söndag 30 mars 2014

Tipsa mig om romaner med Paris-miljö!

Nu är det bestämt att familjens sommarsemester blir i Paris, och för att komma i den rätta franska stämningen tänkte jag försöka läsa några olika romaner som utspelar sig där.
 
Har du något bra tips? Vilken genre som helst, nytt eller gammalt - jag är nyfiken på allt!


File:Paris - Eiffelturm und Marsfeld2.jpg

torsdag 27 mars 2014

Inventering av Erlend Loe

Poeten Nina Faber har just återvänt hem efter flera år i Istanbul. Hon har en lång men inte särskilt lyckad diktarkarriär bakom sig. Nu känner hon att hennes tid har kommit - med diktsamlingen Bosporen ska hon få det erkännande hon hela tiden har förtjänat.
 
Att den nya diktsamlingen når framgång är viktigt för Nina på flera plan: "Hon vill resa igen, hon vill betala sina räkningar i tid, och innerst inne vill hon dessutom glänsa." Hon sätter alltså alla sina förhoppningar till denna diktsamling och när en inplanerad uppläsning i en bokhandel blir inställd - de skyller på att de ska inventera, vilket visar sig vara en ren lögn - tar Nina första steget i den serie av handlingar som inte kan kallas något annat än Pay Back Time.
 
Jag ska inte avslöja exakt vad det är som Nina Faber gör, för det skulle förstöra er läsupplevelse. Men hon går verkligen bärsärkagång och inblandade i händelseförloppet är bland annat en anställd i en bokhandel, en illvillig recensent, Ninas psykolog och en golfboll!
 
Det är roligt och absurt på samma gång, och har man läst något av Erlend Loe tidigare känner man väl igen sig. Samtidigt säger boken något om villkoren för en poet idag, och den berör också frågan om vad som egentligen är ett lämpligt beteende för en kvinna i mogen ålder. Nina Faber går i alla fall långt utanför den mallen, och jag gillar att läsa om hennes galenskaper!
 
 
Titel: Inventering
Författare: Erlend Loe
Utgivningsår: 2014
Översättare: Lotta Eklund
Förlag: Alfabeta
Antal sidor: 136
 
 
 
 

Bokgeografi Italien

Bokgeografin leds av Linda på Enligt O - hon är vår reseledare när vi varje vecka tipsar om böcker, författare och kultur från ett speciellt land. Den här veckan gör vi ett nedslag i Italien.
 
1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Italien eller är skriven av en författare med anknytning dit.
 
En stor favorit hos mig är Silvia Avallones Stål, som kom ut på svenska 2012. Boken handlar om de unga flickorna Anna och Francesca i den toskanska kuststaden Piombino. De växer upp i arbetarklassmiljö, ständigt i det stora stålverkets skugga, och från denna Italiens baksida får man uppleva deras storslagna drömmar om ett bättre liv.
 
En annan stark läsupplevelse med anknytning till Italien är Dan Browns Angels and Demons (2000). Ni känner förstås alla till professor Robert Langdon, som ofta hamnar i händelsernas mitt tack vare sina stora kunskaper om symboler. Angels and Demons utspelar sig i Rom och Vatikanstaten och inbäddat i själva mysteriet är otaliga konstverk, symboler och platser hämtade ur verkligheten. Förutom att det är en riktigt spännande bok, var jag extra fascinerad eftersom jag precis hade varit på en studieresa med jobbet just i Rom.
 


Några fler böcker av italienska författare som jag läst och tyckt om, vill jag gärna nämna. En liten tunn roman med mycket innehåll är Alessandro Bariccos Silke (på svenska 1998), där vi kan läsa om Hervé Joncour som reser till Japan för att handla med silkesmaskar. En annan favorit är Paolo Giordanos Primtalens ensamhet (2009 på svenska), som handlar om den starka men komplicerade vänskapen mellan Mattia och Alice. Till sist vill jag nämna Italo Calvinos vackra bok Invisible Cities (originalet från 1972). I boken bjuder Kublai Khan in Marco Polo för att han ska berätta om alla städer han besökt. Men trots alla platser han berättar om, är det ändå alltid en variant av hemstaden Venedig som Marco Polo beskriver.
 
På tal om Venedig, skrev jag i en bokbloggsjerka för ett tag sedan om just Venedig som en litterär miljö. Det finns verkligen massor med romaner som utspelar sig i Venedig, till exempel verk av Shakespeare, Evelyn Waugh och Jeanette Winterson. Läs hela inlägget om Venedig här.
 
2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Italien. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
 
Andrea Camilleri (1925 -) är författare till böckerna om den sicilianske polisen Salvo Montalbano. Camilleri föddes på Sicilien men bor numera i Rom. Han har förutom att skriva Montalbano-deckarna också skrivit andra romaner, och har dessutom arbetat med teve och teater. Men visst är det som Montalbanos skapare han är mest bekant för oss.
 


Jag gillar böckerna, men får erkänna att jag nästan är ännu mer förtjust i filmatiseringarna med Luca Zingaretti i huvudrollen. Jag älskar den sicilianska miljön: Montalbanos lilla lägenhet med havet strax utanför, och de otaliga restauranger där han avnjuter sin mat under absolut tystnad. Och vem kan låta bli att charmas och roas av den godhjärtade Catarella, som alltid klantar till det på något vis?
 

