torsdag 29 januari 2015

Fin fyra från Novellix

Just den här kvartetten ur Novellix utgivning  köpte jag egentligen mest därför att jag var nyfiken på John Ajvide Lindqvists Speciella omständigheter, men på köpet fick jag stifta bekantskap med tre andra författare som jag faktiskt aldrig tidigare läst.
 
Först ut var Till havet av Stefan Lindberg, en novell om fyra vuxna systrar och deras egenheter. Berit, den äldsta, tror att hon vet allt om de andra, Maria har reumatism och ständig värk, Stina och Kerstin håller sig lite för sig själva i en egen gemenskap dit de inte släpper in någon annan. Lägg en rejäl lottovinst till denna utgångspunkt, och du kan ana att inget blir sig likt.
 
Ida Jessen beskrivs som en av Danmarks främsta novellister och att döma av En utflykt anar jag att detta nog är sant. Tove och Larna är väninnor, men när Tove träffar Max och blir blixtförälskad blir det alltmer bara honom som hennes liv kretsar kring. Hon anpassar sig efter hans vilja, förmodligen lite väl mycket, men trots att hon märker detta verkar hon ändå inte kunna vara utan honom. När Larna efter lång tid kommer på besök blir det tydligt hur annorlunda Tove har blivit, och hur högljudd och tafflig Larna plötsligt verkar.
 
Så till John Ajvide Lindqvists Speciella omständigheter, som är en klassisk skräcknovell. Ett gift ungt par med en bebis på väg, ser en husannons i en tidning och blir nyfikna. Priset är lågt och som en slags förklaring längst ner i annonsen står det "(OBS! speciella omständigheter)." Paret funderar på vad dessa omständigheter kan vara, men åker ändå på mäklarens visning - de behöver ju ett hus till sin växande familj. I sann Ajvide-anda förstår ni säkert att det är något kusligt med det där huset, närmare bestämt något som har med husets källare att göra...
 
Till sist, Helena von Zweigbergks novell Vad det såg ut som. Den här finstämda novellen handlar om vänskapen mellan två flickor i tioårsåldern, men också om rädslan för allt det farliga där ute i omvärlden, som plågsamma djurförsök och krig. Jag tyckte det var kul att äntligen läsa något av Helena von Zweigbergk, vilket jag länge tänkt göra.
 
En fin kvartett är det, men om jag skulle välja ut en favorit får det bli Ida Jessens En utflykt.  
 
 
Titel: Till havet
Författare: Stefan Lindberg
Utgivningsår: 2014
Förlag: Novellix
Antal sidor: 27
 
Titel: En utflykt
Författare: Ida Jessen
Utgivningsår: 2014
Förlag: Novellix
Antal sidor: 45
 
Titel: Speciella omständigheter
Författare: John Ajvide Linqvist
Utgivningsår: 2014
Förlag: Novellix
Antal sidor: 43
 
Titel: Vad det såg ut som
Författare: Helena von Zwiegbergk
Utgivningsår: 2014
Förlag: Novellix
Antal sidor: 29

onsdag 28 januari 2015

Dags för Kristina Sandberg

Ikväll kl.19.00 ska jag till Kulturkvarteret i Kristianstad för att lyssna på Kristina Sandberg. Det ser jag verkligen fram emot!

Kanske ses vi där?



tisdag 27 januari 2015

Tematrio - tåg


I veckans tematrio vill Lyran att vi tipsar om böcker som på ett eller annat sätt handlar om transportmedel. Inspirerad av Doktor Zjivago, som jag nyligen läst, håller jag mig i tematrion till ett enda transportmedel, nämligen tåg.
 
1. Först ut är alltså Boris Pasternaks klassiker Doktor Zjivago (läs vad jag tyckte om romanen här). I den finns det massor av tåg! Doktorn och hans familj lämnar Moskva bakom sig och reser genom ett Ryssland präglat av fattigdom och revolution, mot Sibirien där de hoppas kunna slå sig ner på ett gods som tidigare tillhört familjen. Det är en äventyrlig och långsam färd. På ett ställe tvingas alla passagerare ge sig ut och skotta snö i tre dagar, för att tåget ska kunna ta sig vidare. En annan av bokens viktiga personer är den onde bolsjevikgeneralen Strelnikov, som har ett eget tåg till sitt förfogande.
 
2. Nästa bok i trion är en den engelska barnboksklassikern The Railway Children av E. Nesbit. De tre syskonen Bobbie, Peter och Phyllis tvingas lämna sitt hem i London när deras pappa plötsligt försvinner. Tillsammans med sin mamma flyttar barnen till ett litet hus på landet. Barnen vill egentligen inte flytta, men snart upptäcker de glädjen i naturen runtomkring, och framför allt, i tågstationen. De blir kompisar med de som arbetar på stationen och varje dag vinkar de till det förbipasserande London-tåget, och skickar därigenom sin kärlek till den frånvarande pappan.
 
3. Till sist, romanen Kvinnor på ett tåg av Anita Nair. Här får vi följa med på en tågresa genom Indien tillsammans med sex olika kvinnor som råkar dela samma sovkupé. De börjar samtala med varandra och vi får ta del av deras olika livssituationer. Det är en fantastisk bok - mycket intressant och gripande om dagens Indien ur ett kvinnligt perspektiv.
 
