sitt liv i dagens moderna samhälle. 

söndag 2 juni 2024

Novellresan i juni: Skärgården

I juni ska vi bege oss ut i Skärgården i Novellresan 2024

Jag har svårt att inte tänka på Tove Jansson när jag föreställer mig skärgården, men det finns ju också andra som har starka band till den här miljön. I novellerna jag valt ut kan du besöka både den finska skärgården, Stockholms skärgård och skärgårdsmiljöer från västkusten.

Läs en av novellerna jag tipsar om, läs flera eller läs alla - du väljer! (det går förstås också lika bra att läsa helt andra noveller på temat). 

  • Tove Jansson, Ekorren
  • Tove Jansson, Ön
  • Jens Liljestrand, Sandhamn 
  • John Ajvide Lindqvist, Nattrodd
  • Viveca Sten, Iskalla ögonblick : tio skärgårdsberättelser
  • August Strindberg, "Skräddarns skulle ha dans" ur Skärkarlsliv 
  • August Strindberg, "En berättelse från Stockholms skärgård" ur I vårbrytningen

Novellresan i maj: Sammanfattning av Västerbotten

Under maj reste vi norrut i Novellresan 2024, närmare bestämt till Västerbotten. Här sammanfattar jag de noveller jag läste på temat.

Om du vill får du gärna lägga in länkar här i inlägget till det du läst och skrivit om, så kan vi lättare klicka oss runt och ta del av varandras läsupplevelser.


Jag läste en novell av var och en av de fyra författare jag tipsade om inför resan: P O Enquist, Torgny Lindgren, Sara Lidman och Stina Stoor. Jag visste det redan, men fick återigen bekräftat, att denna kvartett verkligen är läsvärda författare som jag varmt kan rekommendera.

Av P O Enquist läste jag Mannen i båten, en novell som handlar om två pojkar som stjäl överblivet timmer från flottarna och bygger sig en flotte. De ger sig ut på sjön och det är äventyr, sommarglädje och kamratskap, men här finns också en väntande katastrof. 

I samlingen Berättelserna av Torgny Lindgren finns massor av intressant. Jag fastnade till slut för Merabs skönhet, en novell som handlar om en enstörig man som lever i nära samklang med sin kor. Särskilt Merab är nästan överjordiskt vacker och det är tydligt att dessa kor är berättarens allt. Men en dag när korna kommer hem från betet i skogen märker berättaren en av dem blivit skadad. Kan hon ha råkat ut för en olycka? För det kan väl ändå inte vara så att det är en människa som har orsakat plågan?

Av Stina Stoor läste jag Monte Carlo, en novell om Sandra och hennes storasyster Anneli, på gränsen till vuxenvärlden, men ändå inte riktigt. Som vanligt är det en ren njutning av ta del av Stoors språk och beskrivningar. 

Till sist, Sara Lidmans Fröken, en novell om en vandrare som emellanåt kommer till Ön med sin sax och sin klippmaskin och friserar alla invånarna. Han är frökenlik och de driver lite med honom för hans långa rock, hans smala gestalt och vita händer. Men när han berättar sina historier lyssnar alla andäktigt. 

Hur har det gått med er novelläsning?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...