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Italien, som du inte läst, men är nyfiken på.
 
Jag har aldrig läst något av Umberto Eco. Hans välkända Rosens namn (till svenska 1983) står  i bokhyllan - en fin pocket med guldig rygg. Jag känner ju till handlingen från filmversionen, men jag är nyfiken på bokupplevelsen!
 



4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Italien.
 
Var ska jag börja? Konsten, operan, maten och vinet... Det finns så otroligt många fantastiska inslag i den italienska kulturen! Jag reser gärna dit och upplever en mix av allt det där, och på hemmaplan lagar jag gärna italiensk mat och lyssnar på italiensk opera.
 
 




onsdag 26 mars 2014

En författarafton med Theodor Kallifatides

Igår befann jag mig i Åhus församlingshem för att lyssna på Theodor Kallifatides. Biblioteket i Åhus har under våren ordnat en läsecirkel i tre delar, kallad 3 x Theodor Kallifatides, en författarmeny. Jag har inte själv varit med under hela resans gång - förrätten bestod av en presentation av Kallifatides författarskap, huvudrätten var en diskussion av några av hans böcker - men igår hoppade jag in lagom till desserten, som var ett möte med författaren själv.
 
Vi var många som hade kommit för att lyssna, ovanligt många förmodligen, för att vara ett biblioteksarrangemang på en liten ort. Men det är något med Kallifatides som drar och lockar... Och då menar jag inte bara att han är en framgångsrik författare. Jag har sett honom tidigare och minns hur imponerad jag blev av hans närvaro, hans humor och hans intelligens.
 
Igår pratade han (i dialog med Immi Lundin) om exilen, om tvåspråkigheten och om varför han har valt att skriva på svenska trots att hans inre begreppsvärld förstås för alltid kommer att vara den grekiska. Han talade om kärleken, lögnen och friheten. Han talade om Med sina läppars svalka,  den nya boken som kommer ut till hösten, och om hur det var när han debuterade.
 
När jag kom ut från föredraget kände jag mig...
 
... berikad.
 
Jo, precis så var det.



 

Kaffepaus à la Barbro



Grattis Barbro Lindgren till den fina ALMA-priset!

måndag 24 mars 2014

Topp-100-trippeln: Alice's Adventures in Wonderland

Nu har jag läst ut den första boken i  min egen läsutmaning Topp-100-trippelnAlice's Adventures in Wonderland (1929) av Lewis Carroll.
 
Alice i Underlandet är ju en sån där bok som de flesta kan handlingen i, eftersom den finns i olika barnversioner och också i flera olika filmatiseringar. Men kanske är det för dig som det var för mig, att du faktiskt aldrig har läst originalberättelsen. När jag letade igenom listan över de 100 bästa romanerna som ligger till grund för Topp-100-trippeln, fastnade mina ögon just på Alice och jag kom på att jag faktiskt till och med hade ett helt obläddrat exemplar i min egen bokhylla. Så Alice fick det bli!
 
Ni känner kanske till bakgrunden för berättelsen? Lewis Carroll (eller Charles Lutwidge Dodgson som var hans riktiga namn) bodde under större delen av sitt liv i Oxford, där han först var student och sedan föreläsare i matematik vid Christ Church College:
 
 
Dodgson var en ganska blyg person och led av en grav stamning, men när han tillbringade tid med barn var all hans blyghet som bortblåst. Han tyckte speciellt om att umgås med små flickor (och nej, det verkar faktiskt inte ha funnits några som helst fula baktankar med i spelet) - han gjorde magiska trick, gillade att hitta på matematiska gåtor och ordlekar, och framförallt brukade han dikta ihop historier för att roa barnen.
 
Bokens Alice bygger på en verklig förlaga, nämligen Alice Liddell, dottern till Christ Churchs Dean. Hon var Dodgsons speciella vän och gjorde ett oförglömligt intryck på honom. Från sina rum på Christ Church hade Dodgson utsikt över familjen Liddells muromgärdade trädgård och kunde se Alice och hennes två systrar stoja och spela krocket därnere.
 
Sommaren 2011 gick jag en kurs om Jane Austen just på Christ Church College (läs mer om detta här) och som deltagare fick man följa med på en specialrundvandring till platser där man som vanlig besökare på Christ Church inte har tillträde, till exempel just The Dean's Garden. Det var lätt att föreställa sig hur Alice sprang runt och lekte därinne och guiden visade oss också den lilla gröna dörr i muren som Dodgson använde som inspiration alldeles i början av romanen när Alice har ramlat ner i kaninhålet och befinner sig i ett rum med massor av små dörrar.
 
Alice's Adventures in Wonderland kom till en dag när Dodgson och hans vän, Mr. Duckworth, gjorde en båtutflykt med de tre Liddell-flickorna: Lorina (Ina), Alice och Edith. Flickorna bad om en saga - en lång saga som räckte både för båtturen och för picknicken när de kom fram till Godstow - och då diktade Dodgson ihop berättelsen om Alice som faller ner i ett kaninhål och hamnar i underjorden. Han hade inte för vana att skriva ner sina berättelser, vilka var rena improvisationer och olika från gång till gång. Men den här gången gjorde nog sagan större intryck på barnen än vanligt, och vid båtturens slut bad Alice honom att skriva ner den till henne. Efter en del tjat gjorde han verkligen som Alice bett honom, och hon fick boken som present. Några år senare trycktes den också som en riktig bok så att alla skulle kunna läsa den.
 