 
 

måndag 26 januari 2015

Doktor Zjivago

Jag har läst Doktor Zjivago (1958) av Boris Pasternak, en av de där riktiga klassikerna som jag länge tänkt att jag skulle ta mig an. 
 
Boken är verkligen en tegelsten med sina drygt 600 sidor och de många ryska namnen som återkommer omväxlande i sina vanliga former och i smeknamnsform, gör förstås inte boken mer lättillgänglig. Men när man väl tagit sig in en femtio sidor eller så i boken, släpper den första motigheten och läsningen förvandlas istället till njutning.
 
Jurij Andrejevitj Zjivago är bokens huvudperson, en läkare och poet som lever i Ryssland under första delen av 1900-talet, en tid med  revolutioner, världskrig och stor fattigdom och svält. Han gifter sig med barndomsvännen Tonja, men berättelsens stora kärlekssaga är den mellan Zjivago och Lara Fjodorovna Guichard.
 
Hon är en kvinna som alla tycks bli förtrollade av. I sin ungdom förförs hon av advokaten Komarovkskij, som trots att hon till och med försöker skjuta honom, inte upphör att vara besatt av henne. Lara gifter sig sedan med den revolutionärt sinnade Pavel Pavlovitj Antipov, som under romanens gång byter skepnad och blir bolsjevikgeneralen Strelnikov som sätter skräck i folk var han än dyker upp. Även han låter kärleken till Lara på sätt och vis styra hans grymma handlingar. Och så Doktor Zjivago, som tillsammans med Lara upplever en kärlek som är större än allt annat.
 
Jag tycker om hur Pasternak lyckas skildra de politiska skeendena i Ryssland under den här tiden, och han gör det på ett sätt så att man verkligen förstår hur eländigt folk hade det. Något annat som jag njuter av när jag läser boken, är Pasternaks sätt att beskriva naturen. Han målar upp till exempel det vintriga Sibirien så att det känns som om jag verkligen varit där.
 
I samband med att jag läste boken var jag och sambon också och tittade på musikalen Doktor Zjivago på Malmö opera:
 
 
Det var en riktigt bra föreställning, och i rollen som Lara såg vi Sanna Nielsen, som gjorde en fantastisk insats.
 
 
 
Titel: Doktor Zjivago
Författare: Boris Pasternak
Översättare: Sven Vallmark
Utgivningsår: ursprungligen 1957, men i Sverige 1958
Förlag: Bonniers
Antal sidor: 608
 
 

söndag 25 januari 2015

Jag vill vinna Hilary Mantels memoarer


Kulturkollo kan man just nu vinna Hilary Mantels memoarbok, Skuggan av ett liv, och den utlottningen är jag gärna med i! Jag tyckte mycket om hennes roman Wolf Hall och har gillat att lyssna till henne i olika intervjuer på teve och radio.

lördag 24 januari 2015

Ugglan listar: Böcker (och en film) om bokhandlar


En bra bokhandel är en magisk plats, både i verkligheten och i böckernas värld (bilden kommer från Topping & Company Booksellers i engelska Bath).

Här listar jag fem böcker (och en film) där bokhandlar står i fokus:

1. Drömbokhandeln av Laurence Cossé är en bok som både beskriver en fantastisk bokhandel och som samtidigt är en slags spänningsroman. Ivan och Francesca öppnar en bokhandel som går emot bokbranschens kommersiella krafter och istället bara har bra romaner i sitt utbud. Deras egna litterära preferenser får styra, tillsammans med de titlar som väljs ut av en hemlig kommitté bestående av likasinnade litteraturälskare. Bokhandeln blir en succé, men det dröjer inte länge förrän anonyma hot börjar dyka upp...
 
2. Brev till en bokhandel: 84 Charing Cross Road av Helene Hanff består av den charmiga brevväxlingen mellan Helene Hanff från New York och Frank Doel som äger ett antikvariat på Charing Cross Road i London. Kontakten börjar med att Helene Hanff skriver en enkel bokbeställning, men efterhand blir breven allt personligare och brevväxlingen utvecklas till en livslång vänskap.
 
3. Shakespeare and Company är Sylvia Beachs bok om den välkända bokhandel hon öppnade i Paris den 19 november 1919. Boken handlar om Beach själv och hennes tid som bokhandlare och förläggare, och eftersom bokhandeln var (och är) en medelpunkt för författare som kom till Paris möter vi också många kända författare på boksidorna. Särskilt James Joyce skriver Beach om (Shakespeare and Company gav ut hans Ulysses).
 
4. I Håkan Nessers tio böcker långa serie om kommissarie Van Veeteren, börjar huvudpersonen allt mer ifrågasätta sin tillvaro som polis, och i slutet av den femte boken,  Kommissarien och tystnaden, bestämmer han sig för att istället bli bokhandlare. Han tar över Krantzes antikvariat i Kupinskis gränd och i seriens fem sista böcker är det från denna utgångspunkt han bekämpar stadens Maardams kriminalitet.
 