Också nuförtiden är båtutflykter populära i Oxford

Ända sedan dess har Alice i Underlandet fascinerat både barn och vuxna. Den har översatts och tryckts i mängder av nya upplagor, och många är de forskare som försökt tolka vad alla bokens märkligheter står för. Det finns allegoriska tolkningar, pyskoanalytiska tolkningar, symboliska tolkningar... Men med tanke på bokens uppkomst tycker jag man kan läsa den enbart som en nonsensberättelse som är avsedd att roa läsarna. Att sedan alla böcker säger något om de som skrivit dem, och att Lewis Carroll var en intressant man att försöka bilda sig en uppfattning om, kan jag förstås förstå. Tydligen var det också så att mycket av det som dyker upp i boken hade sina verkliga inspirationskällor i platser och personer som troligen var mycket välkända för Alice och hennes systrar.
 
Boken inleds, som ni förstås redan vet, med att Alice får syn på en vit kanin som hon följer efter. När den hoppar ner i ett kaninhål, gör hon också det, och hon faller i vad som tycks en evighet. När hon väl når botten blir inget sig likt längre, för i Underjorden råder helt andra spelregler än uppe i den vanliga världen. Hon dricker magiska drycker som gör henne omväxlande lång och pytteliten, och hon träffar alla de märkliga figurer som befolkar Underjorden. Här blir det riktigt underhållande, tycker jag. Med glädje läser jag om Hattmakaren, den blå larven, ödlan Bill, dodon och alla de andra.
 
 
Jag blev alltså väldigt förtjust i min första bok i Topp-100-trippeln. Säkert hjälpte det att jag själv besökt Oxford och lätt kunde föreställa mig hur verklighetens Alice spelade krocket i sin trädgård, hur hon åkte båt på Cherwell-floden och vandrade över ängarna intill Christ Church College.

Om du skulle ha vägarna förbi Oxford rekommenderar jag, förutom ett obligatoriskt besök på Christ Church (också viktigt i till exempel Harry Potter), att du dessutom tittar in i Alice´s Shop på gatan mittemot. På Alice tid kunde hon köpa godis här, men idag är det en liten butik helt tillägnad Lewis Carrolls litterära värld:
 
 
Om du också vill vara med i Topp-100-trippeln, är du förstås varmt välkommen att delta! Allt du behöver göra är att välja tre ännu olästa böcker från listan över de hundra bästa böckerna, och sedan har du hela 2014 på dig att läsa dem och att skriva något om dem på din blogg. Läs mer om hur du går tillväga här.

Den första boken i utmaningen är alltså avklarad för min del, så nu ser jag fram emot mina nästa två. Jag har inte bestämt ännu om jag ska börja med James Joyce Ulysses eller Thomas Manns Huset Buddenbrook.

fredag 21 mars 2014

Bokbloggsjerka i teatermiljö

Idag handlar Annikas bokbloggsjerka om pjäser, vilket jag tycker är extra kul. Frågeställningen är den här:

Har du sett någon pjäs eller liknande som du av en eller annan anledning tvingades att se men som du absolut inte gillade?

Om du vill får du vända på frågan för att i stället berätta om en pjäs eller liknande som alla bara MÅSTE se.

Jag kan ju börja med att säga att jag aldrig någonsin blivit tvingad att se någon pjäs, helt enkelt eftersom jag älskar att gå på teater. Så även om jag till exempel genom skolan någon gång blivit beordrad att se en viss pjäs, har jag snarare sett det som en belöning än som ett nödvändigt ont. Därför tänker jag i min jerka berätta om några positiva teaterupplevelser istället.

Även om jag aldrig skulle få för mig att själv ställa mig på en scen, är det något väldigt speciellt med just teatermiljön. Det är något med lukten (kanske från de gamla dammiga kulisserna) och tystnaden just innan ridån ska gå upp, som är magisk. Det finns många fina gamla teaterbyggnader som förstärker den här speciella känslan - till exempel har vi i min hemstad Kristianstad en väldigt fin teater.



Kristianstad teater

Annika skriver att hon aldrig varit något större fan av Shakespeare, och också där måste jag nog vara lite tvärtemot i veckans jerka. Jag tycker nämligen väldigt mycket om William Shakespeare, och har sett många av hans pjäser både på svenska och engelska.

Ett minnesvärt exempel är en föreställning med Rikard Wolff som Richard III just på Kristianstad teater, men de Shakespearepjäser som gjort allra störst intryck på mig har jag sett i England.

Jag har till exempel besökt Shakespeares födelsestad Stratford-upon-Avon flera gånger, och då också passat på att i alla fall se en av de Shakespeare-pjäser som för tillfället satts upp av Royal Shakespeare Company. En av mina absoluta favoriter är Macbeth - den pjäsen är dramatisk, blodig och extra intressant med den starka Lady Macbeth som driver på sin make i hans onda handlingar.
 