5. Till sist kan jag inte låta bli att också ta med en film, nämligen You´ve Got Mail. Ni minns säkert kärlekshistorien i New York-miljö mellan Kathleen Kelly (spelad av Meg Ryan) och Joe Fox (spelad av Tom Hanks) som träffas efter att ha "dejtat" på internet. Visst är filmen romantisk, men det bästa med den är utan tvekan "The Shop Around the Corner", den barnbokhandel som Kelly driver. Tyvärr (och säkert i likhet med många bokhandlar i verkligheten) blir den utkonkurrerad av bokjätten Fox Books, men man kan i alla fall njuta av den i första halvan av filmen.
 
 
Har du några andra bok- eller filmfavoriter som utspelar sig i bokhandelsmiljö?

tisdag 20 januari 2015

Tematrio - deckare


I veckans tematrio vill Lyran att vi tipsar henne om deckare:
1. Mitt första tips är One Good Turn av Kate Atkinson (eller annan valfri bok i samma serie). I den här boken får vi följa den före detta militären och privatdetektiven Jackson Brodie, när han själv blir misstänkt för mord. Allting startar i Edinburgh under The Edinburgh Festival, och bara det gör ju i min mening boken till trevlig läsning. Atkinsons deckare beskrivs ofta som oerhört välskrivna och med litterära kvaliteter, och jag kan bara hålla med.
2. Jag tänkte här slå ett slag för Kerstin Ekmans tidiga deckare. De flesta har läst hennes Händelser vid vatten eller andra romaner från senare tid, men har ni provat de böcker hon inledde sitt författarskap med? Det är små, tunna och välskrivna deckare, till exempel Pukehornet. Om konsten att dö på rätt ställe. Boken utspelar sig i det förfallna kvarteret Pukehornet i Uppsala under sextiotalet. Prova också till exempel Mörker och blåbärsris eller De tre små mästarna.
3. Till sist, en svensk författare som har skrivit deckare som utspelar sig i Brasilien. Kjell Erikssons  Spetsad handlar om kommissarie Santos på ön Salvador utanför Brasiliens östkust. Det är ett varmt, fattigt och brutalt samhälle som skildras, och boken inleds med att man hittar en man som blivit skjuten i bakhuvudet och spetsad på en träpåle.

måndag 19 januari 2015

En vinnare är utsedd

Då är det dags att avslöja vem som vann Elin Boardys roman Mary Jones historia i Ugglans Quiz. Många svar kom in och flera hade lyckats lista ut att bilderna visade delar av omslagen på de här åtta böckerna:
 
1. En man som heter Ove av Fredrik Backman
2. Brandkårsmysteriet av Martin Widmark och Helena Willis
3. Man av Kim Thuy
4. Himmelstrand av John Ajvide Lindqvist
5. De fattiga i Lódz av Steve Sem-Sandberg
6. Mördarens apa av Jakob Wegelius
7. Mirakelverkstaden av Valérie Tong Cuong
8. Hundraåringen som klev ut igenom fönstret och försvann av Jonas Jonasson

Och så till vinnaren...

Ett stort grattis till Miriam på bloggen Mirre syr!
(jag har mejlat till dig)



söndag 18 januari 2015

Sista chansen att vinna!


Idag är det sista chansen att vara med i Ugglans Quiz och vinna romanen Mary Jones historia av Elin Boardy. Så om du inte redan skickat in dina svar, tycker jag absolut att du ska göra det.
 
Klicka här för att komma till själva tävlingen - du har fram till midnatt på dig.
 
Lycka till!

Konsten att pigga upp en grå söndagspromenad

 
Så här ser den ut, delar av den väg jag brukar ta när jag väl kommer ut på långpromenad.  Omgivningarna kring vår lilla by är väldigt vackra, men så här års är det ju rent deprimerande vad grått och trist allting känns.
 
För att pigga upp mig lite lyssnade jag under dagens promenad på Lundströms bokradio. Arkivet på Sveriges Radio Play innehåller massor med godbitar, speciellt för mig som alltid lyckas missa allt när det har sin ursprungliga sändningstid.
 
Så medan jag trampade fram längst de inte så vintriga vägarna lyssnade jag bland annat på en inspelning av musik med Patrick Modianos dotter Marie Modiano och hennes svenske man Peter von Poehl. Dessutom ett  intressant samtal med Negar Naseh och Ola Larsmo om Modianos Nätternas gräs - måste läsas!

lördag 17 januari 2015

Paddington, en björn helt i min smak


Jag och familjen har varit och tittat på filmen om Paddington. Ni minns kanske honom, björnen från Peru som reser till London och får namn efter den tågstation han anländer till? Filmen är baserad på böckerna om Paddington, skrivna av Michael Bond och först publicerade 1958.
 
Paddington tas om hand av familjen Brown, där han till slut blir en riktig familjemedlem. Han har redan när han kommer till London den röda hatten på huvudet (under den döljer sig en smörgås att äta i nödsituationer), och sedan får han den blå duffeln av familjen Brown. Paddington är nyfiken, godhjärtad och artig, och han älskar marmelad.
 
Det blir många dråpliga scener när björnen från Peru försöker förstå sig på livet i London och skratten är många. Jag älskar förstås alla fina miljöer från London: Tower Bridge, vaktombytet utanför Buckingham Palace, Portobello Road, The Natural History Museum...
 