Huset där Shakespeare föddes
 
I London höll Royal Shakespeare Company, i alla fall då, till på Barbican, ett kulturkomplex nära the City of London. Härifrån minns jag speciellt en uppsättning av Hamlet. Som ni kanske vet slutar denna tragedi med att alla i pjäsen ligger döda på scenen. När man som åskådare ser att den siste personer har stillnat, gör man sig beredd att börja applådera. Men precis just då började tonerna till The Verves "Bittersweet Symphony" att strömma genom salen, och det blev verkligen en extra häftig avslutning på en mycket gripande pjäs:
 
 
Om du också vill delta i jerkan är det bara att svara på veckans fråga i ett inlägg på din blogg, och sedan lämna en länk hos Annika. Läs hela instruktionen här.

Världspoesidagen - Wislawa Szymborska

File:Wisława Szymborska čte - Svět knihy 2010 (002).JPG
Idag på världsbokdagen vill jag berätta lite om en av mina favoritpoeter, Wislawa Szymborska (1923-2012). Hon kom från Polen och var både essäist, översättare och poet.
 
1996 blev hon tilldelad Nobelpriset i litteratur med motiveringen:
 
"för en poesi som med ironisk precision låter det historiska och biologiska sammanhanget träda fram i fragment av mänsklig verklighet."
 
Hennes dikter är inte konstlade, utan har istället en nästan sparsmakad stil. Ämnesområdena hon tar upp har en stor bredd, alltifrån kärlek och historiska skeenden, till vardagsbetraktelser om föremål och händelser som hos någon annan hade kunnat bli banala. Mest framträdande är kanske den dräpande ironi hon ofta använder sig av, men samtidigt visar hennes dikter också på en stark medkänsla.
 
Om ni inte har läst Szymborska, så kan jag bara säga: Gör det!
 
Här kommer ett smakprov på hennes diktning, hämtat ur boken Dikter 1945-2002 (utgiven 2003, i översättning och med efterord av Anders Bodegård):
 
 
Lycklig kärlek
 
Lycklig kärlek. Är det normalt,
är det seriöst, är det till någon nytta -
vad ska världen med två människor
som inte har ögon för världen?
 
Höjda till skyarna utan att förtjäna det,
första bästa par på miljonen, ändå övertygade
att så måste ske - som belöning för vad? Ingenting;
ljuset fallet ingenstans ifrån -
varför just på dem och inga andra?
Kränker det rättvisan? Ja.
Stör det noga staplade principer,
störtar det moralen från höjderna? Det stör, det störtar.
 
Titta på dessa lyckliga:
om de ändå kunde simulera lite,
spela beklämning för att uppmuntra vännerna!
Hör hur de skrattar - anstötligt.
Och språket de talar - skenbart begripligt.
Allt deras konstrande och krusande,
de utstuderade plikterna gentemot varandra -
det ser ut som en stämpling bak mänsklighetens rygg!
 
Det är svårt att förutse vad det kunde leda till
om deras exempel var möjligt att följa.
Vad finge då religioner, poesier lita till,
vad bleve då ihågkommet och vad åsidosatt,
vem ville då bli kvar i kretsen?
 
Lycklig kärlek. Är det nödvändigt?
Takt och förnuft bjuder att tala tyst om den,
som om en skandal i Livets högre sfärer.
Präktiga ungar föds utan dess hjälp.
Aldrig någonsin kan den befolka jorden.
Den inträffar ju så sällan.
 
Låt människor som inte upplevt lycklig kärlek
påstå att det ingenstans finns någon lycklig kärlek.
 
I den tron får de lättare att leva och att dö.

torsdag 20 mars 2014

Bokgeografi Ryssland

Den här veckan tar oss Enligt O:s bokgeografi till Ryssland, ett land som onekligen har en imponerande litterär historia.
 

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Ryssland eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Som ni kanske har märkt vid det här laget gillar jag att läsa klassiker, och när det gäller Ryssland finns det förstås massor att välja mellan. Jag begränsar mig här till att nämna tre av de kanske mest ansedda titlarna:

 
Leo Tolstojs Anna Karenina, med sin berömda inledningsmening: "Alla lyckliga familjer är varandra lika, men den olyckliga familjen är alltid olycklig på sitt speciella sätt", skrevs mellan 1873 och 1877. Det är en av de riktigt stora kärleksromanerna - Anna Karenina möter greve Vronskij under ett besök hos sin bror i Moskva, och trots att Anna Karenina redan är gift och har en liten son, klarar hon inte av att kämpa emot den passion som Vronskij väcker hos henne.
 
Damen med hunden av Anton Tjechov gavs ut för första gången 1899. Novellen utspelar sig i den lilla badorten Jalta och skildrar ett kärleksmöte mellan en erfaren medelålders man med många kärleksaffärer bakom sig, och en ung kvinna som flytt undan sitt äktenskapliga liv.
 
Fjodor Dostojevskijs roman Brott och straff (1866) är förstås en riktig klassikernas klassiker. Studenten Raskolnikov mördar en pantlånerska, och läsaren får följa honom genom hans ruelse där han vandrar genom S:t Petersburgs gator.
 