Paddington är en charmig och rolig film, som passar precis hela familjen. Se den!

fredag 16 januari 2015

Bokbloggsjerka - jag och min läsning

I Annikas bokbloggsjerka ska man den här veckan berätta om sin egen läsning. Frågan kommer från Lotten:
 
"När började du läsa och varför fortsatte du att läsa så mycket som du gör?"
 
Jag började läsa själv väldigt tidigt - när min äldre bror fick gå i skolan och lära sig läsa ville jag tydligen inte vara sämre, så jag kunde läsa själv när jag var fyra och ett halvt.
 
På bilden ser ni den första egna boken som jag läste själv. Jag fick den i julklapp, och nu när jag tittar i den tycker jag förstås att det är extra kul att Birger är just en uggla. Ganska passande.
 
Sedan har det bara fortsatt. Jag tror i och för sig inte att det var förrän i vuxen ålder jag insåg att jag hela tiden valt litteraturen - jag gillar så mycket andra saker också, att jag liksom inte tänkt på att den kanske ändå är min nummer ett:
 
det var bokslukaråldern, biblioteksbesök, alla valfria projekt i skolan som blev litteraturprojekt, studier i litteraturvetenskap, engelskstudierna som förstås fick litterär inriktning, gymnasielärare i svenska och engelska (pratade allra helst om böcker), bibliotekarieutbildning...
 
Läsningen är magi, verklighetsflykt, en källa till kunskap och en ren njutning. Jag kan helt enkelt inte låta bli att läsa. Så är det.
 
 
 
 

Utlottning av böckerna om Bricken

Kulturkollo kan man just nu vinna alla böckerna i Vibeke Olssons serie om Bricken, och det skulle jag förstås gärna vilja göra!
 
Läs också deras fina intervju med författaren här.

torsdag 15 januari 2015

Påminnelse om tävling!

Du har väl inte missat att du den här veckan i Ugglans Quiz kan vinna Mary Jones historia av Elin Boardy?
 
Det enda du behöver göra för att ha en chans att vinna, är att lista ut vilka romaners framsidor som visas på ett antal bilder.
 
Klicka här för att komma till själva tävlingen och instruktioner om hur du ska göra för att vara med!
 
Lycka till!

The Last Runaway

Jag har läst alla böcker av Tracy Chevalier, ända sedan jag först fick tag på hennes välkända Girl with a Pearl Earring. Kort efter att hennes senaste roman The Last Runaway kom ut köpte jag den under en resa till London med tanken att jag genast skulle börja läsa den. Men sedan blev den liggande...

Jag vet inte riktigt vad det var som gjorde att läslusten inte riktigt infann sig, annat än möjligen att det för första gången från Chevaliers penna inte skulle handla om en engelsk eller europeisk berättelse. Kanske kändes det helt enkelt inte riktigt som vanligt, men det visade sig förstås att det inte gjorde något alls.
 
The Last Runaway handlar om kväkaren Honor Bright som 1850 emigrerar till Ohio i Amerika. Hon följer egentligen med sin syster som ska gifta sig med en man hemifrån som redan gjort resan över Atlanten. Honor har i sin tur blivit lämnad av den man hon trodde hon skulle gifta sig med och tycker inte hon har något att leva för hemma i England. Det blir en hård resa över havet och kort efter att de kommer fram dör Honors syster, och Honor blir lämnad ensam i ett land som det egentligen inte var hennes val att åka till.
 
Det finns ofta någon slags utgångspunkt eller sammanhållande tema i Chevaliers romaner (som Vermeers målning i Girl with a Pearl Earring eller en viss gravutsmyckning i Falling Angels), och i The Last Runaway handlar det om lapptäcken. Honor är en skicklig sömmerska och det är också genom sina sykunskaper hon blir vän med Belle som har en slags tyg- och hattaffär och som låter Honor sy och bo hos henne när hon först anländer.
 
Honor syr vackra lapptäcken där hon väver in tygbitar från plagg som betytt mycket för henne. Chevalier själv lärde sig tydligen att sy lapptäcken när hon arbetade med romanen, allt för att verkligen kunna beskriva processen. I det här klippet från en föreläsning kan den som vill lyssna till när hon pratar både om romanen och om lapptäcken:
 
 
Ett annat viktigt tema i romanen är den hemliga och farliga rörelse som kallades "the underground railroad", ett slags nätverk av människor som hjälpte och gömde slavar som rymde från sydstaterna mot friheten i norr. Belle är en av hjälparna och det dröjer inte länge förrän också Honor gömmer mat åt de förbipasserande flyktingarna och ibland låter dem gömma sig i någon av ladorna på bondgården där hon bor.
 
 
Titel: The Last Runaway
Författare: Tracy Chevalier
Utgivningsår: 2013
Förlag: Harper Collins
Antal sidor: 355
 
 

onsdag 14 januari 2015

Attans, så förargligt!

(andra valfria betydligt kraftfullare uttryck hade också varit på sin plats här).
 
Den 29 januari kl. 19.00 kommer nämligen Sara Stridsberg till Malmö stadsbibliotek för ett samtal om sitt författarskap,
 
och jag har ingen möjlighet att vara där.
 
Jag gillar verkligen Sara Stridsberg - hennes stil liknar ingen annans. Jag älskade Drömfakulteten och Happy Sally, och hennes senaste, Beckomberga: ode till min familj, väntar tålmodigt i min bokhylla.
 
En bra sak är att man kan ladda hem och lyssna på inspelningarna av tidigare gäster i Malmö, så då antar jag att detsamma kommer att gälla för Stridsbergs besök.
 
Men ni som kan, ta er till Malmö den 29 januari - det blir säkert hur bra som helst.

tisdag 13 januari 2015

Tematrio - jobba, jobba, jobba



Lyrans tematrio har den här veckan arbetarförfattare som ämne. Uppgiften för den som vill delta är:

"Berätta om tre böcker som innehåller skildringar av huvudpersonernas yrken, arbetsplatser, villkor osv."

1. Kristian Lundbergs Yarden är en bok som har sin självklara plats i en tematrio om arbete. Lundberg behöver pengar och söker sig till Yarden i Malmö, en arbetsplats med sämsta möjliga arbetsvillkor. Boken skildrar uthyrningsföretagens timanställda som lever under en fruktansvärd otrygghet, men den handlar också om författarens egen bakgrund.
 
2. I Anneli Jordahls roman Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona reser tonåringen Mona till Östersund, där hon fått anställning som hembiträde hos ett ungt par med en liten flicka. Hon vet inte mycket om hushållsarbete, men hon dras till stadens uteliv och musikscen. Boken handlar om klasskillnader och en ung kvinnas livsvillkor.
 
3. Vredens druvor av John Steinbeck handlar om Tom Joad och hans familj som på trettiotalet ger sig av mot Kalifornien. De följer en ström av amerikaner som under depressionen söker sig västerut i jakt på arbete med att plocka bomull och persikor. Villkoren är tuffa, arbetarna utnyttjas och fattigdomen är stor.



måndag 12 januari 2015

Ugglans Quiz: Gissa rätt omslag och vinn en roman!


Nu är det dags för ett nytt Ugglans Quiz, den här gången med chansen att vinna romanen Mary Jones historia av Elin Boardy.

Det enda du behöver göra för att vara med i tävlingen är att identifiera vilka romaners framsidor som visas på de åtta bilderna nedan.
 
När du listat ut de rätta svaren mejlar du dem till ugglanoboken@telia.com. Du har fram till och med söndagen den 18 januari på dig, och sedan drar jag en vinnare bland de som svarat rätt (alternativt de som har fått ihop flest rätt svar).
 
För att få ytterligare vinstchanser kan du skriva om Ugglans Quiz på din egen blogg (1 extra lott) eller dela på Facebook eller Twitter (1 extra lott för varje). Berätta i så fall att du skrivit/delat här i kommentarsfältet, och om du är någon av de som har flest rätt kan du alltså på det här viset ytterligare öka på dina möjligheter att vinna.
 
 
Från vilka romaners framsidor är följande detaljer hämtade? Författare och titel, tack!
 
1.
 
 
2.
 
 
3.
 
 
4.
 
 
5. 
 
 
6. 
 
 
7.
 
 
8. 
 
 
Lycka till! 
 
 
 


söndag 11 januari 2015

Kaffepaus à la Nina


Nina Hemmingssons senaste seriebok heter Snyggast på festen och den är precis lika snygg, sarkastisk och tankeväckande som jag hade förväntat mig. Jag köpte mitt exemplar på Bokmässan och fick den också signerad - en väldigt fin signatur som inte bara var författarens namnteckning utan också en snygg illustration. Tack till Nina för det!

fredag 9 januari 2015

Bokbloggsjerka - teveserier

Idag handlar inte Annikas bokbloggsjerka om böcker, utan om teveserier. Frågan hon ställer oss är den här:
 
"Finns det någon tv-serie (eller hur många som helst) som du såg 2014 (eller åtminstone påbörjade förra året) som du skulle kunna tipsa om?"
 
Jag läser oftare böcker än jag ser på teve (ibland läser jag till och med böcker framför teven när andra i familjen tittar). Men visst blir det nån serie också ibland även om jag kanske inte har superkoll på det allra senaste. Jag gillar däremot tanken på serier - det där att bli helt uppslukad - men ibland drar jag mig faktiskt för att börja titta, bara för att jag tänker mig att jag inte har tid att se massor av avsnitt i rad. Säkert dumt, eftersom jag förmodligen går miste om en del riktigt bra teve.
 
En serie som jag och sambon faktiskt följer är i alla fall Game of Thrones. Annars gillar jag engelska deckare, som till exempel Unge kommissarie MorseLewis eller Broadchurch. En stor favorit i den genren är Sherlock med Benedict Cumberbatch i huvudrollen - briljant, om ni frågar mig. Annat jag gärna tittar på ibland (och som man inte måste se alla avsnitt i rad av för att uppskatta) är till exempel Big Bang Theory.
 
En serie som jag absolut har tänkt att jag ska se någon dag (och som jag tror skulle passa mig perfekt) är True Detective.
 