2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Ryssland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
 
Här vill jag berätta om Vladimir Nabokov som föddes i Ryssland 1899, men som senare i livet kom att bo både i England, Tyskland, USA och slutligen Schweiz, där han också dog 1977. Han skrev sina första nio romaner på ryska, men den roman som han blev världsberömd för skrevs 1955 och på engelska.
 
Jag syftar förstås på Lolita, romanen om den medelålders mannen Humbert Humberts sexuella besatthet av den 12-åriga Dolores "Lolita" Haze. Boken blev kontroversiell och begreppet Lolita har sedan dess för alltid förknippats med en sexuellt mogen ung flicka.

 
Många har inspirerats av Lolita - till exempel finns flera filmatiseringar. Också den svenska författaren Sara Stridsberg har använt sig av Lolita i romanen, Darling River (2010), där Dolores Haze är en av huvudpersonerna.

Förutom att vara en världskänd författare, var Nabokov också fjärilssamlare och gillade att klura på schackproblem.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Ryssland, som du inte läst, men är nyfiken på.

Jag är nyfiken på att läsa Olga Grjasnowas roman Ryssar är såna som gillar björkar (2012). Grjasnowa föddes i dåvarande Sovjetunionen i en rysk-judisk familj, men flydde sedan till Tyskland. Boken handlar om den unga kvinnan Masja, som under romanens gång hamnar i Baku, Frankfurt och Tel Aviv.


Jag vill också gärna läsa Science Fiction-romanen Metro 2033: den sista tillflykten, skriven av Dmitrij Gluchovskij 2005. Såhär står det att läsa om romanen på adlibris:

"MOSKVA ÅR 2033. Civilisationens nordligaste utpost, en ensam metrostation, attackeras av gåtfulla varelser som uppstått i det sista kriget. Världen ligger i ruiner, jordytan är kontaminerad och ett rov för solens dödliga strålar. En sista människospillra har sökt skydd i Moskva-metron, världens största atombombssäkra bunker, där stationerna har omvandlats till små statsstater med egna ideologier och styrelseskick. Överallt pågår en ständig kamp om livsutrymmet, vattenfiltren, elaggregaten och svampodlingarna, alltmedan mörkret och fasan härskar i tunnlarna.

En ung man tvingas ut på en farlig vandring genom den underjordiska labyrinten av tunnlar, schakt och sidospår, där ingen vet vad som väntar bakom nästa kurva."

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Ryssland.

Jag är förtjust i den rysk-amerikanska sångerskan Regina Spektor. Här bjuder jag på hennes "Fidelity" från 2006:


Glupahungern av Andrea Lundgren

Om någon frågade mig vad Andrea Lundgrens roman Glupahungern (2014) handlar om, skulle mitt spontana svar vara: Skogen. För det är verkligen så att skogen levandegörs i den här boken - den är ett väsen som samspelar med människorna, men som också utövar sin makt över dem.
 
Långt uppe i de norrbottniska skogarna ligger Djuptjärn, väl dold bakom en tät ridå av tallar. Här finns också ett märkligt trestammat träd, som förbinder och föder hela skogen genom sina underjordiska rötter. Skogen i Lundgrens roman är trolsk, sagoaktig och farlig. Skogen påverkar människorna. Det finns något där som lockar och drar, som suger dem åt sig. I boken talas det om Glupan, en drift hos vissa människor som till varje pris måste tillfredställas. De som drabbas blir sökande och rastlösa. Kanske tar de livet av sig eller bara försvinner.
 
I utkanten av denna skog lever familjen Sundqvist, med tre generationer kvinnor som är centrala för romanen. Matriarken Elina, som uppfostrar sina fyra barn och styr på gården, verkar vara den som har minst dragning till skogen. Hennes dotter Ingrid, tystlåten och kärv, tillbringar däremot all sin vakna tid i naturen och verkar ha en inneboende förståelse för det som pågår där långt inne i skogens hjärta. Hon har också en märklig vänskap med Sup-Linus, en äldre enstöring, som bor i en fallfärdig stuga intill träsket. Till sist, Ingrids dotter Baba, stor och vild och med en omättlighet i allt hon tar sig för.
 
Också i sin stil visar Glupahungern på skogens närvaro. Många är de formuleringar där naturen själv blir levandegjord och förmänskligad: "När det skymde ruskade molnen på sina huvuden och lät snön börja sjunka mot jorden som tunga mjällflak" (s. 29). Men romanen har också en slags kärvhet i sin ton, ytterligare förstärkt genom de repliker som talas på gammal norrbottnisk dialekt och som jag läser högt för att kunna förstå.
 
Glupahungern är både säregen och lockande, och jag tilltalas av blandningen av naturmystik och familjerealism. Det är en märklig bok, men definitivt på ett positivt sätt.
 
 
 
Titel: Glupahungern
Författare: Andrea Lundgren
Utgivningsår: 2014
Antal sidor: 237

onsdag 19 mars 2014

Bokfrågan: är du med i en bokcirkel?

Min förra bokfråga handlade om vilka böcker som ni blev "tvingade" att läsa i skolan, och det kom in många intressanta svar. Läs dem här och svara själv på frågan, om du vill!
 