 

torsdag 8 januari 2015

Min bokliga resa, del 7: Lyme Regis

Lyme Regis är en mysig liten kuststad som jag och familjen besökte i somras på vår rundresa i sydvästra England. Staden kallas ibland "The Pearl of Dorset", och det är lätt att förstå varför:
 
 
Lyme Regis är också känd för de fossiler som man kan hitta på stränderna längs det som kallas the Jurassic Coast. När vi var där fanns det gott om besökare som gick med blicken riktad stint nedåt på den steniga stranden, och en och annan hade också verktyg med sig för att kunna hacka fram fossilerna. Vi gick också runt och spanade, men jag tror att det krävs mer än bara lite tur för att faktiskt få fram en fossil.
 
 
Det finns gott om litterära kopplingar till Lyme Regis, och en av dem har just med fossiler att göra. Tracy Chevaliers roman Remarkable Creatures handlar om Mary Anning, en kvinna som har en verklig förlaga i 1800-talets Lyme Regis. Mary Anning ägnar sitt liv åt att hitta fossiler och hon har en alldeles speciell talang. Hon hittar skelett som ingen någonsin tidigare har upptäckt och drar till sig intresset från vetenskapsmännen i London. Dock ser de henne mest som en slags medhjälpare och hon får inte det erkännande hon borde ha haft. Romanen handlar också om hennes vänskap med en annan kvinnlig fossilletare, Elizabeth Philpot.
 
Utanför muséet i Lyme Regis, vilket faktiskt ligger i det hus där en gång Mary Anning bodde, står hon själv och välkomnar besökarna:
 
 
Där finns också en minnesplakett som talar om att detta en gång var hennes hem:
 

Eftersom jag själv inte hittade några fossiler - vi hade tyvärr inte möjlighet att följa med på de fossilexkursioner som organiseras av muséet - köpte jag istället en fossil som hade hittats av en av guiderna. Detta är en ammonit, för övrigt en likadan som finns med på framsidan av mitt exemplar av Remarkable Creatures:


En annan roman som delvis utspelar sig i Lyme Regis är Jane Austens Persuasion. Jag skrev om både Austen och just den romanen när jag här berättade om Bath som vi besökte under samma semester. Persuasion handlar om Anne Elliot och hennes kärlek till Captain Wentworth som hon i sin ungdom övertalades att inte gifta sig med, trots att hon egentligen älskade honom. I romanen får man läsa om hur deras vägar flera år senare åter korsas.
 
Till Lyme Regis åker Anne i sällskap av släktingar och vänner för att roa sig och få luftombyte. Det är då Louisa Musgrove, en av de unga kvinnorna i sällskapet, faller ner från några trappsteg på det som kallas för "the Cobb", en lång pir som omgärdar hamnen i Lyme:
 
 
Det har diskuterats mycket vilka trappsteg det egentligen var som hon föll från. Kanske var det dessa? Det vill i alla fall jag tro att det var:
 
 
Jane Austen besökte själv Lyme Regis vid två tillfällen och har alltså säkerligen själv vandrat ut på the Cobb och längs gatorna i staden. På ett ställe hittade vi en skylt som visade var hon troligen hade bott under sina besök:
 

Det finns också en park som fått sitt namn efter Jane Austen:

 
En tredje roman som har koppling till Lyme Regis är The French Lieutenant's Woman av John Fowles. Också i den här romanen spelar the Cobb en viktig roll. Boken handlar om romansen mellan Charles Smithson och Sarah Woodruff, och om man läst romanen (eller för den delen sett filmen) glömmer man aldrig bilden av Sarah när hon står längst ut på piren och spanar efter sin älskade.
 
 
 
 
Titel: Remarkable Creatures
Författare: Tracy Chevalier
Utgivningsår: 2009
Förlag: Harper Collins
Antal sidor: 350
 
Titel: Persuasion
Författare: Jane Austen
Utgivningsår: första gången 1818, min utgåva från 2012
Förlag: Penguin English Library
Antal sidor: 256
 
Titel: The French Lieutenant's Woman
Författare: John Fowles
Utgivningsår: första gången 1969, min utgåva från 1996
Förlag: Vintage
Antal sidor: 445
 

 

tisdag 6 januari 2015

Ugglan listar: Vintriga böcker


Här i nordöstra Skåne blev det en alldeles grön jul och fortfarande har det inte fallit en enda snöflinga. Det blir till att drömma sig bor till vintrigare landskap i böckernas värld istället:
 
1. The Shipping News av Annie Proulx utspelar sig i det vintriga och ödsliga Newfoundland. Bokens huvudperson Quoyle, en man som lämnats ensam med sina två döttrar, övertalas av sin faster att återvända till familjens ursprungliga trakter och börja sitt liv på nytt. Han får lära sig att anpassa sig till det lokala livet och att klara sig igenom Newfoundlands hårda vinterstormar.
 
2. I Snow Falling on Cedars av David Guterson faller snön som ett slags ackompanjemang till de händelser som sakta nystas upp i boken. Året är 1954 och på den lilla ön San Piedro utanför USA:s nordvästra kust är japanskättade Kabuo Miyamoto anklagad för mordet på en lokal fiskare. Men boken är lika mycket en skildring av hur japanerna på ön behandlades under andra världskriget och de känslor från den här tiden som fortfarande finns kvar hos byborna.
 