Den här gången är jag nyfiken på att höra om du är med i en bokcirkel, eller kanske flera?

Själv är jag sedan flera år tillbaka med i en bokcirkel i Studiefrämjandets och det lokala bibliotekets regi - konceptet kallas för Tala om böcker.

Från början var vi åtta medlemmar, men sedan starten har någon slutat och någon kommit till. I skrivande stund är vi sex medlemmar, alla kvinnor, i olika åldrar och med olika bakgrunder och erfarenheter. Och det är det som jag tycker är storheten i vår cirkel. När gruppen inte enbart består av personer i samma ålder som kanske kände varandra väl redan innan cirkeln startades, tror jag att diskussionerna och erfarenhetsutbytena blir ännu mer givande.

Vi träffas ungefär en gång i månaden, och turas om att välja den bok som ska läsas. Ibland har vi ett tema - det kan vara böcker från ett visst land eller världsdel - och då håller vi oss inom samma geografiska område i kanske tre böcker på raken. Men för det mesta blir bokvalet en överraskning från gång till gång (förutom för en av oss).

Ibland går vi på evenemang tillsammans, som till exempel Kristianstads bokfestival. Till hösten ska vi faktiskt åka till Bokmässan tillsammans - jag längtar!

Om du vill vara med och svara på bokfrågan, lyder den alltså såhär:
 
 

Är du med i en bokcirkel? I så fall, berätta gärna lite om den för oss andra! (Om du inte är med i en bokcirkel kan du skriva kring det).

 
Om du svarar i ett eget inlägg, glöm inte att lämna en länk till ditt  bidrag bland kommentarerna här, så att vi andra hittar till dig.


För den som är nyfiken, listar jag här de böcker som vi hittills läst i vår Tala-om-böcker-cirkel:

Solja Krapu, Mogen för skrubben
Ulla Isaksson, Födelsedagen
Johanna Nilsson, De i utkanten älskande
Valfri titel om/av Ellen Key
Alessandro Barrico, Silke
Doris Lessing, Gräset sjunger
Theodor Kallifatides, valfri titel
Märta Tikkanen, Århundradets kärlekssaga
Sue Monk Kidd, Honungsbiets hemliga liv
Jeanette Winterson, Passionen
Orhan Pamuk, Mitt namn är röd
Donna Woolfolk Cross, Påven Johanna
Mons Kallentoft, Midvinterblod
Johan Theorin, Nattfåk
Barrack Obama, Min far hade en dröm
Marina Lewycka, En kort berättelse om traktorer på ukrainska
Gao Xinggijan, En ensam människas bibel
Mary Ann Shaffer, Guernseys litteratur- och potatisskalspajsällskap
Herta Muller, Hjärtdjur
Siri Hustvedt, Vad jag älskade
Anne Tyler, Och var hör du hemma?
Markus Zusak, Boktjuven
Toni Morrison, Paradiset
Aarto Paasilinna, Prosten Huskonens bestialiska betjänt
Sara Stridsberg, Drömfakulteten
Khaled Husseini, Tusen strålande solar
Ann Heberlein, Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva
Cormac McCarthy, Vägen
Sara Gruen, Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow
Jonas Jonasson, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Muriel Barbery, Igelkottens elegans
Sofi Oksanen, Utrensning
Haruki Murakami, Norwegian Wood
Kristian Lundberg, Yarden
Björn Ranelid, Hjärtat som vapen
Peter Hoeg, De kanske lämpade
Jon Kalman Stefansson, Sommarljus
Arnaldur Indridason, Glasbruket
Gunnlaug Ormstungas saga
Frida Sigurdadottir, Medan natten lider
Vigdis Grimsdottir, Z
Sigrid Combuchen, Spill - en damroman
Carl-Johan Vallgren, Den vidunderliga kärlekens historia
Tomas Bannerhed, Korparna
Kathryn Stockett, Niceville
Yann Martell, Berättelsen om Pi
Marie Hermanson, Himmelsdalen
Anita Nair, Kvinnor på ett tåg
Gregory David Roberts, Shantaram
Aravind Adiga, Den vita tigern
Isabel Allende, Andarnas hus
Mario Vargas Llosa, Den stygga flickans rackartyg
Roberto Bolano, Amulett
Carl-Johan Vallgren, Havsmannen
Lene Kaaberbol  & Agnete Friis, Pojken i resväskan
Petra Hulova, Allt detta tillhör mig
Eva Hornung, Hundpojken
John Green, The Fault in Our Stars
Marjaneh Bakhtiari, Kalla det vad fan du vill
Marlene van Niekerk, Agaat
Aris Fioretos, Halva solen
Alice Munro, Kärlek vänskap hat
Mara Lee, Salome
Åsa Nilsonne, Smärtbäraren
Chryl Strayed, Vild

tisdag 18 mars 2014

Tematrio - Snyggingar

I Lyrans tematrio ligger veckans fokus på bokliga snyggingar. Uppgiften är den här:

"Berätta om tre böcker med snygga omslag - visa gärna bilder!"








1. Min första snygging är omslaget till Amitav Ghoshs roman The Glass Palace (2000). Boken handlar om kärlek, krig och familjeband, och den utspelar sig i Burma, Malaysia och Indien under tre generationer.