3. Så mycket vintrigare och kallare än miljön i Expeditionen: Min kärlekshistoria av Bea Uusma blir det inte. Berättelsen om hur hon begav sig till Antarktis för att följa i spåren efter ingenjör Andrées expedition var mångas favorit under 2013.
 
4. Häxan och lejonet av C.S. Lewis är en annan vinterklassiker. Vi minns väl alla hur Edmund, Susan, Peter och Lucy trevar sig fram mellan vinterrockarna i garderoben och kommer ut i landet Narnia där det råder evig vinter på grund av den onda vita häxan.
 
5. En lång vinter av irländaren Colm Tóibín uspelar sig i en liten bergsby i Spanien. Miguel återvänder till familjen efter att ha gjort sin militärplikt och när alla åker till byn för att handla märker han hur modern smyger iväg ensam. Han inser att hon är alkoholist, något som de andra i familjen verkar vilja dölja för honom. Ett våldsamt bråk utbryter mellan föräldrarna och när det blir morgon märker de att modern är försvunnen. Det är också då snön börjar falla och redan efter någon timme råder full snöstorm.


Har du några andra vinterfavoriter?

måndag 5 januari 2015

Legenden om Sally Jones och Mördarens apa

Ett riktigt spännande läsäventyr är den, Legenden om Sally Jones, skriven och illustrerad av Jokob Wegelius.
Gorillan Sally råkar ut för den ena svårigheten efter den andra. Hon fångas av en tjuvjägare, säljs till en elfenbenshandlare som ska ge bort henne i förlovningspresent (vilket inte uppskattas av damen i fråga) och hamnar därefter hos Frau Schultz som lär upp henne till att bli inbrottstjuv. Äventyren avlöser varandra: hon träffar orangutangen Baba och blir förälskad, hon hamnar på cirkus och hon lär sig svetsa och reparera bilar.
Många av människorna hon möter behandlar henne illa. Men hon hittar också sann vänskap i Chiefen som är maskinchef på fartyget Otago:
Wegelius illustrationer är helt fantastiska och finns på bokens alla sidor, tillsammans med korta textavsnitt som driver äventyret framåt.
Mördarens apa är fortsättningen på berättelsen om gorillan Sally, och den är minst lika bra. Kanske bättre, faktiskt, med tanke på att de drygt 600 sidorna gör att Wegelius kan ta ut svängarna ordentligt.

Den här gången tar oss äventyren bland annat till fado-sångernas Lissabon och till en flygintresserad maharadja i Indien. Och viktigast av allt, vänskapen mellan Sally och Chiefen består.

Som bekant blev ju Mördarens apa den välförtjänte vinnaren av Augustpriset 2014 för bästa barn- och ungdombok.


Titel: Legenden om Sally Jones
Författare: Jakob Wegelius
Utgivningsår: 2008
Förlag: Bonnier Carlsen Bokförlag
Antal sidor: 108

Titel: Mördarens apa
Författare: Jakob Wegelius
Utgivningsår: 2014
Förlag: Bonnier Carlsen Bokförlag
Antal sidor: 619

söndag 4 januari 2015

Min bokliga resa, del 6: Dartmoor och Sherlock Holmes

I somras när jag och familjen bilade runt i sydvästra England besökte vi flera olika platser med litterära kopplingar, vilka sedan blev inspirationen till temaserien Min bokliga resa.

Hittills har jag bland annat skrivit om Jane Austens Bath, Tintagel och Kung Arthur, Jamaica Inn och Virginia Woolfs St Ives. Den här gången tänkte jag berätta om Dartmoor.

Vi hade redan bestämt att vi skulle köra tvärs över Dartmoor på vår väg österut från Cornwall, men när vi skulle ge oss av låg dimman så tät att vi undrade om vi överhuvudtaget skulle kunna ta oss fram. Småvägarna på den engelska landsbygden kan vara ruskigt smala och över heden troligtvis branta, så om sikten dessutom skulle vara minimal kändes det inte så lockande. Men vi bestämde oss för att göra ett försök i alla fall, och tur var väl det, för dimman lättade och vi fick uppleva ett mycket speciellt landskap.


Hedarna är karga och glest bebodda. Däremot går det runt en massa får överallt och ibland ligger de och vilar sig mitt på vägen, eftersom det inte finns några stängsel. Man får se upp! Och det är inte bara fåren som vandrar runt som de vill - på Dartmoor finns också vilda hästar:

Det är lätt att förstå varför hedlandskapet passar så bra som romanmiljö. Arthur Conan Doyle använde sig just av Dartmoor för sin berättelse The Hound of the Baskervilles (1902), där Sherlock Holmes och Doktor Watson försöker lösa mysteriet med legenden om en spökhund. Skräckinjagande ylanden hörs över heden på natten och många tycker sig ha sett en enorm hundliknande skugga med lysande käftar.
Heden passar som bakgrund till detta spökliga mysterium. I boken skildras heden med en mängd adjektiv som alla ger boken en kuslig stämning: den är "dismal, gloomy, melancholy, barren, vast, mysterious, bleak, cold, shelterless." Inget trevligt ställe direkt.
Conan Doyle har också skrivit två noveller som utspelar sig på Dartmoor: "Silver Blaze" (ur The Memoirs of Sherlock Holmes) och "The Devil's Foot" (ur His Last Bow). Uppenbarligen var det något med hedarna som satte fart på hans fantasi, och det kan jag verkligen förstå.
the High Moorland Visitor Centre i Princetown såg vi en utställning om Sherlock Holmes och Baskervilles hund. Besökscentret ligger i vad som tidigare var ett hotell, där Conan Doyle tydligen bodde medan han gjorde research och skrev delar av romanen. Idag kan man få se en modell av både hunden och Sherlock Holmes själv, och dessutom kan den som känner sig hågad klä ut sig i den typiska hatten och rocken.



Titel: The Hound of the Baskervilles
Författare: Arthur Conan Doyle
Utgivningsår: ursprungligen 1902, men min upplaga från 2010
Förlag: Penguin Classics
Antal sidor: 195




fredag 2 januari 2015

2015 blir det en Boktolva

Boktolvan är en utmaning som funnits i flera år och som ursprungligen skapades av Enligt O. Den går ut på att man under året ska läsa 12 författare som man aldrig tidigare läst - ett bra sätt att bredda sin läsning och kanske få med någon av sina hyllvärmare.
 
Jag tänkte göra det lite lättare för mig genom att skapa en lista med dubbelt så många författare som efterfrågas, och sedan ha möjligheten att välja fritt från den efter humör. Vissa författare på listan har jag länge tänkt läsa något av (Amanda Svensson och Fred Vargas till exempel), andra tänkte jag läsa i fjol men det blev aldrig av (som Rosa Liksom och Sabine Gruber), och ett speciellt namn på listan är det ju rent av pinsamt att jag aldrig läst något av (Maria Lang).
 
Alltså, jag kör en Boktolva!
 

Teju Cole
Mo Yan
Kim Leine
Fred Vargas
Fredrik Backman
Peter May
Rosa Liksom
Kristina Sandberg
Maria Lang
Therese Bohman
Sabine Gruber
Josefine Klougart
David Levithan
John Williams
Ransom Riggs
Eleanor Catton
Alexis Ragougneau
Carol Rifka Brunt
Amanda Svensson
Tove Folkesson
Nina Bouraoui
Louise Penny
Marlen Haushofer
Tore Renberg

Kaosutmaningen 2015

Ett nytt år har börjat och det är dags att blicka framåt och fundera över 2015 års läsplaner. I vår är det meningen att jag ska ägna stora delar av min tid till att skriva en Master-uppsats, men en del läsning ska jag väl ändå hinna med.

En utmaning som jag verkligen gillade under 2014 var Kaosutmaning 2.0, så självklart hänger jag på Kaosutmaningen även för 2015, som i år finns hos Sagan om sagorna.
 
Reglerna är enkla. Man har hela året på sig att pricka av minst 20 punkter på den här listan, och varje bok man läser får bara vara med en gång:
 
  1. Läs en bok med ett djur på omslaget. 
  2. Läs en bok vari det inte finns någon telefon. 
  3. Läs en bok som utspelar sig under vintern. 
  4. Läs en bok vars författare var under 20 när hen skrev den. 
  5. Läs en bok av en författare med initialerna M.M. 
  6. Läs en bok om gudar. 
  7. Läs en bok som inte utspelar sig i Europa eller USA. 
  8. Läs en bok med en huvudperson som bloggar. 
  9. Läs en bok som har en hbtq-huvudperson. 
  10. Läs en bok som kom ut 2011. 
  11. Läs en bok på ett annat språk än svenska. 
  12. Läs en bok vars titel innehåller fler än sju ord. 
  13. Läs en bok vars titel består av endast ett adjektiv. 
  14. Läs en bok där nycklar spelar en stor roll. 
  15. Läs en bok om någon som pratar med djur. 
  16. Läs en bok vars omslag är till största del grått. 
  17. Läs en bok vars omslagsbild består av ett mönster. 
  18. Läs en bok vars filmatisering du såg innan du visste att det fanns en bok.
  19. Läs en bok med ett pronomen i titeln. 
  20. Läs en bok som till viss del (eller helt) utspelar sig på internet. 
  21. Läs en bok med idrottsanknytning. 
  22. Läs en bok om att resa. 
  23. Läs en bok inom en genre du vanligtvis inte läser. 
  24. Läs en svensk ungdomsbok. 
  25. Läs en bok med en flagga på omslaget. 
  26. Läs en bok om en skolklass. 
  27. Läs en bok med en hund i. 
  28. Läs en bok som handlar om ett föräldralöst barn. 
  29. Läs en bok som utspelar sig på en annan planet (månen är också godkänt).
  30.  Läs en novellsamling. 
  31. Läs en bok från ett för dig nytt förlag. 
  32. Läs en bok som utspelar sig i Malmö. 
  33. Läs en bok du fått av någon annan. 
  34. Läs en bok på vers. 
  35. Läs en bok vars titel är en allitteration (det vill säga: alla ord börjar på samma bokstav. Till exempel: Mio, min Mio.)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...