2. Nästa bok är alldeles nya Glupahungern (2014) av Andrea Lundgren (min recension kommer på torsdag). Skogen är central i romanen och omslaget, formgivet av Staffan Larsson, är inte bara snyggt utan  speglar också den trolska stämning som romanen beskriver.








3. Sist ut i tematrion är Barbara Kingsolvers roman The Poisonwood Bible (1998). Boken handlar om en missionärsfamiljs möte med livet i Afrika, och omslaget är vackert, drömskt och sparsmakat.


måndag 17 mars 2014

Nesbø skriver ny Macbeth

Har ni hört att Jo Nesbø, Norges stolthet i deckargenren, har blivit tillfrågad att skriva en ny variant av Shakespeares Macbeth? Jag kan tänka mig att "the bloody play" är precis hans forte!
 
Bakom projektet står The Hogarth Shakespeare, som är ett samarbete mellan Hogarth UK och en mängd andra förlag runtom i världen. På förlagets hemsida kan man läsa följande om vad tanken bakom projektet är:
 
"These new versions will be true to the spirit of the original dramas and their popular appeal, while giving authors an exciting opportunity to reinvent these seminal works of English literature."
 
 
 
 
File:Shakespeare.jpgFöljande författare är i skrivande stund klara för projektet (och fler kommer att tillkomma efterhand):

- Anne Tyler har valt The Taming of the Shrew
- Jeanette Winterson har valt The Winter's Tale
- Margaret Atwood har valt The Tempest
- Howard Jacobson har valt The Merchant of Venice
- och slutligen då, Jo Nesbø har valt Macbeth.

Böckerna kommer att börja ges ut under 2016, då det också är 400 år sedan William Shakespeare dog. Det här är ett projekt som jag verkligen ser fram emot - flera bra författare i kombination med flera av Shakespeares bästa pjäser. Det kan inte bli annat än intressant!


lördag 15 mars 2014

Min roman finns nu som e-bok!



Nu finns  min roman Ett ögonblick i sänder också tillgänglig som e-bok. Antingen kan du köpa den för en billig peng på adlibrisbokus etc., eller också kan du helt gratis låna den på EliB via ditt lokala bibliotek.
 
Välkommen att läsa!

fredag 14 mars 2014

Bokbloggsjerka - måste läsare också vara boksamlare?

Veckans bokbloggsjerka hos Annikas litteratur- och kulturblogg tar sin inspiration från BOTNS podcast, och frågan lyder:
 
Do readers have to be collectors?
 
Mitt svar är ett klart och tydligt nej. Inte kan man äga allt man läser, och det är väldigt trevligt att kunna låna hem böcker helt gratis från biblioteket, eller att skänka bort köpta böcker när man har läst ut dem.
 
Sen tror jag nog ändå att det bor små boksamlare i många av oss som läser mycket. Det uppstår ju starka band till vissa böcker - tänk själv hur du liksom klappar boken du vill rekommendera och håller den tryckt mot ditt bröst. Men i mitt tycke behöver man åtminstone inte samla på ALLT man läser.
 
En intressant fråga i det här sammanhanget är väl om det finns några storläsande människor som inte känner behovet av att äga en enda bok? Det blir jag nyfiken på!
 
I den här veckans jerka ingår också en utlottning av fina bokaskar från Nillas Handelsbod. Den här är min favorit:
 
 
 

Nu har jag påbörjat läsningen i Topp-100-trippeln



Som ni ser på bilden är Alice's Adventures in Wonderland av Lewis Carroll den bok som får inleda min Topp-100-trippel. Förutom pocketboken från min egen bokhylla, kompletterar jag läsningen med en annan upplaga av texten som också har förklarande noter, och en bok som heter Sagan om Alice i verkligheten. Jag har kommit lite mer än halvvägs i min läsning - jag har redan mött den vita kaninen, den galne hattmakaren och den rökande blå larven - och jag måste säga att jag är väldigt förtjust!
 
Du är förstås också välkommen att delta i Topp-100-trippeln! Du har hela 2014 på dig att läsa tre valfria böcker från en lista över de 100 bästa böckerna. Se Topp-100-trippeln 2014 för mer information, och anmäl ditt intresse via den länken, eller direkt här i kommentarsfältet!
 
Längst av de deltagande bloggarna har nog A Room of My Own kommit - läs hennes tankar om Samuels bok av Sven Delblanc här.

torsdag 13 mars 2014

Bokgeografi Afghanistan

Den här veckan tar Enligt O med oss till Afghanistan i sin bokgeografi. Jag gissar att Afghanistan är ett land som vi i väst bara har en mycket begränsad bild av, och mycket av det vi vet är naturligtvis förknippat med reportage från krig och elände på tevenyheterna. Men det finns förstås också en och annan roman som har hittat hit och som kan bredda vår bild av landet.


1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Afghanistan eller är skriven av en författare med anknytning dit.

En bok som jag läste förra året i Lyrans Jorden-runt-utmaning kommer just från Afghanistan. Atiq Rahimis Jord och aska är en mörk men vacker skildring av en man och hans sonson, vid tiden före den sovjetiska ockupationen. Läs vad jag tyckte om boken här.

Jag vill också tipsa om två böcker som inte är skrivna av författare av afghanskt ursprung, men som utspelar sig i landet. Först ut är Åsne Seierstads reportagebok Bokhandlaren i Kabul, som jag gissar att många av er redan har läst.

Sedan vill jag också nämna Shantaram av Gregory David Roberts. Boken är en riktig tegelsten med sina 938 sidor, och i huvudsak utspelar den sig förstås inte alls i Afghanistan, utan i indiska Bombay. Men i en av bokens bihandlingar hamnar huvudpersonen, Lin,  på grund av kärlek och tacksamhet till  Khader, en man som han ser som ett slags fadersfigur, mitt i brinnande krig i Afghanistan.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Afghanistan. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Den troligen mest kände författaren med bakgrund i Afghanistan är väl Khaled Hosseini. Hans romaner har legat högt på de svenska topplistorna och har säkert gjort sitt till för att sprida en bild av livet i Afghanistan. Jag har läst Flyga drake (2003) och Tusen strålande solar (2007), men har ännu inte kommit till den senaste romanen Och bergen svarade (2013).

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Afghanistan, som du inte läst, men är nyfiken på.

En bok som jag hört mycket gott om är Den blinde mannens trädgård (2014) av Nadeem Aslam. På adlibris kan man läsande följande om boken:
 
"När den unge läkarstudenten Jeo ska ta sig över gränsen till Afghanistan och ge vård åt den skadade civilbefolkningen beslutar sig hans fosterbror Mikal för att följa med. Men trots sina goda avsikter blir de snart indragna i krigets fasansfulla skeenden.

Kvar hemma i den lilla pakistanska byn finns Jeos fru Naheed och fadern Rohan, som var den som en gång öppnade sitt hem för den föräldralöse Mikal. Nu håller han långsamt på att bli blind, och medan han vandrar runt i sin fantastiska trädgård sörjer han sin hustrus död och börjar förstå att han kanske orsakat sina barn skada i religionens namn. "


4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Afghanistan.

Jag skulle gärna vilja se den filmatisering som Atiq Rahimi själv har gjort av sin roman Jord och Aska. Filmen prisades vid Cannes-festivalen 2004 och vann också en rad andra utmärkelser samma år vid olika filmfestivaler runtomkring i världen.

File:Atiq Rahimi.jpg
 

onsdag 12 mars 2014

Ugglans Vårquiz

Här i Skåne har våren äntligen kommit - solen skiner, fåglarna sjunger som galna och överallt sticker små krokusar upp sina huvuden. Vad passar då bättre än att testa sina bokkunskaper just vad gäller vårliga texter?
 
Så ta en paus, och roa dig med att svara på frågorna nedan! Som vanligt hittar du svaren längst ned på sidan.
 
                                            Lycka till!

 
1. Vem har skrivit den berömda vårdikten, som inleds med dessa rader?



"Ja visst gör det ont när knoppar brister.
    Varför skulle annars våren tveka?"




2. Vår i Bullerbyn, skriven av Astrid Lindgren och illustrerad av Ilon Wikland, är en riktig hyllning till våren! Men vad heter egentligen barnen i Bullerbyn? Se hur många du kan komma på!



 

3. Majgull Axelsson skrev år 1997 en roman med en vårmånad i titeln. Boken handlar om Desirée som ligger förlamad i sin sjukhussäng, oförmögen att ens tala. Trots sin belägenhet utnyttjar hon ändå sina krafter till att sätta käppar i hjulet för sina tre systrar. Vad heter romanen?
 

4. Påsken infaller ju om våren, och år 1900 skrev denne svenske författare ett drama med just namnet Påsk. Hans hustru nummer tre i ordningen fick spela huvudrollen som Eleonora. Vem är författaren? För en bonuspoäng: Vad heter hustrun?


(På bilden nedan syns hustrun i en annan av sin makes pjäser)






5.  Vilken av Astrid Lindgrens karaktärer, gör varje vår sitt berömda vårskrik?

 
 
6. Johan Theorin har skrivit en kvartett av spänningsromaner som alla utspelar sig på Öland. Varje bok representerar en av de fyra årstiderna, så min fråga är förstås: Vilken titel utspelar sig om våren?
 
 

7. An April Shroud är den fjärde boken i en serie av en manlig engelsk deckarförfattare. Seriens huvudpersoner heter Dalziel och Pascoe, men vad heter författaren?

 
8.  Elsa Beskow har skrivit och illustrerat många barnböcker. Bland annat har hon gjort bilder till några av våra mest älskade barnvisor, till exempel den om blåsippan:
 
"Blåsippan ute i backarna står,
niger och säger att nu är det vår."



Vem var det som tonsatte visan om blåsippan?



File:Flower hepatica.jpg





De rätta svaren:
1. Karin Boye 2. Britta och Anna (i Norrgården), Lisa, Lasse, och Bosse (i Mellangården) och Olle och Kerstin (i Sörgården) 3. Aprilhäxan 4. August Strindberg och Harriet Bosse 5. Ronja Rövardotter 6. Blodläge 7. Reginald Hill 8. Alice Tegnér
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...